END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yazılım Geliştirme Süreci
Advertisements

Proje Döngüsü ve Proje Yönetimi
Lojistik Yönetimi Ders – V
Sistem Analizi ve Planlama
MALZEME İHTİYAÇ PLANLAMASI
PAZARLAMA KARMA ELEMANLARI: SÜREÇLER
“Proje Adı” “Müşteri Kurum” “Yürütücü Kuruluşlar”.
Simülasyon Teknikleri
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
BÖLÜM VI ÜRETİM YÖNETİMİ.
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
SÜREÇ YÖNETİMİ Dr. Selami ERARSLAN İstanbul 2011.
İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASI
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 4. Ders Modelleme yaklaşımları
7.1 GENEL Kuruluş, güvenli ürünler gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir.
KADINLARIN VE KADIN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ HİBE PROGRAMI GÜÇLÜ KADIN GÜÇLÜ TOPLUM PROJESİ STRONG WOMEN STRONG SOCIETY PROJECT TR2009/ /69.
Sistem Geliştirme Sistemin tanımı. Sistemin Temel özellikleri
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VATAN YAZILIMEVİ
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA SÜRECİ
Bilgi Sistemi Organizasyonlar içerisindeki kontrol ve karar verme mekanizmalarında kullanılacak bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve dağıtılmasını.
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
Öğretim Tasarımı
KAPASİTE SEÇİMİ VE PLANLAMASI
BEP HAZIRLAYACAK EKİBİN OLUŞTURULMASI
DERS-1 SİMÜLASYON (BENZETİM) Prof. Dr. Hüseyin BAŞLIGİL
İÇ KONTROL UYUM EYLEM PLANI VE YOL HARİTASI. İÇ KONTROL İç kontrol genel olarak idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak;
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
Operasyon Yönetimi: küçük işletmelerde ürün ve lojistik
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
İşletmeyi neden kurarız ?
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
BİLGİSAYAR DONANIMI Hazırlayan: Emre ŞENTÜRK ( )
Erdemir Grubu İç Denetim Sistemi 9 Mayıs 2015.
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARI YILI DOÇ.DR. İBRAHİM YİTMEN INSA 498 YAPıMDA BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ UYGULAMALARı.
Süreç Yönetimi.
Bilişim sistemlerinin türleri
Kalite Yönetimi Genel Tanımlar.
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
İşletmelerde Bilişim Sistemleri
Konu: Kritik Süreçlerin Belirlenmesi
UNV13107 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Veri tabanı Bilgisayar ortamında saklanan düzenli verilerdir. Bilgisayar ve ağ ortamındaki bilginin temel.
Copyright © 2010 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice Hall.
Modelleme Eylem Planı (MODEP)
Sistem Yaklaşımı.
Proje Hazırlama Eğitimi Dr. Necati VARDAR KTO Karatay Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi.
 Bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi, mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
Sistem Analizi ve Tasarımı
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri – Temel Kavramlar
Ders 4: Sistem Çözümleme
Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL
TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA……
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
STRATEJİK PLANLAMA.
ÜNİTE 2: ÜRETİM YÖNETİMİ.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Kalite Yönetim Prensipleri (Devam)
6. İŞLETMENİN PERFORMANSI
SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
Canadian Tenth Edition
ETKİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Yazılım Mühendisliği Temel Süreçler - Sistem Analizi
Yazılım Mühendisliği Temel Süreçler – PLANLAMA II
BENZETİM 2. Ders Prof.Dr.Berna Dengiz Sistemin Performans Ölçütleri
İLERİ VERİ TABANI UYGULAMALARI
Sunum transkripti:

END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ Sistem Mühendisliği Süreçleri: HAZIRLIK SİSTEM TASARIMI

Alt Sistemlerin İşlevsel Analizi İşlevsel analiz: Gereksinimleri sistem düzeyinden alt sistem düzeyine ve daha aşağılara ayrıştırarak işlevsel birimleri ve kaynak gereksinimlerini tanımlama süreci İşlevsel analiz süreci: Sistem işlevsel terimler cinsinden tanımlandığında blok diyagramları ile temsil edilir. İşlevsel analiz, istenen amaçlara erişmek için “ne” yapılması gerektiğini gösterir. Bunun “nasıl” yapılacağını belirlemek için, her bir işlevsel bloğun incelenmesi gerekir. Bu inceleme sırasında gerekli “girdi” ve beklenen “çıktının” tanımlanması, dışsal kontrol ve kısıtların belirlenmesi ve işlevin mekanizmalarının geliştirilmesi gerekmektedir.

Alt Sistemlerin İşlevsel Analizi

Alt Sistemlerin İşlevsel Analizi İşlevlerin girdi-çıktılarını ve kaynak gereksinimlerini kaydetmek için aşağıdaki gibi bir belge düzenlenebilir: Etkinlik no Etkinlik tanımı Gereken çıktılar Beklenen çıktılar Kaynak gereksinimleri 1 Gereksinim analizi Müşteri anketleri, pazarlama verileri, sevkiyat ve servis birimi belgeleri, rakip ürün araştırmaları Mevcut eksiklik hakkındaki gereksinim ifadesi. İşlevsel terimler kullanılmalı Kıyaslama, verilerin istatistiksel analizi

Alt Sistemlerin İşlevsel Analizi Bakım işlevlerinin akışı: Çalışma işlevleri belirlendikten sonra, bakım işlevlerinin tanımlanması gerekir. Her bir çalışma işlevinin yerine getirilmesi için belli performans düzeylerine erişilmesi gereklidir. Bunlara erişilememesi halinde sorun çözme ve bakım işlevlerinin uygulanması gerekir. İşlevsel analiz özeti: İşlevsel analiz sistemin bir ilk tanımını verir. Sistemin donanım, yazılım vb. kaynak gereksinimlerinin belirlenmesini sağlar. Ek olarak aşağıdaki konularda temel bilgi sağlar: Sistem bileşenlerinin işlevsel bütünlüğü Güvenilirlik analizi Bakım kolaylığı analizi İnsan faktörleri ve emniyet Bakım ve lojistik destek analizi Ekonomik analiz (yaşam çevrimi maliyeti analizi)

Alt Sistemlerin İşlevsel Analizi Sistem gereksinimleri, organizasyonel yapı, hammaddeler, veri/belgeleme İnsan kaynakları, malzemeler , bilgisayar kaynakları, tesisler, bakım ve destek Sistemi tasarla ve geliştir Sistemi imal et (üret) İhtiyacı tanımla ve sistem gere ksinimlerini belirle Sistemi işlet ve bakımını yap İŞLEV Kontroller/Kısıtlar Çıktılar Mekanizmalar Girdiler Teknik, politik, sosyolojik, ekonomik, çevresel Müşteri kullanımına uygun ürün/sistem Destek kaynakları Atık (kalıntı)

Alt Sistemlerin İşlevsel Analizi İşlevsel analiz, sistemin ilk tanımını sağlar. Sistemin donanım, yazılım vb. kaynak gereksinimlerinin belirlenmesini sağlar. Ek olarak aşağıdaki konularda temel bilgi sağlar: Sistem bileşenlerinin işlevsel bütünlüğü Güvenilirlik analizi Bakım kolaylığı analizi İnsan faktörleri ve emniyet Bakım ve lojistik destek analizi Ekonomik analiz (yaşam çevrimi maliyeti analizi)

Gereksinimlerin Paylaştırılması Benzer işlevlerin mantıklı alt bölümler halinde gruplanması, temel alt sistemlerin ve konfigürasyon birimlerinin tanımlanması yoluyla daha alt düzeyli sistem elemanları elde edilir. Kavramsal sistem tasarımı sırasında belirlenmiş olan teknik performans ölçülerinin alt sistemler için “tasarıma bağlı parametrelere” dönüştürülmesi gerekir. Tasarım parametrelerinin en uygun düzeylerinin belirlenmesi için dengeleme yaklaşımı uygulanır.

Gereksinimlerin Paylaştırılması Sistem gereksinimlerinin alt düzeylere indirgenmesi sırasında aşağıdaki unsurlara yer verilmelidir: Çalışma aralığı, doğruluk derecesi, hız, kapasite, çıktı hızı, güç düzeyi, boyut ve hacim gibi sistem performansı ve fiziksel parametreler Çalışmaya elverişlilik, hazır konumda bulunma, güvenilirlik, bakım kolaylığı, üretilebilirlik vb. sistem etkinlik faktörleri Bakım yerleri arasındaki ulaşım ve destek süresi, yedek parça bulundurma oranı, bakım çevrim süresi, bakım donanımı kullanımı ve güvenilirliği, tesis kullanımı, bilgi aktarım hızı ve personel etkinliği gibi sistem destek yeteneği faktörleri Sistem yaşam çevrimi maliyet faktörleri

Tasarım Gereksinimleri (Parametreleri) İşlevsel yeterlilik Güvenilirlik Bakım kolaylığı Kullanılabilirlik ve emniyet Destek ve servis verme kolaylığı Üretilebilirlik ve elden çıkarma kolaylığı Ekonomiklik