Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısaltılmış sözcüklere gelen eklerle ilgili bir yazım yanlışı vardır? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısaltılmış sözcüklere.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

ZAMİRLER.
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
İŞGALLER BAŞLIYOR Reyyan İLCİ 4/C 2643
Tarafından yayınlanmaktadır
FİİLİMSİLER 8.SINIF EBRU GÜNAY   Türkçe Öğretmenliği 2. SINIF(İ.Ö)
CÜMLENİN ÖGELERİ.
Malazgirt savaşından sonra Türklerin Anadolu’ya
1 ? Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde karşıt
ANLATIM BOZUKLUKLARI Ali Burak YOLAŞAN.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
AB Düşüncesinin Temelini Batı Almanya Fransa İtalya Belçika Hollanda Lüksemburg.
VURGU CÜMLEDE VURGU.
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
Köylü ulusun efendisidir.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasına örnek olabilecek bir sözcük vardır? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasına örnek olabilecek.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İKİNCİ ÖĞRETİM İKİNCİ SINIF
 Yoldan geçenler bu ilginç arabaya bakıyordu.  İhtiyar adam merdivenleri yavaş yavaş çıktı.
 BAŞKENTİ-KONSTANTİNOPOLİS  RESMİ DİLİ-LATİNCE  DİNİ-391 yılına kadar Antik Roma Dini, Sonra Ortodoks Hristiyanlığı ve Hristiyanlık  YÖNETİM-OTOKRASİ.
1 ? Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük gerçek anlamıyla
1 BASINTOPLANTISI 5 Kasım 2012 İstanbul. 2 ALEXANDER KÜHNEL Hannover-Messe International Istanbul.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
DERSİMİZ TÜRKÇE.
YÜZDELER YÜZDELER.
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
DEĞERLENDİRME SORULARI
YAPI BİLGİSİ.
CÜMLENİN YARDIMCI ÖGELERİ
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE

Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
ZAMİRLER.
CÜMLENİN ÖGELERİ Cümle; bir düşünceyi, bir duyguyu, bir olayı, bir isteği, bir yargıyı tam olarak anlatan sözcük veya söz grubuna denir. Cümleyi oluşturan.
Sonbahar yağmurunun ıslattığı daracık sokaklarda ilerliyorduk. 1) “İlerlemek” sözcüğü, aşağıdakilerin hangisinde bu cümledeki anlamıyla kullanılmıştır?
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
YAPILARINA GÖRE FİİLLER TÜRKÇE / ZARFLAR (BELİRTEÇLER) Eren TAŞKAYA
CÜMLENİN ÖGELERİ.
TOPLUMSAL ALANDA YAPILAN İNKILAPLAR
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
Mehmet Akif Ersoy Bilgi Yarışmasına Hoş Geldiniz… Türkçe Zümresi.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf (Gündüz)
KONU KAVRAMA SORULARI İSİM TAMLAMALARI.
MEHMET AKİF ERSOY İLKÖĞRETİM OKULU SINIFLAR ARASI BİLGİ YARIŞMASI 6
ADILLAR (ZAMİRLER).
DEĞERLENDİRME SORULARI
Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri
İNKILÂP TARİHİ ÖĞRETEN TÜRKÇE YARIŞMASI
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Cümlenin Ögeleri İsim:EyüpCan Soy İsim :Aydemir Sınıf : 8-D No : 352.
Sunum transkripti:

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısaltılmış sözcüklere gelen eklerle ilgili bir yazım yanlışı vardır? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kısaltılmış sözcüklere gelen eklerle ilgili bir yazım yanlışı vardır? C) SSK’dan emekli olmuş. C) SSK’dan emekli olmuş. B) DSİ’ye dilekçe verdim. B) DSİ’ye dilekçe verdim. A)Onun kızı TV’da sunucu olmuş. A)Onun kızı TV’da sunucu olmuş. D) Yeni Kararlar YÖK’e sunuldu. D) Yeni Kararlar YÖK’e sunuldu.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki” ile ilgili bir yanlışlık vardır? Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ki” ile ilgili bir yanlışlık vardır? C) Demek ki, sonunda durumu o da anladı. C) Demek ki, sonunda durumu o da anladı. A) Tam çıkacaktım ki, misafirler kapıyı çaldı. A) Tam çıkacaktım ki, misafirler kapıyı çaldı. B) Gördümki başaramayacak, ben de okuldan aldım. B) Gördümki başaramayacak, ben de okuldan aldım. D) Bu gidişle sanıyorum ki, adam olsun. D) Bu gidişle sanıyorum ki, adam olsun.

Hangi isim tamlamasının tamlananı türemiş yapılı değildir? Hangi isim tamlamasının tamlananı türemiş yapılı değildir? B) Doğa sevgisi A) Şehir insanının duygusuzluğu A) Şehir insanının duygusuzluğu C) Öğrencinin karnesi C) Öğrencinin karnesi D) Hanımelinin kokusu D) Hanımelinin kokusu

’’O’’sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs zamiri olarak kullanılmıştır? ’’O’’sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs zamiri olarak kullanılmıştır? B) O benim aldığımın aynısı A) O zamanlar daha çok küçüktü. D) O seni hiçbir zaman bırakmaz. C) O çocuğun yapmadığını biliyordum.

A= I-4I - I-5I B= I-1I + I-7I C= I-1I – I-10I Olduğuna göre C+B.A=? işleminin sonucu kaçtır. A= I-4I - I-5I B= I-1I + I-7I C= I-1I – I-10I Olduğuna göre C+B.A=? işleminin sonucu kaçtır. B) - 2 A) 72 D) -17 C) 1

B) 1/2 A) 7/2 D) 3/7 C) 3/ :( +)=? İşleminin sonucu kaçtır?

% 30 karla satılan mal 5 YTL daha ucuza satılırsa % 20 zarar ediliyor. Buna göre malın maliyeti kaç YTL dir? % 30 karla satılan mal 5 YTL daha ucuza satılırsa % 20 zarar ediliyor. Buna göre malın maliyeti kaç YTL dir? C) 12 A) 8 B) 10 D) 13

3 Matematik, 4 Türkçe kitabı bir rafa Türkçe kitapları bir arada olmak şartıyla kaç farklı şekilde dizilebilir? 3 Matematik, 4 Türkçe kitabı bir rafa Türkçe kitapları bir arada olmak şartıyla kaç farklı şekilde dizilebilir? B) 7! A) 4!. 3! D) 4!. 4! C) 4!. 5!

İsteğimiz dışında çalışan iç organların kontrol merkezi neresidir? İsteğimiz dışında çalışan iç organların kontrol merkezi neresidir? B) Beyincik A) Beyin C) Omurilik Soğanı D) Omurilik

Aşağıdaki damarlardan hangisinin taşıdığı kanda boşaltım maddelerinin oranı daha düşüktür? Aşağıdaki damarlardan hangisinin taşıdığı kanda boşaltım maddelerinin oranı daha düşüktür? B) Aort atar damarı A) Böbrek atar damarı C) Böbrek toplardamarı D) Üst ana toplar damar

Aşağıdakilerden hangisi İstanbul’un fethinin önemi ve sonuçları arasında sayılmaz? Aşağıdakilerden hangisi İstanbul’un fethinin önemi ve sonuçları arasında sayılmaz? B) Bizans İmparatorluğu yıkıldı. A) Avrupalıların Türkleri Balkanlardan atma ümitleri yok oldu. D) Avrupa’da derebeylikler güçlendi. C) Anadolu ve Ortadoğu Avrupa’nın Tehdit ve baskısından kurtuldu.

Sanayi İnkılabı’ndan sonra Avrupa’nın sanayi mallarının Osmanlı pazarına girmesi; Osmanlı Devleti’nin küçük sanayi atölyelerinin kapanmasına İşsiz sayısının ve yoksulluğun artmasına yol açmıştır. Bu olumsuzlukları kolaylaştıran temel etken aşağıdakilerden hangisi olmuştur? Sanayi İnkılabı’ndan sonra Avrupa’nın sanayi mallarının Osmanlı pazarına girmesi; Osmanlı Devleti’nin küçük sanayi atölyelerinin kapanmasına İşsiz sayısının ve yoksulluğun artmasına yol açmıştır. Bu olumsuzlukları kolaylaştıran temel etken aşağıdakilerden hangisi olmuştur? B) Hammadde ihtiyacının artması A) Milliyetçilik fikrinin Osmanlı aydınlarını etkilemesi D) Batılı ülkelere kapitülasyonların verilmesi C) Tımar sisteminin bozulması

Oruç ibadetinin başladığı ve bittiği zamanlara ne ad verilir. Oruç ibadetinin başladığı ve bittiği zamanlara ne ad verilir. C) Savm-Salat B) Kaza-Kader A) İmsak-İftar D) Aşure-Muharrem

2008 Avrupa şampiyonasında A-Milli takımımız grup maçlarında hangi ülke ile karşılaşmayacaktır? 2008 Avrupa şampiyonasında A-Milli takımımız grup maçlarında hangi ülke ile karşılaşmayacaktır? B) İsviçre A) Portekiz C) İspanya D) Çek Cumhuriyeti

Avrupa Kültür Başkenti kapsamında 2010 yılında Avrupa kültür başkenti olarak seçilen şehir hangsidir? Avrupa Kültür Başkenti kapsamında 2010 yılında Avrupa kültür başkenti olarak seçilen şehir hangsidir? C) Paris A) Milano B) İstanbul D) Konya

“Çocuk, babasının elini sımsıkı tutmuştu.” cümlesinde aşağıdaki öğelerden hangisi yoktur? “Çocuk, babasının elini sımsıkı tutmuştu.” cümlesinde aşağıdaki öğelerden hangisi yoktur? B) Nesne A) Özne D) Dolaylı tümleci C) Zarf tümleci

Şekilde O merkezli çemberde; s(BAO)=50 ve s(AOC)=70 olduğuna göre; s(BCO) kaç derecedir? Şekilde O merkezli çemberde; s(BAO)=50 ve s(AOC)=70 olduğuna göre; s(BCO) kaç derecedir? B) 20 A) 10 C) 15 D) 30

A +2 B -1 C +3 D -3 iyonlarının elektron sayıları eşit olduğuna göre hangisinin atom numarası en büyüktür? A +2 B -1 C +3 D -3 iyonlarının elektron sayıları eşit olduğuna göre hangisinin atom numarası en büyüktür? C) C +3 A) A +2 B) B -1. D) D -3

II. Mahmut 1838’de Tıp Okulu’nun açılışında öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada şöyle demiştir. “Burada Fransızca olarak tıp tahsil edeceksiniz. Sizlere Fransızca okutmaktan benim amacım Fransızca’yı tahsil ettirmek değildir. Ancak tıp bilimini öğrenip, zamanla kendi lisanınıza almaktır. Hocalarınızdan tıp bilimini tahsile çalışın ve yavaş yavaş Türkçe’ye alıp lisanımızda eğitim yapılmasına çalışınız.” Buna göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz? II. Mahmut 1838’de Tıp Okulu’nun açılışında öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada şöyle demiştir. “Burada Fransızca olarak tıp tahsil edeceksiniz. Sizlere Fransızca okutmaktan benim amacım Fransızca’yı tahsil ettirmek değildir. Ancak tıp bilimini öğrenip, zamanla kendi lisanınıza almaktır. Hocalarınızdan tıp bilimini tahsile çalışın ve yavaş yavaş Türkçe’ye alıp lisanımızda eğitim yapılmasına çalışınız.” Buna göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz? C) Fransızca öğrenmenin amaç değil araç olduğuna C) Fransızca öğrenmenin amaç değil araç olduğuna A) Batının kültürünün değil teknolojisinin alınması gerektiğine A) Batının kültürünün değil teknolojisinin alınması gerektiğine B) Tıp derslerinin Türkçe’ye göre uyarlanması gerektiğine B) Tıp derslerinin Türkçe’ye göre uyarlanması gerektiğine D) Fransa’da tıp derslerinin Türkçe verilmesi gerektiğine D) Fransa’da tıp derslerinin Türkçe verilmesi gerektiğine

2007 yılının Aralık ayında bir suikast sonucu hayatını kaybeden Benazir BUTTO hangi ülkenin eski başbakanıydı? 2007 yılının Aralık ayında bir suikast sonucu hayatını kaybeden Benazir BUTTO hangi ülkenin eski başbakanıydı? C) Afganistan B) Hindistan A) Pakistan D) Irak