T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAYRAMLARIMIZ Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz.
Advertisements

Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
KUVA-İ MİLLİYE Türk Orduları ’nın, Mondros Ateşkes Antlaşması ile dağıtılması sonrası Anadolu, savunmasız kalmıştı.Böylesi zor bir ortamda Anadolu ’yu.
BATI CEPHESİ.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Güney Cephesi
CUMHURİYET’E NASIL KAVUŞTUK?
CUMHURİYETE NASIL KAVUŞTUK
Cumhuriyet’e Nasıl Kavuştuk?
YAPILAN HAZIRLIKLAR VE TAARRUZ PLANI
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
Hazırlayan : Şevki YILMAZ T.Ed./Dil ve Anl.Öğrt.
BAYRAMLARIMIZ.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ÇANAKKALE SAVAŞI OKAN KAZAKLAR 9-C 548.
MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAVI
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
MİLLİ MÜCADELE (KURTULUŞ SAVAŞI).
Mustafa Kemal ATATÜRK.
SAKARA ZAFERİ 23 Ağustos- 13 Eylül 1921
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER.
Karşı koyanlar: Kuva-yı Milliye
DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA
Atatürk’ün Katıldığı Savaşlar
KURTULUŞ SAVAŞI BATI CEPHESİ.
TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
BATI CEPHESİ SAVAŞLARI
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
B- II. İnönü Savaşı’nın Nedenleri (23 Mart-1 Nisan 1921)
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
-  TBMM Hükümeti, Mustafa Kemal’in başkanlığında iç ve dış düşmanlarla savaşa başladı. Bu savaş, Kurtuluş Savaş’ıydı. Hükümet, kararlı tutumuyla ilk.
Hazırlayan: Şenel Akbaş
KUVAYIMİLLİYE VE DÜZENLİ ORDU
Her ilçede bir Tekalif-i Milliye Komisyonu kurulacak.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ
Lozan’a Giden Süreç Anadolu'daki Yunan Kuvvetleri Başkomutan Mustafa Kemal’in önderliğinde yurdumuzdan atıldı.(Büyük Taarruz Ağustos 1922) Mudanya.
TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ
SALTANATIN KALDIRILMASI
Çanakkale Cephesi 1915 yılına dek hiç bir
KÜTAHYA ESKİŞHİR MUHAREBESİ (10-24 TEMMUZ 1921)
….. D A İ M A İ Z İ N D E Y İ Z … F İ KRET AKTAN.
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
Bağımsızlık Savaşı
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
Cepheden Cepheye Mustafa Kemal
KURTULUŞ SAVAŞIMIZDA CEPHELER
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921) Yunanlıların Ankara’yı hedef seçerek 23 ağustos 1921’de yeniden ilerlemeye başlamaları üzerine savaş.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
II. DÜNYA SAVAŞINDA GÜNEY AFRİKA CEPHESİ.  10 Haziran 1940’ta savaşa giren İtalya’nın ilk amacı,güçlü bir donanmaya sahip İngiltere’nin Akdeniz’deki.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER DOĞU VE GÜNEY CEPHELERİ.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
Sunum transkripti:

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ I. İNÖNÜ 6-10 Ocak 1921 SAVUNMA KAZANDIK II. İNÖNÜ 23 Mart-1 Nisan 1921 KÜTAHYA- ESKİŞEHİR 10-24 Temmuz 1921 KAYBETTİK SAKARYA 23 Ağustos-13 Eylül 1921 BÜYÜK TAARRUZ 26 Ağustos 1922 SALDIRI ????

TAARRUZ HAZIRLIKLARI T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ Doğu ve Güney cephesindeki birlikler batı cephesine kaydırıldı. Orduya, taarruz eğitimi verildi. Ordunun yiyecek, giyecek ve silah ihtiyacı için halktan yardımlar toplandı.

TAARRUZ HAZIRLIKLARI T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ Mustafa Kemal’in Başkomutanlık yetkisi sınırsız uzatıldı. İtalya, Fransa ve Sovyetler Birliği’ nden silahlar satın alındı. Tekâlifi Milliye Emirleri ile silah, cephane, yiyecek ve giyecek ihtiyacı karşılandı.

SAVAŞIN GELİŞİMİ T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ Sakarya Zaferi’nden sonra ordumuz, Yunanlara son darbeyi indirmek için bir yıl boyunca hazırlandı. Bu kadar süre beklemelerinin nedeni ordunun ihtiyaçlarını karşılayıp taarruz gücüne ulaşmasını sağlamaktı.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ 26 Ağustos 1922’ de Büyük Taarruz başladı. 29 Ağustos’ta Dumlupınar yöresindeki Yunan kuvvetleri geri çekilmeye başladılar. 30 Ağustos’ta Dumlupınar’da meydan savaşı yapıldı. Bu savaşı Mustafa Kemal cephenin en önünde yer alarak yönetti. Bu nedenle bu savaşa BAŞKOMUTAN MEYDAN SAVAŞI adı verilmiştir.

Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir İLERİ!

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ Ege’ ye doğru ilerleyen Türk ordusu Kütahya, Uşak ve Eskişehir’i geri aldı. Yunan kuvvetlerini takip eden Türk ordusu Balıkesir, Manisa, Aydın, Salihli ve Bilecik’i işgalden kurtardı. 9 Eylül 1922’ de Türk ordusu İzmir’e girerek şehri işgalden kurtardı.

BÜYÜK TAARRUZ’UN ÖNEMİ VE SONUÇLARI T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ BÜYÜK TAARRUZ’UN ÖNEMİ VE SONUÇLARI Bu savaş, Anadolu’ nun ve Türk halkının kaderini değiştirmiştir. Milletin birlik ve bütünlük içinde yeni Türkiye’ nin etrafında birleşmesini sağladı. Ege Bölgesi, Yunan işgalinden kurtarıldı. Mustafa Kemal’ in askeri dehasını ortaya koydu.

BÜYÜK TAARRUZ’UN ÖNEMİ VE SONUÇLARI T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ BÜYÜK TAARRUZ’UN ÖNEMİ VE SONUÇLARI İtilaf Devletleri arasındaki işbirliği sona erdi. Batı kamuoyu Türk başarısını takdir etmeye başladı. Mustafa Kemal’ in 19 Mayıs 1919’ da Samsun’ da başlayan Anadolu yolculuğu, 9 Eylül 1922’ de İzmir’ de başarı ile sonuçlandı.

Büyük Taarruz 26 Ağustos 1922’ de başladı. ! SONUÇ Büyük Taarruz’ dan önce askere taarruz eğitimi verildi. Tekâlifi Milliye Emirleri ile ordunun yiyecek, giyecek ve cephane eksiklikleri tamamlanmaya çalışıldı. Büyük Taarruz 26 Ağustos 1922’ de başladı. 30 Ağustos 1922’ de Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile Yunan kuvvetleri yenildi. Mustafa Kemal, Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’ dir ileri sözünü Büyük Taarruz’ da söyledi. 9 Eylül 1922’ de İzmir, Yunan işgalinden kurtarıldı.