Büyüme Ve Gelişme Sağlık Bilgisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Mesleki Gelişim Kuramı (Donald E. Super)
Advertisements

GELİŞİM DÖNEMLERİ.
RUH SAĞLIĞI Zafer Zengin Özel Fatih Fen Lisesi Biyoloji Zümre Başkanı
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
NESLİHAN AKÇER PSİKOLOG STRESS & BAŞETME YÖNTEMLERİ
ÜNİTE 1 Zafer Zengin Özel Fatih Fen Lisesi Biyoloji Zümre Başkanı
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Bedensel Büyüme & Gelişme
BEBEKLER Giriş.
? ? ? Bugünlerde şu soruları kendinize soruyor musunuz?
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA BESLENME
ERGENLİK DÖNEMİNDE YAŞANAN FİZİKSEL DEĞİŞİMLER
ERGENLİK DÖNEMİ BESLENME.
A-BİLİŞSEL GELİŞİM İlk İki Yılda Görülen Bilişsel Gelişim : Bebek doğumunun ilk gününden itibaren çevresini keşfetme çabasına başlar. Keşif çabasında.
İç salgı bezleri.
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
BÜYÜME: Vucüdun uzunluk ve ağırlık yönünden artışı anlamına gelen bir terimdir. GELİŞME: Büyüyen organizmanın dokularının yapısındaki olgunlaşmayı.
Hazırlayan:Yunus Başaran
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
Ergenlik Dönemi Bedensel Değişimleri Op.Dr.Semih Hızıroğlu
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
ERGENLİK DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ
11-12 YAŞ GRUBU ÇOCUKLARIN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
DÖNEMLERE GÖRE GELİŞİM GÖREVLERİ
PSİKOMOTOR GELİŞİM Yrd.Doç.Dr. Serkan HAZAR.
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
DÜN, BUGÜN, YARIN.
İnsanda üreme,büyüme,gelişme
6.SINIF FEN ve TEKNOLOJİ TESTİ
5. BÖLÜM 0-18 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ
GELİŞİM PSİKOLOJİSİ.
ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Feyza KOÇ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Motor Gelişim.
ZİHİNSEL ENGELLİĞİN NEDENLERİ
PSİKOLOJİ EĞİTİM.
ERGENLİK DÖNEMİ A Y - 1 Ergenlik Çağı Ne Zamandır?
ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
KİŞİLİK,SOSYAL, DUYGUSAL VE AHLAKSAL DEĞİŞİM
Dr. Kerim KARABACAK Eğitim Psikolojisi
BİREYİN GELİŞMESİ Yrd. Doç. Dr. İhsan SARI
YUMAKLICERİT ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ Hazırlayan: Ayşegül ATA
ARKADAŞ İLİŞKİLERİ.
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
Çocuklar niçin spor yapmalı? Spor büyüyen çocuğun fiziksel gelişiminin yanında psikolojik, sosyal yönden gelişimine katkıda bulunur.
Uzm.Dr.Sevil ARABACI Dr.Canan ... Adölesan Merkezi
Ergenlik Dönemindeki Gelişim Görevleri (12-18 yaş)
ANA BABA OKULU-II ÖZEL OĞUZ FEN BİLİMLERİ TEMEL LİSESİ.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
GELİŞİMİN KRİTİK DÖNEMLERİ ve
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE GELİŞİM
Çocuklukta Fiziksel Gelişim
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
HORMONLAR ve HORMON ÜRETEN ORGANLAR
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
Sizce beden eğitimi ve sporun amaçları nelerdir?
YAŞ ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
BEDENSEL VE DEVİNSEL GELİŞİM
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR. Kazanımlar Bu üniteyi tamamladığınızda aşağıdaki hedeflere ulaşmanız beklenmektedir: Gelişimle ilişkili olan.
GELİŞİM VE ÖĞRENME Ders 3 Okul Öncesi Çeşitli Gelişim Alanları
GELİŞİMİN İLKELERİ ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
GELİŞİM.
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ (3-6)
Sunum transkripti:

Büyüme Ve Gelişme Sağlık Bilgisi   Zafer Zengin Özel Fatih Fen Lisesi Biyoloji Zümre Başkanı zaferzengin70@hotmail.com zaferzengin70@gmail.com zaferzengin70@yahoo.com

Büyüme Ve Gelişmenin Tanımı Büyüme, canlının kütle ve haciminin artması olayına denir. Ancak Gelişme, canlının olgunluğa yaklaşmak üzere geçirdiği bütün aşamalara denir. Insan Doğduğu andan itibaren büyür ve gelişir. Fonksiyolarında olgunlaşma meydana gelir ve zihinsel olgunlaşması gerçekleşir. Bütün fonsiyonlar uyumlu olarak gelişir. Eğer bunlardan birinde bir aksaklık olursa bu diğerlerine de yansır. Büyüme insanlarda farklılıklar gösterebilir. Böylece boy, kilo ve zeka farklarını meydana getirir.

Genetik Faktorler Çokcukların pek çok özellikleri Anne ve babasından aldığı genlerle gelir. Bu genler arasında uzunluk – kısalık, zayıflık - şişmanlık , zekâ düzeyi gibi büyüme ve gelişme genleri de bulunmaktadır.

Hormonal Faktorler Hormonlar, vücudun iç salgı bezlerinden salgılanan kimyasal maddelerdir. Gelişimde rol oynayan birçok hormon vardır. Eğer bunlardan birkaçı eksik olduğunda çok ciddi sorunlar meydana gelebilir. Titroit hormonlarının azlığına bağlı olarak şişmanlık ve gelişme geriliği oluşabilir.

Beslenme Faktörü Yeterli ve degneli beslenme, büyüme ve gelişme açısından çok önemlidir. Ancak, dengeli beslenme her gördüğünü yemek demek değildir. Örneğin gibi abur cubur diye tabir edilen ayaküstü yiyecekler, sağlığa ziyadesi ile zararlıdır. Ancak Hamburgerden kim ölmüş? Çocukluk yaşlarında beslenme yetmezliği zeka gelişimini engeller , tehlikeli derecede zayıflıklara yol açabülü. Fakat tek yönlü yanlış beslenme de aşırı şişmanlığa yol açar…

Fiziki Çevre Faktoru Gebelikte annenin almış olduğu ilaçlar, geçirdiği grip, kızamık gibi hastalıklar, radyasyona maaruz kalma, geçirdiği kazalar birer fiziki çevre olarak bebeği etkiler. Bebeğin içinde yaşadığı ortam, ailesinin eğiti, geçirdiği hastalıklar, büyüme ve gelişmesini engelleyebilir. Örneğin ; çok kirli bir havada yaşayan bebeğin akciğer hastalıklarına yakalanma ihtimali artar. Çevredeki içme ve kullanma suları , gürültü , hava kirliliği, çöplükler gibi faktorlerin iyileştirilmesi lazımdır.

Büyüme Ve Gelişme Dönemleri   Dönemleri

Bebeklik Dönemi Doğumdan itibaren olan 12 aylık dönemdir. Bebeklik dönemi 2’ye ayrılarak incelenir. Yeni Doğan Dönemi : 0-28 gün arasındaki dönemdir. Bu dönemde bebek karşılaştığı oratama ayak uydurma süresidir. Bebek Günün büyük bölümünü uyuyarak geçirir. Yeni Doğan Sonrası Dönemi : 28 gün – 1 yaş arasındaki dönemdir. Bebeklik dönemi zihinsel gelişimin en hızlı olduğu zamandır. Bu dönemlerde bakıma muhtaç olurlar. Normal olarak doğduğunda 3-3,5 kilo olan bir bebek, ağırlığını 3’e katlamış ve beyin ağırlığı 900 grama çıkmıştır.

Çocukluk Dönemi Özerklik dönemi; 1-3 yaşa arası çağıdır. Bu dönemde çocuk yardımsız yürümeye başlar. Müzikle ritm tutabilir. Renkleri ayırt eder. Büyüklerini taklit ederler.Kısa cümlelerle konuşabilirler. Oyun Dönemi; Okul öncesi çağıdır. 3-6 yaş arasıdır. Bu yaşta çocuklar ortak oyunlar oynarlar. Kendine saygı ister. Sürekli soru sorarlar. Üstbenlik ( Süper Ego ) gelişir. Ruh sağlığı açısından çok önemli bir dönemdir.

Okul Çağı Bu dönem 6-11 yaşları arasını kapsar. Somut düşüncelerden somut düşüncelere geçiş yapar. Bu dönemde oyunlara, karşı cinler alınmaz ve dışlanır. Okul Çağında çocuk başarılı olmak ister.

Ergenlik Dönemi Erken Ergenlik; 12-15 yaşları arasındaki dönemdir. Kızlarda ve erkeklerde vücud gelişir. Vücudunda kıllar çıkar. Erkeklerin sesleri kalınlarşır. Tam Ergenlik; 15-18 yaşları arasıdır. Vücudlar son halini alır. Kızlarda yüz incelir. Erkeklerde görünüş ve davranış değişiklikleri tamamlanır. Geç Er genlik; 18-21 yaşları arasındaki dönemdir. Yaşça ilerleme olgunlaşma dönemidir. Artık kalıcı ilişkiler kurulur. Düşünce ve hayat görüşü değişir.

Yetişkinlik Dönemi 21-65 yaşlarında yetişkinlik dönemi adı verilir. Bu dönemde kişi meslek sahibidir. Aile kurar, çocuklarını yetiştir. Kişiliği ve düşünceleri son halini almıştır ve artık fikirler pek değişmez. Kendi Hayat Felsefesi vardır. Bu dönemde yapılabilecek yanlış eş seçimi gibi hatalar insanın hayatını ektiler. İş stresi ve ailedeki huzursuzluklar ruhsal sorunlara neden olur. ( Bence 21 yaşında bir i nsan ile 64 yaşındaki ibr insan ayrı kategorilerde olmalıydı  )

Yaşlılık Dönemi 65 yaşın üzerini kapsar. Bu bir anlamda emeklilik dönemidir. Topluma üretimden ziyade tecrübeleri ile yararlı olur. Görme yeteneğinde azalma, çabuk yorulma, unutkanlık, kalp ve şeker hastalıkları gibi problemler oluşur. Dünyadan bir soğuma vardır. Yaşlı insanların çoğunda bir maneviyata yönelim vardır.