Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

KADEM KIBRIS TÜRK TABİPLER BİRLİĞİ HEKİM ÇALIŞMA KOŞULLARI, SORUNLAR VE ÖNERİLER ARAŞTIRMASI MART 2010.
360° Beyin Avı 27 Mayıs ° BEYİNAVI 27 Mayıs 2003 Doç. Dr. Yeşim Toduk Akiş Amrop International 1.
ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
KAZANIMLAR 25. Onuncu Yıl Nutku'ndan hareketle yapılan inkılapları, Atatürk'ün geleceğe yönelik hedeflerini ve Türk milletinin özelliklerini değerlendirir.
BAYRAMLARIMIZ Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz.
Prof. Dr. Gülçimen YURTSEVER Yaşar Üniversitesi İşletme Bölümü
Farklı Kültürlerde Liderlik Yapmak Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş
Liderlik ve Örgütsel Adalet
Ne kadar zengin ve müreffeh olursa olsun, istiklâlden mahrum bir millet, medenî insanlık karşısında uşak olmak mevkiinden yüksek bir muameleye lâyık sayılamaz.
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
Örgütsel Güven ve Adalet
REW İSTANBUL Uluslararası 7. Geri Dönüşüm, Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi Fuarı 8-11 Haziran 2011 Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi İSTANBUL.
İÇ ANADOLU AKDENİZ DOĞU ANADOLU BAYRAĞIMIZ.
Mesleki Etik İlkeler 1.Doğruluk
Türkiye’de Liderlik ve İK Katkısı 25 Mart 2006 TÜRKİYE’DE LİDERLİK VE İK KATKISI 25 Mart 2006 Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş Amrop International 1.
Lider dediğin; Hedefleri gibi Zafer zafer benimdir diyebilenin, muvaffakiyet, muvaffak olacağım diye başlayanın ve muvaffak oldum diyebilenindir.
ETİK ve İTİBAR YÖNETİMİ
Uluslararası Gençlik Ödülü yaş arasındaki gençlerin katılabilece ğ i, onların bireysel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefleyen gönüllülük.
ULUSLARARASI İKTİSAT DERS-5 SLAYT GÖSTERİSİ
LİDERLİK.
Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl GÜL 9 Kasım 2012, Ayfonkarahisar.
LİDERLİK’inEN YALIN HALİ
“ AKT İ F YA Ş LANMA VE KU Ş AKLARARASI DAYANI Ş MA” Prof. Dr. Emine ÖZMETE AVRUPA B İ RL İĞİ BAKANLI Ğ I KASIM, 2012 Gaziantep.
TEMEL İZCİLİK BİLGİLERİ
Prof. Dr. M. Erdal GÜZELDEMİR
Kendi işimi kurma nedenlerim;
Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
HASTA HAKLARI SAVUNMA ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME DERNEĞİ
3. Seçme ve Yerleştirme Zirvesi 21 Eylül 2006 Geleceğin Lideri Nasıl Seçilir? Nasıl Korunur ? 21 Eylül 2006 Amrop International Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş.
TEST – 1.
TOPLAMA İŞLEMİNDE VERİLMEYEN TOPLANANI BULMA.
Açık Toplum Vakfı-Boğaziçi Üniversitesi Ön Sonuçların Sunumu 11 Mayıs 2010.
BAŞÖĞRETMENİMİZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ÖZLÜ SÖZLERİ VE FOTOĞRAFLARIYLA ÖĞRETMENLERLER GÜNÜNDE BİZLERLE....
Lider ve Liderlik Liderlik, grubu etkileyebilme ve peşinden sürükleyebilme gücüdür. Lider, Grubu etkileyen ve arkasından sürükleyen kişidir. Yönetici,
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Bülent Şenver Liderlik Oyunları Kalıcı ve her durumda geçerli olan bir yaklaşım var mı? Etik Liderlik.
DEMO-VILLAGE Orda Bir Köy Var Demokrasiyle!
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
DE Ğ ERLER İ M İ Z Kazanım: De ğ erlerini fark eder. 9. Sınıf 21 nolu kazanım etkinli ğ i.
10 KASIM 1938.
YILI BÜTÇE ÇALIŞMALARI HAZIRLAYAN: CEVDET AKÇAKOCA.
Hacettepe Üniversitesi Satranç Topluluğunun Amacı
Sosyalbilgiler Öğreniyorum
Mitat Zorlu 1 Matematik Adı ve Soyadı: ……….……………………………. 26 Mayıs 2009 Salı = = = = = =16 7 +
20 Kasım 2004 Strateji Toplantısı. Strateji Geliştirme Süreci Misyon - Mevcut Durum = Fark Stratejiler / Politikalar VİZYON MİSYON MEVCUT DURUM HEDEFLER.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
1 ŞEKERBANK BİREYSEL BANKACILIK Kasım/ TÜRKİYE’DE BİREYSEL BANKACILIK-İLKLER.
MEHMET TAŞ KIRIKKALE MEM SPE
VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ’ ne HOŞGELDİNİZ
DEĞERLER EĞİTİMİ DÜRÜSTLÜK.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İLETİŞİM VE İNSANİ İLİŞKİLER
Liderlik tarzları ve Yenilik
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Atatürkçü Düşünce Topluluğu 07 Şubat 2008 tarihinde kuruldu ve kurulduğu günden bugüne Hacettepe Üniversitesi öğrencilerini , öğretim üyelerini.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Dünyanın en iyi LİDERİNİ tanımaya hazır mısınız?
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Cumhuriyet'i biz kurduk, O'nu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz.
Toplam Kalite Yönetimi
Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS
ÜLKEMİZİN JEOPOLİTİK ÖNEMİ. Asya Avrupa arasında bir köprü durumundadır Karadeniz Akdeniz arasındaki su yollarına egemendir Dünyanın petrol kayakları.
Güven kavramı; bir kişinin başka birinin ifadelerinden, davranış tarzından ve aldığı kararlardan emin olması ve buna göre kendi davranışlarını sergilemesi.
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
10 KASIM 1938.
4 HAFTA 53 YILDIZ 10 LIDER KOÇU
Uzm. Dr. Kenan TAŞTAN YÖNETİMDE BAŞARI Uzm. Dr. Kenan TAŞTAN
7. Hafta Yöneltme (Liderlik).
Sunum transkripti:

Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş 25 Mart 2006 Liderlik Tarzları: Liderlik “A La Turca” Amrop International Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş 1 Kasım 2007

Yaşayan örneklerden “Lider” kim? Alaturka mı? Uluslararası mı? Recep Tayyip Erdoğan Devlet Bahçeli Abdullah Gül Necdet Sezer Yaşar Büyükanıt Deniz Baykal Kemal Derviş

Lider Kimdir? Lider, gerçekten takip edeni olan kişidir. İlişkisel bir anlatımdır; bireysel değil.

Liderlik Liderlik, liderleri ve takipçilerini anlamlı bir şekilde birbirine bağlayan, tarafların katılımlarına değer yükleyen, güç ve yetkiyi liderler ve katılımcılar arasında paylaştıran ve liderliği içsel bir aktivite olarak gören bir süreçtir. Katılımcılar, liderliğin sürükleyici güçleridir; kurumun vizyonunu gerçekleştirmesi için katkı yapmaya yetkilidirler. Dönüştürücü (transformational) lider, liderlik ederken, yüksek idealler koyar; özgürlük, adalet, eşitlik, barışı öne çıkarır.

Karizmatik Liderlik Güç, kendine güven, ideallerine sahip çıkmayı gerektirir. Kriz zamanlarında ortaya çıkabilir. Takipçileri tarafından bir lidere çok fazla itaat edilmesi, liderin bu gücü suistimal etmesine yada boş bir hayalden başka bir şey olmayan bir vizyon ortaya koymasına neden olabilir. Olumlu yada olumsuz olabilir. Kurumları yıkan, takipçilerini ölüme sürükleyen güç ve etki sahipleri olmuştur. Hitler.

VİZYON Nedir? Lider vizyonu ile ne yapar? Takipçiler bu vizyon ile bütünleşerek nasıl katılımcı olurlar?

Atatürk ve Gençlik Atatürk’ün 26 Mart 1937 günü Ankara’da öğrenim yapan Bursalı gençlerin düzenledikleri Uludağ Gecesi’ndeki gençlere seslenişi: “Siz genç arkadaşlar, yorulmadan beni takibe ahdetmişsiniz. İşte ben bu sözden çok duygulandım. “Yorulmadan beni takip edeceğinizi söylüyorsunuz; fakat arkadaşlar, yorulmamak ne demek? Elbette yorulacaksınız? Benim sizden istediğim şey yorulmamak değil, yorulduğunuz zaman dahi durmadan yürümek, yorulduğunuz dakika dinlenmeden beni takip etmektir. Yorgunluk her insan için tabii bir haldir, fakat insanda yorgunluğu yenebilecek bir kuvvet vardır ki, işte bu kuvvet yorulanları dinlendirmeden yürütür. Sizler, yeni Türkiye’nin genç evlatları, yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz. Ben bu akşam buraya, yalnız bunu anlatmak için gelmiş bulunuyorum. Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler asla ve asla yorulmazlar. Türk gençliği gayeye, bizim yüksek ideallerimize durmadan, yorulmadan yürüyecektir.”

Bir Lider’den Vizyon Örneği Japon Toyota’nın Başkanı, Katsuaki Watanebe ve vizyonu... 2007 “ Mühendislerimden havayı temizleyen, kazayı önceden gören ve önleyen, sürücü ve yolcuların yaralanmasını engelleyen araç üretmelerini istiyorum. Bu benim en büyük hayalim. Bunları yaptığımız ve gerçekleştirdiğimiz zaman, araştırma ve geliştirmede bir numara olacağız. Üzerinde çalışmamız gereken birçok hedefimiz var” Alıntı: Hürriyet Gazetesi, 29 Ekim, 2007, Ekonomi sayfası

Güven ve Türkiye Dünya Değerler Araştırması (1990-2004) verilerine göre, Türkiye’de “Çoğu insana güvenirim” diyenlerin oranı yaklaşık %10’a karşılık geliyor

Güven Nedir? Güven kelimesinin tanımı, Türk Dil Kurumu sözlüğünde şu şekilde yer alıyor: “Korku, çekinme ve kuşku duymadan inanma ve bağlanma duygusu, itimat.”

Türkiye’de Liderlik Araştırması Araştırma Metodolojisi Literatür taraması (liderlik konusundaki teoriler, günümüz Türkiyesine uygun hipotezlerin ve liderlik özelliklerinin belirlenmesi) yapıldı. 18.000 kişilik yöneticilik databankı incelendi. 200 örnek lider yöneticiye anket yollandı 20 örnek lider yönetici ile yüzyüze derinlemesine görüşmeler yapıldı. Bu görüşmeler uluslararası liderlik literatüründeki 21 özellik ile kodlandı ve örnek liderler ile paylaşılarak yorumları alındı. Türkiye için “İdeal Lider Kristal Prizması” hazırlandı.

Liderlik ve Güven Modeli Model: “İdeal Lider” Kristal Prizması

21 Lider Özelliği Güven - Güvenmesi/Takipçilerine güvenmesi (onların yetkinliklerine güvenmesi) - Güvenilir olması/Takipçilerinin güvenini kazanmış olması 2. Açık iletişim kurması 3. İnançlı, kararlı ve tutarlı olması 4. Adalet duygusunun olması 5. Vizyon sahibi olması 6. Beklentileri vizyonla bütünleştirmesi 7. Yenilikçi olması 8. İnsanlara karşı duyarlı olması 9. Örnek teşkil etmesi 10. Tutkulu ve fedakar olması 11. İlham vermesi 12. Motive etmesi 13. İyi bir dinleyici olması 14. Mütevazı olması 15. Gelişim odaklı olması Sinerjik takım kurabilmesi Durumlara karşı duyarlı olması Hızlı ve etkin karar vermesi Hız (zamanı etkin kullanması) Esnek olabilmesi Bilgi sahibi olması

Güven Nedir? İçtenlik, sahicilik, dürüstlük, erdem ve onur içerir (etik meseleler). “Kibar ikiyüzlülük” değildir. Taahhütlerde bulunma ve bunları yerine getirme meselesidir. Devamlılık ve süreklilik içerir. Bir süreç sonrası bugünü ve geleceği kapsar. Gelecek ile ilgili güven vermeyi içerir.

Lider Kim? Yaşayan örneklerden “Lider” kim? Vizyon? Güven? Açık İletişim? Yenilikçilik? Recep Tayyip Erdoğan Devlet Bahçeli Abdullah Gül Necdet Sezer Yaşar Büyükanıt Deniz Baykal Kemal Derviş