Bİlgİsayar’In Tarİhİ Gelİşİmİ ve Özellİklerİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Advertisements

BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
Bilgisayar İşletmenliği
Bİlgİsayar’In Tarİhİ Gelİşİmİ ve Özellİklerİ
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
Dijital Dünyada Yaşamak
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
BİLGİSAYAR SİSTEMİ.
BLG 201 ŞAHİN AKDAĞ.
ENF 101 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
BİLGİSAYAR VE SAĞLIK.
Teknoloji, Bilgi ve Bilgisayarın Tarihi
Bilgisayar Uygulamaları
TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI
BİLGİ ve İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ
BDEM 105.
Bilgisayar Donanımı Dersi
Bilgisayarın Temel Kavramları ve Temel Donanım
BİLGİSAYAR NEDİR?.
BİLGİSAYARIN ÖRGÜTLENMESİ
Bilgisayarın İlkleri, Geçmişten Günümüze Bilgisayar
Dünden bugüne bİlgİsayar
İŞLETİM SİSTEMLERİ EYLÜL 2012.
2. HAFTA: SAYISAL MEDYANIN TARİHİ
PROGRAM GELİŞTİRME 1.HAFTA.
Bilgisayara Giriş Doç. Dr. Mehmet S. İlkay.
Intel P6 Architecture Mustafa Çayır.
MART 2013 İŞLETİM SİSTEMLERİ.
Bilgisayar Donanımı Dersi
Yazılım Gelişimi. Donanım gelişimine paralel olarak süren yazılım gelişimi, son on yılda kayda değer bir ivmelenme ile bilgisayarları, herhangi bir uzmanlık.
BİLGİSAYARIN MİMARİSİ, TEMEL BİLEŞENLERİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI
Bilişim Teknolojilerine Giriş
Bilgisayar Nedir? Girilen veriyi, programlandığı biçimde işleyip kullanılabilir bilgi haline dönüştüren makinalardır. Bilgisayar sisteminin temel ögelerini.
Bilgisayara Giriş Uzm. Murat YAZICI.
BİLGİSAYAR SİSTEMİ.
Ders 2 Donanım Birimleri.
BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
Dersin Kapsamı Bilgisayar Nedir, Ne Yapar?
Bilgisayarın Gelişimi
YAZILIM.
Abdulkadir KARADENİZ Bilgisayar Nedir? Bilgisayarın Tarihçesi Bilgisayarların Sınıflandırılması Abdulkadir KARADENİZ
İŞLETİM SİSTEMLERİ Derya Işık
Temel Bilgi Teknolojileri
İŞLETİM SİSTEMİ.
BÖTE205 – BİLGİSAYAR DONANIMI
Bilgisayar (Computer) Bilgisayar, uzun ve çok karmaşık hesapları bile büyük bir hızla yapabilen, mantıksal (lojik) bağlantılara dayalı karar verip işlem.
Hafta2 Bilgisayar Donanımı Dersi
Temel Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı Öğr.Gör. Abdullah ŞENER.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Bilgisayar Donanımı Dersi
BTP 106 Bilgisayar Donanımı 1. Grup ( )
BİLGİSAYAR NEDİR?.
Bilgisayar Donanımı Dersi
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
BİLGİSAYAR NEDİR?.
İŞLETİM SİSTEMİ.
EETE264 – BİLGİSAYAR DONANIMINA GİRİŞ
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur,
MİKROİŞLEMCİLER VE MİKROBİLGİSAYARLAR
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
BİLGİSAYARIN TARİHÇESİ. Hesaplamaya yardımcı cihazlar tarih boyunca insanların yardımcısı olmuştur. Ticaretin gelişmesiyle ve satışların büyük miktarlara.
BİLGİSAYARIN MİMARİSİ, TEMEL BİLEŞENLERİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI
BİLGİSAYAR’IN TARİHÇESİ-GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE İnsanoğlu, beyin ve kas kuvvetini kullanarak sürekli yaptığı ve sonuçlanması uzun süre alan işleri kolaylaştırmak.
Bilgisayar Donanımı Dersi Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı.
Sunum transkripti:

Bİlgİsayar’In Tarİhİ Gelİşİmİ ve Özellİklerİ N. Nilgün Çokça http://yunus.hacettepe.edu.tr/~ncokca

BİlgİsayarlarIn Genel Özellİklerİ Bilgisayarlar veri (data) alıp, işleyen ve bilgiye dönüştüren elektronik cihazlardır. Bir anlam taşıyan ya da taşımayan sayı, harf, metin, ses, veya fotoğraf gibi nesnelere veri denilir. Diğer bir tanıma göre, belirli bir programa dayalı olarak verileri işleyen, bunlardan anlamlı sonuçlar oluşturan gerektiğinde geri verebilen, istenildiğinde saklayan, hızlı, güvenilir elektronik aletler topluluğudur.

temel İşlemler Veri Girişi (Input) Dört temel aritmetik işlem Mantıksal İşlemler Veri Çıkışı (Output) Veri Saklama

BİlgİsayarlarIn KullanIm AlanlarI Borsa ve bankacılık Tıp Ulaşım Sektörü Alış veriş merkezleri Kütüphaneler Eğitim-öğretim Ticaret hayatı Eğlence-Oyun sektöründe

BİlgİsayarIn Evrİmİ M.Ö. 4000-1200 M.Ö. 3000 1800 1889 Sümerler’in Kil Tabletleri M.Ö. 3000 Babilliler abaküsü buldular. 1800 Charles Babbage’nin Fark Motoru (Difference Engine) 1889 Herman Holerith'in geliştirdiği ve delgi kartları ile çalışan Electric Tabulating System'i bir yarışmada birinci seçildi ve bu cihaz 1890'da yapılan ABD nüfus sayımında başarı ile kullanıldı.

1914 1924 1937 1950 CTR (Calculating-Tabulating-Recording) T.J. Watson CTR adını IBM'e değiştirdi. 1937 Howard Aiken IBM‘e The Harvard MARK I bilgisayarı 1950 UNIVAC I (ilk ticari bilgisayar) ABD Nüfus Bürosuna teslim edildi

1956 UNIVAC, bilgisayarlarında transistor kullanmaya başladı. 1957 FORTRAN 1959 COBOL (Common Business Oriented Language) LISP dili Xerox ticari fotokopi makinesi Şüphesiz 20. Yüzyılın en önemli buluşlarından biri olan transistörler günümüzde tüm elektronik cihazların temelini oluşturuyor. 1947 yılında Bell'in laboratuvarlarında geliştirilmesinin ardından elektronik çağ atladı ve çok hızlı bir şekilde gelişmeye başladı. Bugün ise elektronik cihazlar evimizde, iş yerimizde, okulda aklımıza gelebilecek her yerde hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor; Mikrodalga fırınlar, cep telefonları, güvenlik sistemleri, akıllı tahtalar... Daha binlerce farklı cihaz ve neredeyse tümünde transistörler kullanılıyor.   Transistör Nedir? Transistörler bir gerilim yada akım kaynağı ile başka bir akım yada gerilim kaynağını kontrol etmeye yarayan elektronik devre elemanlarıdır. En çok kullanılan türleri BJT ve FET’lerdir. BJT’ler akım ile çalışırken FET'ler gerilimin oluşturduğu elektrik alanla çalışırlar. FET'ler günümüzde daha çok tümleşik sayısal devrelerde kullanılmaktadır. Transistörler üç bağlantıya sahiptirler. Bunlar bir BJT transitörde Base, Emitter ve Collector iken FET'lerde ise Gate, Drain ve Source dur.

1964 BASIC (Beginner's All-Purpose Symbolic Instruction Code) 1969 IBM'e 360 bilgisayarı yapıldı. 1971 Ted Hoff, S. Mazor ve F. Fagin Intel 4004 mikroişlemciyi geliştirdi.

1971 1972 1976 1977 Pascal dili C dili IBM InkJet Microsoft --Bill Gates ve Paul Allen Commodore monitörlü kişisel bilgisayarları

1978 1980 1984 1985 WordStar sözcük işlemcisi Intel 8086 işlemciyi geliştirdi. 1980 IBM Microsoft yeni KB'sinde PC-DOS 1984 Sony ve Phillips CD-ROM 1985 Microsoft Windows 1.0 Intel 80386'yı geliştirdi

1990 1993 1994 1995 Microsoft Windows 3.0'ı duyurdu. Berners-Lee, World Wide Web 1993 Internet için NCSA Mosaic arabirimi 1994 Netscape tarayıcı programı geliştirildi. 1995 Windows 95 duyuruldu.

1996 1997 1998 Sergey Brin ve Larry Page ilk Google ı geliştirdi. Microsoft, Microsoft Office 97’yi duyurdu. Ticari olarak Li-Ion bataryalar kullanılmaya başlandı. 1998 Apple ilk iMac ı duyurdu.

2001 2004 2005 USB 2.0 duyuruldu. Apple iPod duyurdu. Google 1 Nisan’da Gmail yayınladı. 2005 15 Şubat’ta YouTube kuruldu. Yahoo en populer fotograf servisi Flickr’i 21 Mart’ta duyurdu. Microsoft Windows XP Professional x64 versiyonu 24 Nisan’da duyuruldu.

2007 2008 Apple, Apple iPhone ‘nu 29 Haziran’da piyasaya sürdü. Microsoft, Microsoft Windows Vista ve Office 2007 genel kullanıma 30 Ocak’ta sundu. 2008 Depolanabilir hafızada yenilik 19 Şubat’ta Blu-ray teknolojisi olarak sunuldu.

DoNanIM CPU

DoNanIM Ana Bellek RAM ROM 1 KB =1024 Byte  1000 Byte 1 MB =1024*1024 Byte  1.048.576  1.000.000 Byte 1 GB =1024*1024*1024 Byte 1.073.741.800  1.000.000.000 Byte

Gİrİş ve Çikiş Bİrİmlerİ Giriş Birimleri Klavye Mouse Işık Kalemi Scanner Çıkış Birimleri Ekran Printer Modem

SON Yazilim Sistem Yazılımları-İşletim Sistemleri Uygulama Yazılımları Macintosh İşletim Sistemi Novel (Netware) İşletim Sistemi Unix İşletim Sistemi Ms-Dos İşletim Sistemi Windows 95 ve üzeri Uygulama Yazılımları Sözcük İşlemciler Elektronik Tablolama Veri Tabanı Kavramları SON

Abaküs

Pascaline

Fark Motoru

Hollerith Desk

The Harvard Mark I

Transistör Nedir? Transistörler bir gerilim yada akım kaynağı ile başka bir akım yada gerilim kaynağını kontrol etmeye yarayan elektronik devre elemanlarıdır. Şüphesiz 20. Yüzyılın en önemli buluşlarından biri olan transistörler günümüzde tüm elektronik cihazların temelini oluşturuyor. 1947 yılında Bell'in laboratuvarlarında geliştirilmesinin ardından elektronik çağ atladı ve çok hızlı bir şekilde gelişmeye başladı. Bugün ise elektronik cihazlar evimizde, iş yerimizde, okulda aklımıza gelebilecek her yerde hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor; Mikrodalga fırınlar, cep telefonları, güvenlik sistemleri, akıllı tahtalar... Daha binlerce farklı cihaz ve neredeyse tümünde transistörler kullanılıyor. Şüphesiz 20. Yüzyılın en önemli buluşlarından biri olan transistörler günümüzde tüm elektronik cihazların temelini oluşturuyor. 1947 yılında Bell'in laboratuvarlarında geliştirilmesinin ardından elektronik çağ atladı ve çok hızlı bir şekilde gelişmeye başladı. Bugün ise elektronik cihazlar evimizde, iş yerimizde, okulda aklımıza gelebilecek her yerde hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor; Mikrodalga fırınlar, cep telefonları, güvenlik sistemleri, akıllı tahtalar... Daha binlerce farklı cihaz ve neredeyse tümünde transistörler kullanılıyor.   Transistör Nedir? Transistörler bir gerilim yada akım kaynağı ile başka bir akım yada gerilim kaynağını kontrol etmeye yarayan elektronik devre elemanlarıdır. En çok kullanılan türleri BJT ve FET’lerdir. BJT’ler akım ile çalışırken FET'ler gerilimin oluşturduğu elektrik alanla çalışırlar. FET'ler günümüzde daha çok tümleşik sayısal devrelerde kullanılmaktadır. Transistörler üç bağlantıya sahiptirler. Bunlar bir BJT transitörde Base, Emitter ve Collector iken FET'lerde ise Gate, Drain ve Source dur.

The original IBM Personal Computer (PC)

Engelbart : İlk Mouse

Bill Gates ve Paul Allen

Commodore the VIC-20

Netscape

Google

iMAC

USB

iPOD

iPHONE

cpu

Bellek

Gİrİş Bİrİmlerİ

Çikiş Bİrİmlerİ