VERTİGO Vücudun denge sistemlerinden yanlış uyaranlar gelmesi, veya doğru uyaranların yanlış algılanmasıyla ortaya çıkan dengesizlik halidir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SPORDA BECERİ ÖĞRENİMİ
Advertisements

14 Dakikada Mükemmel Bir Vücut
Basınç ve Rüzgarlar şubat.
RÜZGARIN BASINCA ETKİSİ
DUYU ORGANLARI.
BEBEKLER Giriş.
DOĞAL AFETLER SERAP HAMULU.
SPORDA BECERİ ÖĞRENİMİ
İş-GüÇ-EnErJi.
Duyu Organlarımız KULAK GÖZ.
5. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ 7. ÜNİTE IŞIK VE SES
Kuvvet ve Hareket Kuvvet ve Hareket Kuvvet ve Hareket.
DENGE SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ
MERKEZİSİNİRSİSTEMİ Beyin: 5 duyu organından gelen bilgileri değerlendirir. Konuşma ve isteğimizle yaptığımız(istemli) davranışları yönetir. Acıkma,
IŞIK OYUNLARI: GÖLGELER
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
SU HALDEN HALE GİRER.
PARÇACIĞIN KİNEMATİĞİ
AY DEDE.
ALGI NEDİR ? Duyusal uyarımların anlamlı deneyimlere çevrilme süreci. Bu deneyim, yani algı, uyarım ile sürecin ortak ürünüdür.
FEN ve TEKNOLOJİ / KALDIRMA KUVVETİ
RÜZGAR
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
Göz modelinde görüntünün oluşması
Kazım Özenç Seçen Ortaokulu 7-G Sınıfı
Newton'un Hareket Yasaları
DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir.
SORU.
FUTBOLDA MOTOR ÖĞRENMENİN BİYOLOJİK TEMELLERİ
DENGE FİZYOLOJİSİ DR.MUSTAFA HASAN DOÇ.DR.ÖZGÜR YİĞİT 24/09/14.
DUYU ORGANLARI
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz.
DUYU ORGANLARI Çözümlü Konu Testi.
METEOROLOJİ DERSİ RÜZGAR Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
2- Adveksiyon Sisi: Adveksiyon sisi, soğuk yer yüzeyinin üzerinde sıcak ve nemli hava kütlesinin yerleşmesi ile oluşur. Soğuk yer yüzeyine sıcak.
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
Yıldızlar.
HAVACILIK TIBBINA GİRİŞ
12.BÖLÜM YAKLAŞMA KONTROL HİZMETİ Ayrılan Uçak ( Departing Aircraft ): Kalkış yapacak olan bir uçağa verilecek olan kleransta; a)Kalkış için serbest kılındığı.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale ge ç mesine YOĞUŞMA denir.
3NCÜ BÖLÜM HAVA ARAÇLARININ UÇABİLİRLİĞİ - (ANNEX 8)
GÖKYÜZÜ Hazırlayan:Murat GÜNDÜZ Sınıf Öğretmenliği 4-B 1. Öğretim
FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
DENGE Semicircular canal Stapes Oval window Auditory nerve Incus Malleus Apex Round window Cochlea Ear drum (tympanic membrane) Ear canal.
Temel Cimnastik Duruşları
PUSULA.
SINIF: 5 DERS: Fen ve Teknoloji
BÖLÜM 6 DİFERANSİYEL VE AKSLAR. BÖLÜM 6 DİFERANSİYEL VE AKSLAR.
ÜNİTE : 5 DÜNYA, GÜNEŞ VE AY.
SOLUK ALIP VERME.
ON PARMAK KLAVYE (F KLAVYE)
A. DÜNYA’NIN ŞEKLİ Dünya, kutuplardan hafifçe basık, Ekvator’dan şişkin kendine has bir şekle sahiptir. Buna geoit denir. Dünya’nın geoit şekli, kendi.
İNSAN VÜCUDU İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
Havacılıkta Risk Öğeleri
VESTİBÜLER SİSTEM ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
Güneş Sistemi Güneş sistemi, güneşin çekim kuvvetinin etkisiyle; gezegenler, gezegenlerin uyduları, kuyruklu yıldızlar ve meteorların yine güneş etrafında.
Havacılıkta Risk Öğeleri
GELİŞİM VE ÖĞRENME DUYULARIN GELİŞİMİ Prof.Dr.Mustafa Ergün.
Ders 2– Motor Uygulamaları
III. AYIN GÖRÜNEN HAREKETİ - I
ALGILAMA.
YATAK İÇİ DÖNME EGZERSİZLERİ Amacı: 1.Onu rahatlatmak, 2.Dolaşımı hızlandırmak, 3.Vücudun belirli bir bölgesinde uzun süre basınç, uygulamasını önlemek,
 Çevremizdeki cisimleri sahip oldu ğ umuz be ş duyu organımızla tanıyıp algılamaya çalı ş ırız. Görme olayı ise tamamen ı ş ıkla gerçekle ş ir. 2.
ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ENERJI DÖNÜŞÜMLERI. ENERJI NEDIR ?  Enerji kısaca iş yapabilme yeteneğidir. Tıpkı uzunluklar gibi skaler büyüklüktür. Toplamda 8 ana enerji çeşidi vardır.
AYIN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
DOĞAL AFETLERLE İLGİLİ SUNUM.  Doğal Afet Nedir  Doğal afet kendiliğinden oluşan ve yeryüzünde aniden meydana gelen olayların tamamına denir. Doğal.
Sunum transkripti:

VERTİGO Vücudun denge sistemlerinden yanlış uyaranlar gelmesi, veya doğru uyaranların yanlış algılanmasıyla ortaya çıkan dengesizlik halidir.

SPATIAL DISORIENTATION Uçucunun dünya yüzeyine göre pozisyonunu, hareketini ve davranışlarını tam ve bilinçli olarak tayin edememesi durumudur.

UÇUCU VERTİGOSU Uçuş esnasında meydana gelen dönme hissi olarak tanımlanabilen bir illüzyondur. Uçucular dönme hissi olsun olmasın, spatial disorientation’un tüm formlarını uçucu vertigosu olarak adlandırırlar.

DENGE ORGANLARI

VESTİBÜLER SİSTEM Yarım daire kanalları Asıl vestibül (Utrikul ve sakkul) Kohlea (İşitme ile ilgilidir)

VESTİBÜLER SİSTEM

VESTİBÜLER SİSTEM FİZYOLOJİSİ Yarım daire kanalları Angular akselerasyondan etkilenir Asıl vestibül (Utrikul ve sakkul) Lineer akselerasyondan etkilenir

VESTİBÜLER SİSTEMİN MEYDANA GETİRDİĞİ HİS YANILMALARI Graveyard spin ve spirali Lean hissi Korioliz illüzyon Okulogravik illüzyon Okulogyral illüzyon Alternobarik illüzyon

GRAVEYARD SPİN Viril sırasında, bir süre sonra pilotun dönüş hissi azalmaya başlar. Çıkış işlemleri sonucu viril durduğunda, yarım daire kanallarındaki denge hali bozularak aksi yöne hareket başlar ve pilot diğer taraftan virile girdiği hissiyle uçağı aynı yönden tekrar virile sokar.

GRAVEYARD SPİRAL Spinden tek farkı uçağın havada tutunuyor olmasıdır.

GRAVEYARD SPIN

YATIŞ HİSSİ Leans, vestibüler yanılmaların en çok karşılaşılanıdır. MULDER KANUNU: Yarım daire kanallarının algılama eşiğinin saniyede 2,5 derece olduğunu ifade eder.

KORİOLİS İLLÜZYON Yarım daire kanalları sabit bir angular hıza dengelendiğinde yapılan baş hareketleri sonucunda oluşan his yanılmasıdır.

KORİOLİS İLLÜZYON

SOMATOGRAVİK İLLÜZYON Inertia (eylemsizlik) kuvveti ile yerçekimi kuvvetinin bileşkesi sonucunda, otolit organın vücut durumunu yanlış algılaması olayıdır.

OKULOGYRAL İLLÜZYON Bir şahıs ve bir cisim birlikte bir angular harekete sahip olduklarında, şahsın gözü önündeki objelerin ters yönde hareket ediyormuş gibi görünmesidir.

ALTERNOBARİK İLLÜZYON Çeşitli nedenlerle (ÜSYE. vs.) kapalı olan östaki kanalının uçuşta basınç değişikliğine bağlı olarak aniden açılmasıyla ortaya çıkan his yanılmalarıdır.

GÖZÜN MEYDANA GETİRDİĞİ HİS YANILMALARI Yer ve gökyüzü referanslarının karıştırılması Meyilli teşekkül etmiş bulut ve araziler İzafi hareket Yıldızlara fiks olma Büyülenme Otokinezis Coğrafik disoryentasyon

YER - GÖKYÜZÜ REFERANSLARININ KARIŞTIRILMASI Yeryüzü ve gökyüzü ışıklarının karıştırılması veya deniz üstünde uçuşlarda ufuk hattının belirlenememesi halinde oluşan his yanılmasıdır.

YER - GÖKYÜZÜ REFERANSLARININ KARIŞTIRILMASI

MEYİLLİ TEŞEKKÜL ETMİŞ BULUTLAR VE ARAZİLER Meyilli oluşmuş bulut veya dağ yamaçları üzerinde görerek şartlarda yapılan uçuşlarda, kanatları gayri ihtiyari olarak buluta veya araziye paralel tutma isteği sonunda uçağa yatış verilmesiyle oluşan his yanılmalarıdır.

MEYİLLİ TEŞEKKÜL ETMİŞ BULUTLAR VE ARAZİLER

İZAFİ HAREKET Gece kol uçuşlarında, liderin ışığının numaraya doğru hareket ediyor gibi görünmesi halidir. Kolda tutunmayı güçleştirir.

YILDIZLARA FİKS OLMA Gece kol kalkışlarında numaranın frenleri geç bırakması sonucu, parlak bir yıldızı lider zannederek ona doğru gitmeye çalışmasıdır.

BÜYÜLENME Hedef büyülenmesi veya self imposed stresler nedeniyle olan kısa süreli bütün his algılarının durması şeklinde olabilir.

OTOKİNEZİS Karanlıkta sabit bir ışığa 8-10 saniye bakıldığında, ışığın aşağı - yukarı, sağa - sola hareket ediyormuş gibi görülmesidir.

DERİN DUYU SİSTEMİ

COĞRAFİK DİSORYANTASYON Pilotun bulutlu havada veya kıraç arazi üzerinde uçarken, rüzgar vb. nedenlerle hakiki rotasından ayrılarak kaybolmasıdır.

VERTİGO’YU ÖNLEMEK VE ÜSTESİNDEN GELMEK Telkin Alet uçuşuna geç Aletlere itimat et Başını arkaya yasla Düz ve ufki uçuşa geç Kumandayı devret Uçağı terket