EKLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSMİN HALLERİ 1.YALIN HAL 2.YÖNELME HALİ 3.BULUNMA HALİ 4.AYRILMA HALİ
Advertisements

ZAMİRLER.
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
SÖZCÜĞÜN YAPISI VE EKLER.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Tarafından yayınlanmaktadır
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
KÖK, EK,YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ
ZAMİRLER.
(BELİRTEÇ) ZARF.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
ŞEYMA ÖZÇELİK 8-A 541 ÖZEL SEVGİ KOLEJİ SELMA ERASLAN
EKLER.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
ZAMİRLER.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
Hazırlayan:Gözde Haznedar 6/B 987
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim.
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
DEĞERLENDİRME SORULARI
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR:
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER (SIFAT-ÖN AD)
A)Ağacın kurdu içinde olur. B)El ile gelen düğün bayram.
YAPI BİLGİSİ.
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
ZARF (BELİRTEÇ).
FİİL (EYLEM).
SÖZCÜK YAPISI.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
1. 'Öğrenciler spor salonunda toplanmışlar.'' Yukarıdaki cümlede çekim eki almış kaç sözcük vardır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4.
ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere.
1)Aşağıdaki kelimelerden hangisinin kökü fiildir?
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Ekler sorular.
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR.
Biz uygarlıktan,bilimden ve fenden güç alıyor ve ona göre yürüyoruz.
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır? A) Bugünlerde birçok yeni yayın piyasaya.
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
Gece gökyüzünü incelediniz mi? Neler gördünüz?
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
ADIN DURUMLARI (İSMİN HALLERİ)
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
Hakan Satılmış (Türkçe Öğretmeni) Biz uygarlıktan,bilimden ve fenden güç alıyor ve ona göre yürüyoruz.
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
EKLER VE KELİME YAPISI.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
ZAMİR (ADIL).
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
EK FİİL / EK EYLEM /.
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
SIFATLAR( ÖN ADLAR).
ZAMİRLERZAMİRLER. ZAMİRLER ( ADILLAR ) ZAMİRLER ( ADILLAR ) İsimlerin yerine kullanılan kelime veya eklere zamir denir. Örnek: Nisa çalışkandır. Nisa.
Sunum transkripti:

EKLER

1. SORU “-da -de” eki aşağıdaki cümlelerin hangisnde yapım eki olarak kıllanılmıştır ? A)Sınıfın en gözde öğrencisiydi. B) Huzuru ancak evimde bulabiliyorum. C9 Son yüzyılda teknoloji çok gelişti. D) Topluma sevgi ve hoşgörüyü yerleştirmeliyiz.

CEVAP: A “-da / -de1 B, C ve D seçeneklerinde bulunma durumu eki olarak kullanıldığı için çekim ekidir. A seçeneğinde ise eklendiği sözcüğün anlamını değiştirdiği için yapım eki olarak kullanılmıştır.

2. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisine “-den / -dan / -tan / -ten” eki farklı bir anlam katmıştır ? A) Karanlıktan önümü göremiyordum. B) Hastalıktan iyice hâlsiz düşmüştü. C) Gürültüden seni duyamıyorum. D) Muayene için önceden randevu almalısınız.

CEVAP: D “-den / -dan” ayrılma durumu eki A, B ve C seçeneklerinde eklendiği sözcüklere “sebep” anlamı katmıştır. D seçeneğinde ise “zaman” anlamı katmıştır.

3. SORU Aşağıdakilerden hangisinde “-de / -da” bulunma ekini alan bir sözcük yoktur ? A) Onu dün okulda gördüm. B) Haberi gazetede okudum. C) Cevapları kağıda yazdım. D) Adada piknik yaptık.

CEVAP: C Nerede sorusuna cevap alamadığımız tek seçenek C şıkkıdır.

4. SORU Aşağıdakilerin hangisinde “-a / -e” hal eki “için” anlamında kullanılmıştır ? A) Sabaha orada oluruz. B) Arabayı 20 milyona satmış. C) Bu masayı da onlara ayırdık. D) Bu yaz tatil için güneye gidiyoruz.

CEVAP: C C seçeneğinde “onlara” kelimesindeki –a hal ekini atıp yerine için getirdiğimizde cevabın C seçeneği olduğu görülür.

5. SORU Ölüm korkusu tüm yolcuları bir ansa sarmıştı. Yukarıdaki cümlede kaç tane yapım eki almış sözcük vardır ? A) 2 B) 3 C) 4 D) 5

CEVAP: B Ölmek-ölüm Korkmak-korku Yol-yolcu

6. SORU Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi iyelik eki almıştır ? A) O iyilikleri karşılıksız yapan bir öğrencidir. B) Bahçeleri bembeyaz zambaklar kaplamıştı. C) Kitapları masanın üzerine tek tek dizdi. D) Odası her zaman düzenlidir.

CEVAP: D İyelik eki sahiplik ekidir.D seçeneğinde “odası” derken gelen –sı “onun odası” anlamını katar.

7. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi hem yapım hem de çekim eki almıştır ? A) Elinde kıpkırmızı güllerle geldi. B) Bu olay bize iyi bir ders oldu. C) Komşunun çocuklarıyla annem ilgilendi. D) Köyde küçük toprak evler vardı.

CEVAP: C C seçeneğinin yüklemi ilgi-len-di şeklinde ayrılabilir.-len eki isimden fiil yapar.-di ise zamanı belirtir, yani çekim ekidir.

8. SORU “-mış” eki aşağıdaki eylemlerden hangisine “fark etme” anlamı katmıştır ? A) Konuyu kitaptan anlatmış. B) Kuraklık geçen yıl da yaşanmış. C) Evden erken çıkmış. D) Bu gömlek sana yakışmış.

CEVAP: D D seçeneğinde -mış eki fark etme anlamı katmıştır.

9. SORU “Annesi oğluna evin anahtarını vermiş.” cümlesinde altı çizili ekler sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir ? A) İyelik eki – hâl eki – tamlayan eki B) Hâl eki - hâl eki – tamlayan eki C) Tamlayan eki – hâl eki – iyelik eki D) İyelik eki – iyelik eki - hâl eki

CEVAP: A Onun annesi-annesi Oğluna derken –a –e hal eki kullanılmıştır. Evin anahtarı derken gelen –in tamlayan ekidir.

10. SORU Soru eki “-mı / -mi” aşağıdaki cümlelerin hangisine rica anlamı katmıştır ? A) Hava güzel oldu mu çok keyiflenir. B) İnsan istedi mi her zorluk aşılır. C) Bu soruyu bir de sen çözer misin ? D) Eve vaktinde mi geleceksin ?

CEVAP: C C seçeneğinde –mı –mi rica/istek anlamı katmıştır.