BESLENME BESLENME: Büyüme ve yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için dışarıdan alınan besinlerin bir takım kimyasal reaksiyonlar sonucu karbonhidrat,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
Besin nedir?.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
VİTAMİNLER.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Proteinler.
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
MENOPOZ VE BESLENME.
Beslenme ve Performansa Etkisi
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
FUTBOL ve BESLENME Dr. Şaban ACARBAY SPOR HEKİMİ.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
Canlılarda madde ve enerji
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
Su Görevleri: Besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınması
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ ÜNİTE 6 SPOR VE BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
MİNARALLER KALSİYUM Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur. Yararları : Kemik ve dişlerin.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
VİTAMİNLER.
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
BESLENME VİTAMİNLER.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
Antrenman ile İlgili Tanımlar ve Kavramlar
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
L-KARNİTİN ELİF KELOĞLU
SPORCU BESLENMESİ.
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
PROTEİNLER 2.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
ENERJİ OLUŞUMU Enerji, genel anlamda iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanmakta, diğer bir deyişle, organizma iş yaparken enerjiye gereksinim duymaktadır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
B VİTAMİNİ. SUNUM PLANI  Vitaminler hakkında genel bilgi  B Vitamini hakkında bilgi  Hangi Besinlerde Bulunur?  B Vitamini Çeşitleri  Önemi ve Faydaları.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
Beslenme İlkeleri - 7.
Sunum transkripti:

BESLENME BESLENME: Büyüme ve yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için dışarıdan alınan besinlerin bir takım kimyasal reaksiyonlar sonucu karbonhidrat, yağ, protein, vitamin, mineral gibi bileşenlere ayrılarak kullanılmasıdır. METABOLİZMA: Alınan besinlerin hücre içindeki kimyasal reaksiyonları sonucu enerji olarak açığa çıkması ve harcanmasıdır. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

BESİN ÖĞELERİ VE FONKSİYONLARI: 1 KARBONHİDRATLAR Sporcunun temel enerji madddesidir. 1 gramı=4 kkal Ekonomik ve fazla O2 gerektirmez Günlük enerjinin %55-70 ini karşılar Besinlerden alınırkarbonhidratvücutta glikojen olarak kas ve karaciğerde depolanır Kaslarada glikojen miktarı arttıkçaperformans yükselir. İhtiyaç fazlası yağ olarak depolanır. Beyin çalışması için gerekli enerjiyi sadece karbonhidratdan alır. Karbonhidrat Kaynakları Basit Şekerler Çabuk emilip kan şekerinde çabuk artışa ve azalmaya sebep olur. Çay şekeri, süt şekeri, meyve şekeri bal ve reçel Bileşik Şekerler Sindirimi 3-4 saat sürer. Tahıllar(pirinç, ekmek, makarna)kurabaklagiller (fasulye, barbunya) 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

YAĞLAR: ATP oluşumunda karbonhidratlara göre daha etkin 1 gram = 9 kkal Kalp, karaciğer, akciğer, beyin gibi organlar için koruyucu yağ tabakası oluşturur. Deri altındaki depoları ile vücut soğuğa karşı kururlar, vücut ısısının korunmasında etkindirler Sporcunun günlük alması gereken enerjinin %25-30 yağlardan olmalıdır. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

70 kg sporcunun 70/1x24=1680 kaloridir PROTEİNLER Hücrenin yapı taşıdır, aminoasitlerin biraraya gelmesiyle oluşmuşlardır. Hayvansal ve bitkisel proteinler aminoasitlere ayrılarak enzim ve kan protein yapımında kullanılırlar. Kasların yapısını oluşturduğundan büyüme ve gelişmeyi, doku onarımını ve yapımını sağlar 1 gram =4 kkal Sporcu 1,5- 2 gram proteini kilo başına kullanmalı Protein fazlası yağ olarak depolanır. Parçalanma sonucu artık maddeler böbrek ve idrar yolu ile atılır sıvı kaybına yol açar Fazla protein tüketimi vücutta kalsiyum atımın artırır. Yetersiz protein alımında vücut kendi hücrelerini kullanır,büyüyme durur, sporcu bitkinliği artar, kansızlık artar Eneji gereksinimi kilo başına 1 saatte 1 kaloridir 70 kg sporcunun 70/1x24=1680 kaloridir 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

VİTAMİNLER Normal yaşamın sürdürülmesi için gerekli olan, yiyecekler içerisinde doğal olarak bulunan organil öğelerdir Görevleri: -Enerji oluşumu -Sinir ve sindirim sisteminin normal çalıştırılması, -Kas kasılmasıdır Vitaminler suda ve yağda çözülebilen olmak üzere ikiye ayrılır. a) Suda çözülebilen B ve C vitaminleri Vücutta az bulunur Depo adilmezler B Vitaminleri yorgunluğu önler performansı artırır C Vitaminleri  Sebze ve meyvede bulunur Doku yapımından görevlidir Aminoasit metabolizmaında ve hormon sentezinde rol alır Glikojen deposudur Laktikasitit azaltır Enfeksiyon riskini azaltır O2 kullanımın artırır b)Yağda Çözülebilen(ADEK) Depo edilebilir Fazlası vücutta zararlı toksik etkisi gösterir Fazlası yetişkinlerde bulantı, baş ağrısı, saç dökülmesi, ishal gibi belirtiler oluşur. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

MİNARELLER Vücutta yapılamayan vev yiyeceklerle alınması gereken öğelerdir. Kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, potasyum ve sodyum gereksinim fazladır Bakır, solanyum, kobalt, iyot gereksinim daha az Görevleri: - Kemik gelişimi, büyüme - Kas kasılması, sinir iletimi ve vücut su dengesi sağlanması Demir bir kan proteini olan hemoglobin yapımı için gereklidir. Hemoglobin azaldıkça kansızlık oluşur. Görevi: Akciğerden kaslara O2 taımasıdır O2 enerji oluşumunda önemli rol alır. Demir azaldıkca hemoglobin azalır O2 azalır Enerji azalır. Kalsiyum, forforla kemik ve dişlerin yapısını oluşturur Kas kasılması, kanın pıhtılaşması sinir iletimi görevlerini üstlenir. İskelet kaslarının kasılma gücü Kuvvetli kemik yapısı ile mümkündür Mineral kaybı Spor türüne egzersizin yopunluğuna, süresine ve iklim şartlarına göre farklılık gösterir. Yeterizliğinde: Kramp, yorgunluk, nefes almada güçlük, performansda düşüklük. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

SU Insan O2 siz 1 kaç dakika Susuz 1 kaç saat Yiyeceksiz 1 kaç hafta yaşayabilir. O2 den sonra en önemli öğedir Vücudun %60’ı sudur Günlük 2500 ml su alır Bunun 1500ml idrar, 100 ml dışkı, 50 ml terle 900 ml solunum yolu ile atılır. Görevleri: Taşıyıcı metabolizmada yardımcıdır. Kanda karbonhidrat, yağ, protein, hormon ve O2 yi çalışan kaslara  Amonyak, karbondioksit ve laktik asiti dokulardan uzaklaştırır. Isı Dengeleyicidir Organizmada yüksek ısı oluğunda su olmazsa soğutma sistemi terle gerçekleşmeyecektir. Isının dağıtılmaması ise dolaşım ve sinir sistemini bozacaktır. Hücre içinde oluşan kimyasal olaylar enerjyi sağlar. Su bu olayların ortamını hazırlar. Suyun olmadığı bir ortamda enerji oluşumu gerçekleşmeyecektir. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

%1,5 lik su kaybı olduğunda %6-10 luk su kaybı olduğunda Susuzluk harekette dengesizlik İştahsızlık Deri kızarması Sabırsızlık Yorgunluk Kalp atışında artış Isı artışı Baş ağrısı Soluk almada güçlük Kan volümünün düşmesi Konuşma zorluğu Hatırlamada güçlük Kan yoğunluğunda artış Kramplar yutkunma zorluğu Dilin şişmesi Görmede bozukluk Duyma zorluğu Ateş Duyarlılıkta azalma Yaşamın sonlanması 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

SPORCULARDA KİLO VERME NASIL OLMALIDIR Ağırlık kaybı vücut yağ depolarından olmalıdır Vücut yağ oranı, kalori kısıtlaması ve egsersiz sayısı artırılarak, azaltılmalıdır. Spor yapmayanlar haftada 2 gün egzersizle  ağırlıkta değişiklik yok Haftada 3-4 gün egzersizle  ağırlıkta değişiklik oluyor Kilo verme işlemi çok ağır olmalıdır Besin öğelerinin dengeli bir biçimde alınması gereklidir Günlük enerji alımı 1500 kkaloriden düşük olmamalıdır. Kilo verme döneminde su içmeyi unutmamak gerekir Günlük alınması gereken besinler 5 öğünde tüketilmelidir. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

BEDEN EĞİTİMİNİN GELİŞİMDEKİ ROLÜ Beden Eğitiminin bireyin gelişimine katkısı fiziksel(organik), psikomotor(sinir- kas), zihinsel, duygusal ve toplumsal boyutlarda incelenir. Hareket, toplumsal deneyim, sağlık ve fiziksel uygunluk, vücut dengesini araştırma, estetik deneyim, gerginliğin boşaltılması mükemmmel ve üstün oluş boyutlarında incelenmektedir. FİZİKSEL GELİŞİM: Hareket sistemi Aktif olarak kaslar, pasif olarak kemik gelişimi PSİKOMOTOR GELİŞİM: Sinir-kas sisteminin gelişimi 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

KALP DOLAŞIM SİSTEMİNİN DAYANIKLILIĞI: Kasssal dayanıklılığın ögesidir ve kalbin akciğerlerin dolaşım sisteminin uzun süre devam eden orta ve yüksek şiddetteki etkinlikleri verimli bir şekilde yapabilme yeteneğidir KASSAL KUVVET: Bir grup kasın maksimum düzeyde güce karşı koyması Örn: Ağır bir yükü kaldırabilme KAS GÜCÜ: Patlayıcıc kuvvet oluşrurabilmek için gücünü en hızlı şekilde kullanabilme. Örn: Gülle atma KASSAL DAYANIKLILIK: Maksimum güçten daha fazla ama uzun süreli kasın çalışma yeteneği Örn: 2 saat boyunca gitar çalma 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

AEROBİK GÜÇ: uzun süre boyunca enerjiyi aerobik(O2 li AEROBİK GÜÇ: uzun süre boyunca enerjiyi aerobik(O2 li olarak üretabilme ve tüm vücudu kullanarak çalışmaya devam etme. ANAEROBİK GÜÇ: Vücudun gerekli olan enerjiyi anaerobik (O2 siz ) olarak üretebilmesi ve yüksek şiddette süreklilik gösterebilmesi Örn: Hız koşuları ÇEVİKLİK: Vücudun pozisyonunun hızlıca değiştirilebilmesi yeteneği. Vücut yönünü hızlı, alıcı, kolay ve kontrollü şekilde değiştirme. ESNEKLİK: Eklem yerlerinin özgürce hareket etmesi için kasların esnetilebilmesi yeteneği. Örn: Açık bacak oturma. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

KOORDİNASYON: Karmaşık hareketlerin üretilmesinde KOORDİNASYON: Karmaşık hareketlerin üretilmesinde kasların mükemmmel ve uyumlu işlevleri Koordineli davranış kişinin özel hareketleri hızlı ve akıcı bir şekilde yapmasını içerir VÜCUT KOMPOZİSYONU: Vücuttaki yağ kütlesi ve yağsız vücut kütlesi, vücut kompozisyonunun oluşturur. DENGE: Statik ve dinamik hareketler arasında vücudun istenen posizyonu sağlayabilme yeteneği. SÜRAT: Aynı hareketi başarılı ve hızlı şekilde yapabilme veya kısa bir mesafeyi, kısa sürede tamamlayabilme yeteneğidir. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13