DOĞALGAZ TESİSATLARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ EKONOMİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KÜRESEL ISINMA.
Advertisements

BACA GAZI ZEHİRLENMELERİ
MARDİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ SOBA ZEHİRLENMELERİ
TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Konutlarda Isınma -.
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
ISI YALITIMI.
KLİMALI RADYATÖR Ev yada iş yerinizdeki her bir radyatör artık birer klima olacak KLİMATÖR yada İKLİMATÖR.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞMALARI KARTAL BELEDİYESİ Belediye Başkanı Op
İREM BEYZA URALCAN BERFİN ÖZDEMİR
EŞME BELEDİYESİ KEMERKENT TOPLU KONUT PROJESİ
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
5 ADIMDA RİSK DEĞERLENDİRMESİ
KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ (Soba, Şofben vb) ve ALINACAK ÖNLEMLER
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
ALBİYOBİR – ALTERNATİF ENERJİ ve BİYODİZEL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ
Madde ve Isı.
Daire İstasyonları ile Merkezi Sistemlerde Anlık Sıcak Su Üretimi
KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ
KARBON MONOKSİT ZEHİRLENMESİ
ENERJİ VERİMLİLİĞİ NEDİR?
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
AB’de Binalarda Enerji Performansı Direktifi (2002/91/EC)
DUYARLI TÜRK İŞLETMELERİNİN YAPAY İKLİM DEĞİŞİMİNİ ÖNLEMEDE ETKİLİ OLABİLECEK VE SOSYAL SORUMLULUK BAĞLAMINDA ELE ALINABİLECEK ÖRNEK UYGULAMALARI Gökhan.
ISI YALITIMI Bütün maddelerin ısı iletkenlikleri farklıdır. Isının bir maddedeki yayılma hızı o maddenin iletken mi yoksa yalıtkan mı olduğunu belirtir.
Akıllı Şebekelerde Örnek Uygulamalar
ENERJİ TASARRUFU.
SOBA VE TÜPGAZ (LPG) ZEHİRLENMELERİ
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ MADDE VE ISI ÜNİTESİ
YAKITLAR VE ISITMA sistemlerinde ENERJİ VERİMLİLİĞİ
DOĞALGAZ KULLANMANIN KONFORUNU YAŞAYIN Evinize Doğalgaz Tesisatı alırken mutlaka uzman ve yetkili belgeli firmalara iş yaptırılmalı, tabi ki ekonomik çözümler.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ NE DEMEKTİR?
FEN VE TEKNOLOJİ DERS:FEN VE TEKNOLOJİ
KÜÇÜK TASARRUFLAR BÜYÜK KAZANÇLAR
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
KARBON MONOKSİT ZEHİRLENMESİ
T.C. OSMANİYE VALİLİĞİ TEMİZ HAVA EYLEM PLANI ARALIK 2012 ARALIK 2012OSMANİYE.
ISI VE SICAKLIK.
YALITIM.
ISI YALITIMI.
Bardaklara aynı sıcaklıkta çay koymamıza rağmen,bir süre sonra bardaklardaki çayların sıcaklıklarının aynı olmadığını fark ediyoruz. Çünkü bazı bardaklar.
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Isının Yalıtımı.
ISI VE SICAKLIK.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
ÇAKIRLI İLK VEORTAOKULU
KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ (Soba, Şofben vb) ve ALINACAK ÖNLEMLER
ENERJİ TASARRUFU Cumhuriyet İlkokulu.
GİRESUN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ ÖNEMİ VE ÖNLENMESİ Sobalar Yansın,
İSRAF NEDİR Malı, dinin ve mürüvvetin uygun görmediği yerlere dağıtmaya israf denir. Mürüvvet, faydalı olmak, iyilik yapmak arzusudur. Dine uymayan israf,
Doğalgaz Petrol ve Kömür
DOĞALGAZ NEDİR? Doğalgaz metan, etan, propan gibi hafif moleküler ağırlıklı hidrokarbonlardan oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. En önemli.
ERTUĞRUL EKŞİ MUHAMMET SAİT KARMA
HASAN EROL BAĞCILAR E.M.L. KOMBİ KULLANIMI. HASAN EROL BAĞCILAR E.M.L. GECELERİ KOMBİ KULLANIMI Binanın dış hacminin soğumaması için, geceleri en düşük.
ISI YALITIMI.
ENERJİ KAYNAKLARININ KULLANIMI
TANKERİN ÖZELLİKLERİ.
ISI POMPASI HAZIRLAYAN : Birkan KÖK.
YALITIMLAR Suya ve neme karşı yalıtım Isıya karşı yalıtım
FEN BİLİMLERİ-6 ÜNİTE–6 MADDE VE ISI HALİM GÜNEŞ.
DOĞAL GAZ: Doğal gaz gözenekli ve geçirgen kayaların, derin yeraltı rezervuarlarında bulunan basit hidrokarbon bileşiklerinin yanıcı gaz karışımıdır. Doğal.
KAT ISITMASI Kat kaloriferi.
ISITMA SİSTEMLERİNİN GELİŞİMİ
Türkmen «Mavi Altınının» Asya Enerji Haritasına Etkileri
Isı yalıtımı sıcak yada so ğ uk havanın ısı köprüleri vasıtasıyla konutların içine girmesini yada çıkmasını engellemek adına yapılan i ş lemdir.Sürekli.
Sunum transkripti:

DOĞALGAZ TESİSATLARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ENERJİ EKONOMİSİ

Edirne ili merkez ilçesinde 24 mahallede yaklaşık 137. 000 Edirne ili merkez ilçesinde 24 mahallede yaklaşık 137.000.kişi,Kırklareli ilmerkezinde 63.000.kişiveTekirdağ,ilmerkezinde139.000kişi yaşamaktadır.

KONUTLARDA...

Doğalgaz;metan,etan,propan gibi hafif moleküler ağırlıklı hidrokarbonlardan oluşan renksiz,kokusuz ve havadan hafif bir gazdır.En önemli özelliği temiz bir yakıt olması ve çevreyi kirletmemesidir.

Gaz halinde olması nedeniyle hava ile daha iyi bir karışı oluşturarak kolay yanar,tam yandığında mavi bir alev oluşturur.Doğalgaz boru hattı ile Rusyadan,İrandan ve sıvılaştırılmış olarak tankerlerle Cezayir ve Nijeryadan temin edilmektedir.

Gaz halinde olması nedeniyle daha hassas kontrol edilebilme imkanı bulunmaktadır. Ucuzluk sıralamasında yıllardır en ucuz yakıtlardan biridir.Avrupada çok yaygın olarak kullanılan doğalgaz ülkemizdede 1990 lı yıllarda İstanbul,Ankar,Bursa,Eskişehir ve İzmitte kullanılmaya başlandı

Doğalgazı başlıca özellikleri sıralarsak; Renksizdir Kokusuzdur Zehirsizdir Havadan hafiftir. Kokusuz olması nedeniyle sızıntısı fark edilemiyeceğinden,özel olarak kokulandırılmıştır.

Doğalgaz ile daha iyi ısınmak için alınacak genel önlemler; Doğalgaz ile daha iyi ısınmak için alınacak genel önlemler; .Isı yalıtımı,binadan dişarıya olan ısı kaybını azaltır,dolayısıyla ısınma için harcanan yakıt miktarıda azltılmış olur.Isı yalıtımı sayesinde hem doğalgaz konforundan daha fazla yararlanılır,hemde tasarruf sağlanır.

Pencereler çift camlı ve doğramalar kaliteli olmalı Pencereler çift camlı ve doğramalar kaliteli olmalı. .Pencerelerdeki hava kaçakları engellenmeli. Radyatör ile duvar arasına ısı yalıtım levhaları yerleştirilmeli. Radyatör vanalarında termostatik vanalar kullanılmalı.

Radyatör önleri perde veya oturma gurubu gibi mobilyalarla kapatılmamalı. Radyatör üzerini ısı geçişini engelleyen (mermer,ıslak çamaşır vb) malzeme yada ev eşyalarıyla kapatmamalı. .Oda sıcaklığında 1 C lik azaltma aylık %5 tasarruf sağlar. .Baca temizliğine dikkat edilmeli ve en az yılda bir kez bacalar temizletilmeli

DOĞALGAZ DİĞER YAKITLARA GÖRE % 50 DAHA UCUZ Çevre dostu ve konforlu bir yakıt olan doğalgaz,gelen son zamlara rağmen hala en ekonomik yakıt olma özelliğini koruyor.Kömür.LPG,fuel oil gibi alternatiflere göre kıyaslanamayacak kadar konforlu olan doğalgazı ayrıca ekonomik olması,onu cazip kılıyor. Yaptığımız hesaplamalara göre yıllık tüketimde doğalgaz diğer yakıtlara göre %50 oranında daha ucuz.Ortalama 100m2.

Yalıtımlı bir daire yılda 1 Yalıtımlı bir daire yılda 1.320 metreküp doğalgaz tüketerek bugünkü rakamlarla 1.168.TL doğalgaz parası ödüyor.Oysa doğalgaz kullanılmayan bir dairede,ısınma için yaklaşık 2 ton kömür,banyo ve mutfakta ise yılda toplam 24 tane tüpgaz tüketildiği düşünüldüğünde bunlar için toplam 2.308.TL harcanması gerekiyor. Dolayısıyla doğalgazlı dairede diğerine göre %50 oranında daha az yakıt ödenmiş oluyor

Yıllık Yakıt Tüketimi (KDV Dahil) Isınma+Mutfak+Banyo DOĞAL GAZ KÖMÜR+TÜP GAZ ISINMA 1.200 m3 1.062 TL 2 Ton 1.180 TL MUTFAK 120 m3 106 TL 12 Tüp 564 TL BANYO TOPLAM 1.168 TL 2.308 TL

KOMBİ VE BACA BAĞLANTISI ...

YAKIT KARŞILAŞTIRMASI ( KCAL OLARAK )

YAKIT KARŞILAŞTIRMASI ( KCAL OLARAK )

TEŞEKKÜRLER ...