Kuzey ve Güney Köprüleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar Donanımı Sistem (Kasa).
Advertisements

Anakartlar Sistemin merkezi bileşenidir.
ANAKART.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
GENEL OLARAK Ana kart Nedir? Ana kartın Yapısı
ANA KARTLAR Veri Yolları.
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
Kasalar Kasanın içinde anakart takma tepsisi, güç kaynağı yuvası, birkaç tane 5.25" ve 3.5"luk yuvalar -ki buralara sabit disk ve CD-ROM sürücü gibi aygıtlar.
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Temel Bilgi Teknolojileri
Bilgisayara Giriş Dersi
BİLGİSAYAR DONANIMI SELİN POSBIYIK 9/H 551 SIDIKA RODOP ANADOLU LİSESİ
Modül: 3. Anakartlar ve Kasalar
DONANIM KARTLARI Ekran kartı.
BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ
ANA KARTLAR VE KASALAR.
ANAKART ANAKART NEDİR , NE İŞE YARAR?
Mustafa Özhan KALAÇ Öğretim Görevlisi
EKRAN KARTI VOLKAN ARSLAN.
Donanımlar Uzm. Murat YAZICI.
DONANIM. Donanım nedir? Donanım bilgisayarı oluşturan her türlü fiziksel parçaya verilen verilen addır. Donanım bir merkezi işlem biriminden (Central.
66 CHAPTER SİSTEM UNITESİ. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 6-2 Sistem Üniteleri Mikro bilgisayarlar Masaüstü Dizüstü Tablet.
BİLGİSAYARIN MİMARİSİ, TEMEL BİLEŞENLERİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI
Anakartlar anakartlar & & kasalar kasalar.
BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM SİSTEMLERİ
Er. Ü. Mustafa Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksek Okulu
ANAKART (MOTHERBOARD)
VERİ YOLLARI.
Lehimleme ve Baskı Devre
ANA KARTLAR VE KASALAR.
İŞLEM BİRİMLERİ RAM İŞLEMCİ Örnek: ANAKART
Ekran Kartı.
BİLGİSAYAR DONANIMI Hazırlayan: Emre ŞENTÜRK ( )
ANAKARTLAR SERHAT OKUR.
Bilgisayar Donanımı Bilgisayarın elle tutulup gözle görülen parçalarına donanım denir. Bilgisayar kasasının içindeki parçalara iç (dahili) donanım, dışındaki.
Hafta2 Bilgisayar Donanımı Dersi
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
BİLGİSAYAR DONANIMI VERİ YOLLARI.
Kuzey ve Güney Köprüleri
BİLGİSAYARI TANIYORUM. MERHABA BENN BİLGİSAYARKURDU ALİCAN.
Anakart ve Rom Bellek Anakart Nedir, ne işe yarar?
VERİ YOLLARI ÇİPSETLER
HÜSEYİN ÖZTÜRK Bilişim Teknolojileri Öğretmeni ANAKARTLAR Portlara Modülden Eklentiler Yap.
DİLOVASİ TEKNİK LİSE VE Ç.P.L Ana Kart (Mainboard) ÖĞRETMEN= KÜRŞAT KU
Information Technology, the Internet, and You © 2013 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.Computing Essentials 2013.
USB Universal Serial Bus Evrensel Seri veriyolu. Tak çalıştır aygıtların sistemlerde daha kolay bir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla geliştirilmiş.
Bilgisayar Donanımı Dersi
Anakart Bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçalar arasında iletişimi sağlayan birincil devre kartıdır. Anakartlar elektriği geçirmeyen.
BİLGİSAYAR NEDİR?.
EETE264 – BİLGİSAYAR DONANIMINA GİRİŞ
Bilgisayar Donanımı Dersi
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
TEMEL BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
Pınar KAPLAN Sevgi DEMİRCİ SLOTLAR.
Bilgisayar İle İlgili Temel Kavramlar
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur,
BİLGİSAYAR DONANIMI ANAKART ,RAM-ROM
Bilgisayarın çalışması için gerekli tüm bileşenleri taşıyan ve bu bileşenlerin iletişimini sağlayan temel donanım öğesidir.anakart; işlemci, bellek, kartlar.
Bilgisayar Donanımı Hafta 2
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
Bilgisayar Donanımı Hafta 3
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
ANAKARTLAR.
EKRAN KARTI Ekran Kartı Nedir ? Ekran Kartı Tarihçesi
ANAKART NEDİR?. Ana kart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Fiberglastan.
Bilgisayar Donanımı Dersi Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı.
Sunum transkripti:

Kuzey ve Güney Köprüleri •Northbridge, RAM'e ve ekran kartına erişimi ve CPU'nun bu bileşenlerle iletişim kurabildiği hızları denetler. Ekran kartı, bazen Northbridge'e tümleşik olur. •Southbridge ise çoğu zaman CPU'nun sabit disklerle, ses kartıyla, USB (Evrensel Seri Veriyolu) bağlantı noktalarıyla ve diğer giriş/çıkış bağlantı noktalarıyla iletişim kurmasına imkan sunar.

Kuzey ve Güney Köprüleri

Anakart, CPU ve Köprüler

BIOS BIOS Basic Input/Output System (Temel Giriş/Çıkış Sistemi) Bilgisayarın ilk açılma işlevini yerine getiren yazılımdır. BIOS üreticileri •American Megatrends Inc. (AMI) •Phoenix Technologies •ALi •Winbond

BIOS Nedir? Ne İşe Yarar? "Basic Input/Output System" (Temel Giriş/Çıkış Sistemi) kelimelerinin baş harflerinin birleşmesinden meydana gelir. PC’nizin çalışması için gereken temel işletim sistemi olarak özetlenebilir. Sadece okunabilir bellek (ROM) üzerine yazılmış bir yazılım olan BIOS, anakartınızın özelliklerini yönetebilmeniz/ kullanabilmeniz, diğer donanımlar arasında bir bağ kurması için görev yapar. Daha kaba bir ifadeyle, bilgisayarınız açılırken genelde “Press DEL to Enter SETUP” ifadesine hitaben DEL tuşuna basarak girdiğiniz bölümdür. Örneğin, anakartınız üzerinde olan donanımların listesini işletim sistemine BIOS verir.

BIOS Chipset

CMOS ne demek? •Complementary Metal Oxide Semiconductor (Bütünleyici Metal Oksit Yarıiletken); Bir tümleşik devre üretim teknolojisidir

Veri Yolu (data bus veya sadece bus) PC içindeki bileşenlerin birbiri ile haberleşmesini sağlayan devrelere veri yolu (BUS) denir. Tüm veri yolları 2 bölümden oluşur.Bunlar standart veri yolu ve adres veri yoludur. Standart veri yolu bilgi taşır. Adres veri yolu ise bilginin hangi adrese gideceğini belirler.

Adres yolu ve Veri yolu Adres yolu tek yönlüdür (tek şeritli bir karayolu gibidir). İşlemci Belleğe istediği verinin adresini bu yoldan gönderir. Veri yolu iki yönlüdür. İşlemci bellekten veri istediğinde (Adres yolunu kullanarak), bellek bu veriyi veri yolu üzerinden işlemciye gönderir. İşlemci ayrıca veri yolunu belleğe bilgi yazmak amacıyla da kullanabilir. Bu durumda adres yolundan adresi gönderilen bellek alanına veri yolundan gelen bilgi kaydedilir.

ÖRNEK İŞLEM : TOPLAMA TOPLA A,B,C komutunun işlemci tarafından nasıl gerçekleştirildiğini gösterelim. Bu komut işlemciye A ve B sayılarını toplayıp sonucu C sayısı olarak kaydetmesini anlatır. Bu komut nasıl gerçekleştirilir? İşlemci Adres yolunu Kullanarak A Sayısını Bellekten ister. Bellek Veri Yolundan A Sayısını İşlemciye Gönderir. İşlemci Adres yolunu Kullanarak B Sayısını Bellekten ister. Bellek Veri Yolundan B Sayısını İşlemciye Gönderir. İşlemci A ve B Sayısını Toplar ve Sonucu Bulur. İşlemci Adres yolunu kullanarak C Sayısına Bilgi Göndereceğini Belleğe Bildirir. İşlemci Veri Yolunu Kullanarak C Sayısını Belleğe Gönderir. Bellek Gelen Sonucu C Sayısı olarak Kaydeder.

ISA, PCI ve AGP genişleme veri yolları Bugün bilgisayarlarda ISA, PCI ve AGP genişleme veri yolları bulunmaktadır. Ana karta takılan kartların işlemci ve belleğe erişebilmelerini sağlayan genişleme yuvalarıdır. •Veri yollarına bağlanacak donanım aygıtları slot veya soket denilen geçmeli konnektörlerle ana karta bağlanırlar.

ISA genişleme veri yolu Industry Standard Architecture •(Sanayi Standardı Mimarı) •8 bit - 16 bit •8 Mhz •1981 •IBM

ISA genişleme veri yolu

PCI genişleme veri yolu Peripheral Component Interconnect Çevresel Bileşen Bağlantısı 1993 Intel 32 – 64 bit 33 Mhz

AGP genişleme veri yolu •Accelerated (Advanced) Graphics Port •(Hızlandırılmış (Gelişmiş) Grafik Portu) •1997 •Intel •32 bit •66 MHz – 533 MHz

AGP genişleme veri yolu Versiyonları; AGP 1x, 2x, 4x, 8x •Varyasyonları; AGP Express, AGI, AGX, XGP

PCI-X PCI eXtended •(Kapsamı genişletilmiş birbirine bağlı çevresel parçalar) •1998 •IBM, HP, Compaq •64 bit •66-533 MHz

Mini PCI •Dizüstü (Laptop) •32 bit •33 MHz

PCI Express •PCI-E (PCIe) •Intel •2004 •2.5 Gbps - 80 Gbps •x1, x4, x8, x16

Konnektörler (Bağlayıcılar) Molex; optik sürücü, sabit disk Berg; disket sürücü (4 pin) Anakart Güç; molex (P1) (20/24 pin) P4 güç; molex (4 pin) Yardımcı güç; molex (6 pin) SATA Güç; (15 pin)

Konnektörler (Bağlayıcılar)

Konnektörler (Bağlayıcılar)

Port çeşitleri

SCSI (Small Computer System Interface) Birçok farklı donanım birimini destekleyen (yazıcı, disk, cd-rom) uzun zamandır bilgisayar dünyasında kullanılan ve aynı veri yolunda birçok donanım birimini bağlanmasına imkan veren bir veri yolu yapısıdır.

IEEE1394 Firewire Daha çok video ses görüntü işleme ve DVD dünyasında kullanılan yüksek hızlarda veri aktaran bir yapıdır. Günümüz bilgisayarlarında SCSI’nın yerini almıştır.

PCMCIA veya PC Card Dizüstü bilgisayarlarda kullanılan genişleme yuvalarının bağlandığı veriyoludur. Her bir sokette tek bir kart desteği sunan PCMCIA yapı 32 bir genişliğinde paralel bir iletişim yapısına sahiptir.

ExpressCard PCMCIA kartlarının 2003 ten beri yerini almaya başlamış olan kart yapısıdır. Bu kart yapısının bant genişliği tipine göre 400Mbit/s(USB mod) – 2.5Gbit/s(PCI ex mod) aralığındadır. 26 pine sahiptir.

USB Evrensel seri veri yolu anlamına gelmektedir. Tak çalıştır özelliğine sahiptir. Tek bir bilgisayara toplam 127 adet donanım bağlamaya izin veren bir yapıdır. Harici donanım birimlerini bilgisayara bağlamak için kullanılır.