Yollar Ayrılırken Transatlantik Ticaret Anlaşması ve Türkiye

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİK SÜRECİNDE GÜMRÜK BİRLİĞİ Ankara, 7 Şubat 2008 T.C.BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.B.M.M. AVRUPA.
Advertisements

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi Erasmus Birimi
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
MAKEDONYA T.C. Üsküp Büyükelçiliği-Ticaret Müşavirliği
İKT 108- Uluslararası İktisat TOBB ETÜ Bahar 2014
21. Yüzyılda Yeni Güvenlik Anlayışları ve Yaklaşımları
AVRUPA BİRLİĞİ, AB DEĞERLERİ VE AB’DE DEMOKRASİ
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
TARİHİ GELİŞİMİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN ÇIKMAZI
5. Dünya Su Forumu bir sonraki Forumun programını oluşturma ortaklık WWC-Türkiye-Uluslar arası paydaş başlangıç toplantısı İstanbul– 19 Mart 2007.

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
Türkiye’nin AB Üyeliği Süreci
Company Logo. LOGO TÜRKİYE’NİN BÖLGESEL EKONOMİK ENTEGRASYON ARAYIŞLARI ÖZDEMİR AKBAL.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
SUNUŞUN İÇERİĞİ TÜRKİYE – AB ÜYELİK SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN ORTADOĞU POLİTİKASI
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Bölgesel Kalkınma: Türkiye’de olmayan nedir? Güven Sak Ankara, 8 Eylül, 2006.
Türkiye’nin Avrupa Birliği Üyelik Süreci
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI (OECD)
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
Neden Ortak Bir Çevre Politikası?
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TİCARET POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRME MEKANİZMASI TÜRKİYE V. İNCELEMESİ KOORDİNASYON TOPLANTISI 10 ŞUBAT 2012.
Hangi bölümlere geçiş mümkün?
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika’ya Açılan Kapısı» THE GATEWAY TO AFRICA.
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
TÜRKİYE – AVRUPA BİRLİĞİ – ABD İlişkiler Nereye Gidiyor? 21 Mart 2006, Salı TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ.
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
ABD’deki yüksek riskli mortgage kredilerinden kaynaklanan endişeler artmış ve bankacılık sisteminde bu kredilere ilişkin zararlar derinleşmiştir. Finansal.
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
Dolaysız Yabancı Sermaye Yatırımı
Soru Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
KÜRESELLEŞME NEDİR?.
WTO GATT GATS TRIPS Doç. Dr. A. Can BAKKALCI. WTO KURALLARI ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ORTAK TARIM POLİTİKASI ORTAK TİCARET POLİTİKASI.
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci
Serbest Ticaret Anlaşmaları ve TTIP
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
Uluslararası Örgütler
İGMD. Dünyada YYS Uygulamaları ve Diğer Gelişmeler.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Yükselen Güçler ve Küresel Ekonomik Düzen Prof. Dr. Muhsin KAR Yıldırım Beyazıt Üniversitesi & Stratejik Düşünce Enstitüsü.
OECD : Yapısı, Amaçları ve Mali Piyasalardaki Rolü
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER II
TRANSATLANTIC TRADE AND INVESTMENT PARTNERSHIP TRANSATLANTİK TİCARET VE YATIRIM ORTAKLIĞI TTIP
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bakanlıklar ve Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar;   Adalet Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlikler Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
Sunum transkripti:

Yollar Ayrılırken Transatlantik Ticaret Anlaşması ve Türkiye Mustafa Kutlay Politik Ekonomi Analisti, USAK Misafir Araştırmacı, Royal Holloway, University of London

İki temel argüman A1: TTIP/TTYO, teknik bir anlaşma olmaktan çok daha fazlasıdır. Çok-kutupluluğa evrilme eğilimindeki uluslararası sistemde, ABD liderliğinde ekonomik kurum, kural ve normları kontrol etme ve yeniden şekillendirmeye yönelik jeopolitik ve jeoekonomik bir tahayyüldür. A2: Bu nedenle Türkiye, meseleye sadece teknik açıdan yaklaşmamalı, kalkınma paradigmasına ve dış politika yönelimine etkisi bağlamında politika alternatiflerini ele almalıdır.

Sunum planı TTIP/TTYO’nun politik ekonomisi Çok-kutupluluğa geçiş ve hegemonya mücadeleleri Bir jeopolitik tahayyül olarak TTIP/TTYO Türkiye: Ne içeride, ne dışarıda? Gümrük Birliği’nin sorunlu mimarisi Kalkınma politikalarına etkileri Dış politika oryantasyonu

TTIP/TTYO’nun politik ekonomisi Küresel politik ekonominin ‘yeni büyük sorusu’ Çok kutupluluğa geçiş eğilimi: ‘Batı’ vs. ‘diğerleri’ (Niall Ferguson) Küresel geçiş dönemi (Eric Helleiner) Hegemonik üstünlüğün korunması mücadelesi DTÖ çerçevesinde, çok-taraflı uluslararası ticaret ve yatırım rejimlerinin organize edilememesi TTIP/TTYO: Batı’nın jeopolitik ve jeoekonomik cevabı ABD’nin ‘yeterli eşik’ çabası: İkili anlaşmalar yoluyla düzen tahkimi Küresel ekonomik hasılanın yüzde 45’i + Meta ticaretinin yüzde 25’i TTIP/TTYO: Zorlu bir süreç Transatlantik-içi farklılaşan öncelikler (finansal düzenlemeler, tarım, tekstil vs.) Yüksek beklenti-düşük kapasite ihtimali (Uri Dadush) ‘Spagetti kasesi’ oluşturma riski (Jagdish Bhagwati)

Türkiye: Ne içeride, ne dışarıda? Doğrudan, kısa-vadeli etkileri 1/95 Sayılı Ortaklık Konseyi Kararı’nın asimetrik yapısı AB’nin üçüncü ülkelerle imzaladığı STA’lar Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 46, gelen gelen DYY yüzde 76’sı, dışarıya DYY yüzde 78’i transatlantik bloku ile Yapısal, uzun-vadeli etkileri Dış politika ittifaklarına etkisi Avrasya Birliği, Şangay İş Birliği Örgütü vs. AB üyeliği Türkiye’nin kalkınma paradigmasına etkisi Orta gelir tuzağı ve kapsayıcı kurumların inşası Sonuç olarak, Gümrük Birliği revizyonu gerekli! Ancak tamamen feshi ve Türkiye-AB ilişkilerinin kötüleşmesi yeni kalkınma ve dış politika güçlükleri yaratabilir.

Yorum ve eleştirileriniz için TEŞEKKÜRLER! Yorum ve eleştirileriniz için mkutlay@ku.edu.tr www.mustafakutlay.com