SAĞLIKTA VE HASTALIKTA TIRNAK DİLİ

Slides:



Advertisements
Similar presentations
YENİ KEŞFEDİLEN YÖNLERİYLE VİTAMİN D
Advertisements

ORAL MUKOZİT OLUŞAN HASTALARIN BAKIMINA YÖNELİK BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ
SİGARA VE ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
DİYARE (İSHAL).
Hazırlayan:Yunus Başaran
Safra Kesesi ve Safra Yolları Hastalıkları
ŞARBON HASTALIĞI.
İNT. DR.GİZEM KARATAŞ Kasım 2014
ACİL TORAKS RADYOLOJİSİ
Prof. Dr. Mustafa ŞENOL Emekli Öğretim Üyesi
PERİFERİK ARTER HASTALIKLARI
Bağışıklığı Baskılanmış
Cerrahi Skarda Ortaya Çıkan Nodül
Kilo Kaybı Olan Hastaya Yaklaşım
Sedef Hastalığı (PSÖRİAZİS) Prof.Dr. Mustafa ŞENOL
Prof.Dr. Mustafa ŞENOL Emekli Öğretim Üyesi
Perikard hastalıkları
YAŞLIDA ANAMNEZ VE FİZİK MUAYENE
SİSTEMİK HASTALIKLARDA AKCİĞERLER
Peptik hastalık, Helicobacter pylori ve karın ağrısı
Vaskulitler Prof.Dr.H.Reyhan Eğilmez
AİBÜ Düzce TF İç Hastalıkları ABD
BÖLÜM 9 Kas-İskelet Sistemi Hastalıkları
Çizgisel Dansiteler Dr. Figen Başaran Demirkazık
Nöromuskuler Epilepsi Apne Antiepileptik Mediastinal LAP
Benekli Cilt Değişikliği
DİRENÇLİ YÜZ DÖKÜNTÜSÜ
İLACA BAĞLI AKCİĞER HASTALIKLARI
ÇOCUKLARDA ENFLAMASYON ANEMİSİ
Miadından Önce ve Sonra Doğan Bebekler
Akupunkturla Fibromyalji Tedavisi
Amiloidoz Prof. Dr. Gamze Mocan.
VAKA SUNUMU: AĞRISIZ KIRMIZI GÖZ
STEROİD KULLANIMI Hemş. SEÇİL SEZER.
Diffüz Progresif Döküntüsü Olan Bir Adölesan
ARTRİTİN EŞLİK ETTİĞİ SİSTEMİK HASTALIKLAR
SİSTEMİK SKLEROZ (SKLERODERMA)
İNFLAMATUAR KAS HASTALIKLARI
BAĞ DOKUSU YAPISI VE FONKSİYONU Yrd. Doç. Dr. Mustafa BİLGİ
ROMATOİD ARTRİT.
Dr Burcu AYKANAT KTU Aile Hekimliği A.D.
KEMİK YAPISI,KIRIK VE KIRIK İYİLEŞMESİ
Konjonktiva ve Kornea Eda Güner.
Öğr. Gör. Uzm. Funda Veren Zonguldak Sağlık Yüksekokulu
Vazospastik Hastalıklarda Kritik İskemi Tedavisi
AKUT BAŞLAYAN POLİARTRALJİ VE DERİ DÖKÜNTÜSÜ
RENKLERİN EFENDİSİ: IŞIK.
Skin Plaques in a Woman with Renal Disease
DERİ ve DERİ EKLERİ.
TRANSVERS MİYELİT İnt. Dr. Serap KARAKAŞ KTÜ Tıp Fakültesi
Dermatomiyozit                                                                                                                                         
Prof. Dr. Cahit ÜÇOK Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı
RADYASYONUN BİYOLOJİK SİSTEMLER ÜZERİNE ETKİLERİ
Araş Gör Dr Çağatay Haşim YURTSEVEN KTÜ Aile Hekimliği ABD
ADI:ARDA SOYADI:AZCAN NO:1254 SINIF:9-H KONU:SEDEF HASTALIĞI SAĞLIK BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ.
AMİLOİD GUATR: OLGU SUNUMU
Böbrek Hastalıklarında Anamnez ve Fizik Muyene
KIRIK İYİLEŞMESİ.
A Persistent Rash on the Back, Chest, and Abdomen
Dr Emre Karakoç İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı
FİZİKSEL MUAYENE BULGULARININ YORUMLANMASI
Kawasakii Hastalığı Prof. Dr. Emre Alhan Sağlık Sunumları:
BRONŞEKTAZİ.
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Cuma Ali ZOBA KTÜ Tıp Fakültesi
İdrar tahlilinde neler test edilir ? Standart bir idrar tahlilinde test edilen kimyasal ve mikroskopik maddeler aşağıda sıralanmıştır. Bunların dışında.
DİYABETLİ HASTADA DERİDE KIZARIKLIK
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Kevser AYAR KTÜ Tıp Fakültesi
Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge
Presentation transcript:

SAĞLIKTA VE HASTALIKTA TIRNAK DİLİ Prof.Dr.Ahmet Dobrucalı

Tırnağın anatomisi Hyponychium Nail plate Lateral nail fold Nail bad Lunula Cuticle Proximal nail fold Nail bad Nail matrix Nail root Tırnağın anatomisi

Anemi ve malnütrisyonda lunula kaybolabilir. Pramid şeklinde lunula aşırı manikür veya travmaya bağlı olabilir. Soluk ve mavimsi lunula diabetes mellitusta, kırmızımsı lunala kardiyovasküler hastalıklarda, kollajen doku hastalıklarında ve hematolojik malignitelerde görülür.

Düzgün yapıda ve renkteki bir tırnakta longidutinal çizgilenmeler genellilkle bir patolojiye işaret etmez.

Tırnakta longidutinal kahverengimisi çizgilenme tırnak matriksindeki melanositlerin aşırı miktarda melanin üretmesine bağlı olarak oluşur. -Addison hastalığı -Tırnak yatağında nevüs -Meme kanseri -Melanom -Travma ile birlikte olabilir.

Oldukça soluk ve beyazlaşmış tırnaklar yaşlanmaya bağlı olabileceği gibi, anemi, konjestif kalp yetersizliği, kronik karaciğer hastalığı (lökonişi) ve malnütrisyona bağlı olabilir.

Beyaz ve soluk tırnakta soluk ve beyaz alan koyu renkli bir sınırla çevrelendiğinde kronik karaciğer hastalığı düşünülmelidir (Lökonişi)

Beyaz tırnak sendromu (Leukonychia) arsenik zehirlenmesi, karaciğer sirozu, kronik böbrek yetersizliği, pnömoni ve hipoalbuminemide görülebilir.

Tırnakta sararmanın en sık görülen sebeplerinden biri fungal enfeksiyonlardır. Enfeksiyon şiddetlendiğinde tırnak yatağı retrakte olur, tırnak kalınlaşır ve kırılabilir. Hipotiroidide, akciğer hastalıklarında, diabette ve psöriaziste de sarı tırnak görülebilir.

Kuru ve kırılgan tırnaklar tiroid hastalıklarıyla ilişkili olabilir Kuru ve kırılgan tırnaklar tiroid hastalıklarıyla ilişkili olabilir. Sarımsı renkte renk değişimi olduğunda fungal enfeksiyon düşünülmelidir.

Proksimal tırnak kıvrımında ödem ve hiperemi bu bölgenin infeksiyonuna bağlı olabileceği gibi lupus veya diğer konnektif doku hastalıklarında görülebilir.

Tırnak yeme alışkanlığı

Dalgalı, pürüzlü ve yüksük yüzeyi gibi noklalanmalar gösteren psöriasis veya inflamatuar artritin erken bulgusu olabilir. Sıklıkla renk değişimi eşlik eder. Tırnak altındaki deri kırmızı-kahverengi renkte görünebilir. Psöriasiste hastaların %10 unda tırnak tutulumu görülür.

Psöriasisde tırnak kalınlaşmış, tırnak üzerinde yüksük şeklinde noktasal çöküklükler oluşmuştur. Renk değişimi oluşabilir. Tırnak tırnak yatağından ayrılabilir.

Psoriasis: is a systemic dermatologic disease Psoriasis: is a systemic dermatologic disease. When it attacks the nail plate, it will leave it pitted, dry, and it will often crumble.  The plate may separate from the nail bed and may also appear red, orange or brown, with red spots in the lunula.  Do not attempt salon treatments on a client with Nail Psoriasis. Consult with a dermatologist for diagnosis and treatment

Tırnakta noktalanma - Egzema - Psöriasis - Alopecia areata

Tırnakta transvers bombeleşme - Egzema - Psöriasis - Beau's line - Akut sistemik hastalıklar - Travma

Tırnakta longidutinal çizgilenme ve bombeleşme - Yaşlanma - Travma - Lichen planus - Darier's disease - Onikomikoz (Onychomycosis) - Psöriasis

Bombeleşmiş cuticul ve cuticul üzerinde telanjiektaziler - Travna - Konnektif doku hastalıkları

Paronişi (Paronychia) Tırnal kıvrımlarını bakteriyel enfeksiyonudur. Proksimal ve lateral tırnak kıvrımları tırnak yatağı ve onu çevreleyen doku arasında bir bariyer görevi görür.  Bu bariyerde bir hasarlanma oluştuğunda bu alandan bakteriIer kolayca girerek bir enfeksiyon oluşturabilir. Paronişide tırnak kıvrımı (nail fold) şiş, kızarık ve ağrılıdır. Elin uzun süre su içinde kalması bu durumun ortaya çıkmasına yol açabilir. Paronişi yüksek derecede bulaşıcı bir enfeksiyondur.

Paronişi (Paronychia) Tırnal kıvrımlarını bakteriyel enfeksiyonudur. Proksimal ve lateral tırnak kıvrımları tırnak yatağı ve onu çevreleyen doku arasında bir bariyer görevi görür.  Bu bariyerde bir hasarlanma oluştuğunda bu alandan bakteriIer kolayca girerek bir enfeksiyon oluşturabilir. Paronişide tırnak kıvrımı (nail fold) şiş, kızarık ve ağrılıdır. Elin uzun süre su içinde kalması bu durumun ortaya çıkmasına yol açabilir. Paronişi yüksek derecede bulaşıcı bir enfeksiyondur.

Tırnak batması In-grown nail

Piyojenik granülom

Tırnakta longidutinal bombeleşme Sistemik skleroz Sarkoidoz

Clubbing - Kronik akciğer hastalıkları (Akciğer apsesi, ampiyem, bronşektazi, akciğer kanseri, sarkoidoz..) - Kronik karaciğer hastalığı - Siyanotik kalp hastalıkları - İnflamatuvar barsak hastalığı - Kolljen vasküler hastalıklar - Tirotoksitoz

Koilonychia (Kaşık tırnak) - Lokal hasarlanma - Demir eksikliği - Sistemik retinoid kullanımı

Tırnakta beyaz lekeler. Sık görülen bir durumdur. Tırnak hücrelerinin üretildiği tırnak matriksinde hasarlanma sonucunda oluşur. Bir hastalık belirtisi değildir.

Tırnakta vertikal çizgilenmeler Kütikülden tırnak ucuna doğru uzanan vertikal çizgiler sık olarak görülür. Genellikle yaşlanma ile ortaya çıkar ve bir hastalık belirtisi değidir.

Psödomonas aeroginosa tırnak yatağı ve tırnak arasında ürediğinde demirli bileşiklere bağlı olarak kahverengi-yeşilimsi bir renk oluşturur. Psödomonas rutubetli ortamları sever ve tırnaktaki ölü doku ve bakterilerle beslenir. Infeksiyon tırnak renginin koyulaşmasına yol açar.

Tırnak yatağında psödomonas enfeksiyonu Yeşil renkte diskolerasyon tırnak uzadıkça bakteri kolonisi ile birlikte yer değiştirebilir ve tırnak tırnak yatağından ayrılabilir.

Beau çizgisi (Beau’s Lines) Tırnakta horizontal çizgilenme ve koyu renkte boşluklar ve lineer çöküntüler le karakterizedir. Travma, kronik hastalık, malnütrisyon, major metabolik hastalıklar kemoterapi ve travma sonrasında oluşabilir. Tırnak yatağında protein formasyonunun kesintiye uğramasına bağlıdır.

Takma tırnak

Hematom Travma sonucunda tırnak ve tırnak yatağı arasında kan toplanması nedeniyle oluşur. Tırnak ayrılmasına (tırnak kalkması) ve enfeksiyona yol açabilir. Bazı vakalarda ağrı nedeniyle tırnağın alınması ve tırnak yatağının temizlenmesi gerekebilir

Splinter hemoraji Endokarditin klasik bulgusu olmakla birlikte lokal travma, psöriasis ve lokal fungal enfeksiyonlalarda da görülebilir.

Dermatomyozit Kütikülün hemen proksimalinde kıvrımlı ve dilate kapillerler tırnak proksimalindeki ve çevresindeki deriye (eponychium ) eritemli bir görünüm verir. SLE, dermatomyosit ve skleroderma da görülebilir. Gottron papülleri

Half-and-half nails Kronik böbrek yetersizliğinde görülür. Tırnak proksimali beyaz, distaki kahveringimsi bir renk alır. Onikolizisle birlikte olabilir.

Gut Dokuda ürat kristali birikimi; tofüs. Cilt inceldiğinde beyaz-sarı renkte ürat kristalleri dışa akabilir ve apse sanılabilir. Rüptüre alandan mikroorganizlmalar girerek sekomder enfeksi,hona yol açabilir.

Muehrche çizgisi tırnak yatağındaki transvers çizgilenmelerdir Muehrche çizgisi tırnak yatağındaki transvers çizgilenmelerdir. Kronik böbrek yetersizliğinde, hipoalbüminemide ve kemoterapi alan hastalarda görülebilir.

Buerger hastalığında gangrenli parmak uçları

Raynoud hastalığı Parmak arterlerinde geçisi spazm. Tekbaşına veya romatolojik hastalıklarla bilrkte bulunabilir. Şiddetli vakalarda parmak uçlarında ülserler açılabilir.

Vaskülitte distal digital infarktlar