Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CÜMLE ÇEŞİTLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CÜMLE ÇEŞİTLERİ."— Sunum transkripti:

1 CÜMLE ÇEŞİTLERİ

2 CÜMLE ÇEŞİTLERİ TABLOSU
BASİT CÜMLE BİRLEŞİK CÜMLE SIRALI CÜMLE BAĞLI CÜMLE GİRİŞİK BİRLEŞİK BAĞIMSIZ BAĞLI İÇ İÇE BİRLEŞİK “Kİ” Lİ BİLEŞİK ŞARTLI BİLEŞİK

3 BASİT CÜMLELER Tek bir yargı bildiren ,tek yükleme sahip olan ve içinde fiilimsi bulunmayan cümlelerdir. Örnek Cümleler _Ayşe cekedini aldı. _Babam bana para verdi.

4 BİRLEŞİK CÜMLELER Birden fazla yargı içeren cümlelerdir.Ayrıca birleşik cümleler dörde ayrılır: _ Girişik Bileşik Cümleler _ Şartlı Bileşik Cümleler _ İç İçe Bileşik Cümleler _ “Ki” li Bileşik Cümleler

5 GİRİŞİK BİLEŞİK CÜMLELER
Bir temel cümle ve fiilimsi ile kurulmuş, yan cümlelerden oluşan birleşik cümlelerdir. Örnek Cümleler _Arabayı süren adam kalp krizi geçirdi. _Bu parkuru zorlanarak geçti.

6 ŞARTLI BİRLEŞİK CÜMLELER
Yan cümlenin temel cümleye şart koştuğu birleşik cümlelerdir.”-sa ,-se” harfleri eklendiğinde oluşur. Örnek Cümleler _Kendisi yaparsa o zamna kabul edebilirim. _Erken uyursan ancak kalkabilirsin.

7 İÇ İÇE BİRLEŞİK CÜMLELER
Bir cümlenin başka bir cümlelnin içerisinde kullanılmasıyla oluşur.İç cümle temel cümlenin öğesi olabilir. Örnek Cümleler _Arkadaşımın evindeyken “Hafta sonu gelirsen ancak affedebilirm” dedi. _Çocuk geldiğinde herkes “Yangın var , yangın var !” diye bağırdı.

8 “Kİ” Lİ BİLEŞİK CÜMLELER
Yan cümlenin temel cümleye “ki” eki ile bağlandığı bieleşik cümlelerdir. Örnek Cümleler _Çalış ki mutlu olasın. _Dürüst ol ki herkes sana güvensin.

9 SIRALI CÜMLELER Tek başına yargı bildiren,birden çok cümlenin ,virgül ya da noktalı virgül ile birbirine bağlanmasıyla oluşan cümlelerdir.Ayrıca sıralı cümleler ikiye ayrılır: _Bağımsız Sıralı Cümleler _Bağımlı Sıralı Cümleler

10 BAĞIMLI CÜMLELER Sıralı cümlelerde öznesi , nesnesi ya da cümlenin başka bir öğesinin ortak olduğu cümlelerdir. Örnek Cümleler _Kapıyı çaldı,içeri girdi,saatine baktı. _Yemeğini yedi,odasına gitti,bilgisayarı açtı.

11 BAĞIMSIZ CÜMLELER Sıralı cümlelerde öznesi , nesnesi ya da cğmlenin herhangi bir öğesinin ortak olmadığ cümlelerer denir. Örnek Cümleler _Çocuk yemeğini yedi,çocuğun annesi de onu alıp parka götürdü. _Öğretmen içeri giri,öğrenciler ayağa kalktı.

12 BAĞLI CÜMLELER Birbirine bağlaçlarala bağlanan cümlelerdir.
Örnek Cümleler _Eline kalemi aldı ve kağıda bir şeyler yazmaya başladı. _Ahmet onun en iyi arkadaşıydı ;ama sanki bu aralar Selim’e çok garip davranıyordu.

13 GÖKÇEN DOĞAR HAZIRLIK B 179


"CÜMLE ÇEŞİTLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları