EĞİTİM VE ÖĞRETİM FAALİYETLERİNDE TEKNOLOJİ KULLANIMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Nefize Gökmen, Ömer Deniz, Ayşe Yıldız
Advertisements

BAŞLIK METNİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN 25. DÜNYA ÜNİVERSİTELER KIŞ OYUNLARI ERZURUM 2011 VE BRANŞLARI HAKKINDAKİ.
İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN VİZYONER LİDERLİK ÖZELLİKLERİNE SAHİP OLMALARI İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL ADANMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Fatma BABİL Eskişehir.
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Elif AKYOL & Halil BİLİR
Diferansiyel Denklemler
Orta Öğretimden Üniversiteye Gelen Öğrencilerin Temel Bilgisayar Bilgilerinin İl ve Bölge Bazında İncelenmesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Uygulaması.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Prof. Dr. Akile Sarıoğlu-Büke*, Doç Dr. Osman Özdel**,
TIP FAKÜLTESİ VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN BİRBİRLERİNE BAKIŞ AÇILARI.
İLKÖĞRETİMDE ÖĞRETMENLERİN TEKNOLOJİYE YÖNLENDİRMEDEKİ BAKIŞ AÇILARI
Barış Sezer, Doç. Dr. Deniz Deryakulu
OKUL YÖNETİCİLERİNİN TEKNOLOJİK LİDERLİK ÖZ YETERLİLİKLERİ
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
T. C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İLKOĞRETİM OKULLARINDA OLUSTURULAN OKUL KULTURU İLE OKULLARIN ETKiLİLİĞİ ARASINDAKİ İLİSKİ (Erzurum.
OKUL MÜDÜRLERİNİN TEKNOLOJİ LİDERLİĞİ YETERLİLİKLERİ VE TEKNOLOJİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ KÖKSAL BANOĞLU.
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
Güzel DİŞCİGİL, Ayfer GEMALMAZ, Serpil DEMİRAĞ, Okay BAŞAK
YAZAR: Aylin TUTGUN ÜNAL
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
BÖTE BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ELEMANLARININ WEB SİTELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Hazırlayan : Ali ARSLAN ELETRONİK SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ / 2008
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
İLERİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DERSİ MAKALE SUNUMU
Yrd.Doç. Dr. Celalettin R. ÇELEBİ & Yrd. Doç. Dr. Yücel GELİŞLİ
Cinsiyete Göre Sınav Dönemi Kaygı Düzeyi
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ FORMATÖR ÖĞRETMENLERİNİN BAKIŞ AÇISI İLE OKULLARDAKİ BİLGİ TEKNOLOJİSİ SINIFLARI.
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarını kapsar.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINDA
HANGİ ÖĞRENİM SİSTEMİ DAHA MEMNUN EDİCİ?
MUTLAK DEĞERLENDİRME Elif Tuba BEYDİLLİ.
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
Diferansiyel Denklemler
GİRİŞ Program İyileştirme Çalışmaları Kapsamında Gerçekleştirilen İşlemler Fakülte / Bölüm Amaçlarının Belirlenmesi Bölüm / Program Yeterliklerinin Belirlenmesi.
TOPLUM HİZMETLERİ PROGRAMI
OKULLARIN INTERNETE TAŞINMASINDA BÖTEB’ LERİN (BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ) ROLÜ.
Melek YILMAZ.   Bilgi ve teknoloji çağını yaşadığımız günümüzde öğrencilerin bilgiye ulaşma ve problem çözme becerilerini kazanmaları önemlidir.  Bunun.
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ
ORTAK SINAVLAR ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU SINAV YÖNETİMİ, MORAL MOTİVASYON VE REHBERLİK DAİRE BAŞKANLIĞI OCAK 2015.
TRİATLON SPORCULARININ DOPİNGİN KULLANIM NEDENLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Cemal GÜNDOĞDU* Evrim ÇELEBİ**
Bölüm Dili İngilizce ve Türkçe Olan Öğrencilerin İnternet Ortamında İngilizce Kullanma Alışkanlıkları ve Tutumları.
Araştırmanın Konusu Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Yaşlı Bireylere Karşı Tutumları ve Onlar ile Birlikte Yaşama Düşünceleri.
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
GRUP ADI LAST SEEN.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL AĞ KULLANIM DÜZEYİYLE YALNIZLIK DÜZEYİ ARASINDAKİİLİŞKİ MİNYONLAR MERVE ÜÇOK SELMA DURU.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
ÖĞRETMENLERİN ERGEN ALGILAYIŞI Psi. Dan. Selen Demirtaş-Zorbaz Psi. Dan. Tuğba Kurt Psi. Dan. Mehmet Osman Çetiner.
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
Deniz Tekin Ersan Şükran Alan
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 5.DERS
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖĞRETMENLERİNİN İLETİŞİM BECERİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Emine Ayça CEYLAN Didem KILIÇ MOCAN.
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Fatma Kübra ÇELEN, Aygül ÇELİK & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU
Ortaöğretim Matematik Konularındaki Güçlük Düzeylerinin Belirlenmesi
Öğretmenlerin Bit Tutumları
Sunum transkripti:

EĞİTİM VE ÖĞRETİM FAALİYETLERİNDE TEKNOLOJİ KULLANIMI ELİF ÜNAL BOZCAN Eğitim Teknolojileri Araştırma Dergisi 2010

GİRİŞ 19. ve 20. yüzyılda meydana gelen hızlı değişim ve gelişmeler iletişim ve bilgi teknolojilerini de önemli ölçüde etkilemiştir Teknolojik gelişmeler aynı zamanda eğitim sürecinin de yapısını değiştirmiş, eğitim anlayışına farklı bir bakış açısı getirmiştir Bilginin artık geleneksel öğretim yöntemleri ile aktarılması ve ezberlenmesinin tercih edilmediği çağdaş eğitim yaklaşımlarında öğretmenin rolü de öğrenciden beklenenler de değişmiştir

Çağdaş toplumlarda bilgi teknolojilerindeki araçları ustalıkla kullanabilen, veri toplama, yorumlama ve bu verileri kullanabilmede bilgi sahibi olan, uygun bilgi teknolojileri kaynaklarını kullanarak çalışma yapabilen bireyler yetiştirmek önemli hedefler olmuştur. Teknolojileri uygulamaya geçirecek olan öğretmenlerin sadece teknolojiyle tanıştırılmaları değil, teknolojinin ve yeni öğretim tekniklerinin kullanılarak öğrenme etkinlikleri düzenleme becerilerinin de kazandırılması gerekmektedir

MAKALENİN AMACI Bu araştırma, eğitim fakültesinde görevli öğretim elemanları ile eğitim fakültesi öğrencilerinin eğitim öğretim faaliyetlerinde teknoloji kullanımı konusunda düşüncelerini öğrenmeyi amaçlamaktadır.

PROBLEM CÜMLESİ Eğitim Fakültesinde görevli öğretim elemanları ile eğitim fakültesi öğrencilerinin, eğitim öğretim faaliyetlerinde teknoloji kullanımı konusunda düşünceleri nedir? Bu temel problem doğrultusunda aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır; 1. Öğretim elemanlarının düşünceleri, cinsiyete, mesleki deneyime ve teknoloji kullanımına ilişkin kendilerini nasıl algıladıklarına göre farklılık göstermekte midir? 2. Eğitim fakültesi öğrencilerinin düşünceleri, cinsiyete, bölüme ve teknoloji kullanımına ilişkin kendilerini nasıl algıladıklarına göre farklılık göstermekte midir? 3. Öğretim elemanlarının ve öğrencilerin düşünceleri, genel olarak nasıldır?

GENEL EVREM VE ÖRNEKLEM Araştırmanın genel evrenini Kıbrıs’taki üniversitelerde görevli olan ve eğitim fakültesinde derse giren öğretim elemanları ile bu üniversitelerin eğitim fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmuştur. Araştırma örneklemini, uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nden amaçsal örnekleme yöntemi ile belirlenen 41 öğretim elemanı ve eğitim fakültesinden seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenen 168 öğrenci oluşturmuştur.

VERİ TOPLAMA ARACI Araştırmada veri toplama aracı olarak, Kişisel Bilgi Formu ile “Teknolojinin Eğitim-Öğretim Faaliyetlerindeki Rolü” ölçeği kullanılmıştır.

KİŞİSEL BİLGİ FORMU Kişisel Bilgi Formu olarak, öğretim elemanlarının ve öğrencilerin, cinsiyet, bölüm ve teknoloji kullanımı konusunda kendilerini nasıl değerlendirdikleri ile ilgili konular hakkında bilgi almaya yarayan bir form hazırlanmıştır.

TEKNOLOJİNİN EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİNDEKİ ROLÜ ÖLÇEĞİ İki ana bölüm ve toplam on yedi sorudan oluşan ölçeğin, Birinci bölümünde, teknolojinin eğitim öğretim faaliyetlerindeki rolüne ilişkin sorularla, farklı beceri ve uygulamaları öğretmede teknolojinin ne kadar etkili bulunduğu irdelenmiştir. İkinci bölümlünde ise teknolojik araçların sınıf içinde ne kadar önemli olduğuna dair düşünceleri öğrenmeyi amaçlayan sorular yer almıştır.

Bu maddelere ait görüşler likert tipinde oluşturulan ve (1) Hiç Katılmıyorum (2) Katılmıyorum (3) Kararsızım (4) Katılıyorum (5) Tamamen Katılıyorum şeklinde düzenlenen seçeneklerle alınmıştır. Bu ölçekten alınabilecek en düşük puan 17, en yüksek puan ise 85’dir. Ölçekten alınan puan yükseldikçe, eğitimde teknoloji kullanımını destekleyen düşünceler artmaktadır.

ÖĞRETİM ELEMANLARININ CİNSİYETE, MESLEKİ DENEYİME VE TEKNOLOJİK ARAÇLARI KULLANMA KONUSUNDA KENDİNİ DEĞERLENDİRMELERİNE GÖRE DAĞILIMLARI ÖZELLİK SAYI TOPLAM PUAN Cinsiyet Kadın 25 68,72 Erkek 16 69,75 Mesleki Deneyim 1-5 yıl 12 69,25 6-10 yıl 10 68,20 11-15 yıl 7 71,29 16-20 yıl 5 69,00 21 yıl ve üzeri 68,14 Teknolojik araçları kullanma konusunda kendini değerlendirme Yetersiz ----- Orta Düzeyde 15 65,86 Yeterli 23 71,17 Çok Yeterli 3 67,67 TOPLAM 41 69,12

BULGULAR Araştırma grubuna katılan 41 öğretim elemanının 25’i kadın,16’sı erkektir. Öğretim elemanlarının, eğitimde teknoloji kullanımına yönelik düşüncelerinin ortalamalarına bakıldığında, 69,12 olduğu görülmektedir. Bu ortalamanın, eğitimde teknoloji kullanımına yönelik düşünceler açısından yüksek düzeyde ve olumlu olduğu görülmektedir. Mesleki deneyim açısından bakıldığında genel olarak 1 ile 10 yıl arası deneyime sahip öğretim elemanları çoğunluktadır Öğretim elemanlarının eğitimde teknolojik araç-gereçleri kullanma konusunda kendilerini daha çok “YETERLİ” olarak (23 kişi) değerlendirdikleri görülmektedir

Ölçek maddeleri bazında verilen cevapların ortalamaları incelendiğinde, “Teknolojik araçlar, derslerin hazırlanmasında araştırma yapmak için önemlidir.” İfadesi en yüksek ortalamayı “Teknoloji matematik alıştırmalarının yapılmasında etkilidir.” İfadesi de en düşük ortalamayı almıştır.

ÖĞRENCİLERİN CİNSİYETE, MESLEKİ DENEYİME VE TEKNOLOJİK ARAÇLARI KULLANMA KONUSUNDA KENDİNİ DEĞERLENDİRMELERİNE GÖRE DAĞILIMLARI ÖZELLİK SAYI TOPLAM PUAN Cinsiyet Kadın 100 63,36 Erkek 68 64,94 Bölüm TÖB(Türkçe Öğretmenliği) 30 61,40 PDR 38 67,34 PSE(Okul Öncesi Öğt.) 37 64,14 ZEÖ(Zihinsel Engelli Öğt.) 62,03 PLT(İngilzce Öğretmenliği 33 64,15 Teknolojik araçları kullanma konusunda kendini değerlendirme Yetersiz 11 64,27 Orta Düzeyde 62 61,03 Yeterli 74 65,70 Çok Yeterli 21 66,62 TOPLAM 168 64,00

Öğrencilerin, eğitimde teknoloji kullanımına yönelik düşüncelerinin ortalamalarına bakıldığında, =64,00 olduğu görülmektedir. Bu ortalamanın, eğitimde teknoloji kullanımına yönelik düşünceler açısından olumlu olduğu görülmektedir. Bölümlere göre düşüncelere bakıldığında, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü öğrencilerinin en yüksek ortalamaya sahip oldukları görülmektedir Ölçek maddeleri bazında verilen cevapların ortalamaları incelendiğinde, “Teknolojik araçlar, derslerin hazırlanmasında araştırma yapmak için önemlidir.” ifadesi en yüksek ortalamayı “Teknoloji yazma becerilerini öğretmede etkilidir.” ifadesi de en düşük ortalamayı almıştır.

SONUÇ Öğretim elamanlarına ve öğrencilere uygulanan “Teknolojinin Eğitim-Öğretim Faaliyetlerindeki Rolü Ölçeği” verilerine göre, genel olarak hem öğretim elamanlarının hem öğrencilerin, teknoloji kullanımına karşı yüksek düzeyde olumlu düşüncelere sahip oldukları görülmüştür.

ÖNERİLER Araştırma, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile sınırlı olduğundan, farklı bölümlerde ders veren öğretim elemanları ve öğrenim gören üniversite öğrencileriyle de yapılarak, araştırma konusuna ilişkin farklı sonuçlar toplanmalı ve konuya ilişkin tespit ve değerlendirmeler arttırılmalıdır.

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM... HİLAL DİK