REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YENİ ORTA ÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi EYLÜL 2013.
Advertisements

TVO Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi
KONULU BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA
SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
DÜNDAR UÇAR LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
DÜNDAR UÇAR LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
ALAN SEÇİMİ.
EDİRNE İLHAMİ ERTEM ANADOLU LİSESİ
SBS VEDAT METİN ÇEŞMEKOLU PEDAGOG – PSİKOLOJİK DANIŞMAN BİL DERSHANELERİ REHBERLİK KOORDİNATÖRLÜĞÜ
NAMIK KEMAL LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
MAHMUT ÇALIK ANADOLU LİSESİ
SINIF GEÇME ve DERS SEÇİMİ.
L İ S E L E R D E    S I N I F    G E Ç M E    S İ S T E M İ
ORTAK 9. SINIF DURUMU Tüm Ortaöğretim kurumları 9. sınıflarında okutulan dersler ortaktır. 9. sınıf öğrencileri Eğitim Öğretim yılı sonunda başarı durumuna.
VKV KOÇ ÖZEL LİSESİ 2010 – SINIFLAR DERS SEÇİM SÜRECİ HAKKINDA
ALAN SEÇİMİ SUNUSU KIRŞEHİR ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ
ALAN SEÇİMİ SEMİNERİ.
DERS VE MESLEK SEÇİMİ MUSTAFA KAYNAK ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ Mustafa Kaynak Anadolu Lisesi.
Efor Dershanesi Rehberlik Birimi
9. SINIFTA DERSLER Türk Dili ve Edebiyatı
LİSE 1. SINIF (9. SINIF) ORTAK ALAN.
DERS SEÇİMİ VE ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ
DERS SEÇİMİ Ne Zaman Nasıl.
SINIF GEÇME ve Ders seçimi.
ESPİYE YUNUS EMRE ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
Nakipoğlu cumhuriyet ANADOLU LİSESİ
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
VEZİRKÖPRÜ ANADOLU LİSESİ
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ (TEOG) 2014
ALAN DEĞİŞİKLİĞİ VE DERS SEÇİMİ
HAFTALIK DERS DAĞILIMINIZ
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ. O eğitim öğretim yılında sadece 8. sınıf öğrencileri uygulanacak olan merkezi ortak sınavlara gireceklerdir. O 8.
ORTAÖĞRETİMDE ALAN/DAL SEÇİMİ
Sınıf Geçme Yönetmeliği
Yeni Sınav Sistemi, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi Sınav hakkında merak ettiğiniz her şey… Tunahan ÇETİN l Psikolojik Danışman ve Rehber.
YENİ SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
TES-İŞ ADAPAZARI ANADOLU LİSESİ
SINIF GEÇME BAĞCILAR LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ. Not Sistemi Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde 5’li not sistemi uygulanır. PUAN NOT DERECE PUAN NOT.
Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği
MEHMET AKİF ERSOY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
SINIF GEÇME BİR DERSİN DÖNEM PUANI; a) Sınavlardan alınan puanların,
MEB ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
HANGİ ALAN-HANGİ MESLEK?
DERS SEÇİMİNİ DEĞERLENDİRİYORUM
DERS SEÇİMİ GALATASARAY LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ.
Ders seçimi veli, “öğrenci” tarafından yapılır.
MEHMET AKİF ERSOY ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
BENER CORDAN İLKÖĞRETİM OKULU
8.YIL SONRASINDAKİ ALTERNATİFLER8.YIL SONRASINDAKİ ALTERNATİFLER.
HAZIRLAYAN MELTEM PİROĞLU
ATAKUM ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
GÜVERCİNLİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
Araklı Anadolu Öğretmen Lisesi Rehberlik Servisi.
ORTAÖĞRETİMDE SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
9. sınıfı başarısı hangi meslek = uygun dersler istediği üniversite bölümünü puanı kırılmadan Ders seçimi sisteminde öğrenim gören bir öğrencinin alanı.
H.Ahmet Kanatlı Anadolu Lisesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi
ORTAÖĞRETİM SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ REHBERLİK SERVİSİ.
Hayat Biçimini Seçmektir
REHBERLİK SERVİSİ Haftalık ders çizelgelerinde ortak dersler, alan/dal dersleri (mesleki ve teknik ortaöğretim okulları) ve seçmeli dersler bölümleri.
ALAN SEÇİMİ TM TS MF DİL TAŞOVA ANADOLU LİSESİ Gökhan GÜNAY.
SINIF GEÇME VE SINAV YÖNETMELİĞİ. PUAN Ortaöğretimde Sınav, ödev, projeler ve uygulamalar, 100 tam puan üzerinden değerlendirilmektedir. Ortaöğretimde.
HAFTALIK DERS DAĞILIMINIZ
DERSLERDERS SAATİ TÜRK DİLİ2 TÜRK EDEBİYATI3 TARİH2 COĞRAFYA2 FİZİK2 KİMYA2 BİYOLOJİ2 SAĞLIK BİLGİSİ1 MATEMATİK4 GEOMETRİ2 YABANCI DİL6 İKİNCİ YABANCI.
DERS SEÇ İ M İ. NEDEN NASIL NE ZAMAN  Ders seçimi 9. sınıfın sonunda ders kesiminden itibaren haziran ayının son iş günü mesai bitimine kadar.
SINIF GEÇME VE DERS SEÇİMİ
Alan-Ders Seçimi Seminerine HOŞGELDİNİZ
* Türkçe testinde dil bilgisinden, Temel Matematik testinden geometriden ne kadar soru geleceği net olarak belli değildir. Dil bilgisinden ortalama 5-6,
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ
ALAN SEÇİMİ ÇALIŞMALARI Öğretmen görüşlerinin alınması Öğrenci sınav notlarının değerlendirilmesi Öğrencinin ilgilerinin göz önünde bulundurulması 10.Sınıf.
YEŞİLHİSAR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
Sunum transkripti:

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ALAN VE MESLEK SEÇİMİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

ALAN SEÇİMİ ÇALIŞMALARI Sınıflarda “Alan Seçimi” esaslarının anlatılması Velilere “Alan Seçimi” esaslarının anlatılması 9. sınıfta uygulanan test envanter ve anket uygulamalarının değerlendirilmesi (KDE, ABKÖ, Parti, Bilgi-İnsan-Nesne…) Öğretmen görüşlerinin alınması Öğrenci sınav notlarının değerlendirilmesi Psikolojik Danışman & Müdür Yardımcısı & Veli & Öğrenci ile bir arada bireysel görüşme yapılması

ALAN VE MESLEK SEÇERKEN İsteklerinize ve yeteneklerinize uygun seçimler çok yapmak önemlidir.

BU DEĞERLENDİRMEYİ YAPARKEN Ders başarınız Kişilik özellikleriniz İlgi ve yetenekleriniz Değerleriniz Gelecek tasarımınız belirleyicidir.

ALAN SEÇİMİ YÖNETMELİK ESASLARI Alana kaynaklık eden derslerin her biri 2 olanlar istediği alana yönlenirler. Alana kaynaklık eden derslerin bazılarında başarısızlık söz konusu olsa bile bu derslere ait yıl sonu notlarının ağırlıklı ortalaması 2.50 ve daha yukarı olan öğrenciler, bu alanlardan istedikleri herhangi birine yönelebileceklerdir. Başarı ortalaması ile geçilemeyecek tek ders: DİL ve ANLATIM

LİSE 1 KARNE ÖRNEĞİ-GENEL DERS KATEGORİLERİ IX.SINIF HAFTALIK DERS SAATİ I.DÖNEM II. DÖNEM ORT. AĞIRL. ORT. ORTAK GENEL KÜLTÜR DERSLERİ Dil ve Anlatım 2 4 Türk Edebiyatı 3 9 Din Kültürü ve Ahl. Bil. 1 Tarih Coğrafya Matematik 12 Fizik Kimya Biyoloji 6 İngilizce 27 Beden Eğitimi 5 Alm/Fr. 8 TOPLAM   32 89 SEÇMELİ DERSLER Temel geometri Kavram bilgisi 35 98 Yıl sonu ağırlıklı ortalama=2.80

FEN-MATEMATİK ALANINA KAYNAKLIK EDEN DERSLER Fizik Kimya Biyoloji

LİSE 1 KARNE ÖRNEĞİ- FB ALANI İÇİN DERS KATEGORİLERİ IX.SINIF HAFTALIK DERS SAATİ I.DÖNEM II. DÖNEM ORT. AĞIRL. ORT. ORTAK GENEL KÜLTÜR DERSLERİ Dil ve Anlatım 2 4 Türk Edebiyatı 3 9 Din Kültürü ve Ahl. Bil. 1 Tarih Coğrafya Matematik 12 Fizik 6 Kimya Biyoloji İngilizce 27 Beden Eğitimi 5 Alm/Fr. 8 TOPLAM   32 91 SEÇMELİ DERSLER Temel geometri Kavram bilgisi 35 100 Yıl sonu ağırlıklı ortalama=2.85

TÜRKÇE-MATEMATİK ALANINA KAYNAKLIK EDEN DERSLER Dil Anlatım Türk Edebiyatı Matematik

LİSE 1 KARNE ÖRNEĞİ- TM ALANI İÇİN DERS KATEGORİLERİ IX.SINIF HAFTALIK DERS SAATİ I.DÖNEM II. DÖNEM ORT. AĞIRL. ORT. ORTAK GENEL KÜLTÜR DERSLERİ Dil ve Anlatım 2 4 Türk Edebiyatı 3 9 Din Kültürü ve Ahl. Bil. 1 Tarih 6 Coğrafya Matematik 12 Fizik Kimya Biyoloji İngilizce 27 Beden Eğitimi 5 Alm/Fr. 8 TOPLAM   32 91 SEÇMELİ DERSLER Temel geometri Kavram bilgisi 35 100 Yıl sonu ağırlıklı ortalama=2.85

SOSYAL BİLİMLER ALANINA KAYNAKLIK EDEN DERSLER Dil Anlatım Türk Edebiyatı Tarih Coğrafya

LİSE 1 KARNE ÖRNEĞİ- SB ALANI İÇİN DERS KATEGORİLERİ IX.SINIF HAFTALIK DERS SAATİ I.DÖNEM II. DÖNEM ORT. AĞIRL. ORT. ORTAK GENEL KÜLTÜR DERSLERİ Dil ve Anlatım 2 3 6 Türk Edebiyatı 9 Din Kültürü ve Ahl. Bil. 1 Tarih 4 Coğrafya Matematik 8 Fizik Kimya Biyoloji İngilizce 27 Beden Eğitimi 5 Alm/Fr. TOPLAM   32 87 SEÇMELİ DERSLER Temel geometri Kavram bilgisi 35 97 Yıl sonu ağırlıklı ortalama=2.77

Hiçbir alana yönelme şartını gerçekleştiremeyen öğrenciler, alana kaynaklık eden derslerin yılsonu notlarının ağırlıklı ortalamasının en yüksek olduğu alana yönlendirilirler.

ALAN SEÇİMİ NE ZAMAN YAPILACAK? RESMİ OLARAK ALAN SEÇİMİ NE ZAMAN YAPILACAK? Ders kesiminden itibaren, ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde yapılır.

10.SINIF SONUNDA ALAN DEĞİŞTİRME Bir üst sınıfa geçen öğrenciler,ders kesiminden itibaren, ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde not şartı aranmaksızın alanını değiştirebilir. Sınıf tekrarına kalan öğrenciler, öğrenciler,ders kesiminden itibaren, ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde not şartı aranmaksızın, aynı sınıfı tekrar etmek şartıyla alanını değiştirebilir.

ALANINI DEĞİŞTİREN ÖĞRENCİ: Alanını değiştiren öğrenci, yöneldiği yeni alana ait alt sınıfın görmediği alan dersleri ile gördüğü halde bir ders saatinden fazla fark olan alan derslerinden sorumlu tutulur ve bu derslerden sorumluluk sınavları döneminde sınava alınır. Öğrenci, yeni alanında okutulmayan önceki alanına ait sorumlu olduğu alan derslerinden muaf tutulur.Ancak, sorumlu olduğu diğer derslerin sorumluluğu devam eder.

Alan seçimi sadece teknik yönden (not, ortalama vb) ele alınacak bir konu değildir. Kendinizle ilgili yaşam boyu yapacağınız sayısız seçimlerden birisidir ve önemlidir.

ASLINDA SADECE ALAN SEÇMİYORSUNUZ! Ülkemizdeki yükseköğrenime geçiş sistemi nedeniyle, alan seçiminizi yaparken, meslek seçimine de temel oluşturacak bir adım atmış oluyorsunuz. Yükseköğrenime geçiş sistemi içinde, öğrencinin okumak istediği yükseköğrenim programı ile lisedeki alanı arasında paralellik arandığını unutmayınız.

KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İçedönük Dışadönük Duygusal Meraklı Girişken Çekingen Sabırlı Düzenli Azimli

İLGİ VE YETENEKLER Tarih Bilim Teknoloji Edebiyat Mekanik İnsan Matematik Doğa Yaratıcılık Sözel Beceri Sayısal Beceri Sanatsal Beceri Sportif Beceri

DEĞERLER Unvan Mutluluk Ahlâk Saygınlık Başarı Adalet Para

GELECEK TASARIMI Nasıl bir ben? Gelecekte nasıl bir iş yaşamı? sosyal yaşam? ev yaşamı?

ALAN SEÇİMİNDE YAPILAN YANLIŞLAR Bazı derslerden kaçınmak için başka bir alan seçmek Bir alanın diğer alandan daha kolay olduğunu düşünerek alan seçmek Arkadaşlarının etkisinde kalarak alan seçmek Önyargılarla alan seçmek (… alanını tembeller seçer, ... alanından üniversiteye girmek daha kolay, vb) İlgi ve yeteneklerini objektif olarak değerlendirememek Moda mesleklere yönelmek ve buna göre alan seçmek

YANLIŞ ALAN SEÇİMİNDE KARŞILAŞILAN PROBLEMLER Akademik zorluklar Başarısızlığın getirdiği motivasyon düşüklüğü Potansiyel yeteneğin ortaya çıkamaması Okula ve öğrenim görmeye karşı olan isteksizlik

SONRADAN ÜZÜLMEMEK İÇİN: Kendinizi objektif olarak değerlendirin. Sizi objektif olarak değerlendiren kişilerin (öğretmenleriniz, psikolojik danışmanınız vb) geribildirimlerini dikkate alın. Alanlar ve meslekler ile ilgili varsa önyargılarınızdan kurtulun. Bireysel olarak merak ettiğiniz, daha detaylı bilgi edinmek istediğiniz durumlarda, ertelemeden psikolojik danışmanınızdan randevu alınız.

HER SEÇİM BİR VAZGEÇİŞTİR. YAŞAMINIZDAKİ TÜM SEÇİMLER ÖNEMLİDİR… REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ