İşletmelerde Beceri Eğititimi (İBE) Koordinasyonu Geliştirilmiş Model

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Toplumsal Cinsiyet Etki Değerlendirmesi
Advertisements

REHBERLİK Yıldız KOCADAĞ.
Okulumuzda kurulacak olan Fatih projesi ile ilgili bilgi sahibi olmak.
MODÜL 4 Organizasyon.
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
BEP BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI.
Özel Sektörde İnsan Kaynağının Önemi
ÖĞRETİM PROGRAMLARINDA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
ÖĞRETİM ANALİZİ Amaçların Sınıflandırılması Bilişsel Öğrenmeler
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARINA AİLE KATILIMININ ÖNEMİ
PROJEYE DAYALI FEN DERSİ Proje tabanlı öğrenme yöntemi, öğrencilere problem çözmeyi, karar vermeyi ve araştırmayı öğretir. Ayrıca öğrencilere belirlenen.
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
7.1 GENEL Kuruluş, güvenli ürünler gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir.
 Thinkquest; öğretmenlerin kendi eğitim müfredatına, planına,thinkquest eğitim projesini ekleyip,gelişen ve değişen 21 yüzyıla ayak uydurmasında yetenek.
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Comenius Programı Onur AYDEMİR
REHBERLİK DERSİ III.
Telif Hakkı  2008 Intel Firması. Tüm hakları saklıdır. Intel, Intel logosu (the Intel Logo), Intel Eğitim Girişimi (Intel Education Initiative) ve Intel.
Yedinci Bölüm İşletme YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI.
Programs of the Intel Education Initiative are funded by the Intel Foundation and Intel Corporation. Copyright © 2007 Intel Corporation. All rights reserved.
Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları
21. Yüz Yıl Eğitimi Eski Yaklaşım:  Öğretmen ve müfredat odaklılık  Pasif alıcı konunda öğrenme  Bireysel işler ve çalışmalar  Bilgi kazandırmak 
BEP HAZIRLAYACAK EKİBİN OLUŞTURULMASI
EĞİTİM SİSTEMİ VE ÖLÇMENİN SİSTEMDEKİ YERİ
KURUM İÇİ İLETİŞİM HAZIRLAYAN HAVA GÜLER.
GÜLTEN ÖZAYDIN ÇOK PROGRAMLI LİSESİ
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
Öğretmen Veli İşbirliği için Web Tabanlı Platform Tasarımı
GİRİŞ Program İyileştirme Çalışmaları Kapsamında Gerçekleştirilen İşlemler Fakülte / Bölüm Amaçlarının Belirlenmesi Bölüm / Program Yeterliklerinin Belirlenmesi.
DERS: Sosyal Bilgiler ÜNTE: Uzaktaki Arkadaşlarım SINIF: 4/A
Presented By Harry Mills / PRESENTATIONPRO Intel Öğretmen Programı Yeni içerik ve Eğitimlerin Standartlaştırılması Çalıştayı 15 Ocak Mersin Kıdemli.
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi Paul Weide Ekip Lideri.
DESTEK EĞİTİM ODASI Kaynaştırma eğitimine tabi olanlara sunulan bir hizmet Kaynaştırma uygulamalarının bir parçası ve tamamlayıcısı.
Portfolyo Nedir? Portfolyo Nasıl Hazırlanır? Elektronik Portfolyo Nedir? Fatma Taşkıran.
BEP GELİŞTİRME BİRİMİNİN GÖREVLERİ
KONULARIMIZ BEP Tanımı Amacı BEP nedir? \ ne değildir?
ALİ-HASAN COŞKUN meslekİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
PERFORMANS YÖNETİMİ SİSTEMİ
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Programı COMENIUS
BEP NEDİR?. Akdeniz Rehberlik ve Araştırma Merkezi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı.
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
Bilgilendirme Toplantısı
E Ğİ T İ M KAL İ TES İ N İ YÜKSELTMEYE YÖNEL İ K EYLEM PLANI.
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
BE P BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI. BEP ; özel eğitim gereksinimi olan her birey için yazılı olarak geliştirilmiş ve özel eğitim gereksinimi olan.
YÖNETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ
MESLEKİ YETERLİLİK MEB ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK VE DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
FAHRİ KİRT ORTAOKULU ÖĞRENCİ KOÇLUĞU PROJESİ.
Toplam Kalite Yönetimi
EBAv2.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS KİTAPLARI
Program Geliştirmede Temel Kavramlar
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
KÜRESEL YÖNTEM VE TEKNİKLERE ISINMAYA EVET!
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
Öğretimin Planlanması
R.Gazete No R.G. Tarihi: İşyeri hekimi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği.
BE BEP NEDİR ?.
Projenin Amacı Projenin en temel amacı okul öncesi sınıflarında engeli olan çocuklarla çalışan öğretmenlerin sınıf içi yeterliklerinin artırılmasıdır.
REHBERLİK DERSİ III.
Eğitim ve Öğretim Teknolojisi İletişim Süreci
Sunum transkripti:

İşletmelerde Beceri Eğititimi (İBE) Koordinasyonu Geliştirilmiş Model Kullanım Kılavuzu Uluslararası stajlar için ( büyük çoğunlukla ) uygundur İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİNİN PLANLANMASI VE REHBERLİĞİ İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİNİN BAŞLANGICI ÇALIŞMA HAYATI İŞBİRLİĞİ PLANI İşyeri analizi, İşyeri veri tabanı Çerçeve planı mutabakatı Usta öğretici eğitimi Bireyselleştirilmiş plan İşletmelerde Beceri Eğitiminin koordinasyonu Öğrenme ödevleri Usta öğretici ile işbirliği İŞYERİNDE İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİNİN KOORDİNASYONU Dönüt ve geliştirmeye açık alanlar Dönüt alınması ve analiz edilmesi ; operasyonel gelişim Grup dönütü , Tecrübelerin paylaşımı Dosyalama İletişim İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Metotlar Orijinal Model Finlandiya’da Ammattisilta ESF Projesi ile oluşturulmuşturn Finland

İŞYERİ İŞBİRLİĞİ PLANI Usta öğretici eğitimi Ekami nin usta öğretici eğitimi için kendine has bir modeli vardır eğitimli usta öğretici iş alanının bireysel ihtiyaçlarına göre organizasyon çoklu format gerçekleştirme Çoklu disiplinler ( sektör özelliklerine göre) öğretmen staj programını sistematik olarak düzenleme Öğretmen usta öğreticilere eğitim verir İşyeri analizi Çalışma tabanlı öğrenme kavramları Müfredatın amaç ve hedeflerine uygun işletmeler Doğru usta öğretici seçimi İşyeri veri tabanı Tüm işletmelerin dökümentasyonunun yapılması Bireyselleştirilmiş plan Kişisel öğrenmenin parçası olarak çalışma tabanlı öğrenme İstenilen mesleki yeterliğe ulaşmak için gerekli hedefler Okul , işletme ya da diğer yerlerde istenilen mesleki yeterliğe ulaşmak için üzerinde çalışılacak öğrenme plan taslakları Çerçeve programının mutabakatı işletme ile öğrencinin mesleki pratik alanda yeterliğe ulaşması için yapılacak planların mutabakatının sağlanması Orijinal Model Finlandiya’da Ammattisilta ESF Projesi ile oluşturulmuştur.

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİNİN PLANLANMASI VE REHBERLİĞİ Öğretmenin /uluslararası proje koordinatörünün görevleri Uygun yerleri belirlemek Usta öğreticiyi staj için hazırlamak Öğrenciye iş güvenliği ve mesleki yeterlik sunumları yaparak staj için hazırlamak Öğrenciye işletme seçiminde rehberlik etmek Öğrencinin staj sözleşmesini kontrol etmek Pedagojik Çözümlemeler Öğrencilerin koordinatörü olarak usta öğretici ve öğretmenler Staj süreci için plan taslağı hazırlamak Öğrencini yapacağı ödevleri i detaylandıran ve mesleki kazanımlarla ilgili sunumlar içeren bir plan taslağı yapmak Öğrenci için gerekli imkan alet vs organize etmek Usta öğreticileri izleme görevinde öğretmen Mesleki yeterlik ve ihtiyaçları usta öğretici ile analiz etmek ve gözden geçirmek Usta öğretici görevleri Stajın hedef ve amaçlarını tanıtmak işyerini her yönüyle tanıtmak, kurallar, kısıtlamalar işleyiş vs Çalışanları staj hakkında bilgilendirmek Kendini güncel tutmak Öğrenci sorumlulukları Stajın hedef ve amaçlarını tanıtmak Öğretmenin gözetiminde uygun işletme bulmak Staj için hedef ve amaçları bilmek Orijinal Model Finlandiya’da Ammattisilta ESF Projesi ile oluşturulmuştur.

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİNİN BAŞLANGICI Öğretmenin/ Uluslararası Proje Koordinatörünün Görevleri Usta öğreticiye staj hakkında bilgi vermek Hedefleri öğrenci ile tartışmak Mesleki yeterliğin kazanılması için bir plan yapmak Öğrenci ve işletme arasındaki sözleşmenin aktif olmasını sağlamak Pedagojik çözümlemeler Öğrencilerin Koordinatörleri Olarak Öğretmen ve Usta Öğreticileri Öğrencinin ihtiyaçlarına göre işe başlama programını bölümlere ayırmak Öğrenci ile kuralların mutabakata varılması Ödevleri nasıl yapacakları konusunda mutabakat sağlamak Öğrencini hangi yeterlik ve bilgilere sahip olduğunu açığa çıkarmak ve öğrencinin bu süreçten ne elde edeceğini bilmek Öğrenciye rehberlik etmek Usta Öğreticileri İzleme Görevinde Öğretmen Öğrenci kişisel planını gözden geçirmek ve analiz etmek Asıl hedef ve amaçları gözden geçirmek Dönüt alma sürecinde usta öğreticiyi desteklemek Usta öğretici ile birlikte örneğin ödevler vererek öğrenme durumları sağlamak Usta Öğretici Görevleri Öğrenciye işletme kuralları hakkında bilgi vermek ( kurallar, işleyiş vs) Mesleki yeterlilik sunumunun geliştirilmesinde yer almak Öğrencinin Görevleri Hedeflerini belirlemek Mesleki yeterliğin geliştirilmesinde ve planlanmasında rol almak Öğrenme ve iş ödevlerini not almak Orijinal Model Finlandiya’da Ammattisilta ESF Projesi ile oluşturulmuştur.

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİNİN KOORDİNASYONU Öğretmen / uluslararası proje koordinatörünün görevleri Öğrenci ile sözleşme öğrenciye rehberlik etme Usta öğreticiyi destekleme Hedef ve amaçları anlaşılır hale getirme Değerlendirme kriterlerini açıklamak Staj periyodunu düzenlemek Mesleki edinimleri belirlemek Staj süresince kendilerini geliştirmeyi sağlayan değerlendirme sağlamak Pedagojik Çözümlemeler Öğrenci koordinasyonunda usta öğretici ve öğretmenler öğrencinin ihtiyaçlarına göre yönlendirme yapmak Farklı yöntem ve teknikler uygulamak Öğrencinin kendini değerlendirme yeteneğini desteklemek ve geliştirmek. Görüş alışverişinde bulunarak düzenli dönüt almak Öğrenme sürecinin değerlendiricileri olarak öğretmen ve usta öğreticiler Staj hedef ve amaçlarının gerçekleştirilmesinin değerlendirilmesi Cesaret ve destekleme Öğrencinin aldığı bilgiler doğrultusunda dönüt almak Öğrencinin neleri öğrenmesi gerektiği konusunda dönüt almak Usta öğretici izleme konusunda öğretmen Değerlendirme öğe ve kriterlerini usta öğretici ile gözden geçirme ve analiz etme usta öğreticiyi dönüt alma sürecinde destekleme ara ödev konusunda mutabakat ve usta öğreticiye bu görevleri hatırlatma Usta öğreticinin görevleri Eğitim birimiyle sözleşme sağlamak Öğrenci öğrenme sürecini gözden geçirmek İş sorumluluk ve ödevlerini öğretmek Sürece rehberlik etmek ve dönüt almak Mesleki kazanım ve staj sürecini tasarlamak İyi bir profesyonel örnek olmak Öğrenci görevleri Öğrenmesine katkı sağlayacak ödev ve sorumluluklarını bilmek Amaçlara katkı sağlamak Koordinatör öğretmen ile ile sözleşme imzalamak Çalışma tabanlı öğrenmenin uygulanması ve planlanmasında görev almak Staj günlüğü tutmak Sorular sorarak bilgileri birleştirmek Diğer çalışanlarla uyum içinde olmak Orijinal Model Finlandiya’da Ammattisilta ESF Projesi ile oluşturulmuştur.

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Öğretmenin / Uluslararası proje koordinatörünün görevleri Staj değerlendirmesi Mesleki kazanımların değerlendirilmesi Performansın gözden geçirilmesini sağlamak İşyerinin öğrenci için uygun olup olmadığını değerlendirme PEDAGOJİK ÇÖZÜMLEMELER Öğrenci koordinasyonunda öğretmen ve usta öğretici Öğrencinin kendini değerlendirmesini desteklemek Kazanımların değerlendiricileri olarak öğretmen ve usta öğreticiler Daha önceden kararlaştırılmış değerlendirme öğe ve kriterlerine dayalı kazanımların değerlendirilmesi performans değerlendirmesini yürütmek Öğrencinin güçlü ve geliştirilmeye açık yönlerini vurgulamak highlight the individual's strengths and development needs Mesleki kazanımları sebepleri ile derecelendirmek Usta öğretici izleme konusunda öğretmen Değerlendirme öğe ve kriterlerini usta öğretici ile gözden geçirme ve analiz etme Açıklayıcı sorular sorarak örnekler isteme Usta öğreticiyi derecelendirme ve değerlendirme sürecinde desteklemek Usta öğreticinin sorumlulukları staj değerlendirmesi Mesleki kazanımların değerlendirilmesi Eğitim kurumu için dönüt almak Öğrenci görevleri Öz değerlendirme yapmak Performansın gözden geçirilmesine katılmak Orijinal Model Finlandiya’da Ammattisilta ESF Projesi ile oluşturulmuştur.

DÖNÜT VE GELİŞTİRMEYE AÇIK ALANLAR Geliştirmeye açık ihtiyaçlara ilaveten dönütün alınması ve analizi Performans süresince dönütün hem öğrenci hem de usta öğreticiden alınması Koordinatör öğretmen alınan dönütlerle ilgili özet bir rapor hazırlar Dönüt ilgili bölüm tarafından analiz edilir. Çalışma tabanlı öğrenme takımı dönütün toplanmasını ve ihtiyaç analizinin yapılmasını koordine eder. Dosyalama Dönüt dosyaları ilgili bölüm tarafından dosyalanır ve saklanır. Grup dönütü ve tecrübelerin paylaşılması Koordinatör öğretmen tecrübelerin paylaşılması konusunda grup dönütü almak için organize eder. İletişim Dönüt raporları işyerlerine eğitim kurumlarına bilgi amaçlı gönderilir Orijinal Model Finlandiya’da Ammattisilta ESF Projesi ile oluşturulmuştur.

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİNDE ÖĞRENCİ DEĞERLENDİRME METOTLARI* BECERİ NO: 2 Yabancı Dilde İletişim Becerileri Dil Skalası Dil Becerilerini Değerlendirme (Uluslararası staj) Beceri No: 3 Bilim ve Teknoloji alanındaki Matematiksel ve Temel Kazanımlar Modül Değerlendirme Beceri No: 4 Digital Yeterlik Sunu Hazırlama Beceri No: 5 Öğrenmek için öğrenme Ufuk Geliştirme Haritası Günlük (uluslararası staj) (sanal ortam) günlük (defter tutulması) Öğrenci Günlüğü tutma Beceri No: 7 Girişim ve Girişimcilik Duygusu İBE Günlük analizi En iyi hizmet Konsepti Gizem Kutusu Beceri No: 8 Kültürel Farkındalık ve İfade İyi arkadaşlık ödülü Grup blog *Metotlar 6 temel beceriden geliştirilmiştir. Orijinal Model Finlandiya’da Ammattisilta ESF Projesi ile oluşturulmuştur.