Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EKRAN KARTI Ekran Kartı Nedir ? Ekran Kartı Tarihçesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EKRAN KARTI Ekran Kartı Nedir ? Ekran Kartı Tarihçesi"— Sunum transkripti:

1 EKRAN KARTI Ekran Kartı Nedir ? Ekran Kartı Tarihçesi
Ekran Kartı Nasıl Çalışır ? Ekran Kartı Ne İşe Yarar ? Ekran Kartı Çeşitleri Nelerdir ? Ekran Kartı Kullanım Amaçları ?

2 Ekran Kartı Nedir ? Bilgisayarlarda herhangi bir işlem yapılırken, yapılan işlemi bilgisayarın ekranında görmek mümkündür. Elde edilen işlemlerin sonuçlarının alındığı ortam veya cihazlara çıkış ünitesine ekran kartı denilmektedir

3 Ekran Kartı Tarihçesi Ekran kartı ilk olarak seri üretilen Apple II Mikrobilgisayar’da kullanılmaya başlanmıştır. IBM firması 1981 yılında tek renge sahip görüntü kartına sahip PC’leri piyasaya sürmüştür (MDAMonochrome Display Adapter). Daha sonra Hercules firması 1982 yılında daha iyi bir görüntü kartı olan Hercules Graphics Card adlı ekran kartını yaparak MDA’yı geçmiştir.

4 Ekran Kartı Nasıl Çalışır ?
Bilgisayarda bulunan işlemci bir yazılımı ya da bu yazılımın gerektirdiği grafik ve resimlerin bilgilerini ekran kartına bir kablo aracılığı ile gönderir. Ekran kartı bu bilgileri kullanarak resmin ekranda hangi piksel boyutunda gözükeceğine karar verir. İşlemci bilgileri ekran kartına kendi hafızasında depolaması için gönderir. Daha sonra geometrik bilgiler ve komutlar ile ön belleğe gönderilir. Burada gölgelendirme adı verilen işlem uygulanır. Bu işlem sayesinde ön belleğe gönderilen bilgiler kullanılarak şeklin gerçeklik ve boyut kazanması sağlanır.

5 Ekran Kartı Ne İşe Yarar?
Bilgisayarlarda ekranın çalışabilmesi için bilgisayarın kasasında ya da laptopların içinde mutlaka ekran kartı olmalıdır. Bilgisayarda gerçekleştirilen her türlü yazı, grafik, resim, film gibi şekillerin oluşturulmasında işlemci ile monitör arasında görev yapan bir cihazdır.

6 Ekran Kartı Çeşitleri Nelerdir ?
Veri Yolu Yapısına Göre; ISA PCI AGP PCI Ekspres Fiziki Yapısına Göre; Anakart Üzerinde entegre(onboard) Anakart Genişleme Yuvasına Takılı Olan

7 Ekran Kartı Kullanım Amaçları?
Günlük hayatta ofis işlemleri için kullanılan bilgisayarlar, Mining amaçlı kullanılan bilgisayarlar, Film, dizi editörlük amaçlı bilgisayarlar, Oyuncu(Gamer) bilgisayarlarıdır. Ekran Kartı Kullanım Amaçları?

8 Günlük Hayatta Kullanılan Bilgisayarlar

9 Mining Amaçlı Kullanılan Bilgisayarlar

10 Film, Dizi Editörlük Amaçlı Bilgisayarlar

11 Oyuncu(Gamer) Bilgisayarları

12 Kaynakça; Hazırlayanlar;
an-karti-nedir-nasil-calisir-ne-ise- yarar_t html com/tag/ekran-kartinin-cesitleri/ Munise AŞLAMACI Bilal ASLAN


"EKRAN KARTI Ekran Kartı Nedir ? Ekran Kartı Tarihçesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları