ATOMUN YAPISI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir.Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
Advertisements

MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Atomu oluşturan parçacıklar proton,nötron ve elektronlardır
Hazırlayan:Selma Kayaköy
Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
MADDENİN YAPI TAŞLARI MADDE :Uzayda yer kaplayan kütlesi,hacmi ve eylemsizliği olan her şeye denir. Örnek: Demir,bakır,kurşun,altın, Tüm maddeleri bölerek.
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir.
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
FEN MADDENİN TEKNOLOJİ MADDENİN YAPI TAŞLARI ATOMLAR TANECİKLİ YAPISI.
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir.
MADDENİN YAPISI VE ATOM
Atom ve Yapısı.
ATOM Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey atomdan meydana gelmiştir. Çevremizde gördüğümüz dokunduğumuz her şey.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Atom ve Yapısı.
ELEMETLER VE ÖZELLİKLERİ SEDEF ÇİÇEK.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Ali DA Ğ DEV İ REN- B. ELEMENTLER VE SEMBOLLER İ.
Büşra Özdemir.
ATOMUN YAPISI.
ATOMUN YAPISI.
Elektronların Dizilimi
ATOMUN YAPISI.
2.ATOMUN YAPISI Atomu oluşturan parçacıklar›n farklı konumlarda bulundu¤unu biliyor musunuz? Nötron ve protonlar atomun merkezinde bulunur. Nötron ve protonların.
Atomun Yapısı.
Atomun Yapısı.
Atomlar ve Moleküller Her atom, elektrik yükü taşıyan eşit sayıda proton ve elektron ile belli sayıda yüksüz nötron içerir. Proton ve nötronlar.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOMUN YAPISI
Maddenin yapısı ve özellikleri
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ATOMUN YAPISI.
ATOMUN YAPISI.
KİMYASAL BAĞLAR VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR
KİMYA -ATOM MODELLERİ-.
ATOM VE YAPISI. Etrafımızdaki bütün maddeler atomlardan oluşmuştur. Atom sözcüğünün ilk ortaya çıkışı yüzyıllar öncesine uzanmaktadır. Democritus adlı.
ATOM KAVRAMLARI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
Atom ve yapısını inceleyelim
A T O M Camı kırmaya devam edersek.
MEDİKAL KİMYA Atom ve Molekül
Atom Modelleri ve Atom Modellerinin Tarihsel Gelişimi
ATOMUN YAPISI.
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
MADDENİN YAPISI VE ATOM
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI.
ATOM VE YAPISI.
7.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ KİMYA KONULARI
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
ATOMUN YAPISI Nötronlar Atom küre şeklindedir.
Sunum transkripti:

ATOMUN YAPISI

Elementlerin özelliğini gösteren en küçük yapı birimine atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar: Elektron ( e ), Proton ( p ) Nötron ( n ) dur.

ATOMU OLUŞTURAN PARÇACIKLAR FARKLI KONUMLARDA BULUNUR. Atom iki kısımdan oluşur : 1-Çekirdek (merkez) ve 2-Katmanlar (yörünge; enerji düzeyi)

Çekirdekte proton ve nötronlar bulunur. Elektronlar ise çekirdek çevresindeki katmanlarda bulunur.

ATOMU OLUŞTURAN BU PARÇACIKLAR NASIL BİR ARADA DURUR? Atomu oluşturan bu parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Farklı yüklere sahip bu parçacıklar birbirini etkileyerek bir arada bulunur ve atomu oluşturur. Negatif yük elektronun , Pozitif yük ise protonun yüküdür. Nötronlar ise yüksüz parçacıklardır.

Atomu oluşturan elektronlar çekirdeğin etrafında hareket halindedir. Elektronlar çekirdekten belirli uzaklıklarda hem kendi hem de çekirdeğin etrafında çok hızlı hareket ederler. Proton ve nötronlar ise elektrona göre çok yavaş hareket ederler. Atomu oluşturan bu parçacıkların hızlarının farklılığı sahip oldukları kütlelerle ilişkili olabilir mi?

Atomun çekirdeğindeki proton ve nötronun kütleleri birbirine çok yakındır. Elektronun kütlesi ise proton ve nötronun kütlesinden çok daha küçüktür. Proton ve nötronun kütlesi , elektronun kütlesinin 2000 katı kadardır.

ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ

Ancak ilk katmanda en fazla 2 elektron bulunabilir. Her atomda farklı sayıda elektron bulunduğuna göre bu elektronların hepsi aynı katmanda mı bulunur? Atomlarda birden fazla katman bulunabilir ve katmanlardaki elektron sayısı farklı olabilir. Ancak ilk katmanda en fazla 2 elektron bulunabilir.

elektron sayısı ise 8 i geçemez. 2. ve 3. katmanlardaki elektron sayısı ise 8 i geçemez.

İlk 20 Elemente Ait Atom Modelleri

Her elementin proton ve elektron sayıları birbirinden farklı mıdır? Elementlere ait atomların elektron ve proton sayıları birbirine eşit olduğu için atomlar NÖTR yapıdadır.

İncelediğimiz gibi her bir elemente ait atomun proton , nötron, elektron sayıları aynı değildir. Bir elementin atomunun diğer elementin atomundan farklı olması çekirdekte bulunan PROTON SAYISINA bağlıdır. Bu sebeple atomda bulunan protonların sayısı o elementin KİMLİĞİNİ belirler. Ne ( NEON )