Ticari Defterler Tacirlerin Defter Tutma Yükümlülüğü (TTK md. 66)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Trakya Ofisi Yeminli Mali Mü ş avir Yücel GENÇ.  14 Şubat 2011 Tarih ve sayılı resmi gazetede yayınlanan 6102 sayılı Yeni Türk ticaret kanunu 1535.
Advertisements

GÜNDEMDEKİ MESLEKİ GELİŞMELER
Trakya Ofisi Yeminli Mali Mü ş avir Yücel GENÇ.  14 Şubat 2011 Tarih ve sayılı resmi gazetede yayınlanan 6102 sayılı Yeni Türk ticaret kanunu 1535.
TİCARİ İŞLETMENİN REHNİ
İŞLETMELERİN HUKUKİ STATÜLERİ
İŞ SOHBETİ: DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ SON EKONOMİK GELİŞMELERE BAKIŞ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI İş Dünyası Vakfı, İstanbul 30 Ocak 2009 T.C. MALİYE.
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
YENİ TTK’NIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER VE YÖNETİCİLERİN SORUMLULUKLARI
6102 SAYILI TÜRK TİCARET KANUNU HAKKINDA ÖZET BİLGİLENDİRME
TACİR Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
Batı Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim. A.Ş.
Yeni Türk Ticaret Kanunun Hedefleri
MERKEZİ SİCİL KAYIT SİSTEMİ (MERSİS)
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
MARMARİS TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜĞÜ
Zübeyir ÜLGER SMMM 1975 yılı Ankara doğumlu Zübeyir ÜLGER, Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunudur yılından itibaren muhasebe ve vergi konularında.
TİCARET SİCİL İŞLEMLERİ MERKEZİ SİCİL KAYIT SİSTEMİ (MERSİS)
TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON DERS NOTLARI – IX
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU
TİCARİ İŞLETMENİN REHNİ
TİCARET HUKUKU DERSİ Ticaret Sicili.
DEFTER VE BELGELER A) Defter Tutma Sorumluluğu B) Defterlerin Tasdiki C) Defterlerin Kayıt Düzeni, Saklanması ve İbrazı.
Bölümü Mali Hukuk Anabilim Dalı Başkanı
Ticari İş ve Ticari Yargı
GENEL OLARAK ENVANTER HAKKINDA BİLGİLER ÖZELLİKLİ ENVANTER İŞLEMLERİ
LİMİTED ŞİRKETLER (KURULUŞU)
TİCARİ DEFTERLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
LİMİTED ŞİRKETİN ORGANLARI
MUHASEBE I DERSİNİN KAPSAMI
GÜNDEMDEKİ MESLEKİ GELİŞMELER 2013 YÜCEL AKDEMİR TÜRMOB GENEL SEKRETERİ.
ANONİM ŞİRKETİN ORGANLARI
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
TEMEL KAVRAMLAR Ticari İşletme Esnaf Serbest Meslek Erbabı Tacir
E-DEFTER UYGULAMASI Muhittin DOĞRUYOL Yeminli Mali Müşavir.
VARLIKLARKAYNAKLAR Aktif Toplamı Pasif Toplamı BİLANÇO.
K AYıTLı E LEKTRONIK P OSTA E LEKTRONIK TEBLIGAT YÖNETMELIĞI ( TR SY. RG ) KEP YÖNETMELIĞI ( TR SY. RG ) SMMM Güney.
Ticari İşletme Hukuku Doç. Dr. Mübariz YOLÇİYEV Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD © myolcu.
2 2 4/a ve 4/c sigortalı çalıştıran gerçek ve tüzel kişiler İşveren adına ve hesabına hareket eden İŞVEREN İşveren, İşveren Vekili – md.12 tüzel kişiliği.
ŞİRKETLER VE YÖNETİCİLERİ İÇİN YENİ TÜRK TİCARET KANUNU ÖZET AÇIKLAMALAR SMMM DİNÇER BAYDAR Yeni TTK ‘nın Türk iş hayatına getirmiş olduğu yenilikleri.
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
Defterler 2. sınıf bir tüccar, VUK’un 177. Md belirtilen ölçütleri %20 aşarsa veya arka arkaya iki dönem %20’ye kadar bir fazlalık gösterirse, 1.
Burhan ERAY SMMM. VI – Ticari işletme ile ilgili birleşme ve tür değiştirme MADDE 194- (1) Bir ticari işletme, bir ticaret şirketiyle, onun tarafından.
6335 sayılı KANUN ile değişik 6102 sayılı Yeni TÜRK TİCARET KANUNU’nun TİCARİ İŞLETME Kitabındaki Ticari Defterler Konusundaki Değişiklikler Hakkında.
MUHASEBE VE FİNANSMAN SEVİNÇ KESKİN
BÖLÜNME Bölünme; sermaye şirketlerinin ve kooperatiflerin malvarlıklarını tamamen veya kısmen kendilerinden ayırarak tasfiyesiz olarak ve kısmi külli halefiyet.
MUHASEBE I DERSİNİN KAPSAMI
Muhasebe Bilimine Giriş
İŞLETMELERİN KURULUŞU
GENEL OLARAK ENVANTER HAKKINDA BİLGİLER ÖZELLİKLİ ENVANTER İŞLEMLERİ
Tur Sırasında Kullanılan Evraklar
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
Dernek, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelen kişi topluluğudur. Derneğin unsurları şunlardır: Kişi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sözleşmelerde şekil: Borçlar hukukunda şekil serbestisi vardır
Muhasebede Kullanılan Belgeler ve Defterler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sizce burada bir problem var mı ?
ŞİRKETLERDE TÜR DEĞİŞİKLİKLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MUHASEBE SÜRECİ.
İSPAT KAVRAMI.
Sunum transkripti:

Ticari Defterler Tacirlerin Defter Tutma Yükümlülüğü (TTK md. 66) Her tacir , ticari işletmesinin ekonomik ve mali durumunu, borç ve alacak ilişkilerini Her iş yılı içinde elde edilen sonuçların tespit edilmesi için İşletmesinin nitelik ve öneminin gerektirdiği tüm defterleri ve özellikle ismen belirlenen bazı defterleri tutmak zorundadır

Anonim Şirketlerde Özel Hüküm A.Ş.Yönetim Kurulu Tacirlerin tutmak zorunda oldukları defterlerin dışında : Pay sahipleri defteri Toplantı ve müzakere defteri Yönetim Kurulu kararları defteri tutmak zorundadır.

Zorunlu Ticari Defterler Tutulması zorunlu defterler 1- Kanunda ismen belirtilen zorunlu defterler 2- Kanunda ismen belirtilmeyen zorunlu defterler

Tacirin Tutmak Zorunda Olduğu İsmen Belirlenen Defterler Tüzel Kişi Gerçek Kişi 1- Yevmiye Defteri 1-Yevmiye Defteri 2- Defter-i Kebir 2-Defter-i Kebir 3- Envanter Defteri 3-Envanter Defteri 4- Karar Defteri Veya İşletmenin nitelik ve önemine göre -İşletme Defteri

Defterlerin Onayı Ticari defterler yasanın öngördüğü şekilde noter tarafından onaylanır Noter , onaylanan belirli zorunlu defterlerin kime ait olduğunu niteliklerini sayılarını Tacirin kayıtlı olduğu ticaret siciline re’sen bildirir (TTK md. 67/1)

Yargıç, noter ve sicil memurlarıyla diğer memurlar : resmi işlemler dolayısıyla bir tacirin defter tutma yükümlülüğüne aykırı davrandığını öğrenmeleri halinde bu durumu savcılığa bildirir (TTK md. 67IV)

Ticari Defterlerin Delil Niteliği Ticari defterler tutan aleyhine ve lehine yasada belirli koşullarda delil olabilirler Bir tacir eğer belirsiz zorunlu defterleri tutmamışsa, tutmuş olduğu belirli zorunlu defterler ancak aleyhine delil olarak kullanılabilir. Bu nedenle bir tacirin tutması gereken belirsiz zorunlu defterlerin ne olduğunu tespit ettirmesinde yarar vardır. Belirsiz zorunlu defterler noter onayına tabi değildir.Ancak ticaret sicil memurluğuna bildirimi gereklidir. Aksi halde tutanın lehine delil olmazlar, sadece aleyhe delil olurlar. Belirsiz zorunlu defterler beyan edilse bile tek başına sahibi lehine delil olmazlar. Bunlar ancak tasdik edilmiş zorunlu defterlerle lehe delil olurlar.

Ticari Defterlerin Saklanması Defterler son kayıt tarihinden ve saklanması gereken belgeler düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl süre ile yükümlü ve halefleri tarafından saklanması gereklidir. Anlaşmazlık halinde anlaşmazlık konusu hususa ilişkin kayıtlar mahkeme tarafından incelenebilir.