Vergilendirme ve Etkinlik

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Arz ve Talep Barış Serkan Kopurlu.
Advertisements

Tam rekabet çok sayıda alıcı ve satıcı firmalar fiyatı veri alırlar
Bazı Kavramlar Piyasa, Pazar (Market) Talep (Demand) Arz (Supply)
Bölüm 3 Talep, Arz ve Piyasa
Chapter 5 Learning Objectives
Arz, Talep ve Hükümet Politikaları
Bölüm 16 Hükümet Harcaması ve Geliri
Bölüm 21 Maliye Politikası ve Dış Ticaret
Esneklik (elastisite) ve Uygulamaları
Esneklik Kavramı Bir önceki bölümde bir malın talep edilen miktarını belirleyen bir takım etkenler bulunduğunu belirtmiş, bu etkenlerdeki değişimlerin.
ARZ VE TALEP II: PİYASALAR VE REFAH
ARZ VE TALEP I: PİYASALAR NASIL İŞLER?
Bölüm 5 Tüketici Tercihi ve Talep
Refah İktisadı Tanım: Kamu Ekonomisi
TÜKETİCİ TEORİSİ fig.
Rekabetçi Piyasalardaki Firmalar
Bir eksik rekabetçi firma;
ETKİN ve EŞİT VERGİLENDİRME
ders 5 Vergİlendİrme & refah Mankiw 2007, BL. 7-8
Chapter 4 Deterministik Talep altında Stok Kontrol
Chapter 1 Learning Objectives
ÇEVRESEL PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜNDE EKONOMİK ANALİZLER
BÖLÜM 4 Kamusal Mallar.
Bu bölümde Sabit kur rejiminde fiyat ve çıktının dengeye nasıl geldiğini, Sabit kur rejiminde para ve maliye politikalarının etkisini, Dalgalı döviz kurunun.
Tam Rekabet Tam rekabet piyasasının dört özelliği:
Bölüm 15 Refah İktisadı David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 9th Edition, McGraw-Hill, 2008 PowerPoint presentation by Alex Tackie.
ARZ YÖNLÜ İKTİSAT.
TEST – 1.
ARZ YÖNLÜ İKTİSATÇILARIN MALİ YÖNÜ VE KAMU TERCİHİ TEORİSİ
ders 2 ARZ, TALEP ve pİyasalaR Mankiw 2007, BL. 4
Finansal Piyasalar Genel Bakış
Tüketici tercihinde 4 ana unsur
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ ALKOLLÜ İÇECEKLER.
Çalışma Sermayesi Yönetimi
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
OHT 2.1 Griffiths and Wall: Economics for Business and Management, 2nd edition© Pearson Education Limited 2008 Talep, Gelir ve Tüketim Davranışları.
DEÜ.İİBF-İktisat Bölümü
VERGİ (devam).
Anahtar Terimler Piyasa Talep Arz Denge fiyatı
İşgücü Piyasası.
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 15. BÖLÜM Borç Politikası.
Ekonomi nedir? EKONOMİ toplumun... üreteceğine... Neyi Kimin İçin
MAKROEKONOMİK ANALİZ 2 YATIRIM Doç. Dr. Yeşim Kuştepeli.
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 16. BÖLÜM Kar Payı Politikası.
Normatif Analiz Araçları
Talep Analizleri Marjinal Fayda Yaklaşımı Yrd.Doç Dr. Dilek Seymen
Tüketici tercihinde etkili dört bileşen
Risk, Kazanç ve Sermaye Fırsat Maliyeti
Talebin fiyat esnekliği
Gelirin Yeniden Dağıtımı: Kavramsal Konular
5 Esneklik BÖLÜM İÇERİĞİ Talebin Fiyat Esnekliği
© The McGraw-Hill Companies, 2005 Bölüm 16 Hükümet Harcaması ve Geliri David Begg, Stanley Fischer and Rudiger Dornbusch, Economics, 8th Edition, McGraw-Hill,
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
Bazı anahtar terimler Piyasa Talep Arz Denge fiyatı
Doç. Dr. Ahmet UĞUR İnönü Üniversitesi İktisat Bölümü.
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
Mikroiktisat: Teori ve Uygulama Bölüm 2 Arz ve Talep
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
EŞ ÜRÜN ANALİZİ.
Mühendislik Ekonomisi
BÖLÜM 3 EKONOMİLERDE TEMEL SORUNLAR
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition Bölüm 5: Tarifeler.
ARZ DOÇ. DR. AHMET UĞUR.
Üçüncü Bölüm Talebin Arka Planı: Tüketici Teorisi.
Refah Ekonomisi 1.  Bir toplumda refah artışı olarak etkinlik üzerinde anlaşılmışsa ve tam rekabet koşulları geçerli ise Pareto Etkinlik kendiliğinden.
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: İşsizlik, Enflasyon ve İktisadi Hoşnutsuzluk Endeksi Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR.
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
Sunum transkripti:

Vergilendirme ve Etkinlik CHAPTER 15 Vergilendirme ve Etkinlik

Aşırı Yükün Tanımlanması Örneğin Arman haftada 10 adet fiyatı 1 TL olan külahta dondurma tüketsin. Hükümet külahta dondurma başına %25 vergi koyarsa dondurmanın fiyatı 1.25 TL olacaktır. Fiyat artışına Arman’ın tepki olarak, külahta dondurma tüketimini sıfıra indirdiği durumu göz önüne alalım. Dondurma tüketimi sıfıra düştüğü için salınan vergi herhangi bir vergi hasılatı doğurmayacaktır. Peki Arman’ın durumu vergi nedeniyle hiç etkilenmemekte midir? Arman’ın durumu kötüleşmiştir zira vergi nedeniyle daha önceki durumdan daha farklı bir tüketim bileşimi ortaya çıkmaktadır.

Aşırı Yükün Tanımlanması Gerçek hayatta buna benzer durumlar ortaya çıkmaktadır; Birçok şehirde havaalanında kiralanan arabalara şehir dışından gelenlerin ödemesi için daha fazla vergi salınmaktadır. Bu durumda ortaya çıkan etkilere bakacak olursak; Sık seyahat eden bir kişi kiralanan otomobil başına 10 dolar vergiden kaçınmak için Chicago’dan Boston yerine New Hampshire uçmayı yeğlemektedir. Bir diğeri otomobil kiralamak yerine şehir merkezine vergi olmayan taksi ile seyahat etmeyi yeğlemektedir. YUKARIDAKİ ÖRNEKLER DİKKATE ALINDIĞINDA SEYAHAT EDENLER DOĞRUDAN VERGİYİ ÖDEMEMEKTE ANCAK DURUMLARI KÖTÜLEŞMEKTEDİR.

Aşırı Yükün Tanımlanması Vergi iktsadî kararları etkilediğinden bir aşırı yük meydana getirmektedir. Toplam vergi hasılatının üstünde ve ötesinde bir refah kaybı meydana gelmesine aşırı yük (excess burden), refah kaybı veya maliyeti (welfare loss or cost) veya ölü dara ağırlığı/kaybı (deadweight loss) adı verilmektedir. Bu bölümde aşırı yükün ölçülmesi ve vergi sisteminin değerlendirilmesindeki öneminden bahsedilecektir.

Aşırı Yükün Tanımlanması Hükümet Arpa Üzerine Vergi Salıyor. A Yıllık Mısır Miktarı Ca Cb E1 C1 i F D B0 B1 Yıllık Arpa Miktarı

Tüketim Bileşimleri Üzerine Verginin Etkisi A Yıllık Mısır Miktarı G Ca E2 Cb E1 C1 i ii F D B0 B1 Yıllık Arpa Miktarı

Tüketim Bileşimleri Üzerine Verginin Etkisi Buradaki en önemli soru vergi hasılatını GE2 kadar artırmak için arpa üzerine salınan bir verginin gerekli olandan daha fazla bir fayda kaybına yol açıp açmadığının tespit edilmesidir. Başka bir deyişle vergi hasılatını GE2 kadar artırmak daha az fayda kaybı ile mümkün olabilir mi sorusudur. Bunu ölçmenin yolu “denk değişim”’in (equivalent variation) ölçülmesidir.

Tüketim Bileşimleri Üzerine Verginin Etkisi Denk değişim (equivalent variation), tüketicinin bir kayıtsızlık eğrisinden diğerine geçmesi için ne kadarlık gelirden mahrum bırakmamız gerektiğini gösteren değişimdir. Denk değişim, verginin meydana getiridiği fayda kaybına denk gelir azalışını ölçmektedir.

Arpa Vergisinin Aşırı Yükü Yıllık Mısır Miktarı Vergi Hasılatı Ca H M Denk Değişim E2 Cb E1 C1 i ii F I D B0 B3 B1 Yıllık Arpa Miktarı

Sorular ve Cevaplar Eğer götürü vergiler etkin ise, neden geniş kapsamlı olarak uygulanmamaktadır? Götürü vergiler birkaç sebepten çekici olmayan bir politika aracıdır? Hükümet herkesin yıllık vergi yükümlülüğü 2000 TL diye ilan ettiğinde bu durum fakir kesimleri zengin kesimlere göre daha çok etkiler. İngiltere’de 1990 yılında uygulanmak istenen baş vergisi gibi. Uygulama açısından değişik gelir gruplarının değişik götürü vergi miktarları ödemesi durumunda ise bu defa çalışanlar çalışma ve boş zaman tercihlerini etkileyeceğinden götürü vergi niteliği ortadan kalkacaktır.

Sorular ve Cevaplar Refah iktisadı neden aşırı yükün oluştuğu ile ilgili sonuçlar üretmekte midir? Verginin salınması ile Pareto optimalitenin marjinal koşulları artık sağlanmaz olmaktadır. Verginin salınması tüketicilerin ödediği fiyat ile üreticilerin ödediği fiyatı farklılaştırdığından ve refah kaybı meydana getirir.

Sorular ve Cevaplar Gelir vergisi aşırı yüke yol açar mı? Genellikle cevap evettir. Ancak gelir vergisi mükelleflerin tercihlerini etkilerse bu taktirde aşırı yük doğacaktır. İlk bakışta gelir vergisinin götürü vergilere eş etkili olduğu düşünülebilir. Ancak birey tercihlerinin gelirlerini etkilediği durumlarda gelir vergisi götürü vergiye denk değildir. Zira üreticilerin karşı karşıya olduğu nispi fiyat yapısı ile tüketicilerin karşı karşıya olduğu nispi fiyat yapısı değiştiğinden refah kaybı ortaya çıkabilir. Benzer şekilde gelir vergisinin, farklılaştırılmış mal vergilerinden daha etkin olduğu iddiasının da hesaplanarak karşılaştırılarak bulunması gerekir.

Sorular ve Cevaplar Bir malın vergilendirilmesi neticesinde talep edilen miktarı değişmiyorsa bu durum aşırı yükün oluşmadığı anlamına mı gelmektedir? A Yıllık Mısır Miktarı Tazmin edilmemiş Karşılık (E1E2) Gelir Etkisi İkâme Etkisi – tazmin edilmiş etki E1 C1 i J R E2 Cb S E3 C3 ii F K D B1 = B2 B3 Yıllık Arpa Miktarı

Sorular ve Cevaplar Tazmin Edilmemiş Karşılık (E1’den E2’e hareket) Vergi nedeniyle oluşan nispi fiyat yapısındaki değişiklik ile kaybedilen gelir nedeniyle oluşan tüketimdeki değişimi göstermektedir. E1’den E2’e hareketi iki boyutta inceleyeceğiz. E1’den E3’e hareket ile E3’den E2’ye hareket. E1→E3; gelir etkisini göstermektedir. E3→E2; ikâme etkisi (tazmin edilmiş etki)

Talep Eğrileri ile Aşırı Yükün Ölçümü Aşırı Yük = ½ ηPbq1tb2 Arpa’nın fiyatı Vergi Hasılatı Verginin Aşırı Yükü (1 + tb)Pb S’b g f h d i Pb Sb Db q2 q1 Yıllık Arpa Miktarı

Önceden Varolan Çarpıtmalar İkinci en iyi teorisi (Theory of the Second Best); önceden varolan çarpıtmaların varlığında etkinliği artırıcı politikalar etkinliği azlatabilir ya da tam tersi. Double-dividend hipotezi, çevre vergilerine daha fazla ağırlık vererek gelir vergisi oranlarının azaltılmasına denilmektedir. Çünkü belirli bir vergi hem bulunduğu piyasada etkinliği artırırken diğer piyasada gelir vergisi ile ortaya çıkan çarpıklığı da azaltmaktadır.

Sübvansiyonların Aşırı Yükü m Toplu Konut Fiyatı Aşırı Yük n o v Ph Sh q r u (1 – s)Ph Sh’ Dh h1 h2 Yıllık Toplu Konut Miktarı

Gelir Vergisinin Aşırı Yükü Aşırı Yük = ½ εωL1t2 Aşırı Yük SL Saatlik Ücret f i d w (1 – t)w g h a L2 L1 Yıllık Çalışma Zamanı

Zamanın Ev İşleri ile Piyasalar Arasında Tahsisi Aşırı Yük = ½ (ΔH)tw2 $ $ (1 – t)VMPmkt b w2 a w1 w1 (1 – t)w2 e VMPmkt VMPhome d c Yıllık Ev İşi Miktarı H* H1 Yıllık Piyasaya Ayrılan Zaman 0’