BİLEŞİK FORMÜLLERİ VE ADLANDIRMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikleri
Advertisements

Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri
Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere tablodaki uygun terimleri getiriniz. Atom kimyasal bağ ametal.
5. BileŞikler ve Formülleri
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ OKAN DEGİRMENCİ 8-H / 571.
5. BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
Yrd. Doç. Dr. Betül DEMİRDÖĞEN
İyon Yükü ve Yükseltgenme Basamağı
Bileşikler ve Formülleri
MADDE VE ATOM.
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
ORTAÖĞRETİM 9. SINIF KİMYA 2. ÜNİTE: BİLEŞİKLER
Kimyasal Bağlar.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
HAFTA 8. Kimyasal bağlar.
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
TEMEL ORGANİK KİMYA Mehmet KURTÇA.
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
KİMYA KİMYASAL BAĞLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
9. SINIF KİMYA MART.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
İYONİK VE KOVALENT BAĞLAR
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
ELEMENTLERİN GRUP NUMARALARIYLA İYON YÜKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
Farklı elementlere ait atomların belirli oranlarda bir araya gelerek bağ yapmasıyla oluşan yeni ve saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞ.
KİMYASAL BAĞLAR.
Bileşik ve formülleri.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
KİMYASAL BAĞLAR.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER.
Bağlar.
Bileşikler ve Formülleri
Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler
İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
İyonlarda Bileşik Oluşumu (Çaprazlama Kuralı)
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
S d p f PERİYODİK SİSTEM.
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
Kimyasal Bileşiklerin Formüllerinin Yazılması ve Adlandırılması
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
A T O M Camı kırmaya devam edersek.
 Kimyasal bağ, çekirdekteki atomları bir arada tutan kuvvettir. İki ya da daha fazla atom arasında elektron alışverişi veya ortak kullanımı ile kimyasal.
İyonik Bağ ve Kovalent Bağ Türü
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Kimyasal Bağlar.
ELEMENT VE BİLEŞİKLER Fe Co
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
KİMYASAL BAĞLAR KOVALENT BAĞ İYONİK BAĞ
Sunum transkripti:

BİLEŞİK FORMÜLLERİ VE ADLANDIRMA FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER BİLEŞİK FORMÜLLERİ VE ADLANDIRMA

FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER 1919 yılında dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan ve kimya ile uğraşan bilim insanları toplanarak IUPAC (Ayupek) (Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği) adlı bir birlik oluşturdular. Bu birlik, elementlerin sembollerinin, bileşiklerin formüllerinin nasıl yazılacağı ve okunacağı ile ilgili bir dizi kural belirledi.

İyonik bileşik formülü yazılırken önce katyon, sonra anyon yazılır. FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER İYONİK BİLEŞİKLERİN FORMÜLLERİ NASIL YAZILIR? 1. İyonik bağlı bileşiklerde metaller elektron vererek katyonları, ametaller ise elektron alarak anyonları oluştururlar. İyonik bileşik formülü yazılırken önce katyon, sonra anyon yazılır.

FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER İYONİK BİLEŞİKLERİN FORMÜLLERİ NASIL YAZILIR? 2. İyonik bir bileşikte alınan ve verilen elektron sayıları eşit olmalıdır. Bunun için çaprazlama yöntemi kullanılır. Ca 2A grubu +2 Cl 7A grubu -1 Böylece kalsiyumun iki klor atomuna 2 elektron vermesiyle iyonik bir bileşik oluşur.

FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER İYONİK BİLEŞİKLERİN FORMÜLLERİ NASIL YAZILIR? 3. Bileşik formülleri yazılırken nötralliği sağlayan en küçük tam sayılar kullanılır. Mg 2A grubu +2 O 6A grubu -2 olması beklenir. Ama kurala göre her iki elementin sağ alt köşesindeki sayılar sadeleşebiliyorsa, en sade hale getirilmelidir.

Na+ CO3-2 Na2CO3 FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER İYONİK BİLEŞİKLERİN FORMÜLLERİ NASIL YAZILIR? 3. Çok atomlu iyonlarla da oluşturulan bileşiklerde aynı kurallar uygulanır. Na+ CO3-2 Na2CO3

FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER İYONİK BİLEŞİKLER NASIL ADLANDIRILIR? 1. İyonik bileşiklerde önce metalin ismi yazılır daha sonra ametalin isminin sonuna“­ür” eki getirilir.

FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER İYONİK BİLEŞİKLER NASIL ADLANDIRILIR? 2. Aşağıdaki ametaller için ise karşılarındaki adlandırmalar kullanılır. Oksijen (O) için oksit Azot (N) için nitrür Kükürt (S) için sülfür Fosfor (P) için fosfür

FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER İYONİK BİLEŞİKLER NASIL ADLANDIRILIR? 3. Değerliği değişken olan metallerin ametal atomlarıyla yaptığı bileşiklerin isimlendirilmesi yapılırken metalin isminin yanına değerliği de parantez içerisinde Romen rakamıyla yazılır. Sn+2 ise Fe+3 ise

FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER İYONİK BİLEŞİKLER NASIL ADLANDIRILIR? 4. Çok atomlu iyonlarla oluşan bileşiklerde ise metalin adı ve iyonun adı belirtilir.

Al+3 Cl-1 AlCl3 FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER 2 8 3 13Al ile 17Cl elementlerinin yaptıkları iyonik bağ ile oluşan bileşiğin fomülünü yazarak adlandıralım. ÖRNEK: 13Al ) ) ) 3A grubu Al+3 2 8 3 17Cl ) ) ) 7A grubu Cl-1 2 8 7 Al+3 Cl-1 AlCl3 AlCl3 Alüminyum klorür

FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER Sizler de 3Li ve 8O elementleri arasında iyonik bağla oluşan bileşiğin formülünü bulup adlandırabilirsiniz.