RÜZGAR TÜRBİNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dalga Enerjisi Ve Dalga Enerjisi Dönüştürücü Sistemler
Advertisements

PARÇACIĞIN KİNEMATİĞİ
Ders 5 AKTUATÖRLER.
GEOMETRİ PROJE ÖDEVİ BERRİN CANERİ 9/G 419 KONU: koordinat DoGRUSU, DIK KOORDINAT DUZLEMI,VEKTORLER KAYNAK: INTERNET,FEM YAYINLARI.
ALTERNATÖRLER.
RÜZGAR ENERJİSİ DİCLE SAMUK.
ROTOR Öğr.Gör. Ferhat HALAT.
RÜZGAR TÜRBİN TİPLERİ VE RÜZGARDAN ELDE EDİLEBİLECEK ENERJİNİN BELİRLENMESİ Dr. Ali Vardar.
Presentatıon by Turkwind
ATALET(EYLEMSİZLİK) MOMENTİ
RÜZGAR ENERJİSİ ve RÜZGAR TÜRBİNLERİ
Hazırlayanlar Halil TAŞEL Gökhan ÖZENÇ Yasin KAYIŞ Turan ACAR
GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİ SİSTEMLERİ
EĞME MOMENTİ-KESME KUVVETİ ATALET MOMENTLERİ VE
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
DİŞLİ KUTUSU Öğr.Gör.Ferhat HALAT.
RÜZGAR ENERJİSİ SANTRALLERİ
RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNETİĞİ
EŞDEĞER SİSTEMLER İLE BASİTLEŞTİRME
Dalga enerjİSİ MUHAMMET YAVUZ İNCE
DÜŞEY EKSENLİ RÜZGAR TÜRBİNLERİ
RÜZGAR ENERJİSİ.
RÜZGAR ENERJİSİ VE RÜZGAR TÜRBİNLERİ
FİNAL SINAVI ÇÖZÜMLERİ
GEOMETRİK ŞEKİLLER.
GEOMETRİK CİSİMLER KONİ.
RİJİT CİSİMLERİN KİNEMATİĞİ
Rüzgar Nedir? ► Rüzgar, dünya yüzeyine yakın ve atmosfer içerisinde olan hava akımıdır ►Rüzgar, alçak basınç ve yüksek basınç bölgesi arasında yer.
AÇISAL YERDEĞİŞTİRME , HIZ ve İVME
HAZIRLAYANLAR fethiye sayarer Cansu üçdemir
MEKANİK SİSTEMLERİNİN TEMEL ELEMANLARI
AĞIRLIK MERKEZİ (CENTROID)
STATİK-MUKAVEMET 5. Atalet Momentleri
ENERJİ KAYNAKLARI. ENERJİ KAYNAKLARI Enerjide Önemli Parametreler Enerji Kaynakları Yenilenemeyen Kaynaklar Kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil nitelikli.
RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNETİĞİ
GEOMETRİK CİSİMLER.
RÜZGAR ENERJİSİ.
RÜZGAR ENERJİSİ ÜRETİMİ
Titreşim Deney Düzeneği
Temiz enerji kaynakları
Yapı Dinamiği Prof. Dr. Erkan ÇELEBİ 1. GİRİŞ
TAŞIYICI SİSTEMLER VE İÇ KUVVETLER
Yrd.Doç.Dr.Rifat Reşatoğlu
Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ
2. bölüm Rüzgar Enerjisi ile Elektrik Üretimi. Rüzgar Hızı ve Güç Arasındaki İ li ş ki “v” hızı ile hareket eden “m” kütleli havanın kinetik enerjisi.
Rüzgar Enerjisi ve Rüzgar Türbinleri
NÜKLEER SANTRALLER Nükleer enerji, fisyon reaksiyonuna (çekirdek bölünmesi) dayanır. Zincirleme nükleer reaksiyondan sürekli, kontrollü ve güvenli bir.
BÖLÜM 2 ARAÇ SINIFLANDIRMA
RÜZGAR ENERJİSİ VE RÜZGAR TÜRBİNLERİ
Hazırlayan: Celal BABAYİĞİT
CEPHELER(FRONTS) Atmosferde farklı sıcaklık ve yoğunluktaki iki farklı hava kütlesi arasında,meteorolojik elemanların yatay doğrultuda hızla değiştiği.
MKM 308 Makina Dinamiği Makinalarda Kütle ve Atalet Momenti İndirgemesi Prof. Dr. Recep Kozan Yrd.Doç.Dr. Aysun Eğrisöğüt Tiryaki Sakarya Üniversitesi.
F=hA BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER
ATALET MOMENTİ 4.1. Tanımı ve Çeşitleri
YAPI-ZEMİN DİNAMİK ETKİLEŞİMİ
Rüzg â r Enerjisi Santralleri OĞUZHAN SÖNMEZ. Rüzgâr Nedir ve Nasıl Oluşur? Rüzgâr, yüksek basınç bölgeleri ile alçak basınç bölgeleri arasında yer değiştiren.
MESNETLER 5.1. Mesnetler ve Düğüm Noktaları
YENİLENEBİLİR ENERJİ DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ
DENİZDEKİ YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ DERS 2: RÜZGAR ENERJİLİ GÜÇ SİSTEMLERİ
Ör 1:. Ör 1: Ör 2: Ör 3: Soru 1: Yoğunluğu r, kesit alanı A olan l uzunluğundaki Çubuğun y eksenine göre kütle atalet momentini bulunuz. ( den )
Anizotrop mineraller döner tablo her 900 çevrildiğinde
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
KİRİŞLER 3.1. Tanım Kirişler uçlarından mesnetlenmiş, tek eksenli genellikle boylamasına (eksenine) dik yük taşıyan elemanlardır. Döşemeden aldığı yükü.
AĞIRLIK MERKEZİ (CENTROID)
AÇISAL YERDEĞİŞTİRME , HIZ ve İVME
ENERJI DÖNÜŞÜMLERI. ENERJI NEDIR ?  Enerji kısaca iş yapabilme yeteneğidir. Tıpkı uzunluklar gibi skaler büyüklüktür. Toplamda 8 ana enerji çeşidi vardır.
MESNETLER 5.1. Mesnetler ve Düğüm Noktaları
BETONARME YAPI TASARIMI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

RÜZGAR TÜRBİNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI

Günümüzde kullanılan rüzgar türbinleri, boyut ve tip olarak değişik özelliklerdedir. Rüzgar türbinleri değişik özelliklerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir. Güçlerine Göre Sınıflandırma Mikro türbinler (0 – 3 kW) Küçük Rüzgar Türbinler (˂ 30 kW) Büyük Rüzgar Türbinleri (200 kW – 1.5 MW) Çok büyük Rüzgar Türbinleri (5 – 10 MW)

Kontrol Sistemine Göre Sınıflandırılması Derece Kontrollü Türbinler Yavaşlatıcı Kontrollü Türbinler Aktif Yavaşlatıcı Kontrollü Türbinler

Ana Milin Konumuna(Dönme Eksenine) Göre Sınıflandırılması Yatay Eksenli Rüzgar Türbinleri Düşey Eksenli Rüzgar Türbinleri Eğik Eksenli Rüzgar Türbinleri

Yatay Eksenli Rüzgar Türbinleri Yatay eksenli türbinlerde dönme ekseni, rüzgar yönüne paraleldir Kanatlar, rüzgar yönüyle dik açı yapar Kanat sayısı azaldıkça, rotor daha hızlı döner Genel olarak yerden, 20-30 metre yükseklikte yerleştirilir Verimler yaklaşık %45’dir

Ticari türbinler genellikle yatay eksenlidir Ticari türbinler genellikle yatay eksenlidir. Rotor, rüzgarı en iyi alacak şekilde, döner bir tabla üzerine yerleştirilmiştir. Yatay eksenli rüzgar türbinlerine örnek olarak, pervane tipi rüzgar türbinleri verilebilir. Günümüzde, üç kanatlı türbinler yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tip rüzgar türbinleri elektrik üretmek için kullanılır. Geçmişte çok kanatlı türbinler tahıl öğütmek, su pompalamak ve ağaç kesmek için kullanılmıştır.

Rüzgarı Önden Alan Rüzgar Türbinleri Yatay eksenli türbinlerin çoğu, rüzgarı önden alacak şekilde tasarımlanır. Yaygın olarak kullanılan bu tip türbinlerde, rotor yönü rüzgara dönüktür Rüzgarı önden alan türbinlerin üstünlüğü, kulenin oluşturduğu rüzgar gölgelenmesinden etkilenmemesidir.

Rüzgarı Arkadan Alan Rüzgar Türbinleri Rüzgarı arkadan alan rüzgar türbinleri, yaygın olarak kullanılmaz. Rotor kule arkasına yerleştirilir. Kanatlarının esnek yapıda olması, kütle ve türbin güç dinamiği açısından önemli bir üstünlüktür.

Tek Kanatlı Rüzgar Türbinleri Dönme hızı yüksek olduğundan, türbin kütlesi ve rotorun dönme momenti azdır. Kanat uç hızı, üç kanatlı türbine kıyasla iki kat daha yüksek olduğundan, daha fazla gürültü oluşur.

Çift Kanatlı Rüzgar Türbinleri Üç kanatlı türbinlere kıyasla rotor maliyetini azaltmak için, çift kanatlı rüzgar türbinleri geliştirilmiştir. İki kanatlı rotorun dengesi, bir kanatlı rotora kıyasla daha düzgündür. Üç kanatlı rotorla karşılaştığında en önemli üstünlüğü, kanat uç hızlarının yüksek olmasıdır. Olumsuzlukları; gürültü seviyesinin yüksek olması ve düşük rüzgar hızlarında (3 m/s) çalıştırılmalıdır

Üç Kanatlı Rüzgar Türbinleri Rotorun üç kanatlı tasarlanmasının asıl nedeni, dönme momentinin daha düzgün olmasıdır. Türbinde salınıma neden olan atalet momenti olmadığından, göbek içinde titreşimi önleyen pahalı elemanlara gerek yoktur. Gürültü düzeyleri düşük olup, sarsıntısız çalışırlar

Çok Kanatlı Rüzgar Türbinleri Rüzgar türbinlerinin gelişmemiş ilk örnekleridir. Sadece su pompala amacıyla kullanılan bu tip türbinler, bu işlemdeki momentlerini karşılayabilmek için çok kanatlı olarak üretilmişlerdir. Düşük hızda çalışırlar.