BAS İ T VE B İ LE Şİ K CÜMLE ETK İ NL İ KLER. Aşa ğ ıda ki verilen cümlelerin hangisinin basit, hangisinin bileşik oldu ğ unu bulmaya çalışalım. a) Soruları.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİLEK KİPLERİ.
Advertisements

ADIN DURUMLARI Okul çok güzel. Okul çok seviyorum.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
JOHARİ PENCERESİ HAZIRLAYAN: BEDİİ DURMUŞ
2.Element ve BileŞikler Okul bahçemizi çevreleyen demir parmaklıklar, mutfakta kullandığımız bakır cezve ve alüminyum tencereler sırasıyla çok sayıda demir,
Dün daha, Yirmi yaşındaydım Yaşamla eğleniyor, Çok fazla zamanım olduğunu sanıyordum Ama farkında değildim ki zaman, Parmaklarımızın arasından kayıp.
GÖZLERİN(Nazım Hikmet)
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
Çocuk bugünün yarını, yarının umududur…
Sevgi Koleji Türkçe Dersi Ödevi 7/B Sınıfı Kübra MENEKŞE.
KÖK, EK,YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
Gözlerini severim en çok, Gökteki yıldızlardan parlak; Bir parça da ba ş tan çıkarak. Dans edelim gel! Ne halleri vardı, sahiden, Bedbaht a ş ı ğ ı berbat.
Şerife duran bilmeceler
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
SIRALI VE BAĞLI CÜMLELER - ÇEŞİTLERİ
FİİLLERDE ÇATI.
SIFATLAR ÖN AD.
CÜMLE TÜRLERİ.
Sunuindir.blogspot.com YAPIM EKLERİ
CÜMLE ÇEŞİTLERİ.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
CÜMLENİN ÖĞELERİ Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
Fiiller …Egitimhane.com….
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
TOPLAMA İŞLEMİ Toplanan Toplam =
Gerçek Anlam Mecaz Anlam
İNTERNET GÜVENLİĞİ İÇİN İNTERNET GÜVENLİK SEMİNERİ
YAPI(PLAN).
Etkili İletişime Giriş
DE Ğ ERLER İ M İ Z Kazanım: De ğ erlerini fark eder. 9. Sınıf 21 nolu kazanım etkinli ğ i.
Amacımız bu konuyu da hemen çözümleyip bilgilerimize bilgi eklemek.
Yaşlanmanın ayrıcalıkları …
Geometrik Cisimler.
SENDEN GİTTİM Slayt otomatiktir kendi haline bırakınız
Günü Sevgiyle Başlat.
DÜŞÜNCELERİMİZİ NASIL KORUYALIM? ETKİNLİĞİ
SORULAR.
Cümle çeşitleri.
CANIM ARKADAŞIM.
Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B
TEST SORULARI YAZIM KURALLARI.
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
Rüyamda yaratıcı ile bir konuşma geçti aramızda
PROJEN İ N ADI: Camilerimizi Tanıyoruz PROJEY İ UYGULAYAN OKUL: O ğ uzlar ortaokulu PROJEN İ N AMACI: Ö ğ rencilere Camilerin Tanıtılması PROJEN İ N İ.
=>CÜMLEDE ANLAM<=
Bana göndermekte oldu ğ unuz… Çok ho ş uma giden.
DÜNYANIN HAREKETLERİ.
CÜMLE ÇEŞİTLERİ.
1-)BASİT 2-)BİRLEŞİK 3-)SIRALI 4-)BAĞLI
Gece gökyüzünü incelediniz mi? Neler gördünüz?
KESİRLER KONULAR: Kesirler Kesirlerin Okunuşu Kesir Çeşitleri Kesirlerin Karşılaştırılması ALIŞTIRMALAR:
YAPISINA GÖRE CÜMLE ÇEŞİTLERİ
7. KADEME SINIFLAR ARASI BİLGİ YARIŞMASI 30 AĞUSTOS ORTAOKULU.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
FİİLLERDE ÇATI. Çocuklar ben Dedektif Gadget. Ama Siz bana kısaca Hasan Abi diyebilirsiniz. Önemli bir görev için Türkiye’ye getirildim. Burada sizinle.
GENEL TEKRAR - 7 CÜMLE ÇEŞİTLERİ FEM DERSHANELERİ
ÜZEYİR GARİH DOSTLUK İLKÖĞRETİM OKULU 1-A SINIFI SAKARYA/ ARİFİYE
TEOG NEDEN-SONUÇ AMAÇ-SONUÇ ÖZNEL NESNEL
E Hazırlayan;Kapkara1980 Eğitimhane.
SÖZCÜKTE ÇOK ANLAMLILIK. SÖZCÜKTE ÇOK ANLAMLILIK NED İ R? Bir kelimenin birden çok anlam ifade etmesine sözcükte çok anlamlılık denilmektedir. Çok anlamlılık.
Mmm M m.
ALFABEMİZİN ÜNLÜ VE ÜNSÜZ HARFLERİ

RAMANZAN GÜMÜ Ş SOY BEN İ D İ NLED İ G İ N İ Z İ Ç İ N TE Ş EKKÜR ERDER İ M.
Hızlı Okuma Egzersizleri
 O VE BEN  ARKADA Ş  Şİ MD İ SEV İ NME VAKT İ  KIRMIZI YE Şİ L  KÖPRÜ  B İ R ZAMANLAR  MAR İ KULA DO Ğ UR Ceylan-ı Bahri.
HAZIRLAYAN : HEL İ NNAZ ÜLGE N DERS Ö Ğ RETMEN İ : NECM İ YE GÜNGÖR.
Sunum transkripti:

BAS İ T VE B İ LE Şİ K CÜMLE ETK İ NL İ KLER

Aşa ğ ıda ki verilen cümlelerin hangisinin basit, hangisinin bileşik oldu ğ unu bulmaya çalışalım. a) Soruları dikkatlice okumadan çözme. b) Erkenden arayıp seni sordu. c) Bir işin olaca ğ ı varsa önüne geçilmez. d) Kardeşim dün Mu ğ la’dan döndü. e) Bahçıvanın getirdi ğ i karpuzlar, kütür kütürdü. a) Soruları dikkatlice okumadan çözme. b) Erkenden arayıp seni sordu. c) Bir işin olaca ğ ı varsa önüne geçilmez. d) Kardeşim dün Mu ğ la’dan döndü. e) Bahçıvanın getirdi ğ i karpuzlar, kütür kütürdü.

cevaplar ı m ı z a) Bileşik Cümle b) Bileşik cümle c) Bileşik Cümle d) Basit Cümle e) Basit Cümle a) Bileşik Cümle b) Bileşik cümle c) Bileşik Cümle d) Basit Cümle e) Basit Cümle

Hangisinin basit hangisinin bileşik oldu ğ unuu bulmaya çalışalım. a) Seni kara saplı bir bıçak gibi sineme sapladılar. b) Oraya şimdi gitmek tehlikelidir. c) Mektubumu okusa onu ne kadar çok sevdi ğ imi anlar. d) Arabanın içinde bir çanta unutulmuş. e) Atı alan Üsküdarı geçti. f) Yanımıza biraz yiyecek alalım. a) Seni kara saplı bir bıçak gibi sineme sapladılar. b) Oraya şimdi gitmek tehlikelidir. c) Mektubumu okusa onu ne kadar çok sevdi ğ imi anlar. d) Arabanın içinde bir çanta unutulmuş. e) Atı alan Üsküdarı geçti. f) Yanımıza biraz yiyecek alalım.

CEVAPLARIMIZ a) Basit Cümle b) Girişik Bileşik Cümle c) Koşullu Bileşik Cümle d) Basit Cümle e) Bileşik Cümle f) Basit Cümle a) Basit Cümle b) Girişik Bileşik Cümle c) Koşullu Bileşik Cümle d) Basit Cümle e) Bileşik Cümle f) Basit Cümle

ÇOKTAN SEÇMEL İ SORULAR ÇÖZEL İ M

Aşa ğ ıdakilerden hangisi bileşik cümledir? A. Sınavlar yaklaşıyor, heyecanım artıyor. B. Dostlu ğ umuz duru su gibi akıp gidiyor. C. Kütüphanede birkaç kez onunla karşılaşmıştık. D. Bu otobüsün pek de yolcusu yoktu.

CEVAP B

Aşa ğ ıda ki cümlelerin hangisi, yapısına göre ötekilerinden farklıdır? A. Arkadaşlarınız haksız yere azar işittiler. B. İ yi şiir, düzyazının niteliklerine sahip olmalıdır. C. Bir romancı, kişilerini gerçek yaşamdan şeçmelidir. D. Ezberci e ğ itim sisteminde akıl, paslanmaya başlamıştır.

CEVAP D

Parçada numaralandırılmış cümlelerden hangisi, yapısına göre basit cümledir? I. Gece başınızı gökyüzüne kaldırdı ğ ınızda görece ğ iniz en parlak yıldız, Çobanyıldızı’dır. II. Bu yıldızın ba ğ lı oldu ğ u yıldız kümesi Küçükayı ve Büyükayı’dır. III. İ ki küme, insano ğ lunun saptayabildi ğ i ilk yıldız kümeleridir. IV. Çünkü çıplak gözle bile rahatlıkla görülebilirler.

CEVAP IV

NURDA ÖZTÜRK HAZIRLIK D / 201 TE Ş EKKÜR EDER İ Z