CASE STUDY SEDA ERDEM 060080352. A serial killer of elderly women: Analysis of a multi-victim homicide investigation (2009)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan ve Sunan Fatma Sena YAMAN.
Advertisements

 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYAN HÜLYA AYTEK İ N GÜNDÜZ-A 2.SINIF.
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
 Web-Log kelimesinden türetilen bloglar, yazarların herhangi bir konu hakkında hızlı ve kolay ş ekilde yorumlarını, ba ğ lantılarını yazılarını, resimlerini,
ORHAN YÜCEL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
İNSAN-MAKİNA SİSTEMLERİNDE PERFORMANSI ETKİLEYEN SOSYAL FAKTÖRLER
Dün daha, Yirmi yaşındaydım Yaşamla eğleniyor, Çok fazla zamanım olduğunu sanıyordum Ama farkında değildim ki zaman, Parmaklarımızın arasından kayıp.
Türkiye’nin AB’ye Giriş Süreci ve Ermeni Meselesi
Yüksek Gerilim Dersi Koruma Röleleri
GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİYLE DERS PARTNERİ OLMAK
GÖZLERİN(Nazım Hikmet)
İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI Gül Nur AKMAN
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
PAMUK PRENSES YEDİ CÜCELER
KÖK HÜCRE MUHAMMED KARAKAYA A-9-D.
LOLİUM PERENNE (İNGİLİZ ÇİMİ).
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
PARÇADA ANLAM.
VERİ ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Turan SET
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
Sunuindir.blogspot.com YAPIM EKLERİ
TÜRETİLMİŞ VERİLER VE HASTALIK ÖLÇÜTLERİ
Uzaktan Eğitim Kuramları
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
DynEd İngilizce Dil Eğitim Sistemi
Tu ğ ba Turan AVRUPA BİRLİĞİ. AVRUPA BİRLİĞİ NEDİR ? Avrupa Birli ğ i ya da kısaca AB yirmi yedi ülkeden olu ş an ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında.
Çocuk Müzesi Projeler Hedefler Finansman kayna ğ ı olu ş turmak Bilinirli ğ i artırmak Farkındalık yaratmak Ba ğ lılık yaratmak.
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
Psikoloji.
KKTC MERKEZ BANKASI BA Ş KANI Dr. Bilal SAN 8 Mart 2013, Lefko ş a Finansal Kriz, KKTC Bankacılık Sektörü ve Kurumsalla ş ma.
İNTERNET GÜVENLİĞİ İÇİN İNTERNET GÜVENLİK SEMİNERİ

Konu: İ sim(Ad) Varlıkları, kavramları kar ş ılayan sözcüklerdir. İ simlerle, kar ş ıladıkları kavram ve nesneler arasında çok sıkı bir ilgi vardır.
ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLAR
K İ M L İ K. “Cem, 16 Eylül 2009 seninle kar ş ıla ş mamızın 10. yılına giriyoruz. Kalbi(m/n) 33 ya ş ında, tenim 64 … Doktorlar, kalp naklinden sonra.
 Internet tabanlı bir "Hukuk Portalı" projesi  Hukukun temel argümanlarına eri ş im.
Master in Advanced European and International Studies.
Denizcilik E ğ itiminde Kalite: Türk Denizcilik Sektörünün Denizcilik E ğ itimi Veren Kurumlardan Beklentileri Selçuk NAS, Serim PAKER, Murat YILMAZEL,
SORULAR.
KKKanola Kanola Yagı. Kanola ş algama benzeyen tek yıllık bir serin sezon bitkisidir. Dünya ya ğ lı tohum üretiminde soya ve palmiyeden den sonra üçüncü.
DRAMA.
Erhan ÖRÜN.  Ermeni Meselesi Nedir?  Dünya Kamuoyunca Kabulü  Avrupa Birli ğ ine Etkileri.
AİLE VE İLETİŞİM AİLE VE İLETİŞİM.
İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA GÜNÜ
KİMYASAL DENGE VE KİMYASAL KİNETİK
WEB 2.0 ARAÇLARI TANITIM MUSTAFA EROĞLU
“Öfke”.
45. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI 2014
l Bir Tehdit Mi? Ar. Gör. Zeynep Erkan Atik.
EVC İ L HAYVAN BESLEMEN İ N YET İŞ K İ NLERDE DEPRESYON DÜZEY İ İ LE İ L İŞ K İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
 "Dünyada her yıl yakla ş ık 1,6 milyon insanın ş iddet olayları sonucu hayatını kaybetti ğ ini biliyor musunuz? Yapılan halk sa ğ lı ğ ı ara ş tırmaları,
 Oyun amacı ekranında görülen sol, sa ğ, ş ut sa ğ, ş ut sol ve zıpla butonlarıyla kar ş ı kalenin çizgi.
Sevda GÜL 1450Y  EEG nedir?  EEG Nasıl Ölçülür?  İ nsan beyninin yaydı ğ ı dalgalar nelerdir?  Epilepsi nedir?  Epilepsi verilenin YSA ile.
DOSYA MENÜSÜ.
HASAN ŞÜKRAN SARUHAN ORTAOKULU

YANMA TEPK İ MELER İ AS İ T – BAZ TEPK İ MELER İ ÇÖZÜNME – ÇÖKELME TEPK İ MELER İ.
ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKÖĞRETİM OKULU 1-A SINIFI SAKARYA/ ARİFİYE
E Hazırlayan;Kapkara1980 Eğitimhane.
HIRISTIYANLIK. Hristiyanlık, 1.YY da Hz. İ sa’nın tebli ğ iyle ba ş lamı ş tır. Hz. İ sa’nın do ğ du ğ u yıllarda Filistin, Roma’nın hâkimiyeti altında.
Hazırlayan : Atahan Aybars ERDEM Fatih ALBAYRAK yılında Bursa’da kurulan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, yıllık 360 bin otomobil ve 450 bin motor.
ESKİ ANTAKYA SOKAKLARI, EVLERİ, ÇARŞISI.Hatay/Antakya'nın Tarih Kokan Evleri, Tarihçesi.
Limonun FAYDALARI VE ZARARLARI.Limon suyunun "MUCİZEVİ ETKİLERİ"
PAYAS KALESİ (CİN KULESİ). Hatay'ın En Önemli Kıyı Üssü "Cin (Payas) Kulesi" Payas Kalesi de denilen Cin Kulesi Hatay (Antakya) ilinin Payas ilçesinde.
BİTKİLERİN YETİŞME ŞARTLARI
İ nternet’in Tarihi Geli ş imi.  Internet, teknik olarak, birçok bilgisayarın ve bilgisayar sistemlerinin birbirine ba ğ lı oldu ğ u, dünya çapında yaygın.
Sunum transkripti:

CASE STUDY SEDA ERDEM

A serial killer of elderly women: Analysis of a multi-victim homicide investigation (2009)

* yılları arasında İ talya’nın güneyinde 15 ya ş lı kadın cinayeti,70 ya ş üstü *3 cinayet hariç ki bunlar bo ğ ularak öldürülmü ş, di ğ er 12 cinayette ise kurbanlar boynundan defalarca bıçaklanmı ş, ayrıca bazıları cinsel saldırıya da maruz kalmı ş *Tüm kurbanlar apartmanların giri ş katında oturuyor ve cesetleri oturdukları katlarda bulunuyor,apartmana zorla giri ş bulgusu yok *Cinayetlerin ço ğ unda katil, kurbanın evindeki mücevher ve parayı da çalmı ş *Disiplinli bir ekip çalı ş ması sonucu katilin profili çıkarılabiliyor MAKALE İ ÇER İĞİ NE GENEL BAKI Ş

MAKALEYE GENEL BAKI Ş (DEVAM) * İş lenen cinayetlerde uygulanan yöntemler daha önce o bölgede i ş lenmi ş cinayetlerde uygulanan yöntemlere benzemiyordu hatta anormaldi. *Buradan failin önceden cinsel suçlarla tutuklanmı ş bir göçmen olabilece ğ i fikri ortaya çıktı. *15 Eylül 1997’de bir ş üpheli yakalandı.Tunuslu, 35 ya ş ında *Adı: BEN MOHAMED EZZEDINE SEBAI. *2007’de Sebai arası i ş lenen 15 cinayeti itiraf etti.

MAKALEN İ N AMACI Makalenin amacı: Güney İ talya’da ya ş anan, örne ğ ine az rastlanan fakat kayda de ğ er bu seri katil olayını, katilin kurban seçim sürecini ve kurbanlarını nasıl öldürdü ğ ünü anlatmaktır. Ayrıca katilin ruh halini, akli dengesini, cinayetler sonrası yapılan ara ş tırmalarda ş ahsa konulan klinik tanıları ve çocuklu ğ unu tartı ş maktır.

OLAY *BEN MOHAMED EZZEDINE SEBAI, 1990 da İ talya’ya yerle ş en Tunuslu biridir. * yılları arasında Güney İ talya’nın Apulia topraklarında 12 ya ş lı kadın cinayeti tespit edildi (70 ya ş üzeri). Cinayetler Apulia topraklarının iki ana bölgesindeydi 1)Foggia’nın çevresi 2) Foggia’nın yakla ş ık 300km güneyindeki Taranto eyaletinde( Ş EK İ L).

*Kronolojik olarak bakarsak 3 kurban 1996da,9 kurban 1997de öldürülmü ş. 12 cinayet de boyundan bıçaklamayla gerçekle ş mi ş, ş imdi tabloda hangi tarihlerde, hangi ş ehirlerde, hangi ya ş larda ve boyunun nerelerinden kaç kez yaralandı ğ ını görebiliriz (Tablo1)=> Kurbanlar, yaşları, bıçaklanma şekilleri ve yara sayıları

Şekil 1: Yara şekilleri, kurbanların bulunduğu eyalet ve tarihler *Yaralara bakıldığında sığ ve açılı ve genellikle solda olduklarından sağ elli bir kişi tarafından cinayetin işlendiği ön görülüyor; fakat cinayet mahalinde bıçak bulunamıyor. Farklı bölgelerde yapılan otopsi sonuçlarından faydalanılarak adli patolojistlerin vardığı kanı: =>>yaraların şekil ve boyutundan anlaşıldığına göre bıçak 2-3 cm ene ve 10-12cm ‘lik uzunluğa sahiptir.

*Kurbanlar apartmanların giri ş katında yerde yatık halde bulunuyor ve içeriye zorla bir giri ş yok *Bu resim 7.olaya aittir: Kurban 82 ya ş ında ve boynunun sol tarafına 8 bıçak darbesi alarak ölmü ş

*Suçlu cinayet sonrası evi da ğ ıttı ğ ından olay yeri inceleme yetkilileri ilk olarak bu da ğ ınıklı ğ ın tipik bir hırsızlık suçu olabilece ğ ini dü ş ündü Bu resim 1.olaya aittir: Gardrop ve yatak üzeri oldukça fazla da ğ ıtılmı ş

*1997nin ba ş larında bölgesel ara ş tırma sonucu ilk 4 kurbanın birbirleriyle ba ğ lantılı oldu ğ u bulundu ve bu sonuç tek bir seri katilin olabilece ğ i fikrini do ğ urdu. Bu teori 1997’nin mayıs ayında i ş lenen ve önceki olaylarla aynı karakteristi ğ e sahip 3 olayın i ş lenmesiyle desteklendi de i ş lenen cinayetlerin zaman tablosuna bakarsak:

*Sonuçta katilin profili olu ş turuldu. Polisin ş üpheliler listesiyle kar ş ıla ş tırılmak istendi. Adli patalojist ve adli psikiyatristlerden olu ş an bir takım, ara ş tırma raporlarını incelemek üzere toplanıyor ve kurbanların ortak özellikleri belirleniyor: --kurbanlar 70 ya ş üzeri kadınlar, -- apartmanların giri ş katlarında oturuyorlar, --içeri girmek için herhangi bir zorlama yok, --kurbanların daireleri soyulmu ş, --kurbanlar boyunlarından bıçaklanmı ş, savunma yaraları *Katilin cinayetler sonrası apartmanda zaman harcadı ğ ı belirlendi. 4.ve 9.olaylarda banyoda kan izlerine rastlandı.Bu da katilin ellerini yıkamak için banyoya girdi ğ inin bir kanıtı. 6.olayda olay yerinde sigara izmaritlerine rastlandı. Olayın i ş leni ş i sıra dı ş ıydı ve katil yabancı uyrukluydu,sa ğ eliyle bıça ğ ı çok iyi bir ş ekilde kullanıyordu. Katil antisosyaldi ve kurbanlarından cinsel açıdan faydalanıyordu. Bu kanıyı A ğ ustos 1997’de i ş lenen 11.olayda kurban üzerinde rastlanan sperm kalıntıları açı ğ a çıkardı.

YAKALANI Ş *16 eylül 1997’de son cinayetini i ş ledikten sonra trene binerken yakalanan Sebai, son cinayetindeki kurbanının kom ş usu tarafından ş ikayet edildi. Kız 8 ya ş ınaydı ve katilin kanlanan elbisesini yok ederken onu gördü. Sebainin, 12.cinayetinden sonra kanlı elbiseden DNA profili çıkarıldı. Sebai ara ş tırmalar sırasında suçsuz oldu ğ unu iddia etti. *Sebai’nin tüm cinayetlerle ba ğ lantısını kurmak zordu.Bu yüzden ve 15. olaylarda ondan hariç 8 ki ş i daha tutuklanmı ş tı (TABLO).

*2005’te Sebai ve 15.cinayetleri kendisinin i ş ledi ğ ini itiraf ediyor. 2007’de de geri kalan 8 cinayeti itiraf ediyor. Bu itiraflar bir önceki tabloda gösterilen tüm cinayetlerin Sebai tarafından i ş lendi ğ ini ortaya koyuyor. 12 cinayet harici kalan bu 3 cinayet normal ölüm gibi gözüküyordu; fakat Sebai bunları elleriyle bo ğ arak öldürmü ş tü. Bunların yanı sıra Sebai’nin parmak izlerine 4. Ve 9.olaydaki apartmanlarda rastlandı. *6. ve 11. olaylarda bulunan sperm ve sigara izmariti kalıntılarından ula ş ılan DNA profili ile Sebai’nin DNA’sı da uyu ş uyordu. Bu da DNA’nın çıkılması zor olayları nasıl çözdü ğ ünü gösteriyor.

SONUÇ-TARTI Ş MA *Sebainin itiraflarına bakılırsa; o, kurbanlarını kasıtlı olarak rasgele seçiyordu ve kurbanları onunla hiçbir ş ekilde ki ş isel bir ileti ş ime geçemeyecek ki ş iler olmalıydı. Ya ş lı kadınların evine, onların yalnız oldukları anda kutsal resim satıcısı olarak giriyor ve hızla kurbanına saldırarak onu öldürüyordu. Boynundan bıçaklamasının sebebi ise kurbanın ba ş kasına ba ğ ıramadan, yardım isteyemeden ölmesiydi. Boyundan bıçaklayarak öldürmek Müslümanlardaki et hazırlama tekni ğ inden (halal) aklına gelmi ş. Bu teknikte,hayvanlar gırtlaklarından kesilerek bilinçleri gidene kadar yani ölene kadar kanı akıtılır ve ölür.

SONUÇ-TARTI Ş MA(DEVAM) *Seri katillerin ya ş adıkları kötü çocukluk yılları onları bu tip cinayetlere yönlendirir. Sebai’nin babası da ona kötü davranıyor, onu tavana asıyor ve ayakların basarak ayaklarını çi ğ niyormu ş. *Sebai itirafları sırasında bu ş ekilde yeti ş mesinde büyükannesinin büyük bir rolü oldu ğ unu söylüyor. Büyükannesi zorba tavırlı ve kötü niyetliymi ş. Ayrıca anne ve büyükannesinin Türk hamamlarındaki ‘’siyah elbiseli’’ ya ş lı kadın arkada ş larından gördü ğ ü tacizler onu İ talya’daki siyah elbiseli ya ş lı kadınları kurban olarak seçmeye yönlendirmi ş. *Adli psikiyatrların görü ş üne göre seri katiller psikopat, ba ş kasına acı çektirmekten zevk alan, deli, antisosyal ki ş iliklere sahiptirler.

D İ NLED İĞİ N İ Z İ Ç İ N TE Ş EKKÜRLER!!!