3. Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İKLİM ELEMANLARINDAN NEMLİLİK VE YAĞIŞ.
Advertisements

BULUTLAR… Oluşumları ve Tipleri.
Yağış.
Suyun Serüveni Hava bazen yağmurlu, sisli veya karlı olur. Yağmurun, sisin ve karın nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
RÜZGARIN BASINCA ETKİSİ
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
NEMLİLİK VE YAĞIŞ.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
Hava Olayları ve Yeryüzü Şekilleri
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
NEM VE YAĞIŞ şubat.
Suyun Serüveni Sıvı hâlde bulunan yeryüzü suları güneş enerjisinin etkisiyle hâl değiştirerek su buharı olarak atmosfere yükselir. Su damlaları ağırlaşır.
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
Suyun Serüveni Sis Yağmur Dolu Kar.
SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale geçiyorsa.
SUYUN SERÜVENİ.
İnceler Atatürk İlköğretim Okulu
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
RÜZGAR
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
METEOROLOJİ DERSİ RÜZGAR.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
METEOROLOJİ DERSİ SİS Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK.
A K M Y İ.
SU HALDEN HALE GİRER.
1)KARA MELTEMI Güneş battığı anda karadan denize doğru esen kuvvetli bir rüzgardır. Bir tarafta geceleri açık hava da hızla soğuyan kara diğer tarafta.
Yağmur, Kar, Sis.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz.
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 17 KASIM 2009
Bugün kullandığımız suyun milyonlarca yıldır dünyada bulunduğu ve miktarının çok fazla değişmediği doğrudur. Dünyada su hareket eder, formu değişir, bitkiler.
SU HALDEN HALE GİRER.
2- Adveksiyon Sisi: Adveksiyon sisi, soğuk yer yüzeyinin üzerinde sıcak ve nemli hava kütlesinin yerleşmesi ile oluşur. Soğuk yer yüzeyine sıcak.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
SİS Prof.Dr. M. Ali TOKGÖZ.
YAĞMUR, KAR, SİS.
Yağmur,kar,sis Aras kaymak.
Maddenin değişimi ve tanınması
Maddenin değişmi ve tanınmasın
SU HALDEN HALE GİRER SU HALDEN HALE GİRER.
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
YAĞMURUN OLUŞUMU.
1 Suyun Doğal Dolanımı 2  Yeryüzündeki sularda, güneş enerjisinin etkisiyle sürekli buharlaşma olur.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale ge ç mesine YOĞUŞMA denir.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
SU DÖNGÜSÜ HÜSEYİN KANBER MARMARA COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
 Su, canlıların ihtiyaç duyduğu ve onların yaşamasını sağlayan en önemli maddelerdendir. Havadaki su buharına nem adı verilir. Su, katı, gaz ve sıvı.
İKLİM ELEMANLARI - NEM VE YAĞIŞ -
Suyun Yolculuğu.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
İKLİM VE HAVA HAREKETLERİ
İKLİM Ve HAVA OLAYLARI.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
-Sel Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
 Sel  Toprağın üzerini kaplayan ve ani, düzensiz, büyük su taşkınlarına sel denir. Akarsular taşıyabileceğinden fazla su ile yüklendiklerinde sel meydana.
Sunum transkripti:

3. Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları İklim Bilimci Meteoroloji metorolog

1. SICAKLIK Canlıların yaşamını yakından etkileyen en önemli etkendir. İklimin diğer tüm elemanları sıcaklığa bağlı olarak değişir.

2. NEM Hava durumunu etkileyen etmenlerden biri de nem ‘ dir !!! Havadaki su buharına “nem” denir Havanın sıcaklığı arttıkça daha fazla nem taşıyabilir…

2. NEM Havadaki mutlak nemin azalması sadece yağış ile olur. Sıcaklık arttıkça bir hava kütlesindeki maksimum nem oranı da artar.

ATMOSFERİN NEM DERECESİ DÜNYA ÜZERİNDE SICAKLIĞIN FARKLI ŞEKİLDE DAĞILMASINA NEDEN OLUR.

Yüksek hava basıncının  sıcaklığı düşüktür..Nem miktarı daha azdır.. Alçak hava basıncının  sıcaklığı yüksektir.

Kışın yüksek basınç olduğunda; Su buharı aynı zamanda toz ve havadaki diğer parçacıkların üzerinde de yoğuşur ve sis oluşur. Soğuk yüzeylerdeki su buharı yoğuşup, sonra donarak kırağı oluşturur Güneş kaybolunca yollardaki sular donar ve buz oluşur. Günler açık, soğuk ve parlak geçer.

Yağmur : Havadaki su buharının damlacıklar halinde yoğuşmasıyla oluşur. Kar: Havadaki yoğuşmanın 0c nin altında gerçekleşmesiyle taneciklerin kristalleşmesiyle gerçekleşen hava olayına denir. Dolu: Havada su buğusunun birden yoğunlaşıp katılaşmasından oluşan, türlü irilikte, yuvarlak veya düzensiz biçimli saydam buz parçaları durumunda yere hızla düşen bir yağış türü

Çiğ : Gece hava serinlediğinde ağaç dalları ve yaprakların üzerindeki su damlacıklarıdır. Kırağı: soğuyan zeminler üzerindeki yoğunlaşmanın buz kristalleri şeklinde olmasıdır. kırağının oluşabilmesi için de havanın açık ve durgun olması gerekir. Sis: Yoğuşmanın yer yüzüne yakın hava tabakalarında meydana gelmesiyle oluşan yüzey bulutlarına denir.

SEL: Yağışlar sırasında toprağın ememediği su, arazi eğimine uygun olarak akışa geçer. Git gide artan bir hızla önüne çıkan her şeyi sürükler bu alaya sel adı verilir..

Yönü için is basınç farkı önemlidir. RÜZGARLAR Yatay yönde meydana gelen hava hareketidir. Rüzgarın zaman zaman hız değiştirmesi ile bazen hafif meltemler, bazen fırtına , kasırgalar(tayfun) oluşur. (Beaufort ölçeği) Yönü için is basınç farkı önemlidir.

BARKAN : Rüzgarların biriktirmesi sonucu meydana gelen hilal biçimindeki şekillere denir..

KUMUL: İri ve küçük kısımların bir arada bulunduğu kum yığınlarına denir.

LÖS: Rüzgarın, taşıdığı ince boyuttaki malzemeleri hızının azaldığı yerde biriktirmesiyle oluşan depodur

HORTUMLAR VE KASIRGALAR Bazı rüzgarlar belli bir yönde kuvvetli şekilde eserken bazısı ise kendi ekseni etrafında döner. Kendi ekseni etrafında dönenlerin en küçüğüne ŞEYTAN KULESİ, ortancasına HORTUM, en kuvvetlisine ise KASIRGA denir..

Soğuk ve kuru hava HORTUMM!! Sıcak ve nemli hava

KASIRGA -Sadece suyun sıcak ve havanın nemli olduğu tropikal okyanuslarda oluşur… -Hava basıncı düşük rüzgarın hızı azdır.. -Okyanus suyunun sıcaklığı en az 27oC dir. -Rüzgarın hızı en az 118 km/h dir. -Ağız genişliği 30-40 km dir… - Ağır yağmurlar ve büyük rüzgarlar oluşturur. 17

MELTEM: Bayrakların dalgalanmaya başlamasına sebep olur.. FIRTINA : Ağaç dallarının kırılmasına sebep olur. TAYFUN: Toplu yıkıma sebep olur.

ALETLER  ANEMOMETRE: Rüzgarın hızını ölçer. BAROMETRE: Hava basıncını ölçer.

ALETLER  HİGROMETRE: Havadaki nemi ölçer. PLÜVİYOMETRE: Havadaki yağış miktarını ölçer.

YERYÜZÜ ŞEKİLLERİNİ DEĞİŞTİREN ETMENLER: RÜZGARLAR YER SARSINTILARI EROZYON SICAKLIK DEĞİŞİMİ YÜKSEK BASINÇ SUYUN HAL DEĞİŞİMİ

EROZYON (Aşınım) Yer kabuğunu oluşturan kayaçların, başta akarsular olmak üzere türlü dış etkenlerle yıpratılıp yerinden koparılarak eritilmesi veya bir yerden başka bir yere taşınması olayıdır..

SORULAR ??