DUATEPE ANITI Bu anıt ders kapsamında öğrenicilerin Duatepe anıtına gitmediği varsayılarak, Duatepe anıtı öğrencilere nasıl anlatılıra cevap bulabilmek.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan :İ.Durak Sınıf Öğretmeni
Advertisements

GÜNEŞLERİN BATTIĞI YER!
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
Hitabet Teknikleri Nejat Muallimoğlu’nun aziz anısına saygıyla…
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN HAYATI
Cumhuriyet’e Nasıl Kavuştuk?
Özboyacı İlköğretim Okulu
YAPILAN HAZIRLIKLAR VE TAARRUZ PLANI
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ
TBMM’NİN AÇILIŞI ve SAKARYA SAVAŞI
MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAVI
DÖRT ŞEHİR VE MUSTAFA KEMAL MUSTAFA KEMAL LİDERLİK YOLUNDA
CUMHURİYET BAYRAMI.
İSTİKLAL KULESİ MÜDAFAİ HUKUK KULESİ HÜRRİYET KULESİ SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ KABARTMA KADIN HEYKEL GRUBU BASKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ ERKEK.
SAKARA ZAFERİ 23 Ağustos- 13 Eylül 1921
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
Karşı koyanlar: Kuva-yı Milliye
DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA
KURTULUŞ SAVAŞI BATI CEPHESİ.
TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
BATI CEPHESİ SAVAŞLARI
B- II. İnönü Savaşı’nın Nedenleri (23 Mart-1 Nisan 1921)
-  TBMM Hükümeti, Mustafa Kemal’in başkanlığında iç ve dış düşmanlarla savaşa başladı. Bu savaş, Kurtuluş Savaş’ıydı. Hükümet, kararlı tutumuyla ilk.
CUMHURİYET FAZİLETTİR
Hazırlayan: Şenel Akbaş
KUVAYIMİLLİYE VE DÜZENLİ ORDU
VATANSEVERLİK.
TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ
«SÖĞÜTLÜ ALİ» METNİ İŞLENİŞ SUNUSU
KÜTAHYA ESKİŞHİR MUHAREBESİ (10-24 TEMMUZ 1921)
FAT İ H KOLEJ İ 1982 AVCILAR FAT İ H İ LKÖ Ğ RET İ M OKULU
Bağımsızlık Savaşı
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ
HAZIRLAYAN: AYŞE NUR OKUR HANDAN YOL MERYEM RASULİ
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
ATATÜRK’Ü TANIYALIM Ayten IŞILDAĞ.
Cepheden Cepheye Mustafa Kemal
KURTULUŞ SAVAŞIMIZDA CEPHELER
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
ATATÜRK'ÜN HAYATI.
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
MUSTAFA KEMAL LİDERLİK YOLUNDA
KURTULUŞ SAVAŞI.
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
Niçin Bayram Yapıyoruz ? Cumhuriyet ilan edilmeden önce devletimizin adı Osmanlı Devleti’ydi. Osmanlı Devleti padişahlar tarafından yönetiliyordu. Bazı.
ATATÜRK’ÜN HAYATININ KRONOLOJİSİ 1893:Askeri Rüştiye'ye girdi ve Kemal adını aldı.1893:Askeri Rüştiye'ye girdi ve Kemal adını aldı. 1895:Selanik Askeri.
DESTANLAŞAN DİRENİŞ GÜNEY CEPHESİ.
TC. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK ETKİNLİK
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Sanat, Spor ve Atatürk
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
MUSTAFA KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKIŞI (19 MAYIS 1919)
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
ATATÜRK’ÜN HAYATI.

ATATÜRK.
KURTULUŞ SAVAŞI’NDA TÜRK KADINI. Dünyada hiç bir milletin kadını "Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE KADIN KAHRAMANLAR. Dünyada hiç bir milletin kadını "Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte.
KURTULUŞ SAVAŞI’NDA TÜRK KADINI. Dünyada hiç bir milletin kadını "Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu.
Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında o yıllarda Osmanlı Devleti’ne ba ğ lı olan, ş uanda Yunanistan’a ba ğ lı Selanik kentinde bu evde do ğ du.
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
RESİM Her gün, Enginlerden engin, Yücelerden yüce
Ahmet Arif’in Deniz Müzesi Gezisi Bu sunumda sizlere Beşiktaş Deniz Müze’si hakkında bilgi vereceğim.
Sunum transkripti:

DUATEPE ANITI Bu anıt ders kapsamında öğrenicilerin Duatepe anıtına gitmediği varsayılarak, Duatepe anıtı öğrencilere nasıl anlatılıra cevap bulabilmek için şu şekilde hazırlanmıştır.

Duatepe anıtı, 10 Eylül 1921 de Sakarya savaşı ile başlayan düşmana karşı gösterilen büyük karşı direnişte düşmandan alınmış ilk tepedir. Türk ordusu için büyük bir zaferdir. Anıtın, Ekim 1999 tarihinde yapımına başlanmış olup20000 ağaç ile ağaçlandırılmıştır. Anıt tam olarak 12 Eylül 2000 tarihinde düzenlenen bir törenle hizmete açılmıştır.

Şeklinde kısa bir bilgilendirme yapıldıktan sonra sırası ile anıt gezilir ve anıttaki nesnelerin tanıtımı yapılarak her nesnenin öğrenci üzerindeki kalıcılığını artırmak amacı ile nesneler hakkında değişik anlatım türleri kullanılmaya çalışılır.

Mustafa Kemal Paşa’nın şahlanan atı üzerinde ne kadar mutlu olduğu kendisi önde millet ve ordu arkasında bir şekilde kesin zafer için gidişini temsil ettiği öğrencilere söylenir.

Öğrencilere: -Çocuklar, bu heykel ne anlatıyor olabilir? Önde Mustafa Kemal Paşa arkasında duran kişiler ise önemli komutanlar İsmet İnönü ve Fevzi Çakmaktır. Bu neyin ifadesi olabilir? diye sorulduktan sonra öğrencilerin fikirleri alınarak; -Evet çocuklar bu heykel emir komuta birliğini anlatıyor. Nasıl ki bir devleti milletin oy ile seçtiği insanlar yönetiyor, ülke düzen içinde duruyorsa; bir orduyu da aynı şekilde bir komutan yönetir. Komutanlar arasındaki birlik savaşın kazanılmasında etkilidir.

Öğretmen: -Çocuklar bu heykelimiz ise Halide Edip Adıvar heykelidir. Halide Edip hakkında biraz bilgilendirme yapıldıktan sonra, -çocuklar şimdi arkadaşlarınız Ayşe ve Ali size Halide Edip’in ifadeleri oluşturulmuş bir oyun yapacaklar. Ayşe(Halide edip): -Mustafa Kemal Paşa’nın muharebeyi idare ettiği siperlere girdiğimde; Ali(Mustafa kemal): -Gelin! Hanımefendi harbe gidiyoruz. Duatepe’ye hücum ediyoruz Ayşe: -Biraz sonra duatepe alınmıştı. Üstünde bir tek Türk askerinin güneşin altında olduğunu elinde bayrak ile ayakta durduğunu gördüm. İşte o an, Türk makus talihinin artık değiştiğini hissettim.

Öğretmen: - Çocuklar bu heykel ise Mustafa Kemal’in yaveri ile ovayı izlerken ki hali birazdan kazanılacak zaferi ve Türk halkının umutla beklemesini simgeliyor. Çocuklar şimdi ellerimizi dürbün yapıyoruz gözümüze koyuyoruz. Sanki ovaları izliyormuş gibi hayal ediyoruz. Evet çocuklar Mustafa Kemal dürbünü ile bakarken ne hissetmiştir?

Öğretmen: - Çocuklar burası da başkomutanlık karagahı müzesi. İşte burası Mustafa Kemal Paşa’nın kısa süreli olsa da yaşadığı evi. Burada neler konuşulduğunu bilemeyiz ancak savaşın planlarının yapıldığı mekan burası olabilir belki de.

ESİN EREN AKSARAY ÜNİVERSİTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜSOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ANA BİLİM DALI 2. SINIF