Ambalaj Atığı Yönetiminde Ekonomik Enstrümanlar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Birliği.
Advertisements

AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH yaptırımları Nisan 2010, Türkiye.
Dr Hüdai Kara  23 Mart 1992 tarihinde yürürlüğe girmiş  Çiçek sembolü logolu  Tüm Avrupa Birliğinde geçerli  Performans ve çevre bazlı en yüksek.
MEVZUAT Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının.
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI
Dr Hüdai Kara Temmuz  23 Mart 1992 tarihinde yürürlüğe girmiş  Çiçek sembolü logolu  Tüm Avrupa Birliğinde geçerli  Performans ve çevre bazlı.
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
Eğitim alanında Topluluk eylem programı
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI AVRUPA YATIRIM BANKASI
ÇEVKO ‘nun Sorumlulukları ve Belediyelerle Çalışma Sistemi
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
SIK SORULAN SORULAR Hale ŞEN Atılım Üniversitesi AB & ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ Kasım, 2009.
AB ÇEVRE FASLININ AÇILMASI VE Prof. Dr. Hasan Z. SARIKAYA
HİBELER Mine MUT İstanbul Üniversitesi
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
CAOBISCO Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Endüstrileri Derneği FILIPPO CERULLI, Başkan CAOBISCO.
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Tarafından finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı EKÖK.
Erasmus’la Hayatınızda bir Fark Yaratın... Uluslararası İlişkiler Ofisi ATILIM ÜNİVERSİTESİ.
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI COMENİUS PROGRAMI. Comenius Programı Nedir?  Öğrencilere ve eğitim personeline, Avrupa’daki farklı kültürleri, dilleri.
ATATÜRK ÜNİVERİSTESİ DIŞ İLİŞKİLER OFİSİ ERASMUS+ PROGRAMI.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
TÜRKİYE ORGANİZE PERAKENDE SEKTÖRÜ. TÜRKİYE’DE PERAKENDE  ENERJİ, EĞİTİM VE SAĞLIKTAN SONRA DÖRDÜNCÜ BÜYÜK SEKTÖR  2006 YILI TOPLAM CİROSU MİLYAR.
ULUSLAR ARASI ANLAŞMALAR
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI
TÜRKİYE KİMYA PETROL LASTİK VE PLASTİK SANAYİ İŞVERENLERİ SENDİKASI Cem KILINÇ Çevre Mühendisi Kasım 2008 Ankara.
Avrupa Birliği Bayrağı Geleneksel olarak 12. mükemmeliyetin, bütünlüğün ve birliğin sembolü olduğundan dolayı bayrakta 12 yıldız vardır.
Öğretim Elemanı Değişimi Doç.Dr. Nagihan OKTAYER 14 Mayıs 2009 Erasmus Koordinatörleri Bilgilendirme Toplantısı.
1 AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMI (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ) (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ)
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
Hızlı Tüketim Ürünleri
Erasmus ve Hibeler Mine MUT Erasmus Ofis Sorumlusu 29 Kasım 2007 Erasmus Koordinatörler Toplantısı.
ERASMUS+ ANA EYLEM 1: BİREYLERİN ÖĞRENME HAREKETLİLİĞİ Yükseköğretimde Personel Hareketliliği Harran Üniversitesi AB Ofisi.
ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ B İ LG İ LEND İ RME TOPLANTISI.
Hibe ve Performans. Üniversitelerin Hibe Miktarları Merkez Hibe Tahsisatını Nasıl Yapar : Merkez üniversitelerin talep ve performanslarına dayanarak toplam.
İşletmeyi neden kurarız ?
EPMA European Association for Predictive, Preventive & Personalised Medicine.
ERASMUS GENEL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Avrupa Birliği Ülkeleri
Özlem Keçim.
- Önlisans ve Lisans öğrencileri için en az 2 ay -Üniversitemiz daha fazla öğrencinin yararlanması için herkese eşit olarak 2 aylık hibe vermektedir.
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
AÇLIK SINIRI:1393 TL YOKSULLUK SINIRI:4403 TL Kaynak: DİSK-AR, IMF veritabanı KİŞİ BAŞINA MİLLİ GELİR:2127 TL.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Katı Atıklar Koruma Parkında Terk Edilmiş Arabalar, Avustralya Parkta Katı Atık ve Geri Dönüşüm Konteynerleri, Illinois.
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
“ INDICATE” UZUN SÜRELİ SAYISAL KORUMA SAHA ÇALIŞMASI Hakan Koray OZLUK Bahadır AYDINONAT 15 – 16 Ekim 2012 Ankara.
ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ TOPLANTISI Genel Bilgilendirme
AVRO BÖLGESİ VE AVRUPA MERKEZ BANKASI Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
ERASMUS PROGRAMI Personel Eğitim Alma Hareketliliği Oryantasyonu
ERASMUS PROGRAMI Personel Ders Verme Hareketliliği Oryantasyonu
1 of 31 PART VII The World Economy © 2012 Pearson Education Dış Ticaret Teorisi ve Dış Ticaret Politikası: Mutlak ve Mukayeseli Üstünlük teorileri.
Küreselleşme ve Rekabet Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
AVRUPA BİRLİĞİ. BİRLİĞİN GEÇMİŞİ Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu.
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
ERASMUS+ PROJESİ GENEL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
ATIK YAĞ YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Ertan Akün Mühendislik Fakültesi
Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri
ATIK YÖNETİMİ PLANLARI (AYP)
2018/2019 DÖNEMİ ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ
AETR KONVANSİYONU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2019/2020 DÖNEMİ ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ
Erasmus+ Değişim Programı 2018 Projesi Öğrenci Tanıtımı Mart 2019
Sunum transkripti:

Ambalaj Atığı Yönetiminde Ekonomik Enstrümanlar Ankara Ticaret Odası, Ankara 22.10.2014

Ekonomik Enstrüman Türleri Eko Vergiler Satılabilir İzinler Depozito Bertaraf Vergi ve Harçları Teşvik Amaçlı Devlet Yardımları Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu

Eko Vergiler Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde, Çevresel etkileri nedeniyle bazı malzemelerin kullanımını engellemek, Geri dönüşüm hedefinin yakalanamaması durumunda cezai yaptırım olarak, Geri dönüşümlü malzeme kullanımını teşvik etmek amacıyla uygulanmaktadır. Uygulanan ülkelerden örnekler: Belçika’da özel içecek ambalajlarına getirilen vergi, tüketicilerin ithal ürün kullanımını arttırmıştır.

Satılabilir İzinler (PRN) İngiltere’de uygulanan bir ekonomik enstrümandır. Ambalaj arz zincirindeki her firma, kendi yükümlülüğünü yerine getirmek amacıyla belge satın almak zorundadır. Fazla belgelerin satışı yapılabilir. Fazla belgelerin satışı, geri dönüşümcülere kapasite arttırma ve toplamayı destekleme olanağı sağlar.

Satılabilir İzinler Sistem, geri kazanıma odaklanarak, toplama konusunu “piyasa şartları”na bırakmakta, bu nedenle ülke geri kazanım hedeflerinin tutturulması garanti edilememektedir. Maddi kaynakların uzun vadede, altyapı yatırımlarına aktarılması konusunda yetersiz kalmaktadır.

Depozito Tüketiciyi, kullanılmış boş ambalajı iade etmeye teşvik etmek için, satış noktasında ambalajlı ürünlerden depozito ücreti alınması ile uygulanır. Gönüllü Depozito Sistemleri : Depozito bedeli, şişe veya paletin “yerine koyma maliyeti” gibi ticari kriterlere göre belirlenir. Sanayinin kontrolü altındadır ve gönüllülük esasına dayanır.

Depozito Zorunlu Depozito Sistemleri : Yasal düzenlemelere göre satış noktasında tek yönlü ambalajlardan depozito ücreti alınır. Depozito bedeli, ambalajın “yerine koyma maliyeti” ile ilişkili değildir.

Depozito Ambalajların tekrar dolum öncesinde yıkanması ve temizliği için yüksek yatırım maliyetleri gerektiren tesis kurma zorunluluğu vardır. Ambalajların tekrar doldurulma amacı ile piyasadan toplanması için ekstra bir yapı ve organizasyon gerekli olduğu için ilave nakliye ve işletim maliyetleri oluşmaktadır. Geri dönüşüm performansına olumlu katkı yaptığı yönünde yeterli bulgu edinilememiştir. ( AB Komisyonu’nun hazırlattığı “Perchards Raporu” ) Zorunlu depozito sistemleri rekabeti bozucu etki yaratmaktadır. Özellikle İthalatçılar açısından ticaret engeli oluşmaktadır.

Depozito Yeni bir toplama sistemi oluşturulmasını gerektirdiği için, yakıt tüketimi, trafik yükü, CO2 emisyonunu arttırmaktadır. Almanya’da zorunlu depozito kapsamında toplanan ambalajların birim maliyeti KAT uygulamasına göre 3 kat fazladır. Tüketiciler açısından fiyat artışına neden olur.

Bertaraf Vergi ve Harçları Bertaraf vergileri: Çöp depolama sahalarındaki bertaraf işlemi için uygulanan vergidir. Bertaraf vergisi, bertarafı pahalı hale getirerek geri dönüşümü ve enerji geri kazanımını teşvik etmeyi amaçlar Ambalaj atığının geri kazanımını arttırarak bertarafını azaltmak bir AB politikası ve Direktif hedefidir. Ulusal düzeyde belirlenmektedir.

Bertaraf Vergi ve Harçları Değişken Harçlar ( Attığınız Kadar Ödeyin ) Evlerden çıkan atığın hacim ya da ağırlığına göre değişken ücret alınır. Bölgesel, yerel yönetimler düzeyinde belirlenmektedir. Geri dönüşüm sisteminin mevcut olduğu durumlarda uygulanmalıdır.

Bertaraf Vergileri Geniş tabanlı bir vergi olan “bertaraf vergisi”nin, eko vergilere göre rekabeti bozucu etkisi çok daha azdır. “Attığınız Kadar Ödeyin” türündeki değişken harçlar tüketicileri, ellerindeki geri kazanım imkanlarını daha iyi kullanmaya sevk eder. ( AB Komisyonu için hazırlanan Eunomia Raporu – 2001 )

Teşvik Amaçlı Devlet Yardımları Enerjiyi verimli kullanan veya çevre bakımından tercih edilen ürünlere, vergi indirimleri gibi çeşitli teşvikler verilebilmektedir. Yardımların orantılı ve rekabeti bozmayacak şekilde yapılması önemlidir.

Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu (Extended Producer Responsibility) ürünlerin yaşam döngüsü süresince oluşan çevreyle ilgili maliyetlerin ürünlerin pazar fiyatlarına dahil edilmesini teşvik etmek için tasarlanmış bir stratejidir. Üreticinin bir ürünle ilgili sorumluluğunu bir ürünün yaşam döngüsünde tüketiciler sonrası evreye genişlettiği bir çevre politikasıdır.

Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu Yetkilendirilmiş Kuruluş Sistemlerinin Ortak Özellikleri Ambalaj atıklarının ayrı toplanması, ayrılması, geri kazanımı ve geri dönüşümünün sanayi tarafından finanse edilmesi Tüketicilerin yeni davranış biçimi geliştirmesi için iletişim Dolumcular, ambalaj üreticileri ve perakendeciler tarafından kurulması ve işletilmesi Devletten ve atık yönetim şirketlerinden bağımsız yapı “Üretici Sorumluluğu”nun uygulanması

Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu Yetkilendirilmiş Kuruluş Sistemlerinin Farklılıkları Sorumluluğun ve finansmanın paylaşımı Toplama ve geri kazanım sistemleri Geri dönüşüm hedefleri  Her sistem yerel koşulları dikkate almak zorundadır. Avrupa’da 27 ülkede uygulanıyor: Avusturya, Belçika, Fransa, İspanya, Almanya, İrlanda, Lüksemburg, Portekiz, İsveç, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Polonya, Çek Cum., Slovakya, Macaristan, Slovenya, Güney Kıbrıs, Malta, Estonya, Romanya, Bulgaristan, Türkiye, Norveç, Finlandiya, Italya, Sırbistan

Sonuç Ekonomik Enstrümanların Değerlendirmesi ile İlgili Genel Kabul Gören Kriterler Maliyetler ekonomik ve çevresel faydalarla orantılı olmalıdır. Ticarete engel olmamalı ve pazardaki rekabeti bozmamalıdır. Malzemeler arasında haksız ayrım yapmamalıdır. Teknolojik gelişmeleri engelleyici olmamalıdır. Elde edilecek gelirlerin toplanması ve yönetimi ile ilgili maliyetler, toplam geliri aşmamalıdır.

Sonuç Her bir ekonomik enstrüman bu kriterlere göre değerlendirilerek ülke için uygulanabilirliğine karar verilmelidir. Avrupa Birliği ve etkisindeki ülkelerde en yaygın olarak uygulanan ve geri kazanım hedeflerine ulaşılmasında en etkin ve başarılı enstrümanın Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu olduğu görülmektedir.

Referanslar EUROPEN Economic Instruments in Packaging and Packaging Waste Policy- 2007 T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı 1. Ambalaj Komisyonu Raporu-2009

TEŞEKKÜRLER….