“Kök Sorunlar” ve “Hayalet Sorunlar”.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EVLİLİK OKULU MANAVGAT HALK EĞİTİM MERKEZİ
Advertisements

Her bir kimyasal element, atom çekirdeği içerisindeki proton sayıları veya atom numarası (Z) ile karakterize edilir. Verilen bir elementin tüm atomlarında.
Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
Madde ve Değişim 1.
Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
Fen Teknoloji 5.
Canlı nedir?Cansız nedir?
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
May 5, 06© Copyright M.Tınaz Titiz, SMUH®1 Disiplin (aile içinde)
Tanımlayıcı İstatistikler
Paydaşlar Arası Etkileşim Beklentileri Matriksi
Sep / Rev. 1© Copyright Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı, Öğrenmeyi Öğrenme’nin kritik parçası: Her sorun bir öğrenme yetersizliğidir.
KONJUKTİVAL ANTİBRUCELLA AŞILAMALARI
Metabolizma Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
Ankara Özel Tevfik Fikret Anaokulu
ANLAR Eğer yeniden başlayabilseydim yaşamaya,
Çözüm Kabiliyeti için performans göstergeleri. PI yok, sorun da yok! Çözüm Kabiliyeti için göstergelerden en önemli üçü: 1. Tanımlanmışlık düzeyi, 2.
PAKET SİGARA FİYATI 1 ADET SİGARA FİYATI
MADDE DÖNGÜLERİ.
Sorun Kimyası Madde kimyası olur da sorunları kimyası olmaz mı?
hazırlayanlar Ece ÇINAR 5-L 1572 Nisa Nur GÜNEŞ 5-L 1716
Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk
SAĞLIK.
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
Adaletin Doğamızdakİ Tezahürleri  Öncelikle adaleti tanımlarsak:  bir şeyi yerli yerine koymak yani her şeye, doğada bulunduğu düzen ve denge içinde,
Göl’ün Hikayesi.
Hayvanlar Ve Bitkilerde Üreme
ÜNİTE 2 : KLASİK MANTIK KONU: BEŞ TÜMEL VE KAVRAMLAR ARASI İLİŞKİLER.
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM
AHLAK GELİŞİMİ.
5. SINIF 1. ÜNİTE ALLAH İNANCI.
Mayıs 2009© Copyright SMUH®, Sorunların kendileri Cevaplar Değildir..
Çözüm Kabiliyeti için performans göstergeleri Rev
HAZIRLAYAN SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI
SAYGI.
DEĞERLER EĞİTİMİ DÜRÜSTLÜK.
TÜBİTAK ‘’ Bilim Fuarları ‘’ öğrencilere kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri bir konu üzerine bilimsel araştırma projeleri yaparak sonuçlarını.
Çevremizdeki Canlılar
Okullardaki sosyal sermaye anlayIŞI
HUKUK: kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen ve devlet gücüyle uyulması zorunlu hale getirilmiş kurallardır . Kanunların esas.
www.egitimcininadresi.com. Bir zamanlar kurbağalar arasında bir yarış düzenlenmiş. Hedef bir kulenin en yüksek noktasına ulaşmakmış www.egitimcininadresi.com.
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
STRATEJİK PLANI Silivri İlçe MEM Stratejik Planı
PANDAAAAAAAAAA Panda yavruları yetişkin pandalara göre çok küçüktür. Doğduklarında ortalama 100 gram ağırlığında olurlar. Başka hiçbir memeli hayvan yavrusu.
1+1 > 2 Niçin Olmasın? Ekim 2015© Copyright SMUH®,
ÇEVRE NEDİR?.
BİTKİ VE HAYVAN DOSTLARIMIZ
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Çevremiz neden kirlenir?
DEĞERLER EĞİTİMİ DOĞRULUK VE DÜRÜSTLÜK.
Nesli Tükenen Hayvanlar
Çevremizdeki Canlılar
EMİR KAYA -2B. Toprak Neden Çok Değerlidir? Tüm canlıların besin kaynağı bitkilerdir. Hayvanların yediği otlar, insanların yediği sebze ve meyveler toprakta.
DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
BÖLÜM 2 NEREYE VARMAK ÜZEREYİZ: PROBLEM VE PROBLEMİN BÜYÜKLÜĞÜ.
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
Tek-gen Hastalıkları.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Kitle İletişimin Hızı Baş Döndürüyor
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
ADALET NEDİR? Adalet, zulmetmemek, hak sahibine hakkını vermek, haklılık ve hakka uygunluk gibi manalara gelmektedir.
TELEVİZYONUN ZARARLARI
ADALET TANRIVERDİ
EROZYON VE HEYELANIN YER KABUĞUNA ETKİSİ
POPULASYON GENETİĞİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Sunum transkripti:

“Kök Sorunlar” ve “Hayalet Sorunlar”

Nedir? En az bir sebebi olan tüm sorunlara “hayalet Sorun” denilir. Buna göre her sorun bir hayaletdir. Hayalet’e yol açan nedene ise Kök Sorun denilir. kök hayalet kök kök

Yetersiz havalandırma Örnek! Başağrısı bir hayalet sorundur. Buna yol açan çeşitli nedenler olabilir. Sigara dumanı Baş ağrısı Yetersiz havalandırma Uzun süre

Nedir? 3.düzey 2.düzey 1.düzey Bir kök soruna yol açan neden(ler) de olacağına göre, kök sorun aynı zamanda bir hayalet sorundur da! Sigara dumanı Aspiratör bozuk sorun Yetersiz havalandırma Baş ağrısı Düşük çalışma verimi Üşüyenler çoğunlukta Uzun süre 3.düzey 2.düzey 1.düzey

Kök ve hayaletler bir Sorunlar Ağacı (koni) oluşturur. Bir hayalet’e yol açan birkaç neden, o nedenlerin her birine yol açan yine birkaç neden…… Böylece sorunlardan oluşan bir ağaç ortaya çıkar.

KÖK SORUN - HAYALET SORUN (“roots vs. phantoms”) Bir “hayalet” sorun Çeşitli “kök” sorunlar birleşe birleşe “hayalet” sorunları oluşturur. Her “kök” sorun ise, çeşitli “hayalet” sorunların oluşumuna katkı yapar. Çeşitli “hayalet” sorunlar “hayalet” sorunlar konisi “kök” sorunlar konisi Çeşitli “kök” sorunlar Bir “kök” sorun

Bir örnek: “Hayvanlara eziyet yaygınlığı” Kök-hayalet sorun ilişkisini görmek için herhangi bir sorun ele alınabilir.

H’a eziyet özendirilir Yaygın şiddet Örgütsüz Hsever Bir “hayalet” sorun Hayvana eziyet yaygınlığı H’a eziyet özendirilir Yaygın şiddet Örgütsüz Hsever H’a eziyet normal görülür TV’ler şiddeti özendirir İnsan doğasında şiddet Zedelenen adalet duygusu Örgütsüz toplum İns/H ortak yanının canlı olduğu anlaşılmamış “seyirci böyle istiyor” Şiddet filmleri ucuzdur Haksızlık yaygınlığı Mevzuat / uygulama caydırıcı Mevcut örgütler etkisiz Çocuklukta H ile tanışmamışlık Eksik sorumluluk duygusu Kâr amacının egemenliği “çok şapka” kavramı anlaşılmamış Hak ve özgürlük, sorumlulukla dengelenmemiş Kolay yönetme isteği

Kök sorun doğurgandır “hayalet” sorunlardan yalnızca birisi Çevre tahrip edenlere tepkisiz kalır Kıt kaynakları kendine benzeyene dağıtır Hemşehrilik okulculuk, dini, etnik yandaşlık Kendi cinsinden saymadığına eziyet eder Hseverler dışlanır H’a eziyet yaygınlığı Çevreyi tahrip eder Ekosistem dengesi bozulur İnsanlar arasında ayrım yapar Eziyet, genel olarak normalleşir H’a eziyet özendirilir Ekosistem dengesini anlamaz H’a eziyet normal görülür İnsanları da gruplandırır İns/H ortak yanının canlı olduğu anlaşılmamış Erişkin hale gelince de H sevmez Kök sorun doğurgandır “kök” sorunlardan yalnızca birisi Çocuklukta H ile tanışmamışlık

Bir “kök” sorundan türeyebilecek çeşitli “hayalet” sorunlar.. Çeşitli “kök” sorunların birleşe birleşe bir “hayalet” sorunu oluşturmaları... Bir “kök” sorun

Özetin özeti! İlk plandaki hayalet sorunlar (1nci düzey) çözülemezler; çözümde israr edilirse enerji tükettirerek öldürürler, Her kök sorun birçok hayalet sorun doğurur; her hayalet sorunun ise birden fazla nedeni olabilir, Ancak kök sorunlar yok edilebilir ya da en azından etkileri azaltılabilir, Sorun ağacı anlaşılmadan hiçbir şey yapılmamalıdır ve de zaten yapılamaz da!

Teşekkür ederiz www.tinaztitiz.com