Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BTP 106 Bilgisayar Donanımı 1. Grup ( )

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BTP 106 Bilgisayar Donanımı 1. Grup ( )"— Sunum transkripti:

1 BTP 106 Bilgisayar Donanımı 1. Grup (21.02.2017)
Bilgisayarın Tarihçesi - Bilgisayar nedir? - İlk Bilgisayar - Bilgisayarın Gelişimi - Lamba, Transistör, Entegre Devre Kavramları Bilgisayar Çeşitleri - Büyüklüklerine göre bilgisayar çeşitleri - Kullanılış amaçlarına göre bilgisayar çeşitleri - Mobil cihazlar

2 Bilgisayar nedir? Bilgisayar, kullanıcıların girdiği bilgileri veri giriş ünitesine alan, işlem ünitesi ile girilen bilgileri işleyen, elde ettiği sonuçları kendi içinde saklayabilen ve işlenen verilerin sonuçlarını istenildiğinde çıkış ünitesi ile kullanıcıya çıktı olarak verebilen elektronik bir cihazdır.

3 Bilgisayarın elektronik kısmına donanım (hardware), program kısmına ise yazılım (software) denir. Bilgisayarın gelişiminde şu 4 unsur hiç değişmemiştir;

4 1 - Bilginin Girişi Klavye Mouse Kamera Tarayıcı

5 2 - Bilginin Saklanması Harddisk CD-ROM Disket

6 (Central Processing Unit)
3 – Bilginin İşlenmesi Merkezi İşlem Birimi (Central Processing Unit)

7 4 - Bilginin Çıkışı Monitör Yazıcı Modem

8 İlk Bilgisayar Dünyadaki ilk bilgisayar Eniac (Electrical Numerical Integrator And Computer) 1945 yılında ABD ‘de bilimadamları tarafından icat edilmiştir. ENIAC , elektrikle çalışan ve elektronik veri işleme kapasitesine sahip ilk bilgisayar ‘dır. II. Dünya Savaşı esnasında ABD’li bilimadamları tarafından inşa edilen ENIAC ilk çıkan bilgisayardı ENIAC, yaklaşık 167 m² bir alana sığıyordu ve ağırlığı 30 tondu.

9 Bilgisayarlar konusunda en önemli ve hızlı gelişmelerin 2
Bilgisayarlar konusunda en önemli ve hızlı gelişmelerin 2. Dünya Savaşından sonra başladığı görülüyor. Haward Aitken IBM ile işbirliği yapmak suretiyle 1944′de MARK I’i tamamladı. Bu bilgisayar küçük kapasiteli olmasına rağmen o günün koşullarında büyük bir başarı olarak kabul edildi. MARK I’e bilgiler delikli kartlarla veriliyor ve sonuçlar yine delikli kartlarla alınıyordu.

10 Bilgisayarın Gelişimi
Birinci Kuşak (Vakum Tüplü) Bilgisayarlar ( ) İkinci Kuşak (Transistörlü) Bilgisayarlar ( ) Üçüncü Kuşak (Entegre Devreli) Bilgisayarlar ( ) Dördüncü Kuşak (Mikro İşlemcili) Bilgisayarlar (1970-?) Beşinci Kuşak (Yapay Zekâlı) Bilgisayarlar (1990-?)

11 Birinci Kuşak (Vakum Tüplü) Bilgisayarlar (1946-1959)
Bu dönemde radyo lambaları olarak bilinen vakum tüplerinin bilgisayarlarda kullanılmaya başlaması ve programların bellekte saklanması fikri, çağdaş bilgisayar mimarisinin temelini oluşturdu. İlk programlama dili makine dilinde yazılmaya başlandı ve bilgiler bellekte saklanıyordur.

12 UNIVAC-1 Bu kuşağın temel özellikleri şunlardır;
İşlemci olarak çok büyük vakum tüpleri kullanılırdı. Fazla enerji harcarlardı. Çevreye fazla ısı yayarlardı. Veri programlarını ana belleklerinde tutarlardı. Saklama aracı olarak manyetik teyp kullanılırdı. Programlar fazla detay gerektiren makine dilinde yazılırdı. UNIVAC-1

13 İkinci Kuşak (Transistörlü) Bilgisayarlar (1959-1964)
İlk dönemde kullanılan vakum tüplerinin yerine transistörler kullanılmaya başlandı. Bununla beraber daha hızlı ve daha az elektrik harcamaktaydı. ASSEMBLY makine dili kullanılmaktaydı. Daha güvenli ve daha büyük kapasiteli bilgisayarlar üretildi.

14 IBM 1401 Bu kuşağın temel özellikleri şunlardır;
İşlemci olarak transistörler kullanılırdı. Ortalama transistör ile çalışırlardı. Az enerji kullanırlardı. Daha az ısı yayarlardı. Transistörler tablolar üzerine el ile monte edilirdi. IBM 1401

15 Üçüncü Kuşak (Entegre Devreli) Bilgisayarlar (1964-1970)
Binlerce transistör bir araya getirilerek yapılan ENTEGRE Devreler kullanıldı ve boyutları küçültüldü. Programlama dili olarak yüksek seviyeli diller kullanılmaya başlandı. Birkaç çipten oluşan Merkezi İşlem Birimi(CPU) yapıldı.

16 Bu kuşağın temel özellikleri şunlardır;
Düşük maliyet ile yüksek güvenilirlik sağlanmaya başlandı. Manyetik diskler kullanılmaya başlandı. Program ve veriler ihtiyaç duyulduğu sürece saklanabiliyordu. IBM 360

17 Dördüncü Kuşak (Mikro İşlemcili) Bilgisayarlar (1970-?)
İşlem ve kontrol birimlerinin tümünün bir arada bulunduğu çipler geliştirildi ve adına Merkezi İşlem Ünitesi (CPU) denildi. Bugün kullandığımız bilgisayarların bu kuşağın bilgisayarlarıdır.

18 Bu kuşağın temel özellikleri şunlardır;
Mikroişlemcilerle daha hızlı işlemler yapılmaktadır. Daha fazla bilgi ve program saklanabilen disk ve CD’ler kullanılabilmektedir. Yapay zekâ kavramı hayata geçirilmiştir. Ağ sistemleri oluşturulup bilgisayarlar arasında iletişim sağlanabildi. Bilgisayarlar fiziksel olarak küçülerek kullanışlı ve taşınabilir hale geldi.

19 Beşinci Kuşak (Yapay Zekâlı) Bilgisayarlar (1990-?)
Bu kuşağa ait amaca tam olarak ulaşmış bilgisayar bulunmamaktadır. Yapılan çalışmalar, insan zekasının yaptığı işleri yapabilecek bilgisayar (YAPAY ZEKA) yapma yönündedir.

20 Bilgisayar Çeşitleri Büyüklüklerine göre bilgisayar çeşitleri
Kullanılış amaçlarına göre bilgisayar çeşitleri Mobil cihazlar

21 Büyüklüklerine göre bilgisayar çeşitleri
Mikro Bilgisayarlar Mini Bilgisayarlar Makro Bilgisayarlar Süper Bilgisayarlar

22 Mikro Bilgisayarlar (Küçük Boy Bilgisayar) : Kişisel bilgisayarlardır. Küçük çaplı işlerde kullanıldığı için PC olarak adlandırılır. Aynı zamanda tek kullanıcıdırlar.

23 Mini Bilgisayarlar (Orta Boy Bilgisayarlar) : Mikrobilgisayarlardan daha büyüktürler. Bunlar ise çok kullanıcıdırlar. Büyük sanayide ve bilimsel araştırmalarda kullanılır.

24 Makro Bilgisayarlar (Büyük Boy Bilgisayarlar) : En kapsamlı bilgisayarlardır. Pek çok işi aynı zamanda aynı anda yapabilirler. Çok kullanıcı olarak tanımlanabilirler.

25 Süper Bilgisayarlar Bunlar çok hızlı büyük boy bilgisayar olarak da sınıflandırılabilirler. Büyük boy bilgisayarlar da yapılması uzun süren işleri yapmak üzere sınırlı sayıda üretilmiştir.

26 Kullanılış amaçlarına göre bilgisayar çeşitleri;
Ana Bilgisayar Mini Bilgisayar Ağ (Network) Bilgisayarlar Kişisel Bilgisayarlar Dizüstü bilgisayar

27 Ana bilgisayar Çok hızlı işlem gücü ve dev bellek güçleri olan bilgisayarlardır. Özel bir merkezde bulunur ve aynı anda binlerce istemci bilgisayara hizmet verebilir. Çok sayıda bilginin güvenle işlenmesi gerektiği durumlarda güvenle kullanılır.

28 Mini bilgisayar Yüksek işlemci hızlarına, yüksek RAM’e ve geniş sabit disk kapasitelerine sahip bilgisayarlardır. Okullarda, şirketlerde, fabrikalarda bulunabilir ve kendisine bağlı istemci bilgisayarlara hizmet verir.

29 Ağ (Network) Bilgisayar
Bellek güçleri, disk kapasiteleri ve işlem güçleri sınırlı bilgisayarlardır. İntranette iş yürütmek için kullanılır ve güçlü bir sunucuya bağlıdır.

30 Kişisel bilgisayar Yüksek işlemci hızlarına, yüksek RAM’e ve geniş sabit disk kapasitelerine sahip bilgisayarlardır. Okullarda, şirketlerde, fabrikalarda bulunabilir ve kendisine bağlı istemci bilgisayarlara hizmet verir.

31 Mini bilgisayar Yüksek işlemci hızlarına, yüksek RAM’e ve geniş sabit disk kapasitelerine sahip bilgisayarlardır. Okullarda, şirketlerde, fabrikalarda bulunabilir ve kendisine bağlı istemci bilgisayarlara hizmet verir.

32 Dizüstü bilgisayar Donanım olarak kişisel bilgisayarların bütün ögelerine sahiptir. Bünyelerinde bulundurdukları pilleri sayesinde elektriksiz birkaç saat kullanılabileceği gibi doğrudan elektrik kaynağı ile de kullanılabilir. Taşınabilir olması, son yıllarda kullanılırlığını artırmaktadır. Gelişen teknolojiyle netbook ve tablet bilgisayar da yaygınlaşmaya başlamıştır.

33 Mobil Cihaz nedir? Bir mobil ağda ağın sunduğu hizmetlerden yararlanan birim. Popüler örnekler olarak cep telefonu veya Wi-fi destekli bir dizüstü bilgisayar gösterilebilir.

34 BETÜL KESKİN MERVE NUR ÖRDE YASİN KÜK FATİH ÖZALP
HAZIRLAYANLAR BETÜL KESKİN MERVE NUR ÖRDE YASİN KÜK FATİH ÖZALP


"BTP 106 Bilgisayar Donanımı 1. Grup ( )" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları