MAMA KODU SAĞLIK UYGULAMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
10 ÖNERİ.
Advertisements

1- İlgili tüm sağlık personeli bu politika doğrultusunda düzenli aralıklarla bilgilendirilmiştir.
ANNE SÜTÜ VE EMZİRME 1.
İstatistik ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı İstatistik ve Bilgi.
BAŞARILI EMZİRME İLE İLGİLİ ON ÖNERİ.
Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel
Standart ve Akreditasyon Daire Başkanlığı
MUCİZE BESİN ANNE SÜTÜ ŞARKÖY DEVLET HASTANESİ ŞARKÖY DEVLET HASTANESİ.
DOĞUMHANE HİZMETLERİ HOŞGELDİNİZ.
EMZİRME NASIL OLUYOR ?.
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Bir Emzirmeyi Gözlemlemek
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Dinleme ve Öğrenme Becerileri
Anne Sütünü Arttırmak ve Emzirmeyi Yeniden Başlatmak
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Başarılı emzirmede 10 Adım
ANNE SÜTÜ İle BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Ağlama Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü.
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Bir Emzirmeyi Gözlemlemek
ANNE SÜTÜ OLUŞUMU VE YARARLARI
ANNE SÜTÜ VE EMZİRMENİN ÖNEMİ
8 ÖNERİ.
ÇANKIRI HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM; AKILCI İLAÇ KULLANIMI Doç. Dr. Hanefi Özbek
SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi
TÜRKİYENİN İLK BEBEK DOSTU EĞİTİM DİŞ HASTANESİ
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
İhracatta Devlet Yardımları -Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (2010/8 sayılı Tebliğ) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği.
Şube Müdürlüğümüzce Kadın Sağlığı Bebek ve Çocuk Sağlığı
Güvenli İnternet Hizmetine İlişkin Usul ve Esaslar.
BAŞARILI EMZİRMEDE 8 ADIM.
ET ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
ANNE SÜTÜ İLE BESLENMEK NİÇİN ÖNEMLİDİR?
ANNE SÜTÜ VE EMZİRME DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ
EMZİRME ÖYKÜSÜ NASIL ALINIR?
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
RELAKTASYON Dyt. Gülay TÜRKMEN.
Yenidoğanların ve Bebeklerin Beslenmesi Anne Sütünün Beslenmede Önemi
Sağlıklı ve mutlu bir nesil için anne sütü
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ
Emzirme Öyküsünün Alınması. Amaç: Emzirme ile ilgili sorunları tanımada yardımcı olacak bir emzirme öyküsünün alınması konusunda bilgi ve beceri kazanmak.
ANNE SÜTÜ ve EMZİRME Dyt. Nazan ÇETİN.
BAŞARILI EMZİRMEDE 10 ADIM
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALAN TANITIMI
EMZİRME POLİTİKASI GEREĞİNCE SAĞLIK OCAKLARINDA YAPILMASI GEREKENLER
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
BEBEK DOSTU İL KONYA.
1 – 7 EKİM EMZİRME HAFTASI.
OBEZİTE NEDİR ? SEBEPLERİ NELERDİR?
EMZİRME TEKNİĞİ Prof.Dr. Sevin Altınkaynak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları.
BİRİNCİ BÖLÜM Sağlıkta Kalite Akreditasyon Daire Başkanlığı
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
MÜŞTERİ İÇİN DEĞER YARATMA
Tacettin İnandı Doç, Dr. Halk Sağlığı. Kapsam Politika kavramı Çocuk sağlığı politikası Çocuk sağlığını etkileyen temel yaklaşımlar.
GÖRME TARAMA GKD ANNE SÜTÜ.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
ANNE SÜTÜ İLE BESLENMEK NİÇİN ÖNEMLİDİR?
DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE ÇOCUK SAĞLIĞININ DURUMU ÇOCUK HEMŞİRELİĞİ
Aile Sağlığı Birimleri İçin Başarılı Emzirmede 8 Adım
MEMEYİ RED.
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
ANNE SÜTÜNÜN TEŞVİKİ ve BEBEK DOSTU SAĞLIK KURULUŞLARI PROGRAMI 1.
ISO
ANNE SÜTÜ ve EMZİRME Dyt. Nazan ÇETİN. ANNELER ÇOCUKLARI İÇİN NELER İSTERLER ? Sağlıklı olması Zeki olması Kendine güvenmesi …………….
Sunum transkripti:

MAMA KODU SAĞLIK UYGULAMALARI

ANNE SÜTÜ YERİNE GEÇEN TİCARİ ÜRÜNLERİN PAZARLANMASI İLE İLGİLİ ULUSLAR ARASI YASA 1981'de Dünya Sağlık Örgütü Genel Kurulu süt formüllerinin pazarlanması ve satışının düzenlenmesi ile ilgili anne sütünün düzenlenmesi ile ilgili anne sütü yerine geçen ürünleri kapsayan Uluslararası Yasa'yı kabul etmiştir.

DOLAYISIYLA: Üye ülkeler, atılacak adımlara temel oluşturmak üzere tavsiye edilen aşğıdaki maddeleri kabul eder.

Yasanın amacı: Emzirmenin korunması ve yaygınlaştırılması yoluyla ve gerekli olduğunda anne sütü muadillerinin yeterli bilgi ve uygun pazarlama ve dağıtıma dayanan uygun kullanımını sağlayarak, bebeklerin güvenli ve yeterli besin almalarına katkıda bulunmaktır.  

Yasanın Kapsamı: Yasa, aşağıdaki maddelerin pazarlanması ve bununla ilgili faaliyetleri kapsar; formule bebek maması dahil anne sütü muadilleri; aynen yada ilavelerle, kısmen ya da tamammen anne sütü yerine kullanılmasının uygun olduğu söylenerek ek gıdalar dahil diğer süt ürünleri, yiyecek ve içecekler; biberonlar ve emzikler. Yasa aynı zamanda bunların kalitesi ve arzı ile kullnımına ilişkin bilgileri de kapsamaktadır.

Diğer maddeler: Madde3. Tanımlar Madde4. Bilgi ve eğitim Madde5.Kamuoyu ve anneler Madde6.Sağlık sistemleri Madde7.Sağlık görevlileri Madde8.Üreticilerle dağıtımcıların istihdam ettiği kişiler Madde9. Etiketleme Madde10.kalite Madde11.uygulama ve izleme

Uluslararası Yasanın Ana İlkelerinin Özeti: Anne sütü yerine kullanılan ürünlerin halka reklamının yapılmaması Annelere bedava numune verilmemesi Sağlık kurumlarında reklam yapılmaması Firma elemanlarının annelere önerilerde bulunmaması Sağlık görevlilerine hediye verilmemesi Ürünlerin üzerinde sunni beslenmeyi idealize eden resimlerin olmaması Sağlık çalışanlarına verilen bilginin bilimsel ve gerçek olması Ürünlerin etiketlerinin üzerinde anne sütü ile beslenmenin yararları ve yapay beslenmenin maliyeti ve zararlarının yazılı olması Şekerli, koyulaştırılmış süt gibi uygun olmayan ürünlerin bebeklere önerilmemesi ve reklamlarının yapılmaması

Yasa neden gerekli; Emzirme sıklığının azalması Biberon, emzik vb. kullanımının artması Mama ticaretinde artma Anne sütü muadil ürünlerinin pazarlanması Yanlış fikirlerin uzmanlarca yaygınlaştırılması Emzirmenin sağlıklı olduğu inancının kaybedilmesi Mamların yardım şeklinde dağıtılması Agresif pazarlama kampanyaları ve yaygın sınırsız reklamlar Anne sütüne muadil veya daha üstün olduğunun öne sürülmesi

Bedava Dağıtıma Son Mayıs 1986’da Dünya Sağlık Örgütü, bebek sütü bağışını yasakladı. Sağlık Bakanlıklarından aşağıdaki ilkeye uymalarını istedi:   Az sayıda çocuk için gerekli olabilecek anne sütünün benzeri formül sütlerin hastanelerde bedava dağıtım ile değil, sadece normal yollarla (yani satın alınarak) bulundurulması. Bedava dağıtımın tüm ülkelerde sona erdirilmesi WHO/UNICEF'in "Bebek Dostu Kurum" projesinin amacıdır. Eğer kurum anne sütü yerine kullanılan formüllerin bedava verilmesini kabul ederse bu kurum "Bebek Dostu" olmaz

BEBEK MAMALARI - BEBEK FORMÜLLERİ TEBLİĞİ TÜRK GIDA KODEKSİ BEBEK MAMALARI - BEBEK FORMÜLLERİ TEBLİĞİ (Tebliğ no: 98/20 ) (28.08.1998 / 23447) (17.12.1998 tarih - 23556 sayılı Resmi Gazetede belirtildiği şekilde Bebek Mamaları ve Bebek mamaları kodeksinde revizyon yapılmıştır.) Amaç Madde 1- Bu tebliğin amacı; bebek mamaları - bebek formüllerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlanmasını sağlamak üzere bu ürünlerin özelliklerini belirlemektir. Kapsam Madde 2- Bu tebliğ ilk 4 veya 6 aya kadar bebeklerin beslenmesinde kullanılan formüle edilmiş bebek mamalarını kapsar. Devam formüllerini, çocuk ek besinlerini ve çocuk özel besinlerini kapsamaz. Hukuki Dayanak Madde 3- Bu tebliğ16/11/1997 tarihli ve 23172 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği"ne göre hazırlanmıştır.

BAŞARILI EMZİRME İÇİN 10 ADIM (Doğum ve yenidoğan servisleri bulunan tüm sağlık kuruluşları anlatılan bu 10 ilkeye uymalıdır.) 1.Kuruluşta çalışan tüm sağlık görevlilerine düzenli olarak iletilen yazılı bir emzirme politikası 2.Bu politikayı yürütmek için gerekli becerileri tüm sağlık görevlilerine kazandırmak üzere bir eğitim programı 3.Tüm hamile kadınları emzirmenin yararları ve uygulaması hakkında bilgilendirmek 4.Annelere doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde emzirmeye başlamaları için yardım etmek 5.Annelere nasıl emzireceklerini göstermek bebeklerinden ayrı kalsalar da, emzirmeyi nasıl sürdüreceklerini öğretmek

BAŞARILI EMZİRME İÇİN 10 ADIM (Doğum ve yenidoğan servisleri bulunan tüm sağlık kuruluşları anlatılan bu 10 ilkeye uymalıdır.) 6. Tıbbi bir gereksinme olmadıkça “yenidoğana anne sütü dışında herhangi bir yiyecek ya da içecek vermemek”. 7. Anne ve bebeğinin 24 saat aynı odada kalmasını sağlamak (rooming –in) 8. İsteğe bağlı emzirmeyi özendirmek 9. Anne sütü ile beslenen bebeklere biberon veya yalancı emzik vermemek 10. Emzirme destek gruplarının oluşmasını ve annelerin, hastaneden çıkar çıkmaz bu organisazyonlara başvurmalarını sağlamak.

Birinci Basamak Kurumlar İçin Öneriler   Emzirmeye ilişkin yazılı bir yönerge hazırlanmalı ve bu düzenli aralıklarla tüm sağlık personelinin bilgisine sunulmalıdır. Tüm sağlık personeli bu yönerge doğrultusunda eğitilmelidir. Kuruma başvuran ve ev gezileri sırasında tespit edilen gebeler, emzirme ve yararları konusunda bilgilendirilmelidir. Annelere nasıl emzirecekleri ve bebeklerinden ayrı kaldıkları zamanlarda laktasyonu nasıl sürdürecekleri gösterilmelidir. Tıbben gerekli görülmedikçe, yenidoğan bebeklere ilk 6 ay anne sütünden başka yiyecek ve içecek verilmemelidir. Bebeğin her istediğinde emzirilmesi teşvik edilmelidir. Emzirmenin korunması, desteklenmesi ve yaygınlaştırılması için kurumlar arası işbirliği yapılmalıdır. Annelere/gebelere anne sütü eşdeğeri ürün tanıtımı yapılmamalıdır.

ANNE ADAYLARININ EMZİRMEYE HAZIRLANMASI Annelere grup halinde ; -Emzirmenin yararlarını açıklayın -Nasıl emzireceğini açıklayıcı basit bilgiler verin -Doğumdan sonra neler olacağını açıklayın -Annelerin sorunlarını tartışın Anneye bireysel olarak ; -Daha önceki deneyimlerini sorun -Sorunu veya tereddütleri olup olmadığını sorun -Tereddütü varsa meme muayenesi yapın -Kendine güvenmesini sağlayın

LAKTASYON ÖNCESİ BESİNLERİN ZARARLARI Kolostrum yerine geçer - -Enfeksiyon Riski -İntolerans ve allerji riski -Bebeğin tam olarak emmesini engeller -Açlığı giderir -Biberon memeyi kavramayı güçleştirir -Bebek daha az emer -Emzirmeyi sağlamak güçleşir  

BEBEĞİN HER İSTEDİĞİNDE EMZİRİLMESİ Kısıtlamama veya ‘’ bebek istediğinde’’ emzirme Emzirme sıklığında kısıtlama yok Emzirme süresinde İlk memeyi bitirdikten sonra diğerini emzirme

BEBEĞİN HER İSTEDİĞİNDE EMZİRİLMESİNİN AVANTAJLARI ANNE SÜTÜ OLUŞUMU DAHA ERKEN OLUR. BEBEK DAHA HIZLI KİLO ALIR. GÖĞÜSLERDE SÜT BİRİKİMİ GİBİ SORUNLAR DAHA AZ GÖRÜLÜR. EMZİRME DAHA KOLAY GEREÇKLEŞİR.

Gürültü ve panikten kaçının Anneye nasıl hissettiğini, emzirmenin nasıl gittiğini sorun Emziren anneyi gözleyin Eğer gerekiyorsa emzirme pozisyonu konusunda yardımcı olun Gerekli bilgileri verin; -bebeği her istediğinde emzirme -bebeğin emzirilmeye hazır olduğunu gösteren bulgular -sütün nasıl oluştuğu Annenin sorularını yanıtlayın