Uygarlık nedir? Uygarlık ve Çağdaşlık Bilgilendirme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

Etik Günü Göktuğ Kubat 4-C 414 Göktuğ Kubat.
FİKİR AKIMLARI VE LİDERLER.
Karanlık Çağ İlk Çağ Orta Çağ Yeni Çağ Yakın Çağ
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ. KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ ETKİNLİKLERİ Sosyal, sanatsal ve kültürel bir eğitim-öğretim merkezi olan Kültür Müdürlüğümüz, Öğrenci kulüpleri ve.
A. KARAHİSAR & D. GENÇLERBİRLİĞİ SİİRTSPOR & YOZGATSPOR AŞ ERZURUM BLD. & A. ÜSKÜDAR ÇARŞAMBASPOR & ARAKLISPOR AYDINSPOR 1923 & SANCAKTEPE BLD. PAZARSPOR.
HACETTEPE & MANAVGAT EVRENSEKİ KEÇİÖREN SPORTİF A.Ş. & MKE KIRIKKALE İNEGÖLSPOR & BAYRAMPAŞA BLD. VANSPOR & KIRIKHANSPOR D. BAKIR BŞ BLD. SPOR & A. SEBATSPOR.
2011 – 2012 SEZONU BANK ASYA 1. LİG FİKSTÜR ÇEKİMİNE HOŞGELDİNİZ.
PNÖMATİK TEMEL SEVİYE TP101 UYGULAMALAR.
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
UYGARLIK TARİHİ 1. HAFTA UYGARLIK NEDİR?
ORHAN EREN İLKOKULU 1-A.
Analitik Eğitim Felsefesi
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
1.HAFTA HAFTA HAFTA HAFTA HAFTA HAFTA HAFTA HAFTA
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
1 İSTANBUL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ “Hocaların Gözüyle 2012 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması” Kantitatif Araştırma Özeti Ocak 2012 İstanbul.
AYDINLANMA ÇAĞI.
SANATSIZ KALAN BİR TOPLUMUN HAYAT DAMARLARINDAN BİRİ KOPMUŞ DEMEKTİR.
Kültür.
TEST – 1.
Sosyolojide Kullanılan Bazı Kavramlar
ATATÜRK İLKELERİ.
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
BATI EDEBİYATINDA EDEBİ AKIMLAR
Yabancı dil öğrenirken o dilin konuşulduğu ülkenin kültürünü tanımak, Farklı bölümlerde öğrenim gören öğrencilerin de yabancı dil derslerinde ve ders.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Hacettepe Üniversitesi Hacettepe Sanat Müzesi
1. YEREL SAAT Güneşin gökyüzündeki durumuna göre ve yeryüzündeki cisimlerin gölge boyuna göre ayarlanan saate yerel saat denir. *Yani güneşin en tepede.
FELSEFEYE GİRİŞ II An Introduction to Philosophy
Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi Sosyal Bilimler Bölümü
. Hülya SUFRACI PSi. Dan ve Reh. Öğr YGS- LYS 2015 Fahrettin Arar Çok Programlı Anadolu Lisesi.
İletişim ve Toplum 2010 Bahar
Doç.Dr. Ahmet MUTLU Ondokuz Mayıs Üniversitesi İİBF
Değerler Eğitimi Hoşgörü
DİL VE KÜLTÜR.
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK ÇAĞDAŞLAŞMASI
TOPLUMSAL TABAKALAŞMA
Tarihin Faydalandığı Bilim Dalları
Kültür ve Dil Hüdayi Can Çankırı, 2014.
Zaman içinde bilim.
SANAYİ DEVRİMİ Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
Felsefe Nedir?.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
Dönemlere Ayrılma Her dönüm noktası, hem yeni bir gelişmenin başlangıç noktası, hem de bir önceki gelişmenin doruk noktası olmaktadır.
BATI EDEBİYATINDA EDEBİ AKIMLAR
ATATÜRK İLKELERİ Atatürkçülük, Türkiye’nin gerçeklerinden doğmuş bir düşünce sistemidir. Türk milletinin iradesiyle oluşmuş, tarihi bir gelişmenin ürünüdür.
TARIM ÖNCESİ YAŞAM.
SANAT TARİHİ.
ÜNİTE İLK ÇAĞ DÖNEMİ 2.KONU: UYGARLIKLAR
ZAMANDA YOLCULUK YAPMAK İSTER MİSİNİZ?
RÖNESANS Nurdan Gül Kökten Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi.
Tarih Sosyolojisi-4- Yöntem-1- Tarihsel Materyalizm.
İSLAM MEDENİYETİ Prof. Dr. Şadi Eren.
TARİHİ ÇEVRE VE MÜZE BİLİNCİ
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM
Kültür ve Özellikleri.
Sosyoloji Tarihi-A- Klasik Sosyoloji Tarihi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İKİ SAVAŞ ARASI DÜNYA VE MİLLETLER CEMİYETİ
Sunum transkripti:

Uygarlık nedir? Uygarlık ve Çağdaşlık Bilgilendirme Uygarlık Tarihi Uygarlık nedir? Uygarlık ve Çağdaşlık Bilgilendirme

Uygarlık deyince birbirinden farklı 2 şey anlaşılır. Uygarlık nedir? Uygarlık deyince birbirinden farklı 2 şey anlaşılır.

“Barbarlık” denilen durumun karşıtı olan anlamıyla “uygarlık ” Bu anlamıyla “uygar millet” veya “uygar toplum” deyince, gelişme yolunda hayli ilerlemiş, ideal ölçülere pek yaklaşmış bir topluluk anlaşılmaktadır. Bu ifade bir değer yargısı taşımaktadır.

Diğer anlamıyla uygarlık... ...bir millet ya da toplumu başka millet ya da toplumlardan ayıran, onun özgün yanını ortaya koyan, yaşayış biçimlerinin, kullanılan aletlerin, çalışma biçim ve yöntemlerinin, inançların, düşünsel ve sanatsal faaliyetlerin, siyasal ve sosyal örgütlenme biçimlerinin bütünüdür.

Uygarlık Ancak uygarlığın ortaya çıkışı, insanlığın evriminin belli bir aşamasında oluyor. Barbarlık’tan sonraki bir aşama olarak “uygarlık”, kent yaşamı, devlet, yazı, kanun, matematik demektir özetle.

Batı dillerinde Uygarlık Zivilisation/Civilisation Batı’da Civilisation ifadesinin 300 yıllık bir geçmişi var. Fransız Devrimi’nin gerçekleştiği dönemdir Avrupa’da. Burjuvazi batılı toplumun en zengin sınıfı haline gelmiştir. Avrupa Aydınlanma çağını geride bırakmıştır. İlerleme felsefesi bu dönemin felsefesidir. Batı Avrupa’da yaşamın ve düşüncenin vardığı bu aşama yeni bir kelime ile anlatılmak istenir ve Civilisation, yani uygarlık bu yeni yaşam görüşünün karşılığı olur.

Batı dillerinde Uygarlık Bu anlamıyla uygarlık, aslında belli bir toplum tipinin, yani Fransa, İngiltere, Almanya gibi belirli bir aşamaya varmış toplumların yaşayışlarını kast ediyor. Hatta bu toplumlarda sosyal sınıf olarak piramidin üstünde yer alan burjuvazi uygarlığıdır kast edilen. Dolayısıyla bu toplumlar öteki bütün toplumlardan ileride, onlara örnek teşkil edecek durumdadır. Tek Uygarlığın Batı Uygarlığı olduğu düşünülür.

Uygarlığı Yapan nelerdir? Her insan topluluğu da uygarlığa yol açmıyor. Bir topluluğun uygarlık aşamasına vardığını söyleyebilmek için, kendisinde bazı koşulları ve nitelikleri toplamış olması gerekiyor Her uygarlık, belli bir iktisadi yapının biçimlendirdiği bir değerler sistemidir.

İktisadi yapı nedir? İktisadi yapı, insanların doğa ile mücadelesini ve o mücadelenin ortaya çıkardığı ilişkileri içine alıyor. İnsanlar yaşamak ve bunun ötesinde- hayvanlardan farklı olarak, doğayı aşabilmek için çalışıp üretmek, bunun için de birtakım üretim araçları kullanmak, üretimdeki çalışmaları da örgütlemek zorundadır.

Daha geniş bir tanımla.. İktisadi yapı, üretim faaliyetlerinde kullanılan maddesel araçlar ve tekniğiyle, üretim ilişkileriyle, sonuçta bütün bunları kapsayan üretim biçimiyle, insan topluluklarının, giderek uygarlıkların “temel yapı”sını oluşturuyor.

Uygarlık Bu tanıma ilaveten uygarlığı oluşturan temel bir diğer nitelik değerler sistemidir. Siyasal ve hukuksal kurumlar, din, ahlak, felsefe, edebiyat, sanat, özetle bir kültürü oluşturan bütün öğelerdir. Hiç bir Uygarlık homojen değildir Bir uygarlık, başka bir uygarlık ya da uygarlıklarla ilişki içindedir mutlaka.

Uygarlık ve Çağdaşlık 1. isim Uygar olma durumu, medeniyet, medenilik. 2. Bir ülkenin, bir toplumun, maddi ve manevi varlıklarının, fikir, sanat çalışmalarıyla ilgili niteliklerinin tümü, medeniyet

Uygar - sıfat 1. Fikir, sanat ve endüstri alanlarında çok büyük bir gelişme göstermiş olan, medeni 2. Kültürlü, eğitimli, görgü kurallarına uyan, medeni (kimse)

Çağdaşlık - isim 1. Çağdaş olma durumu, çağcılık, modernlik, asrilik, muasırlık, modernizm.

Çağdaş - sıfat 1. Aynı çağda yaşayan, çağcıl, asri, muasır 2. Bulunulan çağın anlayışına, şartlarına uygun olan, çağcıl, uygarca, asri, modern

Konular Hafta 1 – 14.03.2013 Giriş, genel bilgilendirme. Tarih öncesi Çağlar Hafta 3 – 28.03.2013 - Hafta 4 - 04.04.2012 Eski Mezopotamya Tarihi ve Uygarlığı Hafta 5 – 11.03.2013 Eski Mısır Tarihi ve Uygarlığı Hafta 6 – 18.03.2013 Eski Anadolu Uygarlıkları Hafta 7 – 25.03.2013 1. Ara Sınav Hafta 8 – 02.05.2013 Orta Asya ve İran Uygarlıkları Hafta 9 – 09.05.2013 Eski Yunan Uygarlığı - Roma Uygarlığı Hafta 10- 16.03.2013 Ortaçağlar Tarihi ve Uygarlığı (5.-15. Yy) Hafta 11- 23.05.2013 2. Ara Sınav Hafta 12– 30.05.2013 Yeniçağ’da Avrupa (15.-17. Yy) Hafta 13- 06.06.2013 Aydınlanma Çağı (18.Yy) Hafta 14- 13.06.2013 Demokrasi Devrimleri ve Sanayi Devrimi

Dersin Tanımı ve Hedefi Kronolojik akış içerisinde tarih öncesi çağlardan giriş yapılarak 20. Yüzyıla kadar olan uygarlık tarihi işlenilecektir. Farklı uygarlıkların karşılaştırılması. Farklı kültürlerin mitolojisi hakkında bilgi sahibi olmaları. Dersin Hedefi Öğrencilerin genel kültürlerinin geliştirilmesi. Tarihteki neden-sonuç ilişkileri hakkında bilgi sahibi olmaları. Öğrendikleri bilgileri çeviri yaparken kullanmaları.

Başarının Değerlendirilmesi I. Ara Sınav %20 II. Ara Sınav %20 Genel Sınav %50 Sınıf içi katılım ve ödevler %10

Kaynak Roberts, J.M. (2011), Dünya Tarihi, İnkılâp Kitabevi, İstanbul. Tanilli, S. (2011), Uygarlık Tarihi, Cumhuriyet Kitapları, İstanbul. AÖF Uygarlık Tarihi ders kitabı AÖF Çağdaş Dünya Tarihi ders kitabı