Bu modülle bulutların oluşumu ve bulut çeşitlerini öğreneceksin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İKLİM ELEMANLARINDAN NEMLİLİK VE YAĞIŞ.
Advertisements

BULUTLAR… Oluşumları ve Tipleri.
SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU.
Madde ve Değişim 1.
Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
Suyun Serüveni Hava bazen yağmurlu, sisli veya karlı olur. Yağmurun, sisin ve karın nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
Hava Olayları ve Yeryüzü Şekilleri
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
NEM VE YAĞIŞ şubat.
Yağmur,Kar,Sis Kerem Allı.
Suyun Serüveni Sıvı hâlde bulunan yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Su damlaları ağırlaşır.
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
Suyun Serüveni Sis Yağmur Dolu Kar.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa.
SUYUN SERÜVENİ.
RENK.
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
RENK.
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
METEOROLOJİ DERSİ BULUTLAR Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
Bir Su Damlası Neler Yaşar?
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
METEOROLOJİ DERSİ SİS Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK.
A K M Y İ.
SU HALDEN HALE GİRER.
5. SINIF 2. ÜNİTE: MADDE VE DEĞİŞİM
Yağmur, Kar, Sis.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz.
METEOROLOJİ DERSİ BULUTLAR Prof.Dr. Belgin ÇAKMAK.
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
SU HALDEN HALE GİRER.
Altostratus (As): Gökyüzünü kısmen veya tamamen kaplar, lif veya düzdür. Grimsi veya mavimsi bulutlardır. Kalın kısımları ışığı geçirmez. İnce kısımlarında.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
SU HALDEN HALE GİRER.
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
SİS Prof.Dr. M. Ali TOKGÖZ.
YAĞMUR, KAR, SİS.
Maddenin değişimi ve tanınması
SU HALDEN HALE GİRER SU HALDEN HALE GİRER.
IŞIK VE RENK Doğada temel olarak yedi renk vardır.Yedi rengin üçü ana, dördü ara renktir. Ana renkler; kırmızı, mavi ve sarıdır. Ara renkler; yeşil, kahverengi,beyaz.
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer. Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner. Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle.
YAĞMURUN OLUŞUMU.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale ge ç mesine YOĞUŞMA denir.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
CİSİMLERİ RENKLİ NASIL GÖRÜRÜZ.
Bulut çeşıtlerı.
İKLİM ELEMANLARI - NEM VE YAĞIŞ -
YANARDAĞ, SİS, YAĞMUR VE BULUT OLUŞUMU
Suyun Yolculuğu.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
İKLİM VE HAVA HAREKETLERİ
KANUNİ İLKÖĞRETİM OKULU KAHRAMANMARAŞ
B A R U U T L L Başlıyor... Sunu Deponuz:
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
Sunum transkripti:

Bu modülle bulutların oluşumu ve bulut çeşitlerini öğreneceksin. Başlamak için tıkla!

. A R B U U T L L Başlıyor...

Gökyüzü neden mavidir? Devam et! Beyaz güneş ışığı atmosferden geçerken, havadaki moleküller, özellikle nitrojen, mavi rengi dağıtır. Diğer renkler yeryüzüne çok az yansıyarak ulaşırlar. Mavi ışık her yerden geliyormuş gibi gökyüzünde tamamen dağılır. Gökyüzü bu yüzden mavi görünür. Devam et!

Bulutlar neden beyazdır? Bulutlar beyazdır çünkü bulutları oluşturan su buharı mavi ışığı dağıtan moleküllerden daha büyüktür. Bu nedenle bulutlar kendilerine gelen bütün renkleri yansıtırlar. Beyaz görünmelerinin nedeni budur. Fakat bulutlar çok yoğun olduklarında ışığın tamamen geçmesine izin vermezler. Bu yüzden bazen gri ve yüklü görünürler. Geri dön! Devam et!

Bulutlar nasıl oluşur? Geri dön! Devam et! Güneş ışığı yeryüzünü ısıtır. Isınan hava, soğuk havadan daha az yoğun olduğu için yükselmeye başlar. Ve bu hava yükseklere çıktıkça soğur. Isınan havanın tuttuğu su buharı, yükseklerde soğukla karşılaşınca yoğunlaşır ve bulutları oluşturur. Bulutlar soğumaya devam ettikçe, içerdiği su buharı tamamen yoğunlaşır ve yağmur, kar ya da dolu olarak yeryüzüne iner. Geri dön! Devam et!

Bulut çeşitleri: Kümülüs bulutları Stratüs bulutları Sirüs bulutları Geri dön!

bana gerçek bir görüntü göster! Kümülüs bulutları: Kümülüs bulutları büyük pamuk toplarına benzerler. Açık havada, gökyüzü maviyken görünürler. Sürekli şekil değiştirirler. Kümülüs bulutları su ve buzdan oluşan orta yükseklikteki bulutlardır. bana gerçek bir görüntü göster!

‘bulut çeşitleri’ne geri dön! Kümülüs bulutları: ‘bulut çeşitleri’ne geri dön!

bana gerçek bir görüntü göster! Stratüs bulutları: Bu bulutlar en alçak bulutlardır. Gri renklidirler, çok yoğun bir sis şeklinde görünürler. Stratüs bulutları kar ve yağmur getiren bulutlardır. bana gerçek bir görüntü göster!

‘bulut çeşitleri’ne geri dön! Stratüs bulutları: ‘bulut çeşitleri’ne geri dön!

bana gerçek bir görüntü göster! Sirüs bulutları: Sirüs bulutları gökyüzünde tüy şeklinde görünürler. Yeryüzünden yaklaşık 7 km yüksektedirler. Sirüs bulutları buz kristallerinden oluşur ve güneş ışınlarını geçirecek kadar incedir. bana gerçek bir görüntü göster!

‘bulut çeşitleri’ne geri dön! Sirüs bulutları: ‘bulut çeşitleri’ne geri dön! Bitir!

Artık bulutların oluşumunu ve çeşitlerini biliyoruz.