TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
TÜRKİYE’DE İKLİM.
Kazanım 1. Ülkemizin kaynaklarıyla ekonomik faaliyetlerini ilişkilendirerek bunların ülke ekonomisindeki yerini ve önemini değerlendirir.
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
TÜRKİYE'DE TARIM İnsanların  toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine  tarım denir.
TÜRKİYE’DE TARIM.
KIRŞEHİR’DE TARIM VE HAYVANCILIK
MARMARA BÖLGESİ.
Doğu Anadolu Bölgesi.
ÜLKEMİZDEKİ TARIM ÜRÜNLERİ
Kazanım 3. Yaşadığı bölgedeki insanların yoğun olarak yaşadıkları yerlerle coğrafi özellikleri ilişkilendirir.
Tarım ürünlerimiz.
HAZIRLAYANLAR: Yunus Emre KALYONCU, Zeynep Sıla GÜNAY, İrem Gül TOKAT
TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI Türkiye’de değişik iklim tipleri ve Yeryüzü şekillerinin farklılığına bağlı olarak farklı farklı hayvancılık.
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
TÜRKİYE DE NÜFUSUN VE YERLEŞMENİN DAGILIŞINI ETKİYELEN FAKTÖRLER
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
TÜRKİYE’NİN EKONOMİK COĞRAFYASI
ESKİŞEHİR SARAR KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
Türkiye’de Hayvancılığın Gelişmesi İçin:
TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
ÜRETTİKLERİMİZ EKONOMİK FAALİYETLER TARIM HAYVANCILIK SANAYİ
HOLLANDA’DA TARIM VE HAYVANCILIK
ÜRETTİKLERİMİZ.
KARADENİZ BÖLGESİ.
EGE BÖLGESİ.
MARMARA BÖLGESİ Marmara Bölgesi yurdumuzun kuzey batısında bulunur.
ÖĞRETMENİM: ÜMİT OĞUZHAN
Hazırlayan: Hüseyin CEYHAN Cengiz Topel İ.Ö.O. 5/B Sınıf Öğretmeni
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
GÜNÜMÜZDE ve GAP Erdoğan GÜL.
TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI
Coğrafi Bölgeler.
TÜRKİYEDE YETİŞEN TAHIL ÜRÜNLERİ
SİBEL UCAR Doğu Anadolu Bölgesi.
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
İsveç.
TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK
No Konu Ürettiklerimiz
İTALYA’NIN FİZİKİ VE BEŞERİ COĞRAFYASI
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
TÜRKİYE’DE TARIM.
Türkiye’nin coğrafi konumu
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
Türkiye’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
GÜNÜMÜZDE ve GAP Erdoğan GÜL.
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
MARMARA BÖLGESİ.
TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI Hazırlayan: Esra ARTUÇ.
KARADENİZ BÖLGESİNİ TANIYALIM
TÜRKİYE İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Orta kuşakta bulunması sebebiyle dört mevsim.
YAŞADIĞIMIZ BÖLGE.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
EKONOMİK COĞRAFYA.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
TÜRKİYE'DE TARIM İnsanların  toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine  tarım denir.
6.Sınıf Ülkemizin Kaynakları Ünitesi Soru Cevap Etkinliği
EGE BÖLGESİ Ege Bölgesi adını komşu olduğu denizden almıştır.
Türkiye Ekonomisini Etkileyen Faktörler;
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Hollanda Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Meşruti Krallık Başkenti:Amsterdam Önemli şehirleri :Rotterdam, Groningen, Eindhoven Dili:Hollandaca.
TÜRKİYE’DE TOPRAK KULLANIMI COĞRAFYA MEHMET ORAL 10\D 1845.
Sunum transkripti:

TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK BÜLENT AKDENİZ BİLİM DERSANELERİ ADANA 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye’de Tarım ve Hayvancılık Dünya üzerinde genel olarak uygulanan iki tip tarım yöntemi vardır: 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

İntansif (Yoğun, ince) Tarım Birim alanda en yüksek verimi almak için uygulanan bir yöntemdir. Genellikle gelişmiş, nüfus yoğunluğunun fazla, tarım alanlarının sınırlı olduğu ülkelerde uygulanır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Bu tarım yönteminde doğal koşullara bağımlılık azalmış, toprağın verimi en yüksek düzeye çıkarılmıştır. Hollanda, Japonya, Belçika, İsveç, İsrail gibi ülkelerde yaygındır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Ekstansif (Kaba, yaygın) Tarım Genellikle tarım topraklarının geniş, nüfus yoğunluğunun az olduğu ülkelerde uygulanan bir yöntemdir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Doğal koşullara bağımlılık fazla olduğundan tarımsal üretimde yıllara göre dalgalanmalar görülür. Kanada, ABD, Arjantin ve Akdeniz ülkelerinde yaygındır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

UYARI Nadas toprağın bir yıl ekilip diğer yıl boş bırakılmasıdır. Yağışların yetersiz olduğu yerlerde uygulanır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye, ekonomisinde tarımın önemli yer tuttuğu bir ülkedir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Nüfusun çoğu tarım işleri ile geçimini sağlar Nüfusun çoğu tarım işleri ile geçimini sağlar. Türkiye’nin kalkınmasında sanayi kadar tarımın da büyük bir payı vardır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye’de kurulan ve kurulmakta olan fabrikaların birçoğunun kullandığı hammaddeler tarımdan sağlanır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye’nin dış ticaretinde çeşitli ülkelere sattığı tarım ürünleri ülke ihracatında önemli bir paya sahiptir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye’de tarım, gerek yöntemi, gerekse çapı ile eski yıllarla karşılaştırılamayacak boyutlara ulaşmıştır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

1935’lerde nüfusun %81’i tarım kesiminde çalışırken bu oran 1980’de %56’ya düşmüştür. Günümüzde ise bu oran %50’nin altına düşmüştür. Fakat bu düşüş, Türkiye’de tarım yaşamının gerilediği anlamına gelmez. Çünkü 1935 – 1980 yılları arasında nüfusumuz 2,5 kattan çok artmıştır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Yine bu dönemde tarım topraklarının alanı birkaç kat artmış olduğu gibi verimi de eskiye göre yükselmiştir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Bu gelişmede en önemli rolü oynayan etken tarımın kısmen makineleşmiş olmasıdır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Tarımda değişen bir başka yön de tür bakımından çeşitlenme olmasıdır 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Fakat bu gelişmelere karşın bir yandan nüfusun hızlı artması öte yandan da halkın yaşama düzeyinde görülen olumlu değişmeler her türlü eşya ve mallarda olduğu gibi tarım ürünleri tüketimini de artırmıştır. Bu yüzden bazı besin maddelerinin üretimi 3 – 4 kat arttığı halde, bir bölümü iç tüketime yetmemektedir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Ancak pamuk, tütün, yaş ve kuru meyveler başta olmak üzere bazı toprak ürünlerimiz ulusal gereksinmelerimizi fazlasıyla aşar ve dış ticaretimizde önemli bir yer tutar. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye’nin her yanında ileri (intansif) tarım yöntemleri uygulanmasa da, tarımımız eski, geleneksel görüntüsünden uzaklaşmıştır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Bunu sağlamış olan en önemli etkenler şöyle sıralanabilir: 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Toprak ve Bakımı: Toprak bakımında en önemli konu erozyonun önlenmesidir. Tarım arazilerinin suya aşırı derecede doyması ya da suyun toprağın yüzeyinde göllenmesi de önemli bir sorundur. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Topraktaki fazla su akaçlama çalışmalarıyla akıtılmalıdır Topraktaki fazla su akaçlama çalışmalarıyla akıtılmalıdır. Tarım topraklarının önemli bir sorunu da çoraklaşmadır. (Tuzlanma) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Sulama: Ülkemizde sulamayı zorunlu hale getiren faktörlerden biri de yağış düzensizliğidir. Bu nedenle sulama iklime bağlı tarımdan kurtulmak için çok önemlidir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Sulama; Toprağın nadasa bırakılmaması Üretimde dalgalanmaların önlenmesi Ürün artışının sağlanması 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Köyden kente göçün önlenmesi Yılda birden fazla ürün alınması Sebze tarımının yaygınlaşması bakımından önemlidir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Ülkemizde tarım alanlarının ancak % 37'si sulanabilmektedir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Gübreleme: Bitkiler topraktan sürekli çeşitli besin maddeleri alırlar. Bu nedenle toprağın güçlendirilebilmesi için gübreleme yapılır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Tohum ıslahı: Tohum ıslahı, tohumun daha verimli olacak biçimde iyileştirilmesi demektir. Bu da daha iyi türler elde edilmesi için melezleme yapılması gibi çalışmalarda sağlanır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Makineleşme: Toprakların kısa sürede sürülmesi, ekilmesi ve olgunlaştıklarında hemen toplanabilmesi için makineli tarımın yapılması şarttır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Makineleşme ülkemizdeki otlak ve çayırların daralmasına neden olurken ekilebilecek alanların oranını arttırmıştır. Makineleşme ülkemizdeki kırsal alanda işsizliğin artmasında ve göçün başlamasında etkili olan faktörlerden biridir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Karadeniz bölgesinde makineli tarımın yaygınlaşmaması makine kullanımına elverişli tarım alanlarının sınırlı olmasından kaynaklanır 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Çiftçinin Eğitimi ve Tarımsal Kredi: Dünya'da modern tarım aletlerinin ilaçların kaliteli tohumların kullanıldığı bir dönemde çiftçinin bu konularda eğitilmesi verimi arttırmak açısından önemlidir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Elverişsiz piyasa dönemlerinde çiftçinin zarar görmesini önlemek için belirlenen taban fiyat üzerinde yapılan alımlara destekleme alımları denir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Bölgelerin Ekili Dikili Alanlarının Oranı Marmara Bölgesi : % 30 İç Anadolu Bölgesi : % 27 Ege Bölgesi : % 24 Güneydoğu Anadolu: % 20 Akdeniz Bölgesi : %18 Karadeniz Bölgesi : % 17 Doğu Anadolu Bölgesi : % 10 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Başlıca Ürünler ve Coğrafi Dağılışları Tahıllar: Tahıllar iki nedenle tarım hayatımızın en önemli ürünüdür: 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Halkımızın beslenmesinde en önemli yeri tutar. Ekili topraklarımızın ve kırsal bölgelerdeki iş gücünün en büyük bölümünü toplar. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Anadolu ve Trakya’nın iç kesimlerini kaplayan bozkırlar Türkiye’nin en önemli tahıl üretim alanlarıdır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Buğday: Filizlenme ve büyüme döneminde nem, olgunlaşma döneminde ise yaz kuraklığı ister 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Bu nedenle ülkemizin sürekli yağış alan Karadeniz kıyılarında ve düşük sıcaklıkların görüldüğü Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde buğday yetişmez. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri’nin kıyı ovaları buğday tarımına elverişli olduğu halde, buralardaki tarım alanları daha çok ekonomik değeri yüksek sanayi ürünlerinin tarımına ayrılmıştır 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Yurdumuzda tahıla ayrılan alanların yaklaşık %70’inde buğday ekilmektedir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Arpa: Tahıllar arasında ekim alanının genişliği ve üretimi bakımından ikinci sırada yer alır. Coğrafi dağılışı hemen hemen buğday gibidir, 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

İç Anadolu Bölgesi başta gelir İç Anadolu Bölgesi başta gelir. Soğuğa ve sıcağa buğdaydan daha dayanıklıdır ve yetişme süresi daha kısadır. Bu yüzden yüksek yerlerde de üretimi yapılmaktadır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Çavdar: Soğuğa karşı dayanıklıdır. Buğday ve arpanın iyi yetişemediği yerlerde yetişir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Mısır: Coğrafi dağılışı öteki tahıllara uymaz. Bir yaz bitkisidir. Kıştan sonra ekilir. Yaz sonlarında hasat edilir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Karadeniz kıyılarında buğdayın yerini almıştır, fakat mısır Karadeniz Bölgesinde ticari bir önem taşımaz. Çünkü üretilen mısırın tamamı bölge içerisinde tüketilmektedir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye mısır üretiminin yarıya yakınını Akdeniz Bölgesi karşılar Türkiye mısır üretiminin yarıya yakınını Akdeniz Bölgesi karşılar. Karadeniz Bölgesi ise 1/3 ünü karşılar. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Pirinç: Muson Asyası ülkelerine özgü bir ürün olan pirinç bazı, Akdeniz ve Orta Doğu ülkeleriyle birlikte yurdumuzda da yetiştirilir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Fazla su ve sıcaklık ister Fazla su ve sıcaklık ister. Yetişme döneminin bir bölümünü “çeltiklik” adı verilen özel hazırlanmış ve su ile doldurulmuş tarlalarda geçirir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Çeltik tarımında akarsular boyunca uzanan ovalar tercih edilir Çeltik tarımında akarsular boyunca uzanan ovalar tercih edilir. Yurdumuzda pirinç üretim alanları dağınıktır. Pirinç üretimi yapılan başlıca bölgelerimiz Marmara, Karadeniz ve Akdeniz’dir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Sebzeler Genellikle Türkiye’nin her yöresinde sebze yetiştirilir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Ancak yaz sıcaklıklarının geç kalması ve yetersizliği, su azlığı, fazla engebelilik, bahçe tarımına elverişli yerlerin azlığı gibi nedenlerden ötürü Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgelerinde önemini kaybeder. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Seracılık: Seracılık daha çok kış sıcaklıklarının yüksek, güneşlenme süresinin fazla olduğu yerlerde yapılır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Turfandacılık: Doğal yetişme ortamında, meyve ve sebzelerin mevsiminden önce yetiştirilmesi işidir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Baklagiller Bunlar ticarete daha çok kuru olarak sürülür. Fasulye, nohut ve mercimek az veya çok Türkiye’nin her yanında yetiştirilir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Baklagillerin dağılışını kesin fiziksel ve beşeri nedenlere dayandırmak güçtür. Ancak nohutun daha çok İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde fasulyenin Ege, Marmara bölgelerindeki ovalar ile Çukurova ve Batı Karadeniz bölümünde yetiştiği gözlenmektedir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Mercimek, baklagiller içinde nem isteği en az ve kuraklığa en dayanıklı olan bitkidir. Mercimek üretiminde ilk sırayı Güneydoğu Anadolu Bölgesi alır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Kırmızı mercimek üretiminin tamamına yakını bu bölgeden karşılanır Kırmızı mercimek üretiminin tamamına yakını bu bölgeden karşılanır. Yeşil mercimek üretimi ise daha çok İç Anadolu Bölgesi’nde yapılmaktadır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Endüstri Bitkileri Tütün: Nem isteyen ve kıraç toprakları seven bir bitkidir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye dünyanın belli başlı tütün üreten ülkeleri arasında yer alır Türkiye dünyanın belli başlı tütün üreten ülkeleri arasında yer alır. Türkiye'nin dünya ticaretinde önemli bir yere sahip olması sadece başlıca ihracatçı ülkelerden biri olmasından değil, fakat daha çok yetiştirdiği tütünün kalitesinin üstünlüğündendir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye'de tütün tarımının coğrafi dağılışının ilk göze çarpan yanı, belli bölgelerde toplanmış olmasıdır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Bu durum, yalnız bu bölgelerde yetişme olanağı bulmuş olmasından değildir. Devletçe yapılan inceleme ve deneylerden sonra en kaliteli tütün yetişebilecek yöre ve toprakların sap­tanarak tarımın buralarda toplanmasındandır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Yurdumuzda üretilen tütünün %50’den fazlası Ege Bölgesi’nden elde edilir. Bu bölgemizi sırasıyla Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Marmara Bölgeleri izler. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Pamuk: Subtropikal iklimlerin başlıca ürünlerinden biri olan pamuk, Türkiye'de yaz mevsiminin sıcak ve kurak geçtiği ve gerekli zamanlarda sulama olanaklarının da bulunduğu yörelerde yetiştirilir 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Yetişmesinin her aşamasında yoğun bir işgücü ister. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Ege Bölgesi (Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz ovaları), Güneydoğu Anadolu Bölgesi (GAP bölgesi), Akdeniz Bölgesi (Çukurova, Antalya ovası), Güney Marmara Bölümü ve Doğu Anadolu Bölgesi (Malatya, Elazığ, Iğdır ovaları), Türkiye’de pamuğun yetiştiği başlıca alanlardır 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Keten – Kenevir: Endüstri bitkilerimiz içinde örneğin pamuk ve tütün gibi, ekonomi bakımından büyük rol oynamaz; çünkü üretimimiz azdır. Her ikisi de liflerden ve tohumlardan elde edilen yağdan yararlanılan bitkilerdir. Bu ürünlerin tarımı devlet denetimi altında yapılmaktadır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye'de keten lifi ve keten tohumu üreten başlıca illerimiz 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Zeytin: Akdeniz ikliminin bitkisidir. Çok uzun ömürlü olan zeytin ağacının en zayıf yanı, özellikle kış sonu ve ilkbahar başlarında sıcaklığın sıfırın altında birkaç dereceye düşmesine dayanamamasıdır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Üretim, birbirini izleyen yıllarda çok oynar Üretim, birbirini izleyen yıllarda çok oynar. Bu, iklim koşullarından çok, ağacın bir özelliğidir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Yurdumuzda Akdeniz iklim özelliklerinin görüldüğü Ege Bölgesi, zeytin üretiminde en başta gelir. Üretimin 2/3'ünü karşılar. Ege'yi, Marmara, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgeleri izler. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Dünyanın başlıca zeytin üreticisi ülkeleri Akdeniz çevresinde yer alırlar. İspanya, İtalya en büyük üreticilerdir. Bunları, Türkiye, Yunanistan, Tunus, Portekiz, Suriye, Fas, Libya ve Cezayir izler. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Susam: Yetişme döneminde yağ oranını artırmak için sıcağa gereksinim duyar, çok su istemez. En fazla; Akdeniz, Ege, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgelerinde yetiştirilir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Şekerpancarı: Ilıman iklimin bitkisidir. Az yağışlı yerlerde sulamaya gereksinim duyar. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Kıyı bölgelerimiz daha çok gelir getiren ürünlere ayrıldığı için tarımı iç bölgelerimizde yoğunlaşmıştır. Bekletilmemesi gerektiğinden, pancar ekimi şeker fabrikalarının bulunduğu yerlerde geniş yer tutar. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Ayçiçeği: Mısır gibi, bir yaz bitkisidir. Mısır kadar yaz yağışlarına bağlı kalmadığından tarımı yaygındır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Marmara Bölgesi özellikle Trakya ayçiçeği tarımında başta gelir Marmara Bölgesi özellikle Trakya ayçiçeği tarımında başta gelir. Orta Karadeniz, Ege ve iç Anadolu Bölgelerinde yetiştirilir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Ayçiçeği 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Soya Fasulyesi: Üretimi son yıllarda artmıştır. Sulama koşullarının ve yaz sıcağının uygun olduğu alanda yetiştirilir. En fazla (%90) Akdeniz'de yetiştirilir. (Samsun, Adana, İçel, Hatay, Antalya.) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Çay: Muson Asyası’na özgü bir üründür. Çay ağaççığı doğal yetişme koşullarını Doğu Karadeniz'de bulur. Özellikle Rize çevresi, kışları, iki metreyi aşan düzenli yağışları eğimli yüzeyler hazırlayan yer şekilleri ile bu ağaççığın yetişmesine en elverişli yöredir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Çay 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Haşhaş: Yazları sıcak ve orta derecede yağışlı yerlerde yetişir. Tarımı devlet denetimi altında yapılmaktadır. Yıllık haşhaş üretiminin % 90 kadarını Afyon, Denizli, Konya, Burdur, Kütahya, Tokat, Isparta illeri sağlar. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Anason: Alkollü içkilere koku vermek amacıyla kullanılır. Yatıştırıcı özelliği nedeniyle çay olarak da tüketilmektedir. Anason üretimi Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerimizde yapılmaktadır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Gül: Üretim miktarı en az olan sanayi bitkilerimiz arasındadır. Gül bahçelerinin %90’ı Isparta’da bulunmaktadır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Meyveler Türkiye tarımının önemli kollarından biri meyveciliktir. Bu durumun nedenleri şöyle sıralanabilir: 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Üretim miktarı oldukça yüksektir. Türkiye kadar çeşitli meyve yetiştiren ülkeler azdır. Bu çeşitlilik, aynı meyvenin bölgeden bölgeye değişen farklı türleri de dikkate alınırsa daha da artar. Üretim miktarı oldukça yüksektir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Çoğu, yaş olarak iç pazarlara yönelir ve tüketilir. Bazı meyvelerimiz kurutulur. Bunlar içinde fındık, üzüm, incir dış satım (ihracat) mallarımız arasında önemli yer tutar. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Fındık: Fındık ağacı özellikle Doğu Karadeniz Bölümünde iyi yetişmektedir. Yıllık yağışların bol oluşu, kış aylarının ılık geçmesi fındığın aradığı doğal koşullardır. Soğuk geçen ve uzun süren kışlar ürün üzerinde olumsuz etki yapar. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Fındık genellikle 600 – 700 m den sonra yetişmez Fındık genellikle 600 – 700 m den sonra yetişmez. Fındık üretiminin % 75 kadarını Doğu ve Orta Karadeniz (Ordu - Giresun), %23 kadarını da Batı Karadeniz (Akçakoca) kıyıları verir. Çok az bir bölümü de Marmara Bölgesinde üretilir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye hem üretim miktarı, hem da kalitesi bakımından dünyada başta gelir. Ürünün çok büyük bir bölümü ihraç edilir. İtalya ve İspanya başlıca rakip ülkelerdir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Fındık 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Üzüm: Ülkemizde en yaygın, miktarı bakımından en fazla üretilen meyvedir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Ege Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu üzümü en çok üreten bölgelerimizdir Ege Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu üzümü en çok üreten bölgelerimizdir. En az üzüm üreten bölgemiz ise çok yağışlı ve nemli Karadeniz'dir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Üzüm 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

İncir: İncir ağacının yetişme alanı, ne fındıkta olduğu gibi çok belli bir bölgeye bağlıdır, ne de üzümde olduğu gibi Türkiye'nin her yanına dağılmıştır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Zeytin kadar olmamakla birlikte subtropikal iklimin bitkisidir Zeytin kadar olmamakla birlikte subtropikal iklimin bitkisidir. Başta Ege ve Akdeniz Bölgeleri olmak üzere deniz ikliminin görüldüğü kıyı bölgelerimizde toplanmıştır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

İncir 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Turunçgiller: Yüksek sıcaklık, bol su ister. Don olaylarına karşı duyarlıdır. Bu yüzden subtropikal bölgenin ürünüdür. Akdeniz, Ege Bölgelerinde ve az miktarda da Doğu Karadeniz kıyılarında yetiştirilir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Turunçgiller 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Antepfıstığı Dünyanın çok sınırlı bölgelerinde yetiştirilen antepfıstığı ağacı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bitkisidir. (Fındığın Karadeniz'e özgü bir ürün olması gibi). Üretim miktarı zeytinde olduğu gibi yıllara göre çok değişiklik gösterir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Elma: Türkiye'de üzümden sonra en çok yetiştiri­len ve tarım alanı en yaygın meyvedir. En yoğun üretim bölgesi İç Anadolu ile İç Anadolu'ya komşu kesimlerdir. Niğde, Konya, Nevşehir, Amasya en çok elma üreten illerimizdir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Muz: Tropikal bir meyve olan muz, ülkemizde Alanya, Gazipaşa ve Anamur’da yetiştirilir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Çiçekçilik: Çiçek, bir ticaret malı durumuna geldikten sonra, çeşitlilikleriyle bunların yetiştirildiği, pazarlamaya hazırlandığı yerler çoğalmıştır. Çok çeşitli çiçekler, özellikle Yalova'da yetiştirilmektedir. Kıyı bölgelerimizde yer yer başka çiçek yetiştirme yerleri çoğalmıştır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Tarım Ürünlerinin Sınıflandırılması Ekim alanı sınırlandırılan ürünler: Haşhaş, Tütün, Pirinç, Kenevir, Şekerpancarı. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Doğal yetişme alanı dar olan ürünler:   Doğal yetişme alanı dar olan ürünler: Her yerde yetişmeyen ancak belirli bölgelerde yetişen ürünlerdir. Muz, çay, fındık, turunçgiller, zeytin, incir; sıcaklık ve nem bakımından özel koşullar istediklerinden sadece belirli alanlarda yetişirler. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Doğal yetişme alanı geniş olan ürünler: Doğal koşullar bakımından seçici olmayan ürünlerdir. Üzüm, buğday, arpa, çavdar, elma, şekerpancarı, ayçiçeği, tütün, pirinç ve patates bu gruba girer. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye’de Hayvancılık Hayvancılık geniş anlamda tarım çalışmalarının bir koludur. Evcil hayvanların etinden, yününden, gücünden, sütünden, derisinden ve diğer ürünlerinden yararlanmak amacıyla yapılır 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye, coğrafî konumu sonucu ortaya çıkan iklim tipleriyle ve yeryüzü şekillerinin etkisiyle hayvan besleme ve yetiştirilmesine elverişli koşullara sahip olan bir ülkedir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye'de hayvan sayısı fazla olmasına karşın hayvancılık ekstansif (geleneksel) yöntemlerle yapıldığı için verim düşüktür. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Hayvancılığın geliştirilebilmesi için şunlar yapılmalıdır: a) Hayvan soylarının ıslahı; yani türlerin iyileştirilmesi gerekir. b) Otlakların düzenlenmesi ve yem sorunun çözümlenmeli. c) Besicilik ve ahır hayvancılığı geliştirilmeli. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Küçükbaş Hayvancılık Bu ad altında koyun, kıl keçisi, tiftik keçisi toplanır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Koyun: Kısa boylu otların yetiştiği bozkırlara uymuş bir hayvan soyudur. Türkiye'nin birçok yerinde ve özellikle yarı kurak olan step (bozkır) sahalarında başlıca yetişme yerini bulmuştur. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Koyun, yürüyüşü ağır bir hayvan olduğundan dik yamaçlı yerleri değil, düz veya hafif dalgalı arazi ister. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Kıl Keçisi: Koyuna göre tabiat şartlarına daha dayanıklı, daha kolay beslenebilen bir hayvandır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Dik yamaçlı yerlerde yetiştirilir Dik yamaçlı yerlerde yetiştirilir. Orman korunması nedeniyle kıl keçisi sayısında son yıllarda biraz azalma görülmüştür. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Tiftik Keçisi (Ankara Keçisi): Bunların tüyleri ince, uzun ve ipek gibi parlaktır. Bu keçinin başlıca yaşama sahaları İç Anadolu'nun kuzey ve batı kenarları ile doğu kenarları ve aşağı Kızılırmak kesiminin batı yakasıdır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Büyükbaş Hayvancılık Bu ad altında sığırlar ile mandalar göz önüne alınır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Sığır: Türkiye'nin her bölgesinde sığır yetiştirilir. Hayvan sayısı bakımından koyundan sonra gelir. En fazla Erzurum - Kars bölümünde beslenir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Manda: Türkiye'nin bol sulu ve bataklık yerlerinde beslenir. (Karadeniz, Marmara) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Kümes Hayvancılığı Etinden ve yumurtasından yararlanmak için üretilen ve beslenen tavuk, hindi, kaz, ördek gibi kanatlı hayvanlar kümes hayvanları adı altında toplanmıştır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Yakın zamana kadar kümes hayvancılığı küçük aile işletmeleri şeklindeydi. Sonraları şehirler çevresinde modern tavuk çiftlikleri kurulmuştur. Kümes hayvancılığı en fazla Marmara Bölgesi'nde yapılmaktadır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

İpek Böcekçiliği İpek böceği, dut yaprağıyla beslenen tırtıl cinsi bir böcektir. Türkiye'de en fazla Marmara Bölgesi'nin güneyinde yetiştirilmektedir. (Bursa, Balıkesir, Ankara, Denizli, Antalya, Hatay, Diyarbakır, Amasya, Elazığ.) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

İpek dokumacılığı Bursa ve İstanbul'da toplanmıştır İpek dokumacılığı Bursa ve İstanbul'da toplanmıştır. Bu arada suni ipeğin rekabeti olumsuz etki yapmıştır. (Gemlik, Bursa, İstanbul) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Arıcılık Ekonomik değeri yüksek olan bal üretimi, tüm coğrafi bölgelerimizde yapılmakla birlikte Ege Bölgesi'nde en modern yöntemlerle yapılmaktadır (Muğla, Antalya, Şemdinli, Bitlis, Ankara, Ege Bölgesi, Erzurum, Kars) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Balıkçılık Denizlerden, akarsulardan ve göllerden elde edilen balık ve diğer ürünlerin üretimi, ülkemiz ekonomisine katkısı fazla olmayan faaliyetlerdir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Denizlerimiz açık deniz olmayıp iç denizler durumundadır. Türkiye'de deniz balıkçılığının geri kalmasının önemli nedenleri şunlardır: Denizlerimiz açık deniz olmayıp iç denizler durumundadır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Balıkçılığın en ilkel şekli olan "kıyı balıkçılığı" yapılmaktadır. Balıkçılık, teknik donanımı fazla olmayan araçlarla yapılmaktadır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Balık türleri yeterince tanınmamaktadır. Aşırı deniz kirliliği ve usulsüz avlanma vardır. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye’de Ormancılık Ormanların dağılışında sıcaklık ve nemlilik büyük etkendir. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye'nin orman bakımından yoksullaşması şu nedenlerle açılanabilir: Türkiye, orman yetişmesi için elverişli bir ülke olmasına karşın, orman bakımından yoksul sayılır. Türkiye'nin orman bakımından yoksullaşması şu nedenlerle açılanabilir: 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye'nin çok eski bir yerleşim yeri olması ve coğrafi durumuna bağlı olarak birçok savaşlara ve istilalara uğraması, 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Nüfusu besleyecek tarım alanlarının ve meraların bulunmasının zorunluluğu. 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye'de coğrafi bölgelere göre ormanların dağılışı şöyledir: Karadeniz Bölgesi : % 27 Akdeniz Bölgesi : % 22 Ege Bölgesi : %17 Marmara Bölgesi : %13 Doğu Anadolu Bölgesi: %10 İç Anadolu Bölgesi : %8 Güneydoğu Anadolu Bölgesi: %3 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye’de ormanlar 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Bu görüşün doğruluğu, aşağıdakilerden hangisine bağlıdır? "Türkiye'de, tarım alanlarında kullanılan traktör sayısı ne denli artarsa artsın, tarım alanında hayvan gücüne duyulan gereksinim tümüyle ortadan kalkmayacaktır." Bu görüşün doğruluğu, aşağıdakilerden hangisine bağlıdır? A) Traktör kullanımıyla ilgili bilgi eksikliğinin sürüp gitmesine B) Traktörden, toprak işleme dışındaki amaçlarla da yararlanılmasına C) Hayvan gübresine duyulan gereksinimin sürmesine D) Tarım alanlarından bir bölümünün traktörle işleyemeyecek durumda olmasına E) Hayvancılığın, ülke ekonomisindeki önemini korumasına (1981/I) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Tarımda makine kullanımı önemli ölçüde verim artışı sağlamasına rağmen, Türkiye'de hayvan gücünden yararlanma ve basit araçların kullanımı sürmektedir. Tarımda tümüyle makineleşmeye geçilememiş olmasında, aşağıdakilerden hangisinin önemli bir rolü yoktur? A) Tarım alanlarının bir kısmının makineli tarıma elverişsiz olması B) Tarım çalışmalarının kısa süreli olması C) Makine fiyatlarının bazı üreticilerin ödeme gü­cünün üstünde olması D) Kırsal kesimde, işgücünün daha ucuz olması E) Makineli tarımın ekonomik olamayacağı kadar küçük işletmelerin bulunması (1990/I) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye'de çiftçilere yeterli tarım ilacı, gübre ve sulama suyu sağlanması, tarımsal üretimi artırır. Bu cümlede belirtilen önlemlerin beklenen sonucu vermesi, Türkiye koşullarında, aşağıdakilerden en çok hangisine bağlıdır? A) Yeni ekim alanları açılmasına B) Bakım giderlerinin kredilerle karşılanmasına C) Nadasa bırakma yönteminin terk edilmesine D) Tarımsal ürün çeşitlerinin azaltılmasına E) Makineli tarıma geçilmesine (1982/II) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye'de tarımda görülen aşağıdaki gelişmelerden hangisi, sulanabilen alanların genişletilmesine bağlı değildir? A) Ürüne uygun gübre kullanımının yaygınlaşması B) Birim alandan elde edilen ürün miktarının artması C) Yılda birden fazla ürün alınan tarım alanlarının genişlemesi D) Nadasa ayrılan toprakların azalması E) Sebze ve endüstri bitkileri üretiminin yaygınlaşması (2002/ÖSS) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye'de nadasa ayrılan alanlarda son yıllarda azalma görülmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu durumun ortaya çıkmasında etkili değildir? A) Sulama olanaklarının artması B) Gübreleme olanaklarının artması C) Makineli tarımın yaygınlaşması D) Tarımla uğraşan nüfusun azalması E) Nöbetleşe ekimin yaygınlaşması (1993/II) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Aşağıdakilerden hangisi bu durumun sonuçlarından biri değildir? Türkiye'de, tarıma elverişli alanların bir kısmı sanayi kuruluşları ve kent alanları içinde kalmakta, gün geçtikçe tarım için daha elverişsiz olan çayır ve meralar ile orman alanları tarım topraklarına dahil edilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu durumun sonuçlarından biri değildir? A) Erozyonun hızlanması B) Tarımda verimin düşmesi C) Doğal bitki türlerinin yok olması D) Sulanabilir tarım alanlarının genişlemesi E) Doğal çevrenin kirlenmesi (1997/I) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Bu durum, aşağıdakilerden hangisine kanıt gösterilebilir? Türkiye'de bazı tarım ürünlerinde 1985 yılında görülen üretim artışları, yurt dışından sağlanan kaliteli tohumluklar sayesinde gerçekleşmiştir. Bu durum, aşağıdakilerden hangisine kanıt gösterilebilir? A) Türkiye'de tarım alanlarından, daha çok verim alınabileceğine B) Türkiye'de dengesiz beslenme sorununun bulunmadığına C) Türkiye'de modern tarımın yaygınlaştığına D) Türkiye'nin gıda üretimi kendine yeten bir ülke olduğuna E) Tarımda tek tip ürün yetiştiriciliğinin geliştiğine (1986/II) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye'de tarla tarımında birim alandan alınan ürün miktarını artıracak önlemlerden biri değildir? A) Tarım alanlarının genişletilmesi B) Bilinçli gübre kullanımının yaygınlaştırılması C) Sulama olanaklarının artırılması D) Nöbetleşe ekimin yaygınlaştırılması E) Tohum ıslahı çalışmaları yapılması (2003) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Sonbaharda ekilen buğdayın Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde farklı zamanlarda olgunlaşması, sıcaklıkla aşağıdakilerden hangisi arasındaki ilişkiyi gösterir? A) Yükselti B) Yağış miktarı C) Toprak çeşidi D) Denize yakınlık E) Enlem 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Temmuz ayı başında İzmir'den Kars'a giden bir kişi, İzmir'de tamamlanmış olan buğday hasadının Kars'ta yeni başlamakta olduğunu görmüştür. Bu gözleme dayanarak, Türkiye'nin doğusu batısı ile ilgili aşağıdaki yorumlardan hangisi yapılabilir? A) Sıcaklık doğuda daha düşüktür. B) Ekim alanları doğuda daha geniştir. C) Makineli tarım doğuda daha azdır. D) Kurak mevsim doğuda daha kısadır. E) Sulu tarım doğuda daha azdır. (2000/ÖSS) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

İç Anadolu Bölgesinde Nisan ayının yağışlı, Temmuz ayının kurak geçmesi buğday verimini artırmaktadır. Buna göre, bu bölgede buğday verimi aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir? A) Yıl içinde yağışlı geçen gün sayısı B) Yıllık yağışın miktarı C) Yağışın yıl içinde dağılışı D) Yıl içinde düşen yağışın biçimi E) Toprağın yağışı sızdırma derecesi (1989/I) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye'deki coğrafi bölgelerin iklim özellikleri göz önüne alındığında, aşağıdakilerden hangisi Iğdır Ovası'nda pamuk yetiştirilmesine benzer bir durumdur? A) Gemlik'te zeytin yetiştirilmesi B) Aydın'da incir yetiştirilmesi C) Giresun'da fındık yetiştirilmesi D) Rize'de turunçgil yetiştirilmesi E) Konya'da buğday yetiştirilmesi (1992/I) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Bir yerde iklim, toprak koşulları veya ekonomik koşullar gibi nedenlerle bir bitki türü çok yaygın olarak yetiştiriliyorsa, böyle bitkilere o yöre için "monokültür bitkisi" denir. Bu tanıma göre, aşağıdakilerden hangisinde verilen tarım bitkisi, karşısında verilen yöre için bir monokültür bitkisi değildir? Bitki Yöre A ) Zeytin Edremit Körfezi B ) Çay Rize Yöresi C ) Fındık Ordu - Giresun Yöresi D ) Ayçiçeği Ergene Havzası E) Pamuk Antalya Yöresi (1996/I) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

A) Tütün B) Çay C) Yerfıstığı D) Muz E) Susam Türkiye'nin kıyı kesimleri, iklime bağlı olarak, Akdeniz - Ege, Marmara ve Karadeniz şeklinde üç farklı tarım bölgesine ayrılmıştır. Aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisi, bu tarım bölgelerinin üçünde de yetişir? A) Tütün B) Çay C) Yerfıstığı D) Muz E) Susam 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye'deki büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi ve veriminin artırılmasında aşağıdakilerden hangisi en az etkilidir? A) Besicilikle ilgili eğitime önem verilmesi B) Süt kuzu ve süt dana kesimlerinin önlenmesi C) Yerli ırkların ıslah edilmesi D) Düşük faizli kredi olanaklarının sağlanması E) Yaylacılığın yaygınlaştırılması (1992/I) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye'de orman yangınları, Batı ve Güney kesimlerine göre Kuzey kesimlerinde çok daha azdır. Kuzeyde orman yangınlarının az olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Orman içi yerleşmelerin dağınık olması B) Orman alt sınırının kıyıdan başlaması C) Nem oranının fazla olması D) Ormanların daha çok yamaçlarda yer alması E) Orman içi ulaşım ağının gelişmiş olması (1991/I) 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

Türkiye'de yetiştirilen büyükbaş hayvanları ve bunların belirli yıllardaki sayısını gösteren bir tablo ya da grafiğe dayanarak aşağıdaki bilgilerden hangisine ulaşılamaz? A) Verilen yıllarda hayvan sayıları arasındaki oran B) Belli bir hayvan sayısında verilen yıllara göre artış ya da azalış oranı C) En çok yetiştirilen hayvan D) Birim hayvandan alınan verim E) Belli bir yıldaki toplam hayvan sayısı 07.04.2017 Bülent AKDENİZ

BİLİM DERSANELERİ BÜLENT AKDENİZ TEŞEKKÜRLER ADANA 07.04.2017