İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YÖNETİMLERDEKİ UYGULAMALAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

PLN.4444 Mesleki Uygulama Esasları
EĞLENCE YERİ GÜRÜLTÜSÜ KONTROLÜ
Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
LIFE00/TCY/TR/009 TÜRKİYE’DE KOKU YARATAN EMİSYONLARIN VE İMİSYONLARIN YÖNETİM POLİTİKASININ GELİŞTİRİLMESİ Prof. Dr. Aysen MÜEZZİNOĞLU.
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
Denetim Planının Hazırlanması
OLFAKTOMETRE HAZIRLAYANLAR: Prof. Dr. Aysel Atımtay
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
İL TÜTÜN KONTROL KURULLARI VE SORUMLULUKLARI
1 GENEL BAĞLAYICI KURALLAR GBK’ler ÇEVRESEL İZİN No. 4.
BÖLÜM VI ÜRETİM YÖNETİMİ.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
ÇEVRE SAĞLIĞI İLE İLGİLİ ŞİKAYETLER
İZMİR ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ BETÜL COŞKUN ÇEVRE MÜHENDİSİ
PATLAYICI ORTAM BULUNAN TESİSLERDE PROJELENDİRME ve RUHSAT İŞLEMLERİ
LIFE Projesi-Eğitim Semineri ODTÜ, 1-2 Nisan 2004 Ankara 1 AB- LIFE Projesi Proje Kodu: LIFE00/TCY/TR/009 “Türkiye’de Koku Yaratan Emisyonların ve İmisyonların.
KATI ATIK DEPOLAMA ALANINDAN ENERJİ ÜRETİM TESİSİ PROJESİ
TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı.
ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE ONAYI GENELGESİ
H1 RÖGAR KOKU GİDERİCİ BİLGİLENDİRME SUNUMU TARU LTD ŞTİ - OCAK 2012.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK
Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Arıtma Teknolojileri Şubesi
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ
Kent Bilgi Sistemleri ve Atık Yönetimi
Biyosidal Ürünlerin İmalat Yerleri Hakkında Taslak Yönetmelik
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
Grupowa Oczyszczalnia Ścieków Łódzkiej Aglomeracji Miejskiej Fot: U. Czapla Lodz Küme Kentinin Bölge Atık Su Arıtma Tesisi örneğiyle pratik açıdan Entegre.
Küme Paylaşım Toplantısı ODTÜ OSTİM TEKNOKENT
OSB’LERİN ÇEVRE SORUNLARINA GENEL BAKIŞ
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ENDÜSTRİYEL KAYNAKLI HAVA KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Aralık 2009 ANTALYA.
KONU: SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
İSTANBUL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRÜ
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
ATISU ARITMA TESİSLERİNİN YÖNETİMİ
MARDİN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
GİRİŞ. YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM PROJESİ KOFERMENTE, ANEOROB, BİYOGAZ ÜRETİM SİSTEMİ.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
ÇEVRE TAVSİYELERİ CAÇEKOTAD.
METAL YÜZEYLERİN BOYANDIĞI TESİSLER VE SKHKKY ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
ÇEVRE KİMYASI.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Hava Yönetimi Dairesi Başkanlığı
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
UCLG-MEWA ÇEVRE KOMİTESİ TOPLANTISI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTLER FORUMU Enerji Üretimdeki Fırsatlar ve Kaynağında Azaltma Dr. Mevlüt Fatih Peker Proje.
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
İSTANBULDAKİ Çöp depolama alanlarININ DÖNÜŞTÜRÜLMESİ
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Evsel Tehlikeli Atıkların Toplanması Çöl Manzarası.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
3-fazlı üretim prosesi: Bu üretim sisteminde proses suyu kullanılmaktadır. Proses sonrasında yağ, atıksu (karasu) ve katı kısım (pirina) olmak üzere.
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ. 2 ÇEVRE A) Atık Yönetimi  Atık Koordinasyon Merkezi B) Çevresel Kirliliğin Önlenmesi ve Bertarafı  Görüntü Kirliliği.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü
ENTEGRE KATI ATIK T.C. OSMANİYE KATI ATIK BERTARAF VE ALTYAPI
ESRA BAHAR KSU TOPRAK KİRLİLİĞİ.
ATIK YÖNETİMİ Çevre kirliliğinin önlenmesi ve mevcut kirliliğin giderilmesi için gerekli olan sistemli çalışmaların tamamına; ATIK YÖNETİMİ denir.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BELEDİYELERİN ATIKSU VE TEMİZ SU TESİSLERİNDE KULLANILAN ONLINE ÖLÇÜM CİHAZLARI Murat SÖNMEZ Mart 2019.
Sunum transkripti:

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YÖNETİMLERDEKİ UYGULAMALAR KOKU SORUNU VE YEREL YÖNETİMLERDEKİ UYGULAMALAR Şule AZBAR Çevre Mühendisi ÇEVRE SAĞLIĞI HİZMETLERİ HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

KOKU Koku tesislerin yarattığı hava kirliliği, su kirliliği, gürültü kirliliği vb çevresel etkilerden biridir. Koku tehlikelerden koruyan bir savunma mekanizması olduğu gibi yaşamımıza renk de katar Kötü kokular olumsuz sağlık koşullarını, iyi kokular ise zevk alma mekanizmamızı harekete geçirir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü Hava Kirliliği Ekibimize küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin faaliyetleri sırasında oluşan her türlü koku şikayeti iletilmektedir.

ŞİKAYET KONUSU KOKU OLAN İŞLETMELER KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELER SINIFINA GİRENLER ATÖLYELER Mobilya cila atölyeleri Reklam levhaları imalathaneleri Küçük çaplı döküm atölyeleri Plastik enjeksiyon atölyeleri Zirai ilaç depoları

ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELER SINIFINA GİREN İŞLETMELER Rendering Tesisleri Yem İmalathaneleri Tütün Depoları

Et Entegre Tesisi Boya Fabrikaları BÜYÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELER SINIFINA GİRENLER FABRİKA NİTELİĞİ TAŞIYAN İŞLETMELERDİR Et Entegre Tesisi Boya Fabrikaları

En fazla şikayette bulunan işletmeleri sınıflandırırsak 1. Et Entegre Tesisleri 2. Rendering Tesisleri 3. Yem İmalathaneleri 4. Mobilya ve cila atölyeleri Özellikle yaz aylarında bu tür işletmelerden şikayetler daha çok iletilmekte olup meskun mahalde yer alan mobilya ve cila atölyeleri yoğunluktadır.

UYGULANAN YÖNTEM Yukarıda belirtilen işletmelerden gerek yazılı gerekse telefonla iletilen şikayetler yerinde incelenmekte ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda uyarıda bulunulmaktadır. Ancak kokunun tespiti ve kontrolü ile ilgili bir mevzuat olmadığından işletmelere önlem alınmaması durumda yeterli yaptırım uygulanamamaktadır ancak Belediye Kanunlarından cezai işlem uygulanmaktadır. Daha çok işletmeler çevreye koku yayılmasını engelleyici önlemler almaktadırlar.

Bu durum denetimlerimizde büyük sıkıntılara neden olmakta ve konunun çözümlenmesi zorlaşarak şikayetçi mağdur durumda kalmaktadır. Şikayet değerlendirmede bir ölçek söz konusu olmadığından denetim elemanlarımız bazı durumlarda yerinde yaptığı denetimlerde koku hissetmemekte olup ancak şikayet sahipleri kokunun hissedildiğini belirtmektedirler. Bu gibi durumlarda yaptırım uygulanıp uygulanmaması konusunda sorun yaşamaktadır. Koku hassasiyetinin kişiler üzerinde etkisi değişkenlik gösterdiğinden koku ölçüm ve parametre kriterleri önem kazanmaktadır.

2004 YILINDA BİRİMİMİZE İLETİLEN ŞİKAYET SAYISI

KENTSEL ATIKSU ARITMA TESİSİ İşletmelerin yanında İzmir Kentsel Atıksu Arıtma Tesisinin arıtma ünitelerinde meydana gelen kokular ve toplama sisteminden ortaya çıkan kokular da şikayet konusu olmaktadır. Bu konu ile ilgili şikayetler Belediyemiz İzsu Genel Müdürlüğü’ ne iletilmekte ve gerekli önlemler aynı Müdürlüğümüz tarafından alınmaktadır.

DERELERDEN KAYNAKLANAN KOKULAR Dere ağzındaki yüksek organik kirlenme oksijensiz ortamda anaerobik faaliyete yol açar. Anaerobik ortamda sülfat vb kükürtlü bileşikler ayrıştırılarak pis kokulu indirgenmiş kükürtlü gazlar oluşur. İzmir’de derelerin bulunduğu güzergahlardan yoğun koku şikayetleri iletilmekte idi. Ancak büyük kanal projesinin devreye alınması ile koku en aza indirgenmiştir.

Ayrıca İzsu Genel Müdürlüğümüzce derelerin ıslah edilmesi ile de koku sorunu ortadan kalkmıştır.

Harmandalı düzenli deponi sahamızda çöpün ayrışması sırasında oluşan koku çöplerin örtü malzemesi ile günlük örtülmesi sonucunda giderilmiştir. Ayrıca bozuşma sırasında oluşan biyogazlar gaz toplama bacaları ile toplanmakta ve biyogaz yakma tesisinde yakılmaktadır. Çöpten enerji elde edilmesi ile ilgili ihale yapılmış olup bu konudaki çalışmalar devam etmektedir.

KOKU İLE İLGİLİ MEVZUAT Birimimize iletilen şikayetlerin değerlendirilmesinde büyük sıkıntı yaşadığımız bir gerçektir. Bu nedenle koku ile ilgili ölçüm standartlarını ve önlem yöntemlerini içeren mevzuatın olması gerekmektedir.

KOKU İLE İLGİLİ ÖNLEM ALINMASI DURUMDA Şu an kullanılan koku giderme yöntemlerinin maliyetleri çok yüksek olduğundan işletmeler tarafından yaptırılamamaktadır. Örneğin bir aktif karbon sisteminde ilk yatırım maliyeti karşılanmış olsa bile filtre değişimlerinin düzenli yapılması gerektiğinden bu durum maliyeti çok yükseltmektedir. Bu nedenle küçük çaplı işletmelere bu tür önlemlerin uygulatılması oldukça güç olmaktadır.

SONUÇ Uygulamayı yapacak kurum olarak görüşümüz, koku emisyonları ile ilgili bir mevzuatın oluşturulması gerekmekte olduğu yönündedir. Koku şikayetlerinin değerlendirilmesi konusunda yardımcı ölçüm standartlarını ve koku ile ilgili alınacak önlemleri içeren bir mevzuat oluşturulması Ayrıca da uygulanması kolay bir mevzuat olması gerekmektedir.