EREKTİL DİSFONKSİYONUN TEDAVİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK
Advertisements

ORAL MUKOZİT OLUŞAN HASTALARIN BAKIMINA YÖNELİK BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ
Demir Gibi Türkiye Emzirmenin Korunması, Özendirilmesi, Desteklenmesi ile Demir Yetersizliği, Anemisinin Önlenmesi Ve Kontrolü.
Operasyon Öncesi Hazırlık
GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI
1470 nm lazer safen ven ablasyonu İçİn en İyİ çözümdür.
Diferansiyel Denklemler
ERKEKLERDE SEKSÜEL DİSFONKSİYON VE TEDAVİSİ
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
KARACİĞER TRANSPLANTASYON ENDİKASYONLARI
HEMİPLEJİ VE TEDAVİ PROGRAMI
BİRİNCİ BASAMAKTA KOMPLİKE OLMAYAN VULVOVAJİNAL KANDİDİAZİS İÇİN TEDAVİ GÜVENLİĞİ VE HASTA TERCİHLERİ DR.SELMA AYDIN.
İDRAR KAÇIRMA (ÜRİNER İNKONTİNANS).
YÜZEYEL TROMBOFLEBİT Prof.Dr.Hasan Berat Cihan
AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Nöralterapi Dr.Sedat Yıldız Süleyman Demirel Üniversitesi
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
ANTİBİYOTİK KOMBİNASYONLARI
HİPERÜRİSEMİ VE GUT TEDAVİSİ
Tırnak Hastalıklarına Birinci Basamakta Hekimlerin Bakışı Dr. Kendal Tekeş Dr. Yusuf Azizoğlu Silvan Devlet Hastanesi, Silvan, Diyarbakır.
Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı 29 Eylül 2010, ANTALYA VAKALARLA HİPERTANSİYON.
OBEZİTE.
SEPTİK ŞOK DR BARIŞ VELİ AKIN BAKIRKÖY DR SADİ KONUK EĞİTİM VE
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Hafif persistan astımda düzenli tedavi: gerekli değildir Dr. Adile Berna DURSUN Özel Ankara Güven Hastanesi.
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
EPİSTAKSİS Dr. Evren Hızal Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
BİRİNCİ BASAMAKTA ÜROLOJİK HASTALIK YÖNETİMİ. Yard. Doç
KAN TRANSFÜZYONLARI VE KOMPLİKASYONLARI
SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Demir Gibi Türkiye Emzirmenin Korunması, Özendirilmesi, Desteklenmesi ile Demir Yetersizliği, Anemisinin Önlenmesi Ve Kontrolü.
Gastrointestinal Dekontaminasyon
POST MI YOĞUN SEKONDER KORUNMA (2005)
EREKTİL DİSFONKSİYONDA ENDOVASKÜLER TEDAVİ
Birinci Basamakta “cinsellik ve cinsel işlev bozuklukları”
Yaşlılarda Üriner İnkontinans
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
DSM-IV tanı ölçütlerine göre Major Depresyon
Dr. Hayati ÇAKIR Didim 112 Acil Sağlık İstasyonu / AYDIN Ekim 2010 / 15. PRATİSYEN HEKİM KONGRESİ METABOLİK SENDROM.
Osteoartrit Artroz Kireçlenme
ADOLESANLARDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR
Cinsel İşlev Bozukluklarına
Osteoartrit Artroz Kireçlenme
Varikoselektominin İnfertilite Tedavisindeki Yeri
7. Metabolik Sendrom Sempozyumundan Önemli Başlıklar
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
Diferansiyel Denklemler
ERZURUM BÖLGE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Üreme Sağlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
Giriş: Baker Kistini Çıkaralımmı? Metod: Tartışma ve Sonuç:
20 Yaş Dişleri.
KURU GÖZ SENDROMU Serkan ASLAN.
VTE PROFİLAKSİ ve TEDAVİSİNDE YENİ ANTİKOAGÜLAN AJANLAR
Olgularla Diyabette Hedef Değerlere Ulaşma Başarısızlığı Nedenleri
Dr Emre Karakoç İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı
Rekürrent Ülserasyonların Kontrol Altına Alınması
ÜRİNER İNKONTİNANS TANI VE TEDAVİSİ DR.V. LALE BAKIR S.B.Ü.HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ.
İnt.dr.Emrah patat ktü tıp fakültesi aile hekimliği stajı
Birinci Basamakta “cinsellik ve cinsel işlev bozuklukları”
Kardiyovasküler Aciller ve Postop. Hasta Takibi Prof. Dr
ARŞ. GÖR. DR. HAVVA ŞEN KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ AD
Valsartan AnjiotensinII restör (AT2) antagonisti
Sunum transkripti:

EREKTİL DİSFONKSİYONUN TEDAVİSİ Prof. Dr. Bilal GÜMÜŞ

Erektil Disfonksiyon erkekleri etkileyen kronik hastalıklar arasında en sık görülen bir patolojidir. Prevalansı yaşlanmayla birlikte artış gösterir.

Tanım Başarılı bir seksüel ilişki için yeterli penil ereksiyonu başlatamama veya sürdürememe olarak ifade edilmiştir.

Etiyolojik Faktörler Erkeklerin 57-64 yaşlarında%83.7 Arteriyal*** Nörojenik Endokrin Kavernosal İatrojenik Psikojenik durumlar Erkeklerin 57-64 yaşlarında%83.7 75-85 yaşlarında %38.5 seksüel aktif

TEDAVİ Erektil Disfonksiyon tedavisi iki ana başlığı taşır.   Erektil Disfonksiyon tedavisi iki ana başlığı taşır. 1)İlaç dışı tedavi yöntemleri 2)İlaçlar ve diğer yöntemlerle yapılan tedaviler

İLAÇ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMLERİ Hasta-Hekim görüşmeleri Hayat tarzı değişiklikleri: Obezite Sedanter hayat Sigara içimi İlaçların Düzenlenmesi Tiazid grubu diüretikler Santral etkili antihipertansifler Antidepresanlar Androjen bloke ediciler Alkol ve keyif verici maddeler Parkinson ilaçları Kas gevşeticiler Nonsteroidal anti inflamatuar ilaçlar

İlaçlar ve diğer yöntemlerle yapılan tedaviler a)Oral olarak kullanılan ilaçlar b)İntrakavernozal kullanılan ilaçlar c)Vakum cihazları d)Kombinasyon tedavileri e)Gen tedavileri f)Anjiogenezis tedavileri g)Revaskülarizasyon tedavileri h)Penil Protezler i)Yeni tedavi metodları

ORAL OLARAK KULLANILAN İLAÇLAR Bu grupta ensık ve birinci basamak olarak kullanılan ilaçlar Fosfodiesteraz tip 5 enzim inhibitörleridir(PDE5-İ). Sildenafil Vardenafil Tadalafil Avanafil Udenafil

İsteğe bağlı ve doz artırımına rağmen fayda görmeyen hastalar için günlük düşük doz ilaç alımı önerilmektedir. Nitratlar, total olarak tüm PDE 5 inh ile kullanımı kontrendikedir. Çünkü öngörülemeyen hipotansiyonlara yol açabilirler. PDE 5 inh kullanırken gelişebilecek olan anjinalarda nitrogliserin dışı antianjinal ilaçlar kullanılması gerekir. Nitratların kullanılabileceği emniyetleri zaman dilimleri sildenafil ve vardanafil için 24 saat tadalafil içinse 48 saattir.

Oral Farmakolojik Olarak Kullanılabilen Diğer İlaçlar Eski yıllardan beridir birçok kimyasal veya n-bitkisel ürün ED tedavisinde kullanılagelmiştir. Yohimbin Alprostadil Apomorfin Fentolamin İcariin Gynseng

İNTRAKAVERNOZAL OLARAK UYGULANAN İLAÇLAR İkinci basamak tedavi yöntemi PDE 5 inh’den faydalanamayan hasta gruplarına uygulanır ve bu hastaların %80’inde etkili olmaktadır. Prostaglandin e1 Papaverin Fentolamin Vazoaktif intestinal polipeptid Tek başlarına kullanılabileceği gibi kombine olarakta kullanılabilir. Cevap oranları %6o dolayında İCİ uygulamalarında en sık görülen yan etkiler; uzamış ereksiyon(%1-7), kavernoz dokuda fibrozis(%1-12), penil hematom(%33-47), ağrı(%4-11), KCFT yüksekliği(%1-6) ‘dır.

VAKUM CİHAZLARI Penis etrafında negatif basınç yaratarak etki eden , elle kumanda edilerek kullanılan bir cihazdır. Oluşan negatif basınç sayesinde korporal boşluğa kan dolmakta ve penil ereksiyon oluşmaktadır. Medikal tedaviden faydalanamayan ve cerrahi tedaviyi istemeyen hasta grupları için uygundur. Hastaların %90’ında etkilidir. Penis dibine uygulanan lastik bandın 30 dk içinde alınması gerekir. Antikoagülan ilaç kullananlarda ve kanama bozukluğu olan hastalarda kullanılmaması gerekir.

KOMBİNE TEDAVİLER Oral ve İCİ olarak kullanılan ilaçlar kombine olarak da kullanılabilmektedirler. Ensık olarak yapılan kombinasyonlar; PDE 5 inh. + İCİ PDE 5 inh. + PGE1 VAKUM ALETİ +İCİ

ANJİOGENEZİS TEDAVİLERİ Vasküler endotelial growth faktörün hem insan hem rat korpus kavernozumunda exprese edildiği gösterilmiştir. Bu salınım hiperkolesterolemik rat ve tavşan korpus kavernozumlarında azalmaktadır. Hayvan modellerinde VEGF uygulamalarının başarılı sonuçlar verdiği bilinmekte fakat insan çalışmaları henüz yoktur.

VASKÜLER CERRAHİLER Bu tedavi alternatifleri venöz ligasyon ve arteriyel revaskülarizasyon cerrahilerini içermektedir. Bu tedavi grubuna giren hasta sayısı literatürde azdır. Hastaların genç ve sigara kullanmayan ve eşlik eden (diyabet,ateroskleroz ) gibi sistemik hastalıklara sahip olmamaları gerekmektedir

PENİL PROTEZ CERRAHİLERİ ED tedavisi içerisinde penil protezler son tedavi seçenekleridirler. Hasta seçiminin doğru yapılması ve hasta ile konuşulup beklentilerinin tartışılması protez uygulamasının başarısını artırmaktadır. Bükülebilen ve şişirilebilen iki tip penil protez Hastalara göre ve hastanın kullanabilme yeteneği göz önüne alınarak uygulanmalıdır.

Teşekkürler…

Dezavantajları olarak Şişirilebilen protezlerin sunduğu ereksiyon kalitesi natürel ereksiyonun benzeridir. Dezavantajları olarak Teknik yetersizlik ve arızalar(%8-15) Enfeksiyon(%1-3) Korporal perforasyonlar Üretral yaralanmalar Hasta memnuniyet oranları %62-90 Revizyon oranları ise %4-32 arasında

YENİ TEDAVİ STRATEJİLERİ -External düşük enerji şok dalga tedavileri(ESWL) -Doku mühendisliği(embriyonik/adult stem cell)

TEŞEKKÜRLER…