Öğretim Araç Gereç ve Materyalleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ ve GELİŞTİRİLMESİ
Advertisements

Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
Öğretim Materyali Tasarlama ve Materyalin Üzerinde Değişiklik Yapma
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Temel Kavramlar
Duran Uygur
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretim Materyallerinin Tasarlanması, Hazırlanması ve Seçimi Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
Öğretİm Materyallerİ Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Öğretim Etkinlikleri Modeli
Eğitimde Bilişim Teknolojisi Kullanımı ve Temel Kavramlar
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
Buluş Yoluyla Öğrenme.
PROJE HAZIRLAMADA ALANA ÖZGÜ KONU SEÇİMİ
Eğitimde Hedefler Hedef Kaynakları
Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci 6.Görsel Tasarımın Unsurları: Destekleyici Unsurlar.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 1.Temel Kavramlar
Öğretim Materyallerinin Tasarlanması, Hazırlanması ve Seçimi
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 2
Ders Kitapları Hazırlayan: Yrd. Doç Dr. Mustafa Akdağ Ders Kitapları.
Yaratıcı Düşünme.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 3
Öğretimde Kullanılan Yaklaşımlar (Stratejiler)
MERHABA.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Destekleyici Unsurlar Dr. Süleyman Sadi.
ÇEŞİTLİ ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ,TASARIMI VE HAZIRLANMASI
Beyin Temelli Öğrenme.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Materyallerin Katkıları Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Düşünme Becerileri ve Eleştirel Düşünme
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU.
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
Öğretimde Teknoloji Kullanımı
Öğretimde Teknoloji Kullanımı
Hazırlayanlar : Elmas SOFU Müjde BALBAROS
Eğitimde Hedefler Hedeflerin İşlevleri ve Analizi
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
ÖĞRETİMDE GÖRSEL-İŞİTSEL ARAÇLAR
Melek YILMAZ.   Bilgi ve teknoloji çağını yaşadığımız günümüzde öğrencilerin bilgiye ulaşma ve problem çözme becerilerini kazanmaları önemlidir.  Bunun.
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Öğrenme Öğretme Süreci
Öğretim Materyalleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Öğretim Materyallerinin Değerlendirilmesi
Uzaktan Eğitim Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık. Uzaktan eğitim, öğrenme ve öğretme süreçlerinin farklı yerlerde gerçekleştiği, öğrenenle öğretenin çoğu zaman.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
Buluş Yoluyla Öğrenme Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Kolb’un Yaşantısal Öğretim Modeli
GÖRSEL TASARIM.
Ö.T.M.T Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Araç-Gereçlerin Öğretimdeki Yeri ve Önemi Kullanılmasının Nedeni Öğretimi desteklemek için. Çünkü.
Öğretimde Materyal Kullanımı
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS KİTAPLARI
BÖLÜM 5 ARAÇ-GEREÇLERİN ÖĞRETİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ.
Öğretim Yazılımları Hiper metin Hiper ortam Zeki Öğretim Sistemleri Yapay ZekaBenzetişim Sanal Gerçeklik.
Bölüm IV Öğretimde Görsel İşitsel Araçlar
ÇOCUK EĞİTİMİNDE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI
ARAÇ - GEREÇLERİNİN SEÇİMİ ve HAZIRLANMASI
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
Materyal Geliştirme Aracı Olarak Bilgisayarlar
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM
ARAÇ-GEREÇLERİN ÖĞRETİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
Öğretimde Araç-Gereçlerin Yeri ve Önemi
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Destekleyici Unsurlar Dr. Süleyman Sadi.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci Görsel Tasarımın Unsurları: Yazılı Unsurlar Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU.
Öğretim Teknolojisi ve Öğretim Tasarımı
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Temel Kavramlar
GÖRSEL-İŞİTSEL ARAÇLAR.
Sunum transkripti:

Öğretim Araç Gereç ve Materyalleri

Öğretim araç-gereç ve materyallerinin esas kullanım sebebi öğretim sürecini daha etkili kılmaktır. Öğretim araç-gereç ve materyallerinin işlevlerinden güdülenmeyi artırma, farklı duyulara hitap etme, gerçeğe daha yakın temsiller ortaya koyma, yaparak yaşayarak öğrenmeyi sağlama işlevleri daha önce çıkmaktadır.

Öğretimde araç-gereç kullanımı; Çoklu öğrenme ortamı sağlamalar, yani hem duyarak hem görerek hem de yaparak öğrenme fırsatları sunar, Öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur, yani farklı öğrenme stillerine ve öğrenme stratejilerine uygun etkinliklerin yürütülmesini kolaylaştırır,

Öğretimde araç-gereç kullanımı; Dikkati çeker, Hatırlamayı artırır, yani kodlama işlemine ve bilginin yapılandırılmasına yardımcı olur, Soyut bilgileri somutlaştırır, yani öğretim sürecinde görsellerin, şemaların, benzetimlerin ve modellerin kullanımına olanak sağlayarak somutlaştırmaya yardımcı olur, Anlaşılması zor olan bilgileri basitleştirir, Zamandan tasarruf sağlar, yani öğretim sürecini daha etkili kılarak öğrenme süresini kısaltır, Gözlenmesi tehlikeli ya da zor olan durumların gözlenmesine olanak sağlar.

Ancak öğretim araç-gereçlerinin kullanımı bazı sakıncalar da doğurabilmektedir. Araç gereçlerin pahalı olması, bazı durumlarda düşünmeyi azaltabilmesi, araç kullanımının önceden hazırlık gerektirmesi, bazı araçların (özellikle işitsel) kullanımı sırasında ilginin çabucak dağılabilmesi bu sakıncalardandır.

Öğretim araç-gereçlerinin seçiminde en önemli nokta bu seçim sırasında hedef ve yöntem bileşenlerinin göz önüne alınmasıdır. Yani seçilecek araç-gereçler işe koşulan öğretim yaklaşım, model ve yöntemleri içinde etkin biçimde kullanılabilmeli, öğrenme hedeflerine ulaşmayı kolaylaştırmalıdır.

Görsel işitsel araçların kullanımı Görsel işitsel araçlar hem öğretim sürecinin etkin kılınmasında hem eğlence amaçlı hem de grubu oyalamak amaçlı kullanılabilmektedir. Görsel işitsel araçları kullanırken öğrenmeye yardım edici olmasına dikkat edilmelidir. Bu araçların eğlence ya da öğrencileri oyalamak amaçlı kullanımları uygun değildir.

Öğretim materyalleri Materyal, yazılı, sözlü, görüntülü, kaydedilmiş her türlü belge olarak tanımlanmaktadır.

Materyalin öğretim programıyla uyumlu olmasına, öğrencilerin gelişim düzeyine uygun olmasına, materyalde kullanılan dilin açık ve düzgün olmasına, materyalin öğretim sürecine katkıda bulunabilmesine (kalıcılık, somutlaştırma, güdülenme ya da ilgi çekmeye katkıda bulunabilmesine), materyalin gerçek yaşamı yansıtabilmesine özellikle dikkat edilmelidir.

Öğretim materyallerinin geliştirilmesi sürecinde öncelikle hedef analizi yapılmalıdır. Bunu hedef kitle ve içerik analizi aşamaları izler. Materyal geliştirmenin son aşaması ise değerlendirmedir. Diğer bir deyişle, materyal geliştirilmeden önce öğrenme hedefleri, işe koşulacak öğretim yaklaşım, kuram, model ve yöntemleri, öğrenenlerin özellikleri ve konu alanının özellikleri belirlenir. Materyal geliştirildikten sonra değerlendirilerek üzerinde gerekli düzeltmeler yapılır.

Görsel materyallerin geliştirilmesi sürecinde dikkat edilmesi gereken unsurlar şunlardır: Görsel unsurlar: Resimlerin gerçekçi olup olmaması, şemalar, şekiller ya da haritalar gibi görsellerin kullanım durumu Sözel unsurlar: Yazı tipi, harf boyutu, yazı rengi, satır aralığı gibi unsurlar Biçimsel yapıyla ilgili unsurlar: Hizalama, denge, renk düzeni gibi unsurlar Çekicilik katan unsurlar: Dikkat çekicilik, etkileşimlilik gibi unsurlar

Öğrenme nesneleri Kullanımı son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan öğrenme nesneleri daha çok ise elektronik ortamlarda kullanılan materyalleri ifade etmektedir.

Öğrenme nesnelerini diğer materyallerden ayıran özellikler şunlardır: Öğrenme nesneleri tekrar tekrar kullanılabilmektedir. Öğrenme nesneleri belirli standartlara uygun oluşturulmaktadır. Yani bu nesneler farklı platformlarda çalıştırılabilmektedir. Öğrenme nesneleri belirli hedeflere yönelik hazırlanmaktadır. Öğrenme nesnelerinin içine hedefler, giriş davranışları, nesnenin kullanılabilmesi için gerekli teknoloji gibi bilgiler dâhil edilmektedir.

Kaynaklar Seferoğlu, S. S. (2010). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı. PEGEM Akademi, Ankara. TDK Büyük Türkçe Sözlük. TDK Web Sitesi. www.tdk.gov.tr Wikipedia Web Sitesi. http://en.wikipedia.org/wiki/Learning_object Yalın, H. İ. (2003). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara. Yorulmaz, A. (2011). Öğretmen Adayları için KPSS Eğitim Bilimleri. Zambak Yayınları, İstanbul.