BALÇOVA’ DA SİGARASIZ YAŞAMLA KALP SAĞLIĞINI KORUMA:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kapasite Geliştirme Çalıştayı Dr. Serap OĞUZ TANATAR Lefkoşa, 09 Kasım 2010 Project: EuropeAid/124745/D/SER/CY Roadway Safety Education & Campaigning TRAFİK.
Advertisements

Dünya Kalp Günü 24 Eylül Kalbiniz Ne Kadar Genç?.
TOPLUM DESTEK MERKEZİ (TODOMER)
Prof. Dr. Aysel Aziz İstanbul Arel Üniversitesi
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ
Hale Uysal Şemsa Olşen Güzeldere. ÖNCEKİ ÇALIŞMALAR.
MODÜL 10 Müşteri Hizmetleri.
1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
Biyoistatistik ve Araştırma Yöntemleri
SAĞLIK BAKANLIĞI EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ
SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ YAPILANDIRILMASI
TÜRK TORAKS DERNEĞİ 1.
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
Bursa Tütün Kontrol Çalışmaları
HASTA HAKLARI UYGULAMALARI
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi EĞİTİM İHTİYAÇ ANALİZİ SEMİNERİ.
Mustafa Kemal Üniversitesi
KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 2009 YILI PROGRAMI Kartal Belediyesi
AKADEMİK GENEL KURUL TOPLANTISI
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
EUROPEAN UNIVERSITIES ASSOCIATION (EUA) AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ 10 Ekim 2007.
Ankara Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi Projesi
V A K A Y Ö N E T İ M İ Doç. Dr. Ertan Kahramanoğlu
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
BALÇOVA’NIN KALBİ (BAK) PROJESİ Hatice Şimşek Keskin
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI UYGULAMALI İŞVEREN ZİYARETLERİ EĞİTİMİ.
Üniversiteye Bağlı Fakülte ve Yüksekokullar  15 Fakülte  7 Yüksekokul  7 Meslek Yüksekokulu ÖZELLİKLERİ: Erciyes Üniversitesinde, 2005–2006 öğretim.
ERCİYES ÜNİ. TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
TÜTÜNSÜZ KURUM PROJESİ
“TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ YAŞAM PROGRAMI İL EYLEM PLANI”
Dönem VI
Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi. AMAÇ 1.Kadınların mesleki açık öğretim ortaokul ve liselerine kayıt yapmalarını sağlamak. 2.Kadınları kayıt.
VI. ULUSAL TIP EĞİTİMİ KONGRESİ Gizem Tomaşan, UTEK 2010 VI. Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi 2-5 Haziran 2010, Adnan Menderes Üniversitesi, AYDIN Akreditasyonda.
HÜTKOM Hacettepe Üniversitesi Tütün Kontrol, Eğitim, Vergilendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, 20 Haziran 2012 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de.
ENGELSİZ ODTÜ BİRİMİ (EOB) EOB’nin Kuruluşu 2006 yılında onaylanan ve 2010 yılında revize edilen “Yüksek Öğretim Kurumları Özürlüler Danışma.
SHKS HASTA BAKIM HİZMETLERİ
EVDE HASTA BAKIMI.
Gençlik Danışma Birimi Psk. Nuriye Genç
EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI
Yüksek kalite standartlarında tanı ve tedavi hizmeti sunmak
BESLENME DOSTU OKUL OLMAK İÇİN
E.Ü.T.F. ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
ELMADAĞ MESLEKİ TANITIM VE YÖNELTME KOMİSYONU ETKİNLİKLERİ HAZIRLAYANLAR AYFER YILDIZ NAGİHAN KARACA TÜLAY REÇBER.
Türkiye de Bir İlk “OKULUM DESTEKLENİYOR HAYALİM GERÇEKLEŞİYOR” OKUL GELİŞİM PROGRAMI Nisan 2010 Uygulama Toplantısı Mustafa YÜRÜK OGP Koordinatörü.
SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİ ALT YAPISI, ANKETLER Doç. Dr. Şule Akçay Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD 8 Nisan 2009.
Medya ile ilişkiler Webinar-3 Kütüphan-e Türkiye Projesi Tanıtım Çalışma Grubu 23 Ekim 2014.
YAŞAMA EN İYİ BAŞLANGIÇ PROJESİ
ELAZIĞ MESLEKİ EĞİTİM BİLGİ MERKEZİ İl Milli Eğitim Şube Müdürü
SAĞLIK TEDBİRİ UYGULAMALARININ ETKİNLİĞİNİN ARTTIRILMASI KONUSUNDA ANKARA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜNÜN ÇALIŞMALARI Tülay ERÇİN ŞAHİN, Özlem GÜLER AYDIN, A.Çiğdem.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
12/03/ / 09 / 2009 HEDEF: HEDEF: Atık Elektrik ve Elektronik Ekipmanlar (AEEE) konusunda AB ile uyum standartlarını sağlamak AMAÇ: AMAÇ: Bu.
Proje Adı Proje Yürütücüsü Proje Ortağı
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
Giriş ve Amaç: Sigara kullanımı dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu ölümlerin çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde oluşmakta,
SPİNA BİFİDA DERNEĞİ EDİRNE TEMSİLCİĞİ Yrd. Doç. Dr. Neşe ÖZKAYIN Trakya Üniversitesi, Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı, EDİRNE.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİNDE KOORDİNASYON VE KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİ.
T. C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI BÖLGESEL GELİŞME VE YAPISAL UYUM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Aralık 2010, Diyarbakır.
DÖNEMİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI HAZIRLIK SÜRECİ
2016 Mart – 2017 Temmuz deuder.org.tr.
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
YÜREĞİR KAYMAKAMLIĞI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
Dönem VI
Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı Bilgilendirme Toplantısı
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Dış Değerlendirme Süreci
Sunum transkripti:

BALÇOVA’ DA SİGARASIZ YAŞAMLA KALP SAĞLIĞINI KORUMA: DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ- BALÇOVA BELEDİYESİ İŞBİRLİĞİ Günay T*, Ergör G*, Soysal A*, Kılınç O**, Akvardar Y***, Doğanay S*, Budak R*, Pekel Ö*, Damgacı V*, Altun D* Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD.*, Göğüs Hastalıkları AD.**, Psikiyatri AD.***., İzmir.

Amaç Üniversite-Belediye işbirliğiyle topluma dayalı hizmet veren sigara bırakma merkezi oluşturarak, ilçedeki Koroner Kalp Hastalığı riski orta ve yüksek düzeyde olup sigara içen kişiler başta olmak üzere toplumda sigara kullanımını azaltmak.

Yöntem Hedef grup 1: Balçova’nın Kalbi Projesi’nde Framingham risk skoru orta ve yüksek düzeyde saptanan 1371 kişi Hedef grup 2: Balçova’da yaşayanlar

İzmir Kalkınma Ajansı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı PROJE YÖNETSEL YAPISI İ Ş B R L Ğ Proje Ana Ekibi / Yürütüm Ekibi Balçova Belediyesi Proje Koordinatörlüğü DEÜ TF Halk Sağlığı AD DEÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Göğüs Hst AD Toplum Sağlığı Destek Grubu (7 eğitilmiş eleman) Sigara Bırakma Merkezi 1 hekim, 1 hemşire, 1 psikolog Alan Koordinatörleri Eğitimciler Alan Çalışmaları – Ev ziyaretleri Poliklinik - Danışmanlık hizmeti Sigara Telefon Destek Hattı Alan Destek Ekibi Halk Sağlığı AD Araştırma Görevlileri

Proje İş Akışı Proje Yönetimi Proje Ekibi Oluşturma Süreci Tanıtım Çalışmaları Eğitim Programları ve Materyalleri Geliştirme Toplum Sağlığı Destek Grubu oluşumu Destekleyici Çalışmalar Sigara Bırakma Merkezi Oluşturulması Projenin Paydaşlara Duyurulması SİGARA Destek Hattı Danışmanlık-sağaltım hizmeti Kayıt ve izlem Ev ziyaretleri Duyarlılaştırma – farkındalık etkinlikleri: Broşür ve afişler Tanıtım – Duyarlılaştırma çalışmaları İzleme ve Değerlendirme Çalışmaları

PROJENİN AŞAMALARI Proje ekibi oluşturma: Halk Sağlığı, Göğüs Hastalıkları ve Psikiyatri AD. öğretim üyeleri, Halk Sağlığı AD. asistanları, Toplum Sağlığı Destek Grubu, hekim, hemşire ve psikolog 2. Eğitim programı ve materyali geliştirme: - Hedef grubun ihtiyaçlarını belirlemek için odak grup görüşmeleri - Danışmanlık için eğitim rehberleri - Grup terapisi rehberi - Broşürler - Eğitim programı hazırlama

3. Toplum Sağlığı Destek Grubu (TSDG) Oluşumu: Bu bölgede yaşayan, lise ve üniversite mezunu, sağlık personeli olmayan 7 genç - 2 günlük eğitim (sigara, danışmanlık ve iletişim becerileri) 4. Tanıtım çalışmaları: -Hedef grup listeleri hazırlama - Hastaları telefonla bilgilendirme toplantısına davet - Toplantıda niyet anketi uygulama - İsteyenlere randevu verme - Katılamayanlara evlerinde ya da telefonla ulaşma - Evde bulunamayanlara merkeze çağrı notu bırakma - Belediye, Semtevleri ve lise bilgilendirme toplantıları – Afişler, broşürler - Yazılı ve görsel basında haberler - Hastalara Belediye Başkanı tarafından fidan dağıtılması

5. Sigara Bırakma Merkezi kurulması ve çalışmaları: Belediye içinde 1 hekim, 1 psikolog, 1 hemşire Danışmanlık, ücretsiz tedavi, psikoterapi hizmeti Hasta izlemi; ilk ayda 4, ikinci ayda 2, üçüncü aydan itibaren ayda 1 Solunum Fonksiyon Testi ve CO ölçümü: İlk başvuru ve 3. ay sonunda Hasta kayıtları elektronik ortamda Bir aydır sigara içmeyen hastalara tişört, kalem ve magnet içeren hediye çantaları Hastalardan spor ve yürüyüş grupları

Bu projenin farkı; Toplum içinden kişileri eğiterek topluma ulaşmak Ücretsiz sağlık hizmeti sunmak Ücretsiz tedavi vermek Daha sık izlemle sigara bırakırken yaşanacak sorunları aşmada hastalara destek olmak Sonuç olarak; 2 Kasım 2009 – 9 Nisan 2010 tarihleri arasında Sigara Bırakma Merkezi’ne 748 hasta başvurdu. 418 hasta 1 ay ve üzerinde sigara içmemekte.

SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİNE GELEN HASTAYA YAKLAŞIM