YENİ ÖĞRETİM SİSTEMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
“a" sesinin verilmesi Canlandırma, tekerleme, şarkı, hikaye vb. etkinliklerle “a” sesi hissettirilmelidir. (Örneğin Karga ile Tilki adlı tekerlemeden yararlanılır,
Advertisements

KAHRAMANMARAŞ EYLÜL 2005 T. C. KAHRAMANMARAŞ VALİLİĞİ
İLKÖĞRETİME BAŞLARKEN ÇOCUĞUMUZA NASIL YARDIM EDEBİLİRİZ?
ÜST DÜZEY DÜŞÜNME BECERİLERİNE GÖRE TÜRKÇE DERSİ
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
“a" sesinin verilmesi Canlandırma, tekerleme, şarkı, hikaye vb. etkinliklerle “a” sesi hissettirilmelidir. (Örneğin Karga ile Tilki adlı tekerlemeden yararlanılır,
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
İLK OKUMA-YAZMAYA BAŞLAMA VE İLERLEME
İlk Okuma ve Yazma Öğretimi
VELİ ORYANTASYON ÇALIŞMASI ( EKİM 2012) DİYARBAKIR
Çocuğumuzu tanımanın önemi:
FIRST ENGLISH 4. ve 5. Sınıflar için by İrfan BOY
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Tömük Yeşilyurt İlköğretim Okulu 6.Sınıf Leyla YILMAZ
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE KULLANILAN STRATEJİ, YÖNTEM VE TEKNİKLER
EŞ SESLİ KELİMELER.
Hazırlayan: Çağlar KÜPELİ
“l" sesinin verilmesi 1- Canlandırma, tekerleme, şarkı, hikaye vb. etkinliklerle “l” sesi hissettirilmelidir. (Örneğin Bir dünya bırakın şarkısı söylenirken.
OKUMANIN İLKELERİ.
OKUL ÖNCESİ DÖNEM: İnsan hayatının her döneminde olduğu gibi
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
TASARRUF NE GÜZELDİR.
Çarpma İşlemi.
21. Yüz Yıl Eğitimi Eski Yaklaşım:  Öğretmen ve müfredat odaklılık  Pasif alıcı konunda öğrenme  Bireysel işler ve çalışmalar  Bilgi kazandırmak 
Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık Öğretim İlke ve Yöntemleri
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
ÖĞRETİM PROGRAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
İçerik Öğrenme Öğrenme Teorileri
"e" sesinin verilmesi 1- Canlandırma, tekerleme, şarkı, hikaye vb. etkinliklerle “e” sesi hissettirilmelidir. (Örneğin e bebeğim e ee eee) TEKERLEME Lale.
Okulöncesi dönemde okuma yazmaya hazırlık çalışmaları
Öğretim Teknikleri - III
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
1.DÖNEM 2. VELİ TOPLANTISI Güven CILIZ HOŞ GELDİNİZ.
İlk okuma yazma öğretimi
Yapılandırmacılığa Dayalı Öğrenme Modelleri
SES TEMELLİ CÜMLE YÖNTEMİ
YAZMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç Dr. Özcan PALAVAN. YAZMA NEDİR? Yazma, bireylerin konuşma ve düşüncelerini yazılı olarak anlatmalarıdır.
FIRST ENGLISH ANKARA ve 5. Sınıflar için.
SES TEMELLİ CÜMLE YÖNTEMİYLE OKUMA-YAZMA ÖĞRETİMİ
Öğrenme Düzeyi Araştırması 3:
BURHAN ŞENOL PSİKOLOJİK DANIŞMAN. Okul öncesi dönem Çocukların çoğuna kıyasla daha geç konuşmaya başlaması Telaffuzla ilgili sorunlar yaşaması Sözcük.
TÜMCE(CÜMLE) Duygularımızı, düşüncelerimizi, tam olarak anlatan sözcük ya da sözcük öbeklerine TÜMCE denir.
OKUMANIN İLKELERİ.
HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
İLK OKUMA-YAZMA ÖĞRETİMİ
ALLPPT.com _ Free PowerPoint Templates, Diagrams and Charts
YAZMA Dr. Dursun AKSU.
İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİ
KISIM 4 Sınıfta Biliş. KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 11 Okumayı Öğrenme.
TRAFİK İŞARETLERİNİN ANLAMI
1EROL YETER BUGÜNKÜ ÖĞRETİM ŞEKLİ ESKİ ve YENİ YAKLAŞIMLAR.
İŞİTME ENGELLİLERDE ÖĞRETİM TEKNİKLERİ
İLKOKUMA – YAZMA ÖĞRETİMİ
TÜRKİYE’DE İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİ ÖZCAN PALAVAN.
RAKAM NEDİR? Rakamlar sayı sembolleridir. Her rakam bir miktarı, yani verilmek istenilen nesnenin ne kadar olduğunu belirtir.
ÖZEL EĞİTİM İHTİAYACI OLAN ÖĞRENCİLERE OKUMA YAZMA ÖĞRETİMİ
Ders 13 Okuma-yazmaya hazırlık becerileri
ÇOCUKLARIN DİL GELİŞİMİNE YÖNELİK ETKİNLİKLER PLANLAMA
TANITIM - KARŞILAŞTIRMA
SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Deney Bilimsel bir gerçeği kanıtlamak için yapılan deneyler, bilimsel olayların çocuklar tarafından somut bir şekilde yapılmasını sağlamakta ve çocukların.
FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
Programdan Sorular.
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
KAVRAM HARİTALARI.
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR
YAPLANDIRMACILIK VE TÜRKÇE ÖĞRETİMİ
Sunum transkripti:

YENİ ÖĞRETİM SİSTEMİ

Öğretmen çocuklara bir test verir. En sevdiğiniz şey nedir. Diye sorar Öğretmen çocuklara bir test verir. En sevdiğiniz şey nedir? Diye sorar. Cevap öğretmene göre kitap olacaktır. Çocuk kitabı işaretler ama yanına da kurşun kalemle “kedim” yazar.

Neden Yeni Bir Müfredat? Mevcut Sistemin, ezberci günlük hayattan kopuk ve öğretmen merkezli olması

Temel Hedef iyi birey iyi insan iyi vatandaş İyi tüketici İyi üretici Dünya ile rekabet edebilen bireyler YETİŞTİRMEK.

YENİ ÖĞRETİM SİSTEMİNİN DAYANDIĞI ESASLAR YAPILANDIRICI ÖĞRENCİ MERKEZLİ ÇOKLU ZEKÂ KURAMI MATEMATİKSEL SOSYAL GÖRSEL MÜZİKSEL İÇSEL DOĞAYA DÖNÜK SÖZEL KİNESTETİK

Öğrenme-Öğretme Durumları; (1) Çocuğun öğrenmeye heveslenmesi ancak araştırma arzusu ve doğal merakının uyarılmasıyla mümkündür. Öğrenme, öğretmenin ya da öğrencinin dersi anlatması yerine, öğrenci merkezli etkinliklerde, öğrencinin aktif rol almasıyla oluşur. Öğrenilenlerin farklı ortamlara aktarılması, etkin ve yaratıcı bir yorumla kullanılması asıl amaçtır.

Öğrenme-Öğretme Durumları; (2) Çocuğun yakın çevresi içerisinde yaşanan sorunlar, hayat biçimi, ekonomik etkinlikler, coğrafi faktörler öğrenme için temel içeriktir. Öğrencilerin işbirliği yapmaları teşvik edilmelidir. Okul sadece dört duvar değil, tüm çevredir. Eğitim, kitap dışı kaynaklara yönlendirilmelidir. Öğrencilerin okullarında ve bulundukları yörede çeşitli toplumsal hizmetler sunmasını destekler.

Ölçme ve Değerlendirme Bilgi ve becerilerin değerlendirilmesinde çoktan seçmeli, boşluk doldurma, eşleştirmeli, kısa cevaplı, açık uçlu sorulardan oluşan testlerin kullanılmasının yanında, süreci değerlendirmeye yönelik olarak gözlem formları, görüşmeler, kendini değerlendirme ölçekleri, çalışma dosyaları vb. araç ve yöntemler kullanılmaktadır .

Değerlendirmeyi, öğrenmenin ayrılmaz bir parçası olarak görür. Sadece öğrenme ürününü değil, öğrenme sürecini de değerlendirir. Uygun ölçme ve değerlendirme yöntemleri ile çocuğun gelişimini de izler. Ölçme değerlendirme sistemi, okulun tüm fonksiyonlarını izler ve gelişimini yönlendirir. Disiplin ve kurallara uymanın öğrencinin kendi yararı için olduğunu kabul eder, ve bu nedenle bu görevi öğrencilerin üstlenmesini bekler. Klâsik ölçme ve değerlendirmenin yanında alternatif ölçme ve değerlendirme yöntemlerini teşvik eder.

İlk okuma-yazma öğretimine bitişik eğik yazı ile başlanacaktır. Yeni programda dilbilgisi yok Bu yöntem öğrencilerin duyduğu ve çıkardığı seslerin bilincine varmasını sağlamaktadır. Böylece öğrencilerin dil gelişimine (doğru telâffuz, akıcılık, sesleri ayırt etme, kelimeleri doğru yazma vb.) katkıda bulunmaktadır. Ses Temelli Cümle Yöntemine göre ilk okuma-yazma öğretimi yapılacak

Ses Temelli Cümle Yönteminin Özellikleri Türkçe’de her harf bir sesi karşıladığından bu yöntem Türkçe’nin ses yapısına uygundur. İlk okuma-yazma öğretimine seslerle başlanması, seslerin birleştirilmesi ile anlamlı heceler, kelimeler oluşturulması ve cümlelere ulaşılması öğrencinin bilgileri yapılandırmasını kolaylaştırmaktadır.

Ses Temelli Cümle Yönteminin Aşamaları Hazırlık İlk okuma-yazmaya başlama ve ilerleme Okur-yazarlığa ulaşma

Hazırlık Genel Hazırlık Okumaya Hazırlık Yazmaya Hazırlık Öğrencileri farklı yönlerden (sağlık, sosyal uyum, temel alışkanlıklar...) tanımak Okumaya Hazırlık Kısa öyküler okuma, kitap kullanımı, görselleri anlattırma, Yazmaya Hazırlık Karalamalar yapma, boyama, resim yapma...

İLK OKUMAYA HAZIRLIK Oturma Kitap tutma ve açma Görsel okuma Okumaya özendirme

YAZMAYA HAZIRLIK El(parmak) hareketleri Boyama Kalem tutma Serbest çizgi çalışmaları

İlk okuma-yazmaya başlama ve ilerleme Sesi Hissetme ve Tanıma Drama, şarkı, tekerleme, şiir vb. ile tanıtılacak sesi anlamlı hale getirme. Ön bilgilerini harekete geçirme. Sesin geçtiği kelimelere örnekler bulma. Sesin hangi görselde yer aldığını farketme... Sesi Okuma ve Yazma Sesin nasıl yazıldığını gösterme, okuma. Çizgisiz kağıtlara, satır çizgilerine yazma. Hece, kelime, cümle ve metin oluşturma Seslerden heceler ve kelimeler üretme; okuma ve yazma.

EĞİK ÇİZGİ ÇALIŞMALARI

SESİ HİSSETME VE SESİ OKUMA Kısa öyküler anlatma, tekerleme yada şarkı söyleme vb. ses hissettirilir. Bu sesin hangi öğrenci,hayvan, bitki adında bulunduğu sorulabilir. Öğretmen sesin yazılışını göstermeli, öğrencilerden defalarca havada tahtada yazmaları istenmeli.

Sesler alfabedeki sıralarına göre değil ses gruplarının düzenlenmesinde, harflerin yazım kolaylığı ve anlamlı hece (kelime) üretmedeki işlekliği dikkate alınmalıdır. E, L, A, T İ, N, O, R, M U, K, I, Y, S, D Ö, B, Ü, Ş, Z, Ç G, C, P, H Ğ, V, F, J 1. Grup : e, l, a, t 2. Grup : i, n, o, r, m 3. Grup : u, k, ı, y, s, d 4. Grup : ö, b, ü, ş, z, ç 5. Grup : g, c, p, h 6. Grup : ğ, v, f, j

Bitişik yazıda “F, N, P, V, T ” harfleri yazılış özelliği bakımından kendinden sonra gelen küçük harfle bağlanmaz. Büyük harf yazıldıktan sonra kalem kaldırılır. Örnek : Fatma, Nevin, Papatya, Vatan, Temel Bitişik yazı büyük harfleri ile kelime yazılırken harfler birleştirilmez

Heceler Kelimeler ve Cümleler Oluşturma Verilen ilk iki sesin ardından bu seslerden hecelere ulaşılmalıdır. Verilen her yeni ses, önceki öğrenilenlerle ilişkilendirilmeli yeni heceler ve kelimeler oluşturulmalıdır Elde edilen kelime ve cümlelerin anlamları üzerinde durulmalıdır

“ e ” Sesi Canlandırma, tekerleme, şarkı, öykü vb. etkinliklerle “e” sesi hissettirilmelidir. Öğretmenin söylediği kelimelerden, öğrencilerin “e” sesinin olduğu kelimeleri belirlemeleri ve başka örnekler vermeleri istenmelidir. Örneğin; öğretmen “erik, etek, fare, kale, Emel, Ece, Elif vb.”

“e” sesinin olduğu ve olmadığı kelimelerin görsellerini kullanarak öğrencilerin sesi ayırt etmeleri sağlanmalıdır

“ l ” Sesi Canlandırma, tekerleme, şarkı, öykü vb. etkinliklerle “ l ” sesi hissettirilmelidir. Örneğin; “kol, gül, bal, zil, elma, kelebek, gelin, kale, limon, lale vb.

Önce “e ” ve ardından “ l ” sesleri yan yana getirilerek birlikte okunu el l

Öğrencilerin Çalışmaları Görsel ve İşitsel Sunu

Bitişik Eğik Yazının Gerekçeleri İlk okuma-yazma öğrenmeye başlayan öğrencilerin, kalemi ellerine ilk aldıklarında eğik ve dairesel çizgiler çizdikleri gözlenmektedir. Kesintisiz olması, soldan sağa yazı yönünü destekler. Akıcı ve süreklilik ifadeye yansımakta, düşüncelerin ve dolayısıyla konuşma ve yazmanın sürekliliğini desteklemektedir. Bitişik eğik yazı geri dönüşlere izin vermemektedir. Bu durum yazının akıcı ve doğru yönde gelişimini sağlamaktadır.

Bitişik eğik yazı alışkanlığı farklı karakterde yazılmış metinleri okumada bir problem çıkarmamaktadır. Öğrenciler bitişik yazı harflerini yazmakta bir sorunla karşılaşmamakta, bu yazıdan zevk almaktadırlar. Dik temel harflerin ardından bitişik eğik yazı harfleri ile yazmaya başlayan öğrenciler bitişik eğik yazıya geçişte güçlük çekmektedirler. Öğrencilerin estetik bakış açısı geliştirmelerine yardımcı olmaktadır.

YENİ ÖĞRETİM SİSTEMİ İLE İLGİLİ ANLATILACAK ÇOK ŞEY VAR ANCAK SABRINIZI ZORLAMAK İSTEMİYORUM. EN İYİSİ BAZI ŞEYLERİ YAŞAYARAK GÖRMEK OLACAK. TEŞEKKÜRLER…