İLETİŞİM METİNLERİ ÇÖZÜMLEMELERİ II

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BETİMLEYİCİ ANLATIM Bu tekniği uygulayan yazarın amacı, okuyucunun görmediği bir görüntüyü, olayı, yeri, okuyucunun kafasında canlandırmaktır. Yazar.
Advertisements

PARAGRAF.
HABER YAZILARI.
BİLİMSEL SÖYLEM VE ÖZELLİKLERİ
Makale İnceleme Soruları
ULUSLARARASI BAKALORYA PROGRAMI
GELİŞTİRME TEKNİKLERİ
Durağan Reklam İletisi Çözümleme Yöntemi
Felsefe Nedir? Aristoteles'in ünlü yapıtı Metafizik
ÜST DÜZEY DÜŞÜNME BECERİLERİNE GÖRE TÜRKÇE DERSİ
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
Okumada Anlama Jocelyne GIASSON Böl. 1 : Okumada bir anlama modeli De Boeck, 1996 et 2008.
EYLEMİN ÇATISI 20 SORU.
SÖYLEMDEN İDEOLOJİYE:
DİLİN İŞLEVLERİ.
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
OKUMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç. Dr. Dilek BELET.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci 4.Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar.
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
9. Sınıf Dil ve Anlatım MAYIS.
Konuşma Becerisini Geliştirici Yöntem ve Teknikler
GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN.
DİL VE ANLATIM.
FİİL (EYLEM).
PEER SUPPORT TEAM.
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
Çoklu ortam mesajları hazırlanırken “zihin nasıl çalışır?” kavramı neden önemlidir ?
İLETİŞİM BECERİLERİ Dr. Fatma Nur Eneç Can.
EKLER.
KAM 209 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
GÖRSEL-İŞİTSEL ARAÇLARIN ÖNEMİ VE KULLANIMI
KONU: OKUMA ALIŞKANLIĞI
ANLATIM TEKNİKLERİ Dört tane anlatım tekniği vardır!!! AÇIKLAMA
Libre Office.
Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B
KISIM 4 Sınıfta Biliş. KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 11 Okumayı Öğrenme.
Haber fotoğrafı.
BETİMLEME (TASVİR.
Anlatmaya Bağlı Metinler
Anlatmaya Ba ğ lı Edebi Metinleri İ nceleme Yöntemi Anlatmaya Ba ğ lı Edebi Metinleri İ nceleme Yöntemi.
Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma.
Eğitim bilimlerinde yeni araştırma araçları ve katkıları: Niteliksel (kalitatif) analiz yazılımları ve ATLAS.ti örneği Mehmet Cüneyt Birkök - Sakarya Üniversitesi.
DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF DERS NOTLARI
KONU Süreçsel Drama Yaklaşımı
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
SANAT FELSEFESİ.
METİN- EDEBÎ METİN Yeşim ÖZDEMİR BAŞAKŞEHİR ANADOLU LİSESİ
Anlatım Türleri Betimleyici Anlatım Öyküleyici Anlatım
Turkceciler.com DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF DERS NOTLARI HİLÂL KARAGÖL DEMİR ALTINKAYA ANADOLU LİSESİ.
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
DİN EĞİTİMİ BİLİMİNİN ARAŞTIRMA METODLARI ve DİLİ
Programın Karşılaştırılması Sunusu
TANITIM - KARŞILAŞTIRMA
Kitap Kapağı Resimleme
ANLATIM TÜRLERİ.
Collingwood.
ÇEVİRİDE NORMLAR SÖYLEM – SÖYLEM ANALİZİ
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
METİN TÜRLERİ KATHARINA REISS.
Karşılaştırmalı Eğitim
2 Yabancı Dil Öğretim Yöntemleri
Dilsel İşlev ile Çeviri
HAZIRLAYAN BETÜLAY ÖZMEN BETÜLAY ÖZMEN 10/İ 10/İ ANLATIM TÜRLERİ ANLATIM TÜRLERİ DİL VE ANLATIM PROJE ÖDEVİ DİL VE ANLATIM PROJE ÖDEVİ 1.
Çeviri Eleştirisi Kuram Yönünde Çabalar Yöntemli bir çeviri eleştirisinin nasıl olması gerektiği, hangi ölçütlerle işleyeceği, çeviri araştırmacılarının.
HALKLA İLİŞKİLERE GİRİŞ
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Yazılı Unsurlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS VII
Sanat dikey düzlemde (paradigmatik) gerçekleştirilen bir yaratıcılıktır, bir farklılıktır. Bu da güncel, herkesin söylediğinden, yaptığından farklı bir.
Sunum transkripti:

İLETİŞİM METİNLERİ ÇÖZÜMLEMELERİ II

Metni okumak, metnin değişik anlamlarını oluşturmaktır. Metnin anlatısını çözmektir. Metni “keşfetmektir”. Metin kimi zaman dilsel kimi zaman görsel ya da görsel-işitsel bir yapıttır, bitmiş bir bütündür, bir yapıdır.

Bir metinde değişik söylemlerle karşılaşılabilir: - Anlatısal Söylem (Anlatısal Metin): 12 Eylül sabahı kalktım. Her şey güzeldi. İnsanlar muyluydu. O olaya kadar...” -Betimsel Söylem (Betimleyici –Tanımlayıcı Metin): “12 Eylül sabahı sıcak ve rahat yatağımdan zorlukla ve büyük bir çabayla kalktım. Kuşların cıvıltılı ve hoş sesleri kulağıma geliyordu. Güneş son sıcaklarını üzerimize gönderiyordu.” -Açıklayıcı Söylem (Bilgilendirici – Öğretici – Açıklayıcı metin): “12 Eylül sabahı neden mi güzeldi? Anlatayım sana.” (Nasıl? – Bilgi verme işlevi) - Kanıtlayıcı Söylem (Kanıtlayıcı – Tartışmacı Metin): “12 Eylül sabahı güzeldi çünkü ....” (İkna etme işlevi)

Metnin Niteliği ya da Biçimi - Bilgilendirici – Öğretici – Açıklayıcı metin: Bilgi akışı objektif, net ve açık (haberler, denemeler., ders kitapları..) -Anlatısal Metin (Romanlar, Biyografiler, Röportajlar...) -Betimleyici –Tanımlayıcı Metin: Nesne, olay, olgu ve kişilerin nitelendirilmesi (portreler gibi) -Kanıtlayıcı – Tartışmacı Metin: Açıklamalarda kanıt sunumu (reklam metinleri, siyasal söylevler, bilimsel makaleler gibi) -Yönlendirici metin: Bireyleri yönlendiren metinler, emir tümceleri (Vaazlar, Kullanım kılavuzları, ilaç reçeteleri, reklam metinleri gibi)

Betimleyici Metin: Betimleme metni güzelleştirme işlevi üstlenen bir süsleme olarak kabul edilmiştir. (Estetik İşlev) Ancak 19.yy’da, Romantik Çağ’da “mimetik” ( taklit) işlevi ile önem kazanmıştır. Gerçeğe benzer biçimde aktarımlar söz konusudur ve “ simgesellik” işlevi de görülür. (Gün batımı betimlemesi) Gerçeğe benzerlik X Gerçeklik hep tartışılmıştır.

Anlatısal Metin: Bir olayı, bir olguyu, bir öyküyü anlatır. Olay akışını belli bir zaman ve mekana yerleştirir. Olay evrelerini anlatır. 5 evre vardır: Başlangıç -Dönüştürücü Öğe -Eylemler Dizisi -Dengeleyici / Düzenleyici Öğe -Bitiş Durumu Zamansal ve mekansal bir eklemlenme ve çizgisellik söz konusudur.

Açıklayıcı Metin: Seslendiği kişiyi ikna etmek gibi bir amaç yoktur; ancak bilgilendirici işlevi vardır. Açık ya da örtük biçimde bir soruna yanıt verir; çözümü sunar. Anlamayı kolaylaştırır.

Kanıtlayıcı Metin Bir düşünceyi, bakış açısını karşıdakine benimsetmek, ikna etmek amaçlı. Şimdiki zaman / Geniş Zaman Nitekim, Üstelik, Çünkü, Zira, Ama, Yani, Gerçektende, Bu nedenle gibi sözcüklerle bağlaçlarla kanıt sunulur.

Metin Çözümleme Yöntemi I: Alman metinbilimci Lita Lundquist’e göre, bir metin temelde 6 düzlemde incelenmektedir: 1. Edimbilimsel (Pragmatik) Düzlem 2. Tematik (İzleksel) Düzlem 3. Anlambilimsel (Semantik) Düzlem 4. Sözdizimsel Düzlem 5. Retorik Düzlem 6. İdeolojik Düzlem

EDİMBİLİMSEL DÜZLEM 5 N, 1 K Metnin Niteliği ya da Biçimi Metnin Alanı Metnin dış gerçekliğine gönderme Metnin “yüzeysel” çözümlemesi Bakış Açısı