9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1EĞİTİM BİRİMİ DİYARBAKIR KHB 90 GÜN ÇALIŞMASI  ‘’Hedeflerle Yönetim İlkesine’’ dayanan bir proje çalışmasıdır.  Çalışma kapsamında 90 gün.
Advertisements

Hazırlayan ve Sunan Fatma Sena YAMAN.
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Soru 1 CEVAP.
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
VERİCİ(DONÖR) TARAFINDAN SIKÇA SORULAN SORULAR
Karaciğer transplantasyonunun cerrahi teknikleri
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kadın Üreme Sistemi -
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
Günay GEÇKİN Fen Bilgisi Öğretmeni
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
KÖK HÜCRE MUHAMMED KARAKAYA A-9-D.
4 Kare Problemi 4 Kare Problemi Hazır mısın? B A Bu şekle iyi bak
HASTA HAKLARI.
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
Nutfe ve Alaka’nın Başlangıcı
MURATPAŞA İLÇESİ AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HASTA HAKLARI GÖRÜŞLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMA Dr. Latif Serdar ÇELİK.
Yarbaşı İlköğretim Yarbaşı İlköğretim.
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
NORMAL GEBELİK O BİR İNSAN,YAŞAMAK ONUN DA HAKKI.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
ZAMBAK 1 SORU BANKASI UĞUR CESUR 1 ZAMBAK 1 SORU BANKASI ÖZEL SORULARI Hazırlayan: UĞUR CESUR.
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
6.SINIF FEN ve TEKNOLOJİ TESTİ
ÜREMEYE YARDIMCI TEDAVİLER BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ
Uzman Gözüyle Asistan Eğitimine Bakış
Saldırgan/Psikiyatrik Hastada Triyaj
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
TEST – 1.
Üsküdar Halk Eğitim Merkezi Eczane Çalışanlarının Eğitimi
06-12 OCAK VEREM HAFTASI HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
TOPLAMA İŞLEMİNDE VERİLMEYEN TOPLANANI BULMA.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
9.Sınıf Psikoloji 4.Ünite Ruh Sağlığının Temelleri
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
3.Ünite Öğrenme,Bellek,Düşünme DÜŞÜNMENİN YAPITAŞLARI
YILI BÜTÇE ÇALIŞMALARI HAZIRLAYAN: CEVDET AKÇAKOCA.
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
İnsanda üreme,büyüme,gelişme
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
CUMHURİYET İLKÖĞRETİM OKULU 6/E SINIFI FEN BİLİRİM BİLGİ YARIŞMASI 06
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM. BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM.
MESLEKİ ETİK ŞUBAT 2015 BİYOETİK Mehmet ERDEM.
Harran Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
Etik Türleri.
28.BÖLGE HATAY ECZACI ODASI İNFERTİLİTE KONULU ECZACI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI HAZIRLAYAN ECZ. İREM ÖZKAYA MERTAYAK.
Yrd.Doç.Dr.Özgür ALDEMİR TIBBİ GENETİK AD.
Prof. Dr. Güler Küçükturan
ÇOCUKLARIMIZA CİNSELLİĞİ NASIL ANLATALIM?
H a s t a H a k l a r ı Y o l c u l u ğ u D r. H ü s e y i n Ç e t i n a l p İ z m i r İ l S a ğ l ı k M ü d ü r l ü ğ ü H a s t a H a k l a r ı İ l K.
KALITIM VE KALITSAL HASTALIKLAR
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 7. HAFTA.
 DOĞUMSAL (KONJENITAL) KALP HASTALIKLARI TANIMI  Doğumsal kalp hastalıkları, gebeliğin erken dönemlerinde, bebeğin kalbinin herhangi bir bölümünde,
CİNSİYET TAHMİN Cinsiyet belirleme için son yıllarda ortaya sıkça iddialar atılmaktadır. Kimi kadın, Çin takvimi ile hamile kalmak ve bebeğinin cinsiyetini.
Sunum transkripti:

9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi 4.Ünite /Etik Kavramlar ve Etik İlkeler TÜP BEBEK ve AMPUTASYON 25.Hafta ( 17-21 / 03 / 2014 )

Tüp Bebek ; çiftlerin birisinde veya ikisinde birden üremeye engel olan kavramların giderilmesi için uygulanan bir çok yönteme verilen genel addır. Tüp bebek uygulamalarında , ..anneden yumurta alınır, ..babadan sperm alınır, ..bunlar laboratuvar ortamında döllenir, ..annenin uterusuna nakledilir.

…anne rahmine yerleştirilen döllenmiş yumurta , rahimde tutunup gebelik oluşması için tüm şartları yerine getirdi ise, tedavinin uygulandığı merkez tarafından gebeliğin takibi ve sonlanması yapılmaktadır. …..Nakilden 12 gün sonra gebelik testi yapılabilir.

…İlk tüp bebek,1978 yılında,İngiltere’de gerçekleştirilm iştir …İlk tüp bebek,1978 yılında,İngiltere’de gerçekleştirilm iştir. ..Tüp bebek olgusunda da hastaya zarar vermeme ilkesi işlemelidir. Bu ilke; .hem anne, .hem baba, .hem bebek için geçerlidir.

TÜP BEBEK UYGULAMASI SIRASINDA ; 1 TÜP BEBEK UYGULAMASI SIRASINDA ; 1..Embriyo potansiyel bir insan olarak kabul edilip,erişkine gösterilen saygıyı görmelidir. 2..Embriyoya zarar verilmemelidir. 3..Kısır çiftlere,vericilere,uygulamayı yapan sağlık personeline zarar vermemelidir. 4..Bu uygulamaya g.renler gönüllü olmalıdır. 5..Toplumsal değerlere zarar vermemelidir 6..Uygulamaya ilişkin etik ölçüler geliştirilmelidir.

Diğer taraftan ; ..tüp bebek tekniği sonucu ,ortaya çıkabilecek etik kaygıları da akla getirmektedir. ..Örn: laboratuvarda oluşturulan embriyolar,deney malzemesi olarak kullanılabilir. ..Embriyolar işe yaramaz görünüp,çöpe atılabilir.

Embriyolar,ileride kullanılmak üzere,dondurularak saklanabilir ..Embriyolar,ileride kullanılmak üzere,dondurularak saklanabilir. ..Genetik maniplasyonlarla,genetik materyali geliştirilmiş ‘’SÜPER ‘’insanların doğumu da sağlanabilir. ..Bir başka konu da, Taşıyıcı annelik olgusunun ortaya çıkışıdır.

..Erkek spermi ile kadın yumurtası, laboratuvarda döllenip,,bir başka kadının rahmine yerle ştirilir. Taşıyıcı anne. ..Etik,sosyal ve hukuki sorunların boyutunun nereye varacağı belli değildir .

AYRICA ; ..Kadın yumurtası ile erkek sperminin dondurulması ve onların ölümlerinden sonra bile çözülüp döllenmeleri ve bu embriyonun taşıyıcı bir kadına nakledilerek ,ölü insanların çocuk sahibi olmaları gibi olası gelişmeler söz konusudur.

..Dünya Tabibler Birliği’nin,tüp bebek konusundaki ‘’In Vitro Döllenme ve Embriyo Transplantasyonu ‘’adlı bildirgesi, bu etik değer ve ilkelerin neler oldukları konusunda ipuçları vermektedir. ..Ovum,sperm veya embriyonun piyasaya sunuş veya satış için önerşlmesi yoluyla ,herhangi bir ticari amaçla kullanılması Dünya Tabibler Birliği tarafından suç sayılmaktadır.

A MPUTA SYON

Amputasyon; ağır şekilde hasarlanmış ,hastalıklı veya artık fonksiyonel olmayan ekstremitelerin kesilerek , vücuttan uzaklaştırılması işlemidir. …….Günümüzde ; antibiotik,vasküler cerrahi, reimplantasyon ve kanser tedavisindeki gelişmelere rağmen, amputasyon mu yoksa eksremite kurtarıcı operasyonlar mı yapılması gerektiği, olgu bazında tartışılmaktadır.

..tümü yada bir kısmı gangren olmuş bir bacağın , tıbbi olarak,gangren olan bölgesini kesmekten başka yapılacak bir şey yoktur. Çünkü bu bölge canlı olma özelliğini yitirmiş,ölü bir bölgedir. Amputasyon, bir hasta için çok ağır bir durumdur. Bir kolunu yada bacağını kaybetmek,ömür boyu sakatlık demektir.

Bu nedenle,ampütasyon kararını verebilmek tıbbi bir durum olduğu gibi etik bir sorumluluğu da yüklenmek demektir. Sağlık Çalışanının Görevi : ..hastanın yaşamını uzatmak ve ağrısını dindirmektir. ..tıbbi girişim yapılır, ..ağrı ve acısı dindirilir.

HAZIRLAYAN HARİKA ATA