FOTOVOLTAİK PANELLE BESLENEN GSM 1800 BAZ İSTASYONU SİSTEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
Advertisements

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
ARAŞTIRMA SORUSU : İNŞA EDİLEN APARTMAN VEYA EVİ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞTIRMAK İÇİN GEREKLİ SİSTEMİN KURULUMU VE ANALİZİ. HAZIRLAYAN : TURHAN KURT.

ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Ders 5 AKTUATÖRLER.
ALTERNATÖRLER.
INVERTER NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?
DS|POWER DS300 serisi Yeni nesil DSP kontrollu Kesintisiz güç kaynakları 1.
YENİ DÜNYA KESİNTİSİZ GÜÇ TEKNOLOJİ SİSTEMLERİ
Sürdürülebilir Enerji
L Bandı Döngü Tipi EDFA’da Çekirdek Sinyal Enjeksiyonu ile Optik Anahtarlama Ahmet ALTUNCU Dumlupınar Üniversitesi, Mühendislik.
ANADOLU TEKNİK ELEMANLAR DERNEĞİ Solar PV ÇATI UYGULAMASI 2,5kWp
Doğrusal Kararlılık Analizi
Türkiye Elektrik Sisteminde Rüzgar Santralları ve Sistem Bağlantıları
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
TELSİZ HABERLEŞME SİSTEMİ ALTYAPI DEĞERLENDİRME VE DURUM TESPİTİ
Burak Talha İn-Yusuf İslam Niğdelioğlu- Selin Erol-Bedrika Kurt
EMO.
PV Modüller  PV hücreler güneşten aldıkları enerjiyle elektrik üreten yarı iletken malzemelerden üretilmişlerdir. Bu hücrelerin boyutları genelde kare,
GÜÇ ELEKTRONİĞİ Doç. Dr. N. ABUT
1 SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ TEMEL ELEKTRİK- ELEKTRONİK Temel Elektrik - Elektronik.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ
SOLAREX GENSED-GÜNDER OTURUMU Türkiye’de PV Sektörü ve Geleceği
Yarıiletken Elemanlar
Dalga enerjİSİ MUHAMMET YAVUZ İNCE
ANAHTARLAMALI GÜÇ KAYNAKLARI (AGK, SMPS)
GÜNEŞ VE GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ELDE ETMEK
ESKİ YENİ.
AKIM ÖLÇME Öğr.Gör. Ferhat HALAT.
Ev , okul ve iş yerlerini ısıtma ve aydınlatmada enerjiye ihtiyaç duyarız. Aynı şekilde arabaların çalıştırılmasında, fabrikalarda üretim yapılmasında.
Elektrik Araç Şarj Altyapısı ve Akıllı Şebeke Yönetimi
Güneş Enerjisi Rüzgar Enerjisi Hidrojen Enerjisi Nükleer Enerji
MUHABEREDE YAŞANAN SORUNLAR
Elektrik Enerjisi Üretimi
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
Ders Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Mustafa TURAN
Yeşil Teknoloji Çevreci bir Yaklaşım Onur T. KUTLU Habtekus’09
RÜZGAR ENERJİSİ Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Cihan DÜNDAR
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
Doç. Dr. Bülent VURAL Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Müh. Bölümü
ELDER Ar-Ge Çalıştayı 27 Nisan 2015
YERLİ ÜRETİM DERİNLİĞİNİN ÜLKE VE SANAYİMİZE KATKILARI
GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ (GES) SUNUMU
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
CERES Alternatif Enerji Sistemleri (GES). Biz Kimiz; Ceres Mühendislik Enerji Proje Uygulama Ltd Şti,Antalya merkezli Alternatif enerji sistemleri üzerine.
GÜÇ ÖLÇME Gücün Tanımı Elektrik enerjisi ile çalışan alıcıya elektrik enerjisi uygulandığında ısı, ışık, hareket vb. şekilde iş elde edilir. Elektrik enerjisi.
TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Dr. Ahmet KÜÇÜKER Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü M6/6318 Dr.
Abdülkadir KOÇER, İsmet Faruk YAKA, Afşin GÜNGÖR Akdeniz Üniversitesi Bir Konutun Elektrik İhtiyacının Yazılım Desteği İle Tespit Edilmesi.
NÜKLEER SANTRALLER Nükleer enerji, fisyon reaksiyonuna (çekirdek bölünmesi) dayanır. Zincirleme nükleer reaksiyondan sürekli, kontrollü ve güvenli bir.
RÜZGAR ENERJİSİ VE RÜZGAR TÜRBİNLERİ
İNDÜKSİYON AKIMI Akım geçen telin çevresinde manyetik alan oluştuğunu biliyoruz. ACABA mıknatısın manyetik alanı içine iletken tel koyarsak teldeki elektronları.
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
Nükleer enerji, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi arasında ki farklar?
SOLAR FOTOVOLTAİK (‘’PV’’) SİSTEMLERİ
FOTOVOLTAİK ERASMUS+.
RÜZGAR GÜCÜ. RÜZGAR GÜCÜ FİHRİST -Yenilenebilir Enerji -Fosil/Yenilenebilir Enerji -Artı yönleri-eksi yönleri -Rüzgar Enerjisi Nasıl ? Nerede ? Niçin.
ANAHTARLAMALI DA-DA ÇEVİRİCİLER YÜKSELTİCİ TİP (BOOST) ÇEVİRİCİLER
GÜÇ ELEKTRONİĞİ I Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ. GÜNEŞ ENERJİSİ Tükenmeyen tek enerji kaynağı güneştir. Güneş, hiçbir atığı olmayan temiz bir enerji kaynağıdır. İhtiyaç.
GÜNEŞ ENERJİSİ İLE BAHÇE SULAMA SİSTEMLERİ
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
GÜNEŞ ENERJ İ S İ. GÜNEŞ ENERJ İ S İ NED İ R? Güneş enerjisi herhangi bir zararlı gaz salınımının olmadı ğ ı, do ğ rudan güneş ışı ğ ından üretilen temiz.
Enerji Sistemlerinde Harmonikler
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

FOTOVOLTAİK PANELLE BESLENEN GSM 1800 BAZ İSTASYONU SİSTEMİ Engin ÇETİN, Özgür Önder KARAKILINÇ Pamukkale Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, DENİZLİ engincetin@pau.edu.tr okarakilinc@pau.edu.tr

İçerik Enerji İhtiyacı Alternatif Enerji Kaynakları Fotovoltaik Enerji Sistemi GSM 1800 Baz İstasyonu Uygulaması Sistem Özellikleri Dikkat Edilmesi Gerekenler Sonuç ve Öneriler

Şekil 1. Bir haberleşme istasyonu için fotovoltaik sistem uygulaması Enerji İhtiyacı Şekil 1. Bir haberleşme istasyonu için fotovoltaik sistem uygulaması

Çözüm Jeneratör Kurulumu Rüzgar Enerjisi Tesisi Kurulumu Güneş Enerjisi Tesisi Kurulumu

Fotovoltaik Sistemin Avantajları İşletme - bakım maliyetleri son derece düşük (Hareketli parçalar yok) Ucuz ve temiz enerji üretimi (sistem kendini kısa sürede amorti edebilmektedir) Düşünülenin aksine, doğrudan güneşe ihtiyaç olmaması

Fotovoltaik Sistemin Avantajları Şekil 2. Güneş pili – dizel jeneratör maliyet karşılaştırma grafiği

Şekil 3. Güneş pilinden elektrik enerjisi üretimi Kullanım Şekli Şekil 3. Güneş pilinden elektrik enerjisi üretimi

Baz İstasyonu Sistem Bileşenleri Şekil 4. Sistem bileşenleri

Sistem Gereksinimleri Giriş Gerilimi 42V DC ila 60V DC Çıkış Gerilimi 220V AC 3% Çıkış Frekansı 50Hz, 0.04% (Kristal kontrollü) Nominal Güç 3500W Güç Faktörü -1 ila 1 Verim 93% Çalışma Sıcaklığı -40 ila 600C Boşta Çekilen Akım 40mA Toplam Gürültü (THD) 5% (Nominal güç) Yük Duyarlılığı 5W ila 20W arası ayarlı Maksimum Şarj Nominal gücün 1.3 ila 1.5 katı, 15dk Nominal gücün 1.5 ila 2 katı, 3dk Asimetrik Şarj Nominal gücün 2 katına kadar Gürültü Seviyesi <10dB ventilasyonsuz, <35dB ventilasyon

Tavsiyeler - 1 Sistem, genellikle 48VDC/220VAC şeklinde kurulur. Güneş panelleri en az 50W/h kapasiteli seçilmelidir. Güneş panellerinin çalışma sıcaklığının -40 ve +80 0C arasında olması tavsiye edilir Regülatör, 12V DC akım ile çalışabilmeli ve hesaplanan sistem için yeterli şarj-akım kapasitesine sahip olmalıdır. Ters kutuplama ve ters yönlü sızma akımı koruması bulunmalıdır. Regülatörde işlem durumunun açıkça tanımlanmasına imkan veren göstergeler bulunmalıdır. Akü devresi üzerinde uygun koruma sigortaları bulunmalıdır. Akü şarj regülatörü ve invertör devreleri tümleşik veya ayrı olabilir İnvertör ve şarj düzeneği, birim olarak duvara monte edilebilmelidir. Aşırı ısı, gerilim, yük ile ters polarite korumalı olmalıdır. Gerekli tüm veriler, birimin üzerindeki sayısal göstergelerde izlenebilmelidir. Sistem, CE standartlarına sahip olmalıdır. Şarj düzeneğinin; ısı kompanzasyonu, derin deşarj ve dinamik düzeltme özellikleri bulunmalıdır. Sistem soğutması fan yardımıyla yapılmalıdır. Fan, ısı termiğine bağlı olmadan daima devrede kalmalıdır.

Tavsiyeler - 2 Sistemde kullanılan paneller korozyona karşı dirençli, alüminyum veya paslanmaz çelik çerçeveli olmalıdır. Panel içerisinde yer alan hücreler, diziyi veya grubu bloke edici diyotlar aracılığı ile kaza sonucu ters akım ve kısa devre etkilerine karşı korumalı olmalıdır. Her tipteki diyot, kolay tipte değiştirilebilir olmalıdır. Belirli bir eğim açısı ile ekvatora doğru yönlendirilen güneş panelleri, alüminyum veya paslanmaz çelikten yapılmış bir destek yapısı üzerine monte edilmeli, mevsimlere göre eğim açısının değiştirilebilmesine imkan vermelidir. Mekanik montaj aparatları mutlaka açı ayarlı seçilmelidir. Bu yapı, bir temele veya mevcut bir inşaat yapısına güvenli bir şekilde monte edilmelidir.

Tavsiyeler - 3 Panel bağlantı kutusu, yüksek darbe dirençli, yüksek elektrik enerjisine karşı güçlü termoplastik reçineden v.b. malzemeden yapılmış yağmur geçirmez ve basınca dayanıklı olmalıdır. Panellerin özel aletler kullanılmaksızın kolayca temizlenebilmesi mümkün olmalıdır. Güneş panelleri ve destekleyiciler, 150km/saat rüzgar yüküne dayanıklı olmalıdır. Güneş panelleri, insan sağlığı ve donanımını korumak için telekomünikasyon standartlarında topraklanmalıdır. Aküler dış ortamda bulunacaksa dayanıklı ve su geçirmez bir muhafaza kabı içerisine yerleştirilmelidir. Şarj esnasında çıkabilecek gaz nedeniyle uygun bir şekilde havalandırılmalı, + ve – uçları belirgin bir şekilde işaretlenmiş olmalıdır.

08.04.2017 Sonuç Elektriğin ulaşmasının mümkün olmadığı noktalarda, fotovoltaik sistem ile besleme yapmak, işletme bakım maliyetlerinin sıfıra yakın olması nedeniyle oldukça yararlıdır. Fotovoltaik sistemler, şebekeden uzak GSM Baz İstasyonları için vazgeçilmez enerji kaynaklarıdır. Bu noktada, sistem kurulurken yukarıda bahsedilen hususlara dikkat edilmesi faydalı olacaktır.

08.04.2017 Teşekkürler Sorular…