GÜRGEN AĞACIN a)Genel Adı : GÜRGEN b) Bilimsel Adı : Carpinus

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YURDUMUZDA BULUNAN AĞAÇLAR.
Advertisements

Makroskobik Özellikleri
TÜRKİYE’NİN ORMAN AĞAÇLARI
QUERCUS FRAİNETTO (MACAR MEŞESİ)
PİNUS PİNEA.
Tsuga canadensis Kanada sugası.
Ilex aquifolium (Çobanpüskülü)
ANTHEMIS.
Bilimsel sınıflandırma Familya: Caprifoliaceae
Juglandaceae CEVİZGİLLER.
Leguminosae’nin Bilimsel Sınıflandırılması
MORACEAE(DUTGİLLER) Tür: Morus alba (Beyaz dut)
Vaccinium arctostaphylos (karamuk, avcı üzümü, ayı üzümü)
TÜRKİYE’NİN ORMAN AĞAÇLARI
TÜRKİYE’DEKİ ABİES ÇEŞİTLERİ
Büyük yapraklı ıhlamur
Broussonetia papyrifera
 GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ  KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ  YAPRAK VE ÖZELLİKLERİ YAPRAK.
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
TÜRKİYE’DE BELLİ BAŞLI BİTKİ TÜRLERİ
Türkiye’nin Bölgelere Göre Yıllık Yağış Rejimleri
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
Türkiye’nin iklimi iklim çeşitleri ve iklimi etkileyen faktörler
Convallaria majalis ALEM:Plantae BÖLÜM:Magnoliophyta SINIF:Liliopsida
Quercus rubra m. boylarında düzgün gövdeli serbest büyüdüğünde geniş bir tepe oluşturan bir ağaçtır. Piramidal bir yapı oluşturur. En hızlı büyüyen.
Arbutus andrachne (sandal ağacı)
Campanula medium.
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
ALEM: Plantae BÖLÜM:Pinophyta SINIF:Pinopsida TAKIM:Pinales
Picea abies Avrupa ladini.
ABİES GRANDİS BÜYÜK SAHİL GÖKNARI.
ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova.
Populus Nigra L. Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte.
İÇERİK ; ULMUS MİNOR’ ün botanik özellikleri: Sistematiği, Habitus’u,
Quercus petraea Sapsız Meşe
CISTACEAE (LADENGİLLER).
BİLİMSEL SINIFLANDIRMA: Alem: Plantae (Bitkiler)
GİNKGO BİLOBA GİNKO BİLOBA
(AKÇAAĞAÇ YAPRAKLI ÇINAR)
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Cupressaceae CİNS : Juniperus
Quercus trojana P.B.Webb.: Makedonya Meşesi
Frexinus sp. BİLİMSEL SINIFLANDIRILMASI Alem:Plantae (Bitkiler)
Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri
MAGNOLIA SOULANGEANA (SARAY MANOLYASI).
Salix alba L. (Ak söğüt) Türler içinde en çok boylanabilen(25-30m) aksöğüdün en belirgin özelliği genç yapraklar, tomurcuklar ve sürgünlerin üzeri ipek.
KOZALAK VE ÖZELLİKLERİ
TAXODİUM DİSTİCHUM (AMERİKAN BATAKLIK SERVİSİ)
CORYLUS COLURNA L. (AĞAÇ FINDIĞI)
Campanula alliariifolia
 Meşeler; çoğunlukla ağaç, az olarak ta ağaçcık ve boylu çalı görünüşünde, kışın yaprağını döken ya da herdem yeşil, bir cinsli bir evcikli odunsu bitkiler.
CHAMAECYPARİS NOOTKATENSİS
Juniperus virginiana (Kurşun Kalem Ardıçı)
Malus sylvestris (Yabani elma)
Quercus suber 6-10 (20) m ye kadar boylanabilen herdem yeşil ağaçlardır. Doğal yayılışı alanı Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'dır.
Bilimsel Sınıflandırması
Sambucus nigra (Kara mürver).
Alem: Plantae Bölüm: Magnoliophyta Sınıf: Magnoliopsida Takım: Fagales
PYRACANTHA COCCİNEA Pyracantha coccinea.
CALOCEDRUS DECURRENS KALİFORNİYA SU SEDİRİ
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Pinaceae CİNS : Pinus TÜR : Pinus brutia
Erica arborea (ağac fundası)
Platanus orientalis doğu çınarı
Campanula portenschlagiana. Bitkiler Alemi (Plantea) Alt Alem : Trachebionta Üst Şube : Spermatophyta Şube : Magnoliophyta Sınıf : Magnoliopsida Alt sınıf.
SİSTEMATİK Plantea Spermatopyhta Angiospermae Magnoliatae Hamamelidae Juglandales Juglandaceae Pterocarya Pterocarya fraxinifolia.
Taxus Porsuk Yrd. Doç. Dr. Taki Demir.
CELTİS caucasica. BİLİMSEL SINIFLANDIRMA  Kingdom(Alem)-Plantae  Subkingdom-Tracheobionta  Suberdivision-Spermatophyta  Division(Bölüm)-Magnoliophyta.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BİTKİ TÜRLERİ
AKDENİZ ÇAM KABUK BÖCEĞİ
Bereketli Ülkemizde Her Çeşidi Var: Ülkemizde Yetişen Ağaç Türleri.
Sunum transkripti:

GÜRGEN AĞACIN a)Genel Adı : GÜRGEN b) Bilimsel Adı : Carpinus c) Bölgesel Adı:  Gürgen

Bilimsel sınıflandırma Alem:Plantae Bölüm:Magnoliophyta Sınıf:Magnoliopsida Takım:Fagales Familya:Betulaceae Cins:Carpinus

d) Türkiye’de ve Dünya’da  Yetiştiği Yerler :   Gürgenlerin ülkemizde iki türü doğal olarak yetişmektedir. Bunlar adi gürgen ve doğu gürgeni olup Karadeniz,Marmara,Trakya, Toroslar ve Anadolu’nun iç kesimlerinde yoğun ormanlar halinde bulunur.

Yayılış alanı

Adi Gürgen (Corpinus betulus L Adi Gürgen (Corpinus betulus L.) Trakya’da ve Karadeniz2in kıyı kesimlerinde genellikle meşe, kayın ve kestane ağaçlarıyla karışık ormanlar halinde yaygındır.

Betulaceae Adi Gürgen Ticari adı - European boxwood Turkey baxwood True box Yayılış alanı - Trakya, Marmara,Karadeniz Bölgesi Anatomik Özelikler Makroskobik yapı – Koyu renkli öz odunu yok,diri odun karakterinde.Gri beyaz ile sarımsı beyaz.Yıllık halka sınırı az belirgin ve kaba dalgalı.Traheler dağınık düzende,küçük ve lupla görülür.Tül oluşumu yok.Öz ışınları bileşik öz ışını tipinde.Dekoratif değil,çok sert,ağır.

Mikroskobik yapı – Dağınık traheli.Trahe çapı 60-80µm. Traheler tek tek,6-10 ad.radyal sıralı, bazen kümeler teşkil eder,mm²'de 50 ad. Perforasyon tablası basit,bazen 3-6 ad. kalın bölmeli,merdivenimsi yapıda. Küçük çaplı yaz odunu trahelerinde spiral kalınlaşmalar bulunur.

Carpinus betulus

Doğu gürgeni (Carpinus orientalis mill Doğu gürgeni (Carpinus orientalis mill.): Güney ve Güneydoğu Anadolu’da genellikle meşe, kayın ve kestane ağaçlarıyla karışık ormanlar halinde yaygındır. Adi gürgenin genel coğrafi yayılışı hemen, hemen bütün Avrupa, Baltık memleketleri, Kafkasya ve İran’dır. Türkiye’de lokal olarak Batı Anadolu’da Sultan ve Murat dağlarında bulunmaktadır. Doğu gürgeninin coğrafi dağılışı Balkanlar, Dalmaçya sahilleri, İtalya, Kafkasya ile Kırım’dır. Adi gürgenin aksine kurakçıl yerlerde de yetişmektedir.

Carpinus orientalis

Carpinus orientalis Carpinus orientalis

Türkiye’nin sahil ormanlarında ve özellikle Güney Anadolu’nun alçak ve tepelik kısımlarında yayılmıştır. Gürgenlerin kayacık ile birlikte orman sahalarımızdaki nispeti %2,7’dir. Dünyada 26 türü bulunmaktadır. Adi gürgenin Demirköy’de düzgün gövdeli, güzel meşcereleri vardır

e) Türleri  Carpinus caroliniana Carpinus cordata Carpinus ostrya Carpinus betulus

Carpinus caraliniana

Carpinus ostrya

Carpinus cordata

B) DİKİLİ DURUMDAKİ YAPISI : a) Genel Görünüşü ve  Gövde Yapısı:       Gövde yapısı düzgün değil olukludur.  Adi gürgen (C.Betulus,Y) 20m'yekadar ulaşabilir. Doğu gürgeni (C.Orientalis,Y) ise 5-6 m boya sahip bir ağaçcıktır. Ağır ağaçlar grubuna girer.

  b) Kabuk:   Girintili grimsi kabuklu gövdelere sahip ağaç ya da ağaçcıklardır c) Yaprak:  Yumurta biçimindeki yapraklarının kenarları dişlidir. d) Meyvesi:  Yaklaşık 1 cm uzunluğunda, sivri uçlu ve sert kabuklu meyveleri, yaprağı andıran üç toplu bir meyve örtüsüyle kaplıdır.

C ) KERESTE DURUMUNDAKİ YAPISI :  1.MAKROSKOPİK YAPISI : a) Rengi   Gürgenin doğal rengi kirli beyazdır. Ancak genellikle bu halde satılmaz ve bu rengi beğenilmez. Buharlanıp fırınlanan gürgenin rengi pembeleşir ve koyulaşır Öz Işınları     Öz çok küçük oldukça yeknesaktır. Öz ışınları bileşik öz ışını tipind

d) Tekstür : Kaba tekstürlüdür. e) Lif Yapısı  : Kısa lifli bir yapısı vardır. Lifleri orta setrtir. f) Odun Yapısı  : . Olgun odunlu bir ağaçtır. Yaşlı gürgen ağacında göbek odun da bulunur. Odunu ağır, sert, orta derecede eğilme mukavemetine sahip olup fazla çalışan bir odun yapısı vardır.

D) KULLANILDIĞI ALANLAR VE İŞLENME ÖZELLİĞİ küçük çaplı olanları selüloz sanayiinde, lif levha ve yonga levha yapımında, alet saplarının yapımında, ayakkabı kalıpçılığında, arabacılık, tornacılık, et kütükleri, tokmaklar, kızak, piyano ölçü aletleri, oyuncak ve spor aletleri, maden direği ve mutfak aletlerinin yapımında kullanılır

Ayrıca ağaç devirme kamaları, ayakkabı çivileri, yakacak odun ve kömür yapımında da kullanılmaktadır. Ziraat aletleri, iç doğramalarda, parke döşemelerde, merdiven yapımında kullanılır. Mobilya endüstrisinin önemli gereçleri olan kontraplak, yonga levha ve kaplama üretiminde en çok yararlanılan ağaçlardan biridir.

Masif ve kaplamalı mobilya, oturma mobilyası, bükme sandalye, iş tezgahı, okul sırası yapımında olumlu sonuç veren bir gereçtir. Makine kısımları, spor aletleri, preslenmiş odunları mekik vb. araçların yapımında; ağır makinelerin tabanında altlık olarak değerlendirilmektedir.