TR-Grid Servisleri I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı 15-18 Nisan 2009, ODTÜ, Ankara Bu sunum.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kullanıcılar için EGEE ve TR-Grid araçları
Advertisements

I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı Deprem Merkezi Bulma Uygulamasının JDL İş Akışları ile Paralelleştirilmesi M.Yilmazer, R. Arikan, M. S. Geden,
Sinan Doğan, Esra Beyoğlu
İnternet Sitemizi Açarız! Çok Heyecanlıyız !. Fakat Ziyaretçi Gelmez..
Bilgisayar Ağlarına Giriş
gLite Grid Servisleri ve Güvenlik Aslı Zengin – Onur Temizsoylu –
09/12/2009Ankara Üniversitesi TÜBİTAK ULAKBİM ULUSAL AKADEMİK AĞ VE BİLGİ MERKEZİ Prof. Dr. Cem Saraç (ULAKBİM Md.)
SEE-Grid Eğitim Altyapısı. Pratik eğitimler SEE-Grid eğitim sanal organizasyonu (sgdemo) üzerinden verilecektir. Bu sanal organizasyona.
İçerik Yönetim Sistemi (CMS)
Grid Ortamında İş Gönderme I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı Nisan 2009, ODTÜ, Ankara
2. ULUSAL GRİD ÇALIŞTAYI, 1-2 Mart 2007, TÜBİTAK, ANKARA Peter Kacsuk’un sunumundan alıntılarla P-GRADE Portalı Cevat Şener Bilgisayar Mühendisliği Bölümü,
Kocaeli Afet Sonrası Coğrafi Bilgi Paylaşım Sistemi TED-IMAGINS SAYISAL GRAFİK İzmit Kent Kurultayı 24 Ağustos 2000 Kocaeli Sanayi Odası.
OKULU, 30 Nisan – 2 Mayıs 2008, ANKARA GRİD VERİ YÖNETİMİ OKULU 30 Nisan – 2 Mayıs 2008, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Ankara.
Grid Ortamında İş Gönderme TR-Grid Okulu 30 Nisan 2008, TAEK, Ankara.
AB 2010, MuğlaAyhan Alkan, Melih Kırlıdoğ Kurumsal Kimlik Yönetiminde Güncel Sorunlar AB 2010, Muğla Ayhan Alkan – Sun Microsystems Melih Kırlıdoğ – Marmara.
GLite Grid Servisleri Aslı Zengin – Onur Temizsoylu – /38.
TÜBİTAK ULAKBİM YÜKSEK BAŞARIMLI BİLGİ İŞLEM MERKEZİ TÜBİTAK ULAKBİM Küme Bilgisayar ve Grid Üzerine İş Gönderimi Onur Temizsoylu – Kürşad.
Mete Özay, Tuğba Taşkaya Temizel Enformatik Enstitüsü ODTÜ ODTÜ Kampüs Izgara Hesaplama Uygulaması.
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgi Servisleri (IS) GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN.
Dağıtık Ortak Hafızalı Çoklu Mikroişlemcilere Sahip Optik Tabanlı Mimari Üzerinde Dizin Protokollerinin Başarım Çözümlemesi I. Ulusal Yüksek Başarım ve.
Grid Bilgi Sistemleri (Grid Information Systems) ‏ TR-Grid Kullanıcı Eğitimi (9-10 Temmuz 2007) ‏ Hakan Bayındır.
SOME-Bus Mimarisi Üzerinde Mesaj Geçişi Protokolünün Başarımını Artırmaya Yönelik Bir Algoritma Çiğdem İNAN, M. Fatih AKAY Çukurova Üniversitesi Bilgisayar.
TR-GRID ULUSAL GRID OLUŞUMU GRID PROJELERİ TÜBİTAK ULAKBİM Ankara, Şubat 2007.
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Küme Bilgisayarlar Onur Temizsoylu Grid ve.
EGEE GRID UYGULAMALARI Dr. Burcu Akcan TÜBİTAK ULAKBİM Ankara, Şubat 2007.
TR-GRID Servisleri ve Grid Güvenliği (Küme Bilgisayar ve Grid Mimarileri) Aslı Zengin Ankara, Nisan 2008 Bu sunum Bob Jones’un ve Christos.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
EGEE projesine giriş Fabrizio Gagliardi EGEE Project Director EGAAP, 14 June 2004 CERN, Geneva.
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Grid Nedir? Cevat Şener BMB-ODTÜ
Grid Veri Yönetimi Aslı Zengin /38.
Grid Hesaplaması Özgür Erbaş GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul.
Grid İş Gönderme Emrah Akkoyun,
AĞ MİMARİLERİ.
Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme
Küme Bilgisayarlarda PBS Kuyruk Sistemi
Grid Veri Yönetimi Emrah Akkoyun, Feyza Eryol,
1 e-Devlet Kapısı PROJESİ Türk Telekom 10 Şubat 2005.
TR-Grid Oluşumu (TR-Grid Altyapısı ve AB Projeleri)
TR-GRID Servisleri ve Grid Güvenliği
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
9-10 Temmuz 2007, Tübitak Ulakbim, Ankara Peter Kacsuk’un sunumundan alıntılarla P-GRADE Portalı Birsen Omay
Kullanıcılar için EGEE ve TR-Grid araçları GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN.
ŞİŞECAM’DA BİLGİ GÜVENLİĞİ
PBS Betiği Hazırlama ve
TÜBİTAK ULAKBİM YÜKSEK BAŞARIMLI BİLGİ İŞLEM MERKEZİ Küme Bilgisayarlar ve GRID Servisleri Onur Temizsoylu TÜBİTAK ULAKBİM
Kullanıcı Pratik Eğitimi. Kullanıcı Arayüzüne Erişim Kullanıcı arayüzüne ssh ile bağlanın ssh –l egitim(1-20) somon.ulakbim.gov.tr.globus.
Grid Orta Katmanı ve İş Akışı TR ATLAS Gaziantep Grid Workshop Haziran, Gaziantep Üniversitesi.
TÜBESS (TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ); Ulusal Belge Sağlamada Yeni Bir Boyut 25 Mayıs 2011 Antalya Mehmet BOZ
“INET-TR ’2000: Türkiye’de Internet Konferansı” 9-11 Kasım 2000, İstanbul Y.T. Elektronik Bilgi Hizmetleri ve Erişim Yönetimi Yaşar Tonta H.Ü. Kütüphanecilik.
Kullanıcı Pratik Eğitimi Özgür Erbaş
TR-Grid Altyapısında Çalışan Uygulamalar.
TR-Grid Oluşumu (TR-Grid Altyapısı ve AB Projeleri)
Kurumsal PKI Uygulamarı Tolga KILIÇLI
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Grid Ortamında Veri Yönetimi Emrah AKKOYUN I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı.
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş Dr. Şirin Karadeniz Çelebi Uluyol.
Gaziantep Workshop, Haziran 2008, Gaziantep Üniversitesi GRİD VERİ YÖNETİMİ TR ATLAS Gaziantep Grid Workshop Haziran, Gaziantep Üniversitesi.
Internet’e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir? Bilgisayar Ağları
Grid Ortamında İş Gönderme Feyza Eryol, Emrah Akkoyun,
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Bilgisayar Bileşenleri
ÖMER ÜNALDI EDUROAM.
Çomar neyi çözecek? ● Ayarlama arayüzleri görev tabanlı olmalı ● Gündelik işler için komut satırı gerekmemeli ● Belgeleri yalnızca programcılar okuyor.
Bilgi İşlem Organizasyonu Güz Dönemi Server Çeşitleri ve Aralarındaki Farklar – Burak Eray KAYIŞ.
GÖZDEHAN ÖZTÜRK  Sunucu (Server), herhangi bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara/sistemlere paylaştıran/dağıtan.
Üniversiteler Ortamında Açık Kaynak Kodlu Bulut Bilişim Kullanımı
haZIRLAYAN: ELİF KARAOĞLU
Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı
(Öğrenci Transkript) Akademik Bilgi Ve Kayıt Sistemi Student
Sunum transkripti:

TR-Grid Servisleri I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı Nisan 2009, ODTÜ, Ankara Bu sunum Bob Jones, Christos Filippidis ve Christos Wissing’in sunumlarından alıntılar içermektedir.

TR-Grid Okulu, TAEK, ANKARA İÇERİK –Küme Bilgisayar Mimarisi –Bileşenler –Kuyruk Sistemi –İş Akışı –Grid Mimarisi (gLite Ortakatman Yazılımı) –Grid Katmanları –Grid Servisleri –Veri Yönetimi –İş Yükü Tönetimi I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı, ODTÜ, Ankara

TR-Grid Okulu, TAEK, ANKARA Küme Bilgisayar ve Grid –Küme Bilgisayar –Homojen kaynak –Paylaştırılmış dosya sistemleri –İş göndermede ve sonuç almada hızlı erişim –Isı, boyut, donanım kısıtlamaları –Grid –Coğrafi olarak dağınık –Heterojen kaynak –Hesaplama ve depolama kaynaklarının boyutu –Karmaşık mimari –İnsan ağının oluşturulması –WAN bağlantıları sebebi ile iş gönderme ve veri depolamada yavaşlık I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı, ODTÜ, Ankara

TR-Grid Okulu, TAEK, ANKARA Küme Bilgisayar Bileşenleri I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı, ODTÜ, Ankara

TR-Grid Okulu, TAEK, ANKARA Küme Bilgisayar Bileşenleri - II I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı, ODTÜ, Ankara

TR-Grid Okulu, TAEK, ANKARA Küme Bilgisayar Kuyruk Sistemi I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı, ODTÜ, Ankara Planlayıcı Hesaplama Kaynakları Kuyruk A Kuyruk B Kuyruk C Kuyruk D B CD A Kuyruk Sistemi

TR-Grid Okulu, TAEK, ANKARA Küme Bilgisayarlarda İş Akışı I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı, ODTÜ, Ankara

TR-Grid Okulu, TAEK, ANKARA Grid Ortakatmanı –Uygulamalar ile hesaplama ve veri depolama kaynakları arasında bir arayüz –Grid ortakatmanı: –Uygulamaların çalışacağı uygun yerleri bulur. –Kaynak kullanımını optimize eder. –Veri yığınlarına etkin erişim sağlar. –Kimlik doğrulama ve yetkilendirme servisi sağlar. –İş akışlarının izlenmesine olanak sağlar. –İş sonuçlarının kullanıcılara taşımasına izin verir. I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı, ODTÜ, Ankara

TR-Grid Okulu, TAEK, ANKARA Grid Ortakatmanı - II I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı, ODTÜ, Ankara

TR-Grid Okulu, TAEK, ANKARA Sertifika Otoriteleri, Kimlik Doğrulama, Yetkilendirme I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı, ODTÜ, Ankara –GSI (Grid Security Infrastructure) ve x509 sertifikaları, Sertifika Otoriteleri (CA) –Proxy sertifikaları –MyProxy Sunucusu ve uzun süreli proxy sertifikaları –Kabul gören güven ağı: –International Grid Trust Federation (IGTF) –EUGridPMA –APGridPMA –TAGPMA –Tüm EGEE siteleri IGTF altındaki CA’lara güvenmektedir. –VOMS (Virtual Organization Membership Service), sanal organizasyonlar (VO) –Kullanıcıların disiplinlere göre gruplandırılması –Sitelerin VO tabanlı kaynak ayırımı –gLite –Kullanıcı tabanlı yetkilendirme –VO tabanlı lokal yetkilendirme servisleri

TR-Grid Okulu, TAEK, ANKARA gLite Grid Servisleri I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı, ODTÜ, Ankara –İş Yükü Yönetimi (WMS) –Kaynak arayıcısı (RB) –Veri kullanan işler için DLI/SI arayüzü ile kataloglara erişim –Toplu iş gönderimi –İş akışına dayalı işler –Hesaplama Elemanı (CE) –Globus/EDG/LCG->Condor_C(Sanal organizasyon tabanlı iş planlama) –Loglama ve Servis Bilgilerinin Tutulması (Logging and Bookkeeping) –Lokal Kuyruk Yöneticisi –LSF, PBS, Condor, (Sun Grid Engine) –Dosya ve Replika Katalogları (LFC) –Depolama elemanlarındaki verilere kolay erişim –Grid dosyalarının düzenlenmesi –Merkezi veya lokal –Depolama Elemanları (SE) –DPM (VOMS grupları/rollerine, dosya erişim haklarının kullanılmasına izin verir.) –Diğer SE’ler: dCache, Castor

TR-Grid Okulu, TAEK, ANKARA Grid Topolojisi ve Servisler I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı, ODTÜ, Ankara Hesaplama Elemanı Depolama Elemanı X Sitesi Bilgi Sistemi (BDII, RGMA) gönder sorgula Sonuç al Kaynak Arayıcısı (RB) Kullanıcı Arayüzü (UI) Site durumunu yayınla Dosya ve Replika Katalogları (LFC) Yetkilendirme Servisi (VOMS) sorgula Yetkileri güncelle