Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇİM SAHALARDA BAKIM.
Advertisements

BANKİR TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK HİZ.LTD.ŞTİ.
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri
Patates Uyuzu Etmeni: Streptomyces scabies
SANSEVERİA TRİFASCİATA
Bitkilerde Taşıma Sistemi
Sorunumuz? Nematod.
Ç. GÖVDE: Gövde bitkinin kök ye yaprakları arasında kalan dal ve sürgünlerden oluşan kısımdır. Gövdenin üzerinde yaprak, çiçek, meyve ve tomurcuk gibi.
ADIANTUM.
CALADIUM BICOLOR (KALADYUM)
Sorunumuz? Kök hastalıkları
ANTHEMIS.
DROSANTHEMUM.
BANKİR TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK HİZ.LTD.ŞTİ.
FASULYE.
BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ
Hazırlayan: Uzm. Feray ÇAĞLAR
DOMATES HASTALIK VE ZARARLILARI
TÜTÜN HASTALIK VE ZARARLILARI.
TÜYLÜ FİĞ (Vicia villosa Roth)
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
Buğdayda Süne Zararı.
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
PIRASA YETİŞTİRİCİLİĞİ
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
YERFISTIĞI Tak: Rosales Fam: Fabaceae (Leguminosae) Cins: Arachis
Üçgüller bir, iki veya çokyıllık otsu bitkilerdir.
KIŞLIK ÜÇGÜL (Trifolium resipinatum L)
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
GAZALBOYNUZU (Lotus L.) CİNSİ:
MELEZ ÜÇGÜL ( Trifolium hybridum L.)
DÜNYADAKİ BİTKİ TOPLULUKLARI
KOLZA.
4. BÖLÜM SULAMA SUYU İHTİYACI
Familyası : Agavaceae Botanik Adı : Agave americana Türkçe Adı : Sabır
CHRYSANTHEMUM.
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
Aechmea fasciata.
YERALTI ÜÇGÜLÜ (Trifolium subterraneum L.)
KEREVİZ.
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
Kulak Otu – Dam Koruğu – Ak kulağı
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
HİNTYAĞI Tak: Euphorbiales Fam: Euphorbiaceae Cins: Ricinus
RHODODENDRON INDICUM (Açelya)
Saxifraga stolonifera
FATSİA FATSİA JAPONİCA.
Herdemyeşil çok yıllık yarı çalıdırlar. İlkbaharın ortasında çiçeklenip sonbahara kadar çiçekli kalırlar. En iyi çiçeklenmesini bol güneş altında yapar,
Maranta leuconeura.
CALATHEA MAKOYANA (TAVUS KUŞU ÇİÇEĞİ)
Zeytin Dal Kanseri (Pseudomonas syringae)
Caladium bicolor.
CYCLAMEN PERSİCUM.
Cineraria.
Ekonomik Önemi, Anavatanı
TERE Lepidium sativum L.
K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı)
Brassica oleracea L. italica
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE
TURP YETİŞTİRİCİLİĞİ.
KIŞ MEVSİMLİK ÇİÇEK ÇALIŞMASI
Depolama Patates fazla miktarda su ihtiva eden bir ürün olduğundan dikkatli bir şekilde depolanmazsa çok zarara uğrar. Yumrular çürür, pörsür, filiz verir.
YER ELMASI.
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
Kök Gövdesi Kök gövdesinin şekli ve boyutları çeşit, toprak ve iklim faktörlerine göre büyük farklılık gösterir. Kök gövdesi; baş, boyun, gövde ve kuyruk.
DÜNYA TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK Toprak İşleme Teknikleri
DÜNYA TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK Toprak İşleme Teknikleri
Sunum transkripti:

Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler

Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler Yumuşak Çürüklüğe neden olan bakteriler Erwinia caratovora subsp. caratovora Erwinia caratovora subsp. atroseptica Erwinia chrysanthemi Pseudomonas spp. Flavobacterium pectinovorum Bacillus spp. Clostridium spp.

Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler Simptom Bitkinin tüm gelişme döneminde hastalık oluşturur. Patates gövdelerinde siyah bir çürüklük oluşturur. Erken dönemde belirtiler yeni başladığı dönemde bitkiler dik ve sert bir gelişme gösterir. Zamanla bitkinin üst kısmı sararır ve yaprakçıklarda kenarlardan itibaren yukarı doğru kıvrılma olur Bazen hastalık etmeni rüzgar ve kum tanelerinin gövde sap ve yapraklarda açtığı yaralardan girerek buralarda çürümelere neden olabilir

Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler Yumuşak çürüklüklerde yumrular depoda iken hasat edilmeden önce toprakta iken yumuşak çürüklük gösterebilir veya yumrular dikimden hemen sonra çürürler. Çürüyen doku erken dönemde genellikle kokusuzdur. Ancak sekonder çürütücü organizmalar dokuyu istila ederse kötü bir koku oluşur ve kaygan ipliğimsi bir kıvam meydana gelir ve çürüklük bozulur.

Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler Yumuşak çürüklüklerde enfeksiyon lentisellerden, yaralardan veya ana bitki yoluyla yumrunun stolon ucuyla olur. Enfeksiyon lentiselden olmuşsa lekeler küçük, hafif çökük, yuvarlak, sulumsu, ten veya kahverenginde yaklaşık 0.3-0.6 cm çapında olur. Enfeksiyon yaralardan olmuşsa lekeler düzensiz şekilli, çökük ve genellikle koyu kahverengidir.

Erwinia carotovora

Erwinia carotovora subsp. carotovora

Erwinia carotovora subsp. carotovora Patates yumrusunda çürüme Köklerde zararlanmalar

Erwinia carotovora subsp. atroceptica ECA infeksiyonu sonucu genişleyen lentiseller

Erwinia carotovora subsp. atroceptica Patateste karabacak simptomu

Erwinia carotovora subsp. atroceptica Patates Yumrusunda Yumuşak Çürüklük Simptomu

Erwinia chrysanthemi

Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler Epidemiyoloji Primer inokulum kaynağı hastalıklı yumrulardır. Genellikle büyüme mevsimi boyunca bakteriler patates ve konukçu yabancı otların kök yakın çevresinde barınırlar. Kışı enfeksiyonlu gövde ve yumrularda geçirirler Toprakta kalıcılıkları sıcaklığa bağlı olarak değişir. Serin, nemli koşullarda ılık ve kuru koşullara göre canlılık daha uzun sürer. Bakteri toprak suyu ile bir miktar taşınabilir. Nemli topraklarda bakteri sadece bir ocaktan diğerine taşınırken salma sulamada tüm yumrulara dağılabilirler.

Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler Bakteriler daima doğal açıklıklardan ve yaralardan girer. ECA 18oC ve yüksek nemde iyi gelişir. 2oC’de 80-110 gün canlı kalabilir. Sıcaklık arttıkça canlı kalma süresi azalır. ECH 30-35oC’de etkilerini gösterir. Bazı böcek türleri, özellikle dipterler bu bakteriyi taşır. Bacillus, Pseudomonas gibi çürüklük etmenleri 30oC’nin üstündeki sıcaklıklarda daha fazladır.

Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler Mücadele Karabacak için Yumrular drenajı iyi olan toprağa ekim yapılmalı Fazla sulama yapılmamalı Meristem kültürü ile yetiştirilmiş tohumlar kullanılmalı 2-3 yıllık münavebe uygulanmalı Ürün artıkları uzaklaştırılmalı Kullanılan aletler steril edilmeli Yumrular yıkanmamalı Yeterince azotlu gübre kullanılmalı İlk enfeksiyonlu bitki görüldüğünde uzaklaştırılmalıdır.

Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler Yumuşak çürüklükler için Hasat öncesi yüksek rutubetten sakınılmalıdır Yumrular olgun iken ve 20oC’nin altında hasat edilmelidir Hasat edilen yumrular güneş ışığından ve kurumalardan korunmalıdır Hasattan sonra yumrular 10oC’nin altına soğutulmalı ve iyi havalandırma sağlanmalıdır Yumru üzerinde su filmi oluşumu engellenmeli Depolamadan önce yıkanmamalı veya temiz su ile yıkanmalıdır

Ralstonia solanacearum Kahverengi Çürüklük

Ralstonia solanacearum Simptom Kahverengi çürüklük olarak isimlendirilmesine rağmen bir solgunluk hastalığıdır. İletim demetlerinde kahverengimsi bir çürüklük oluşturur. Bu çürüklüğün ileri derecesinde ise iletim demetlerinde beyazımtırak bir bakteriyel akıntı oluşturur. Yumruda çürüme ilerlediği zaman sadece iletim demetlerinde kalır tüm yumruyu sarmaz Yumru kesildiği zaman iletim demetlerinde beyaz bir akıntı çıkar.

Ralstonia solanacearum

Ralstonia solanacearum

Ralstonia solanacearum

Ralstonia solanacearum

Ralstonia solanacearum

Ralstonia solanacearum

Ralstonia solanacearum Epidemiyoloji Sıcak yerlerde iyi gelişen tropik ve subtropik bölgelerde çıkan bir hastalıktır Sıcaklık hastalık gelişimi için sınırlayıcı bir faktördür. Sıcaklığın 15oC altında olduğu yerlerde görülmez.

Ralstonia solanacearum Mücadelesi Temiz yumru kullanılmalı Nematod zararı arttırdığından dolayı nematod ile mücadele edilmelidir. Kesim yapılıyorsa dezenfeksiyona dikkat edilmelidir.

Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus Bakteriyel Halkalı Çürüklük

Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus Simptom İlk belirtiler bitkinin çiçeklenme dönemine yakın uçlarında sararma ve kıvrılma şeklinde ortaya çıkar. Hastalığın tipik belirtisi yumru veya gövdenin iletim demetlerinde görülen önce beyaz renkte daha sonra sararan bakteriyel akıntıdır.

Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus

Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus

Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus

Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus Epidemiyoloji Hastalıklı yumrularda, depo, sandık, çuval gibi patates tarımında kullanılan alet ve malzemelerde kışlar Her türlü toprak işleme, hasat aletleriyle taşınır.

Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus Mücadele Hastalıksız tohum kullanmak Depo, sandık, çuval gibi patates tarımında kullanılan tüm alet ve malzeme dezenfekte edilmeli Hastalık görülen yerde tekrar patates ekilmemelidir

Pseudomonas florescens Pembe Göz Çürüklüğü

Pseudomonas florescens Simptom Yumruların gövdeye bağlandığı yerde pembe renkli bir çürüklük oluşturur. Hasat sırasında ve yüksek toprak rutubetinde ortaya çıkan bu çürüklük fazla derinleşmez ve ekonomik önemi yoktur Yumruların düşük sıcaklıklarda depolanması ile çürüme zararı giderilir.

Streptomyces scabies Patates Uyuzu

Streptomyces scabies Simptom Yeni oluşan yumrularda meydana gelir Yumrularda genellikle 5-8cm çapında düzensiz şekilli lekeler meydana gelir Lekeler yüzeysel mantarımsı bir tabaka şeklinde gözükür Lekeler bazen hafif kabarık olur. 1-2 mm kalınlıktadır. Ayrıca lekeler bazen derince de olabilir ama hiçbir zaman 7 mm’den daha derin olmaz Bazen kök ve gövdede stoma veya yaralardan oluşan enfeksiyonlar sonucu kabarık küçük urumsu lekeler oluşabilir. Ama lekeler yaygın olarak yurularda oluşur.

Streptomyces scabies

Patateste uyuz hastalığı Streptomyces scabies Patateste uyuz hastalığı

Streptomyces scabies Epidemiyoloji Yumru ile taşınır ve toprakta kışlar Hastalık gelişimi toprak pH’sı ile çok etkilenir. pH 5.2 nin altında hastalık oluşmaz.

Streptomyces scabies Mücadele Kükürtleme yapılarak toprak asitliği değiştirilebilir ve hastalık azaltılabilir. Temiz yumru kullanılmalıdır. Dayanıklı çeşit kullanılmalıdır Yumru oluşumu sırasında toprak rutubeti yüksek tutularak hastalık azaltılabilir.