Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYENİN İLK BEBEK DOSTU EĞİTİM DİŞ HASTANESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYENİN İLK BEBEK DOSTU EĞİTİM DİŞ HASTANESİ"— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYENİN İLK BEBEK DOSTU EĞİTİM DİŞ HASTANESİ PLAKET TÖRENİNE HOŞGELDİNİZ

2 TÜRKİYENİN İLK BEBEK DOSTU EĞİTİM DİŞ HASTANESİ

3 BEBEK DOSTU HASTANE Sağlık Bakanlığı; WHO ve UNICEF' in anne sütünün özendirilmesi ve annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkların kazandırılması kapsamında “Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler” projesi başlatmıştır.

4 BEBEK DOSTU HASTANE Sağlık Bakanlığının çalışmaları sonucu ; ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebek oranı 2003’te %21 iken, bu oran artarak %42’ye çıkmıştır.

5 Çocuğun en iyi beslenme şekli doğal yol olan anne sütüdür
Çocuğun en iyi beslenme şekli doğal yol olan anne sütüdür. Bu tür beslenme ile çocuk gerekli vitaminleri alır. Örneğin anne sütünde C vitamini 100 ml'de 4-7 mg olmasına karşın inek sütünde bu miktar 100 ml'de 1 mg'dır. Buna ilaveten anne sütünde bulunan antikorlar çocuğun bağışıklığını sağlayacaktır.

6 C vitamini dişlerin gelişimi esnasında dişin dentin yapısının oluşumu üzerinde de etkilidir. Dentinin oluşumu esnasında vitamin C'ye olan ihtiyaç kemik dahil diğer tüm vücut dokularından daha fazladır. C vitamini eksikliğinde dentin oluşumu azalacağından daha ince duvarlı geniş pulpalı diş yapısı olacağından, çürüğe direnci düşük olacaktır.

7 Çocuğun anne göğsünden süt emmesi, beslenmesi kadar dudak kaslarının gelişmeleri ve alt çenenin geri konumdan normal konuma gelmesi için çok önemlidir. Çünkü çocuğun sütü anne göğsünden ağzına aktarabilmesi için; alt çeneyi ileri konuma getirmesi, alt-üst dudak ve yanaklarını kasarak sıkıca anne göğsüne kapatması gereklidir.

8 Ayrıca dil ve ağız tabanının peristaltik hareketleri ile ağız içi havasını boşaltarak negatif bir basınç oluşturması gereklidir. Bütün bu olaylar ağız çevresi yapılarının tümü ile normal gelişmelerini kas tonuslarının normal değerlere ulaşmalarını ve diş dizilerinin normal oluşmasını sağlar.

9 Diş sürmesindeki gecikmeler genellikle beslenme ve genetik kaynaklıdır
Diş sürmesindeki gecikmeler genellikle beslenme ve genetik kaynaklıdır. Anne sütü alan çocuklarda süt dişlerinde sürme bozuklukları daha az gözükmektedir. Düzgün gelişen bir çenede çıkan dişler daha düzgün ve sağlıklı olur.

10 Çocuk emme fonksiyonunu yerine getiremez ise emme ile gelişecek kasların hipotonisitesine neden olur. Dudak, yanak atonileri ve alt çenenin distal durumu gibi bozukluklar ortaya çıkabilir. Ayrıca içerden dilin sürekli itici rolü ile üst ileri itim ve overjet mesafesinin artışı kaçınılmaz olur.

11 Yeni doğmuş bir bebekte oldukça gelişmiş bir emme mekanizması vardır
Yeni doğmuş bir bebekte oldukça gelişmiş bir emme mekanizması vardır. Emme içgüdüsü tatmin edilmemiş bir bebek, bu ihtiyacını gidermek için bazı kötü alışkanlıklar (parmak emme) edinir. Anne sütü ile 9-18 ay beslenen çocuklarda çoğunlukla bu alışkanlık görülmez.

12 Doğumda alt çene geridedir
Doğumda alt çene geridedir. Bunun ileri yönde gelişip normale gelmesi için çocuğun çenesini ileri alması gerekir. Uygulaması ise çocuğun doğru ve bilinçli emme fonksiyonu ile başlar.

13 Bu durum çocuğun vücudun yere dik tutularak, memenin çocuğun ağzına 45 derecelik açı ile vermesidir. Bu durumda alt çene yatarak emmede olduğundan daha ileri doğru gelecek ve çeneyi ileri alan kasların etkisi ile alt çene bu duruma uyuma çalışacaktır.

14 Hastanemiz anne sütü ve başarılı emzirme ile ilgili eğitim çalışmalarını ve emzirme odalarının etkinliğini artırmak amacıyla Bebek Dostu Eğitim Ekibini oluşturmuştur BEBEK DOSTU EĞİTİM EKİBİ Dr. Ümit CANDAN (Başhekim Yard.) F. Şükran Ercan KAYGUSUZ (Sağlık Bakım Hiz. Müdürü) Uzm. Dr. Süleyman COŞKUN (Çocuk Dişhekimi) Uzm. Dr.Özlen İÇÖZ (Çocuk Dişhekimi) Uzm. Dr. F.Gülçin BULUT( Çocuk DişHekimi) Selma USLU (Hemşire) Betül BAŞOĞLU (Hemşire) Özlem ÖNLÜ (Hemşire) Özlem BÜYÜK (Hemşire)

15 BEBEK DOSTU EĞİTİM EKİBİ

16 EMZİRME ODAMIZ

17 PEDODONTİ KLİNİĞİMİZ

18 ORTODONTİ KLİNİĞİMİZ

19 BEBEKLER İÇİN EN MÜKEMMEL BESLENME ŞEKLİ ANNE SÜTÜDÜR.
ANNE SÜTÜNÜN ANNE VE BEBEK SAĞLIĞI İÇİN PEK ÇOK YARARI BULUNMAKTADIR. ÇOCUKLARIMIZIN BUGÜNKÜ VE YARINLARDAKİ SAĞLIKLARI İÇİN ANNE SÜTÜ GEREKLİDİR BİBERON VE EMZİK KULLANILMAMALIDIR

20 Sonuç Olarak; EMZİRME MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM GEREKTİRİR, TOPLUMDA HER KESİM ANNE SÜTÜ İLE BESLENMEYİ DESTEKLEYEREK SORUMLUĞUNU YERİNE GETİRMELİDİR. ÇALIŞAN ANNELER ÇALIŞMAYA BAŞLADIKTAN SONRADA EMZİRMEYE, BEBEKLERİNİ ANNE SÜTÜ İLE BESLEMEYE DEVAM ETMELİDİR. BUNUN İÇİN İŞYERLERİNİN, KURUMLARIN BEBEK DOSTU UYGULAMALARINI YERİNE GETİRMELERİ BEKLENMEKTEDİR.

21

22

23 GURUR DUYUYORUZ


"TÜRKİYENİN İLK BEBEK DOSTU EĞİTİM DİŞ HASTANESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları