YAKUP K. KARAOSMANOĞLU ( )

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞGALLER BAŞLIYOR Reyyan İLCİ 4/C 2643
Advertisements

HALİDE EDİP ADIVAR.
SELİM İLERİ.
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Memduh Şevket Esendal özel yaşamı
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN HAYATI
İçindekiler Hayatı Edebi Görüşleri Eserleri Eserlerinin Özetleri
Kitabın konusu: Hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesi.
ÖZEL YAŞAMI Gülay ERYENTÜ 10 FB-B 31
ATATÜRK'ün HAYATI
YAKUP KADRİ VE YABAN.
Öykü ( Hikaye ).
MİLLİ MÜCADELE (KURTULUŞ SAVAŞI).
Bilgilenelim-Bilinçlenelim
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-I
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTAOKULU KESTEL / BURSA
9. Sınıf Türk Edebiyatı MART Manzum Hikaye.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Ahmet Şuayip’ in Biyografisi
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
HALİT ZİYA UŞAKLIGİL
4 Mart 1965 Afganistan Kabil'de bir diplamatın oğlu olarak doğdu. Ailesi, 1980'de Amarika Birleşik Devletleri'nde siyasi sığınma hakkı elde etti.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Lev Nikolayeviç Tolstoy 9.Eylül 1828 – 20 kasım 1910
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
ATATÜRK Burak Doğutaş B.
Hayatı,Eserleri,Çalışma Yöntemi
Tanzimat dönemi öğretici metinler
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
100. YIL MAŞI VE ANADOLUNUN SESİ
NAMIK KEMAL.
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
SELÇUK TÜREYEN SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
Servet-İ fünun edebİyatI
FECR-İ ATİ DÖNEMİ (GELECEĞİN IŞIĞI)
Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU
FOTOĞRAFLARLA MEHMET AKİF ERSOY
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında, Selanik'te Kocakasım Mahallesi, Islahhane Caddesi'ndeki üç katlı pembe.
Falih Rıfkı Atay
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU’NUN EDEBİ ŞAHSİYETİ
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
YAKUP KADRI KARAOSMANOĞLU.  27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu,  Babasının adı Abdulkadir Bey,  Annesinin adı İkbal Hanım’dır.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM

SÜLEYMAN NAZİF ( ).
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.

1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu 1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu. Az topraklı köylü bir ailenin çocuğu. 1948'de Gönen.
ZIYA GÖKALP (23 MART EKIM 1924). Ziya Gökalp, özellikle Milliyetçilik ve Türkçülük üzerine kaleme aldı ğ ı eserleri ile ünlenmiştir. 18 yaşında.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
HALİDE EDİP ADIVAR.
10edebiyat.net. Tanzimat'tan önce roman kavramına yabancı olan toplumumuzda hikâye kavramı, halk hikâyeleri ve mesnevilerle bir tutulmuş, bir bakıma halk.
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

YAKUP K. KARAOSMANOĞLU (1889- 1974)

Kahire doğumlu. Mısır ve İzmir’de okudu. 1908’de İstanbul’a gelip Fecr-i Ati topluluğuna katıldı. Kurtuluş Savaşı yıllarında Anadolu’ya çağrıldı. Milletvekilliği ve elçilik yaptı Yazarlık, büyükelçilik, milletvekilliği yapmıştır. Sanat hayatına Fecr-i Âti'de başlamış, daha sonra Milli Edebiyat'a katılmıştır.

Küçük hikâyeler ve mistik yazılardan sonra roman yazmaya başladı. Asıl ününü romanlarıyla kazanmıştır. Sağlam bir roman tekniği vardır. “Toplum için sanat” görüşünü benimser.

Anadolucu, Atatürkçü, devletçi, laik bir görüş içerisindedir. Realisttir. Roman dili sadedir. Tarih ve toplum olaylarından her birini bir romanına konu edinmiş,

Romanlarında toplumun panoramasını çizer. Tanzimat’tan başlayarak Cumhuriyet dönemine kadar uzanan zaman diliminde Türk toplumunun yaşayışını ve problemlerini işler. Roman , öykü, anı, tiyatro ,mensur şiir,deneme ve monografi türlerinde eser verdi.

Kiralık Konak'ta üç neslin çatışmasını, Nur Baba'da tekkelerin yozlaşmasını, Hüküm Gecesi'nde Meşrutiyet dönemi parti kavgalarını, Sodom ve Gomore'de Mütareke yıllarındaki İstanbul'un ahlâk bozukluklarını,

Yaban'da Kurtuluş Savaşı yıllarının bir Anadolu köyünü ve aydın - halk çatışmasını, Panorama ve Ankara'da Atatürk dönemi Türkiye'sini

Bir Sürgün'de II. Abdülhamit döneminde Fransa'ya kaçan Jön - Türkleri, Hep O Şarkı ve Anamın Kitabı'nda ise çocukluk anılarını konu edinmiştir. Bu eserleri roman türündedir.

Erenlerin Bağından ve Okun Ucundan adlarıyla kitaplaştırdığı mensur şiirlerinde daha ağır ve sanatlı bir dil kullanmıştır. Kurtuluş Savaşı sırası da Anadolu halkının uğradığı zulümleri Milli Savaş Hikâyeleri’nde anlatır. Zoraki Diplomat ise büyükelçilik yıllarının anılarını içerir.

YABAN Romanın ana kahramanı Ahmet Celal, bir paşa oğludur. Yedek subay olarak katıldığı Birinci Dünya Savaşı'nda bir kolunu kaybetmiştir. Daha otuz beş yaşına basmadan her şeyin bittiğini düşünmektedir. İstanbul’un İngiliz işgaline uğraması üzerine, emir eri Mehmet Ali'nin çağrısına uyarak, 'Orta Anadolu'da Porsuk Çayı'nın kenarındaki köyüne gidip yerleşir. Köylü için Ahmet Celal bir yabancıdır. O nedenle ona "Yaban" derler. Kolunun sakatlığının veya fikirlerinin önemi de yoktur; çünkü köyde pek çok sakat veya akıl hastası vardır.

Köyde lider düşünce yönünden Salih Ağa, inanç yönünden ise Şeyh Efendi'dir. Ahmet Celal Anadolu’ya köylüyü aydınlatmak ve onlarla kucaklaşmak için gitmiştir; fakat düşündüklerinin hiçbiri olmamış, kendisiyle köylü arasındaki gerçeklik ve anlayış farkını yaşayarak görmüştür. Ahmet Celal; köyün en güzel kızı Emine'yi sever; Emine’yi de Mehmet Ali'nin kavruk ve sakat kardeşi İsmail ile evlendirirler.

Köye Yunan Ordusu girinceye kadar köylü savaşla ilgilenmemekte hatta düşman ordusuna yakınlık duymaktadır. Ancak düşman tüm köyü yakıp yıkmaya başlayınca Ahmet Celal, Emine'yi de yanına alarak kaçar. Emine ağır yaralanır, Ahmet Celal bilinmeyen bir yere doğru gider. Yıkıntılar arasında Ahmet Celal'in yarısı yanmış hatıra defteri bulunur.

KİRALIK KONAK Eski nazırlardan Naim Efendi , kızı Sekine , damadı Servet , torunları Seniha ve Cemil ile aynı konakta yaşamaktadır. Roman bu üç kuşağın düşünce ve yaşam tarzlarındaki farklılıklar üzerine kurulmuştur. Damadı lükse düşkün bir adam , Seniha serbest yetişmiş bir kızdır. Seniha’ nın çevresinde Faik ve Hakkı Celis adlı iki genç vardır. Seniha Faik’ ten hamile kalır. Naim Efendi sarsılır. Hakkı Celis cepheye gider. Seniha ise Avrupa’ya gider. Hakkı Celis şehit olur. Bunu öğrenen Naim Efendi hızla çöken bir dünyada yapayalnız kalır.

ANKARA Üç ayrı bölümden oluşan eserin ilk bölümünde Milli Mücadele yıllarındaki Ankara’yı buluruz.İstanbul’dan gelmiş Selma Hanım,kocası Nazif Bey’in etkisiyle bir zamanlar yadırgadığı Milli Mücadele’ye inanmaya başlar,ancak bu sefer de kocası Sakarya Muhaberesi’nden korkarak kaçmanın yollarını aramaktadır.Selma,Binbaşı Hakkı Bey’le mücadeleye devam eder ve yaralılara hemşirelik yapar. *****İkinci bölümde hürriyet yıllarının Ankara’sı anlatılır.Binbaşı Hakkı Bey’le Selma evlenmiştir. ***** Üçüncü bölümde hürriyet ruhu ile aydın gençler yetişmiştir.Bunlardan biri de Neşet Sabit’tir. Selma üçüncü evliliği bu gençle yapar ve mutluluğa kavuşur.

SODOM VE GOMORE Mütareke dönemindeki İstanbul’ da sosyal yaşam anlatılmıştır. Romanda Sami Bey ve ailesi ile bu aileyle ilişkili yerli ve yabancı kahramanlar anlatılır. Tek olumlu kahraman Leyla’ nın nişanlısı Necdet’ tir. NOT: Sodom ve Gomore Ürdün’ de günahkârlıkları yüzünden Tanrı’ nın gazabına uğrayarak yerle bir edilmiş iki şehrin adıdır.