farklI ÜLKELERE GÖRE ‘İYİ HEKİM KİMDİR ? ’

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dün Bugün Gelecek Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi 2010, Aydın.
Advertisements

İZCİLİĞİN AMAÇLARI ve TEMEL PRENSİPLERİ
SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU HEKİMLİĞİ NE KADAR TANIYOR. Ömer Seylan
Amaç: Amaç: Tıp Fakültesi öğrencilerinin üniversiteye giriş başarısının dönem içerisindeki başarısıyla orantılı olup olmadığı her zaman bir soru işareti.
Hazırlayanlar Prof. Dr. Fevziye AKÖZ (YTÜ)
GRUP GURBET Danışman: Doç. Dr. T. Müge Alvur.
BİR UZMANLIK SEÇENEĞİ OLARAK AİLE HEKİMLİĞİ
Tıp Fakültesi Birinci ve İkinci Sınıf Öğrencilerinin Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Yöntemleri Hakkında Bilgi, Tutum ve Davranış Farklılıkları  Hazırlayanlar:
Yrd. Doç. Dr. Turan SET Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi AD
Öğrenen Kişi ve Bağlam Analizi
İLAHİYAT FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ AKADEMİK GENEL KURUL.
“ AKT İ F YA Ş LANMA VE KU Ş AKLARARASI DAYANI Ş MA” Prof. Dr. Emine ÖZMETE AVRUPA B İ RL İĞİ BAKANLI Ğ I KASIM, 2012 Gaziantep.
Türkiye'de Büyük Kentler Dışında Kurulan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinin Özellikleri ve Kurulmakta Olan Bölümlere Öneriler 50.Kütüphane Haftası Doç.
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
NEDEN TIP FAKÜLTESİ. Derya SEZEN. , Aysun KELEŞOĞLU. , Emine KARAHAN
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
Tıp Fakültesi 1 ve 4. Sınıflar Arasında Gözlük/Lens Kullanımı ve Öğrencilerin Lazer Göz Ameliyatına Bakış Açısı Hazırlayanlar*; Hatice Hancı, İsmail Tarduş,
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
1 İSTANBUL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ “Hocaların Gözüyle 2012 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması” Kantitatif Araştırma Özeti Ocak 2012 İstanbul.
GRUP NoNA 9.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Sürdürülen İletişim Becerileri Eğitiminde Görev Alan Standardize Hastaların Performansına İlişkin Öğrenci Görüşleri.
SPORUN OKUL BAŞARISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
1 İSTANBUL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ “Hocaların Gözüyle 2011 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması” Kantitatif Araştırma Özeti 16 Şubat 2011 Nippon.
Güzel DİŞCİGİL, Ayfer GEMALMAZ, Serpil DEMİRAĞ, Okay BAŞAK
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
UYEK 5. Dönem Yönetim Kurulu Faaliyet Sunumu.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ AİLE HEKİMLİĞİNİ NE KADAR TANIYOR? Beyza Boğa*, Merve Ayşe Atmaca*, Uğur Can İzlimek*, Kadir Özmen**, Nagihan Külahlıoğlu**,
PUSULA Güçlü Etik Değerler Geliştirmek Semra Baysan Merck Sharp & Dohme Dış İlişkiler Direktörü 18 Ekim 2001.
Kaynaklar 1- Aile Hekimliğinin Kilometre Taşları, Millis Ve Willard Raporları, Aktürk Z., Dağdeviren N. (Çeviri Editörleri). Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık.
PROGRAM TASARIMI
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
2009 Eğitim Yılı Çalıştayı Dönem 4 ve 5 Raporu. Başlıklar  Stajlar  Teorik dersler  Pratik eğitimi  Sınavlar  Yardımcı eğitim alanları  Öğretim.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
YENİ DOĞAN BEBEKLERİN YOĞUN BAKIMA ALINMASINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
LADİK İLÇESİ İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN KİTAP OKUMA ALIŞKANLIK DÜZEYLERİ VE OKUMA GÜDÜLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖĞR. GÖR. KADİR YALINKILIÇ ONDOKUZ.
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
Türkiye’den Program Örnekleri. Tıp Bilişimi Eğiticisi Kim Olacak?
Klinik Etiğe Giriş ve Klinik Etiğin Uygulamadaki Yeri Introduction to Clinical Ethics and Role of Clinical Ethics in Practice Tıp Eğitiminde ve Klinik.
Abra-Kadavra A4 Grubu Toplumsal Duyarlılık Projesi
GİRİŞ BULGULAR YÖNTEM SONUÇ

GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
Çocukların Spora ve Sağlıklı Beslenmeye Yönlendirilmesi
Türkiye’de Açık ve Uzaktan Öğretim Temel Politikası (Çalıştay Raporu) Prof. Dr. Üstün Özen Atatürk Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi Dekanı.
TIP ÖĞRENCİLERİNDE DERSLERE KATILIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER İnsan hayatının yegâne bekçisi olan doktorların şüphesiz ki nitelikli bir eğitim almaları hem.
GRUP İNCİ Enes Baki BİLECAN Büşra YILMAZ, Erdal DEMİR, Güldeniz ÇETİN,
Hacettepe Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Sorunlarını Araştırma Topluluğu Merve SOYSAL HÜTF D5 Öğrencisi.
Biyoistatistiğe Giriş: Temel Tanımlar ve Kavramlar
İstatistik ve Biyoistatistiğe Giriş: Temel İstatistiksel Kavramlar
SERVQUAL BEKLENTİ ANKETİNDE GEÇMİŞ DENEYİM SORGULANMALI MIDIR?
Avrupa 2020 Vizyonu ve hayat boyu öğrenme stratejisi Avrupa 2020 Vizyonu (EC, 2010a; EC, 2010b), üç önceliğe sahiptir: Akıllı büyüme: Akıllı büyüme: Bilgi.
Eğitimin ve Toplum.
TÜRK MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİNDE KAZANDIRILMAYA ÇALIŞILAN AHLAKİ DEĞERLER
3-BULGULAR 1-GİRİŞ 2-YÖNTEM2-YÖNTEM Araştırma kesitsel olarak yapılmıştır. Çalışma Eylül ayı 2012’de Erzurum merkezde yapılmıştır. Çalışmanın evreni Erzurum’un.
Toplam Kalite Yönetimi
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
MİMARLIK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
TÜRK Eğitim Sistemi.
MİMARLIK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
Meral TUTULMAZ & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU
Aquatic Baby Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları Tesislere Yönelik Tatmin Düzeylerin İncelenmesi ” Aquatic Baby ” Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları.
HE-KİM SOSYAL? TODUP D-1 GRUBU.
BAKIMIN KALİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
İSTENEN ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN ÖZELLİKLERİ
TÜRKİYE'DE ERGEN PROFİLİ
ÖĞRENCİ AD SOYAD, ÖĞRENCİ AD SOYAD, ÖĞRENCİ AD SOYAD
ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORTAÖĞRETİM ALMANCA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI TANITIM SEMİNERİ
Sunum transkripti:

farklI ÜLKELERE GÖRE ‘İYİ HEKİM KİMDİR ? ’ ÖRNEK BİR ÇALIŞMA

Danışman : Yrd. Doç. Dr. Gül İLBAY KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM 1 TODUP TIPaTIP GRUBU Abdourrahim Mohammed Daher, Ayşen Arif, Barış Kocaahmet, Bunyad Shahmurzada, Eva Aminata Jau, İlkin Necefli, Mahmoud Halloush, Odiljon Dehkanov, Safie Molla Hasan, Sayeda Hussaini ve Simuzar Aliyeva. Danışman : Yrd. Doç. Dr. Gül İLBAY

Grubumuzu yabancı uyruklu öğrencilerin oluşturması bizi farklı ülkelerle ilgili bir çalışma yapmaya yönlendirdi . Hepimiz kendi ülkemizdeki sağlıklı bireylere bir anket uygulayarak , onlara ‘ İYİ HEKİM KİMDİR ? ' sorusunu yöneltip farklı ülkelerin hekim beklentilerinin nasıl değişiklikler gösterdiğini öğrenmeye çalıştık .

FarklI ülkelere göre İYİ HEKİM KİMDİR ? KONU : Farklı kültürlerde iyi hekimden beklenen özellikler AMAÇ : İyi hekimin özelliklerinin araştırılması , beklentilerin ortaya konması ve sonuçların ‘ Hasta – Hekim ‘ ilişkisinin kuvvetlendirilmesi açısından değerlendirilmesi

YÖNTEM : Anket uygulaması KATILIMCILAR : Her bir ülkeden gönüllü olarak katılmak isteyen sağlıklı 40 / 60 birey . Toplamda 8 farklı ülkeden 460 birey. ÇALIŞMANIN ZAMANI : 10 – 20 Aralık 2012

ÇALIŞMANIN YÜRÜTÜCÜLERİ : Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 1 TIPATIP Grubu ÇALIŞMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ : GRAPHPAD PRISM 6 programı kullanılarak veriler bilgisayara girildi ; grafik ve tablolar oluşturuldu.

Anketimizi hazırlamamızda bizlere yardımcı olan , Sayın Prof. Dr. Nermin ERSOY ‘ a katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.

KATILIMCILARIMIZIN SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ

cİNSİyet

YAŞ ve EĞİTİM DURUMU CİBUTİ AZERBAYCAN GİNE YUNANİSTAN ÖZBEKİSTAN TÜRKİYE ÜRDÜN AFGANİSTAN

BULGULARIMIZ

‘ Kalbinin sesine kulak veren , dinine uygun davranan. ‘ Anketimizin altındaki ‘ Görüşünüze uygun özellikleri ekleyebilirsiniz.’ bölümünden bazı alıntılar : ‘ Kalbinin sesine kulak veren , dinine uygun davranan. ‘ ‘’Tıp insani bir meslek …’ ‘Çok dikkatli olan ve mesleğini seven .‘ Ürdün ‘Doktordan tek beklentim akıllı olması , canımızı ona teslim ediyoruz sonuçta.‘ ‘’Samimi olsun , hastayla iletişim halinde bulunsun. ‘ Yunanistan

‘Ailesini seven , çocuklarını seven. ‘ ‘ Namuslu , dürüst. ‘ ‘ Halkını seven , araştıran , kendini geliştiren , her şeye karşı hazırlıklı olan. ‘ ‘ İradeli , kabiliyetli , dünyadaki gelişmelerden haberdar , insancıl , çalışmayı seven , iyi dil bilen. ‘ ‘Ailesini seven , çocuklarını seven. ‘ ‘ Namuslu , dürüst. ‘ Özbekistan

‘ İyi bir hekimin 3 temel özelliği olmalı : İLGİ , BİLGİ ve BECERİ . ‘ diyor . Türkiye ’ den bir hekim. ‘ Gelişmeleri takip eden , alan bilgisi en üst seviyede olan . ‘ ‘ Bence iyi hekim aynı zamanda empati kurabilmelidir . Karşı tarafın üzüntüsünü , sorununu anlayabilen ; buna ortak olan biri olmalıdır . Hastaya ; sırası gelmiş , parasını ödeyip kalkıp gidecek biriymiş gibi değil ; gerçekten sorununun anlaşılıp , ilgiyle karşılanıp kendini yalnız hissetmeyecek şekilde davranılması gerekir . ‘ Türkiye

TARTIŞMA Hasta - Hekim ilişkisinin başarılı bir biçimde sürdürülmesi çok önemlidir. Bu nedenle bu konu , halen tıp eğitiminde ve son araştırmalarda da yer almaktadır. Sturman NJ, Parker M, van Driel ML. The informal curriculum - General practitioner perceptions of ethics in clinical practice . 2012 Dec;41(12):981-4. Kokko R.  Future nurses' cultural competencies: what are their learning experiences during exchange and studies abroad? A systematic literature review . JNurs Manag. 2011 Jul;19(5):673-82. doi: 10.1111/j.1365-2834.2011.01221.x. Epub 2011 Mar 29. Funnell C. Ethics, the health assessment interview, and the older patient. Contemp Nurse. 2000 Sep-Dec;9(3-4):303-7.

Şu bir gerçektir ki beklentilerin ve beklentilerdeki kültürel değişikliklerin bilinmesi ; hasta – hekim ilişkisinin kuvvetlenmesini sağlayan önemli noktalardandır. Beklentilerin bilinmesi güçlükleri ortadan kaldıracak ve faydalı bir strateji belirlenmesini sağlayacaktır. Bahsettiğimiz bu beklentiler yaş gruplarında , cinsiyetlerde olduğu gibi farklı kültürlerde de değişebilir.

Anket sonuçları Ürdün, Özbekistan ve Türkiye’de verilen cevapların birbirine benzer olduğunu göstermektedir . Üç ülkenin başlıca ortak özellikleri : - Orta düzeyde gelişmiş sanayilerinin olması - Eğitim seviyesi ve gelir düzeyi açısından çok farklı olmamalarıdır . Buna bağlı olarak bu ülkelerde hekimden beklentilerin daha yüksek ve fazla sayıda olması dikkat çekmektedir . Bu beklentiler karşılandığında , mükemmele yakın hekim beklentisi de karşılanmış olacaktır .

Cibuti ve Gine , birbirine benzer ekonomik ve sosyal yapısı olan iki Afrika ülkesidir. Temel hekimlik erdemlerinden özellikle duyarlılık, dürüstlük ve iyi iletişime ağırlık vermeleri , modernitenin getirdiği bazı mekanik yaklaşımların henüz buralara erişmediğini göstermektedir kanısındayız. Hekimin kibar / bakımlı, fedakar, laik olmasındansa ; hoşgörülü, saygılı , sabırlı olmasına önem vermeleri , bu toplumların ortalama bir hekimlik hizmeti beklentisini ifade etmektedir. Bu toplumların beklentileri tüm toplumlar için temel beklentiler olup , iyi hekimlik için sayılan diğer kriterler belki de iyi hekimliğin olmazsa olmaz kriterleri değildir. (Mükemmel Hekim ≠ İyi Hekim)

SONUÇ Günümüzde , dünyanın giderek küçülmesiyle birlikte hekimlerin farklı kültürlerden hastalarla karşılaşma ihtimali artmaktadır. Çalışmamız , farklı kültürlerin iyi hekimlik kavramına bakışlarındaki değişiklikleri ortaya koyması açısından bir kaynak olmuştur .

TIP a TIP GRUBU 8

TEŞEKKÜR Çalışmamıza katılanlara , danışmanımız Sayın Yrd. Doç. Dr. Gül İLBAY ‘ a ve siz dinleyenlere teşekkür ederiz .  TIPaTIP GRUBU 