KUVVET VE GERİNİM ALGILAYICILARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akım,Direnç… Akım Akımın tanımı
Advertisements

HACETTEPE ROBOT TOPLULUĞU TEMEL ELEKTRİK-ELEKTRONİK DERSİ
INVERTER NEDİR? NASIL ÇALIŞIR?
Sensörler Transduserler
BASINÇ SENSÖRLERİ.
Alternatif Akım Devreleri
BASİT ELEMANLARDA GERİLME ANALİZİ
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
7. Wheatstone Köprüsü: V1: Besleme gerilimi, V2: Ölçülen gerilim + -
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
Metallere Plastik Şekil Verme
İzolatör ve Parafudr.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
MEKANİK TESTLER MEKANİK TESTLER.
EĞME MOMENTİ-KESME KUVVETİ ATALET MOMENTLERİ VE
İMALAT YÖNTEMLERİ-II Yrd. Doç. Dr. Bülent AKTAŞ.
Demİr ve demİrdIŞI metaller
Sensörler Serdar KAŞIKCI.
ENDÜKTANS ÖLÇME.
ÜRETİM YÖNTEMLERİ Malzeme Özellikleri Mümtaz ERDEM.
SENSÖRLER VE ÇEŞİTLERİ
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ENDÜKSİYONLA ISITMA (EI, IH) GÜÇ KATSAYISI DÜZELTME (GKD, PFC) GÜÇ ELEKTRONİĞİ ENDÜKSİYONLA ISITMA (EI, IH) GÜÇ KATSAYISI DÜZELTME (GKD,
ÜNİTE:4 YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK KONU:ELEKTRİK AKIMI HAZIRLAYAN:
ÖLÇME NEDİR? ►Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. ►Diğer bir deyişle, bir.
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
Metallere Plastik Şekil Verme
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
1. ÖLÇME VE SİNYAL ANALİZİNE GİRİŞ
Ödev 07 Wheatstone köprüsü, strain-gage, termistör Problem 1:
ÖLÇÜ TRAFOLARI.
AC Kuplajlı Yükselteçler Türev ile İntegral Devreleri
KOROZYONDAN KORUNMA.
Dirençler Direnç Özdirenç Dirençlerin Genel Özellikleri
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
İ.T.Ü Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi DEN 216 Ölçme Tekniği Bölüm 14: Gerilme ve Uzama Ölçümleri © Hakan Akyıldız, Deniz Teknolojisi Mühendisliği.
İ.T.Ü Gemi İnşaatı ve eniz Bilimleri Fakültesi DEN 216 Ölçme Tekniği Bölüm 10: Sıcaklık Ölçümleri (Resistance Type Devices) (Thermocouples) (Practical.
Ölçme Tekniği Bölüm 16: Basınç Ölçümleri: Basınç Transduceri
SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER
SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER
HADDELEME Hazırlayan : HİKMET KAYA.
SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER
Basınç Sensörleri: PİEZO ELEKTRİK Basınç sensörü
ANALOG DEVRE ELEMANLARI
ALGILAYICILAR-IV MANYETİK SENSÖRLER
HADDELEME GÜCÜNÜN HESAPLANMASI:
ELASTİK DAVRANIŞ Aytekin Hitit.
KRİSTAL MALZEMELERİN DAYANIMLARININ ARTIRILMASI
TEKİL VE ÇOĞUL KRİSTALLERİN PLASTİK DEFORMASYONU
G IRDAP AKıMLARı ILE T AHRIBATSıZ T ESTLER Doç.Dr.Faruk Demir.
ELEKTRİK İLETİM SİSTEMLERİ
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL
MİKROMETRELER Kumpaslara nazaran daha hassas olan ve okuma kolaylığı sağlayan ölçü aletleridir. Genellikle silindirik parçaların çaplarının ve ya düz parçaların.
RADYOGRAFİK MUAYENE YÖNTEMLERİ
DEMİRDIŞI METALLER.
BME 251 DÖNÜŞTÜRÜCÜLER.
Kompozitlerin Kullanım Alanları
Solunum Sistemi Teşhis Cihazları ve Özellikleri
E-CAMI S-CAMI VE C-CAMI
ELEKTRİK ARK SPREY KAPLAMA TEKNOLOJİSİ VE UYGULAMALARI
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Katıların Manyetik Özellikleri Yumuşak Manyetik Malzemeler.
MADDENİN HALLERİ MADDENİN KATI HALİ MADDENİN SIVI HALİ
Metallere Plastik Şekil Verme
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
PLASTİK KÜTLE ŞEKİL VERME
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
ELEKTRİKSEL YÖNTEMLERLE SEVİYE ÖLÇÜMÜ
Metallere Plastik Şekil Verme
Sunum transkripti:

KUVVET VE GERİNİM ALGILAYICILARI STREYNGEYCLER

KUVVET VE GERİNİM ALGILAYICILARI Kuvvet algılayıcıları nitelik ve nicelik bakımından iki sınıfa ayrılır; -Bir nicelik algılayıcısı kuvveti ölçer ve değerini elektrik sinyali şeklinde gösterir.Bunlara örnek olarak streyngeycler ve yük hücreleri verilebilir. -Nitelik algılayıcıları ise eşik değerini aşan kuvvetin uygulanıp uygulanmadığıyla ilgilenir.Nitelik algılayıcısı olarak bilgisayar klavyesini örnek verebiliriz.

Kuvvet algılayıcıları genellikle uygulanan kuvveti elastik bir elemanın deformasyonuna çevirirler. En yaygın olarak kullanılan kuvvet algılayıcıları STRAIN GAGE Kuvvet Algılayıcılarıdır.

STREYNGEYCLER Streyngeyc, direnci uygulanan gerginliğin fonksiyonu olan bir rezistif elastik algılayıcıdır. Streyngeycler ilk olarak LORD KELVIN tarafından incelenmiş ve metalik iletkenlerin gerilmeye maruz bırakıldığında elektriksel direncinin degistigini görmüştür.Keşfedilen bu parametrelerin ilk uygulamaları 1930 larda başlamıştır.

Yük hücreleri; mekanik etki  elektriksel etki dönüşümünü sağlamak üzere dizayn edilir. POISSON GERİLMESİ, bir metal çubuğun incelip uzamasıdır. Boy artarken tel çapı düştüğünden iletkenlik (1\R) azalır. İlk imal edilen yük hücreleri gerilmenin boyda yarattığı uzamayı orijinal boyu ile karşılaştırarak ölçen mekanik aletlerdi. Optik tabanlı ölçüm cihazları doğru ve hassas ölçüm yapmasının yanında çok sık arıza yaparlar.

Streyngeycler ince şerit şeklinde malzemelerdir. Streyngeyclerin ana parçası kuvvete duyarlı alaşımıdır.En yaygın alaşım 0.0001 inç kalınlığında yapılan Konstantan dır.

Streyngeyçleri oluşturan iletken teller Bakır-Nikel, Nikel-Krom, Platinyum-Nikel ve Nikel-Demir gibi alaşımlardan imal edilmektedir. MALZEME Se DİRENÇ %57Cu-%43Ni 2 100 --Se gerginliğin çok geniş bir aralıgında sabit Platin Alaşım 4-6 50 --Yüksek sıcaklıkta Kullanılır Silikon -100,+150 200 --Yüksek duyarlı Yüksek gerinim Ölçümleri için

Bu alaşımlar ızgara şeklinde sarılır ve Epoxy reçine kaplı ince bir film tabaka üzerine yerleştirilirler. Üzerine monte edildikleri plastikler,alaşımı ya da teli bağlandıkları zeminden yalıtmak ve test yüzeyine tutturulmasını kolaylaştırmak içindir.

Streyngeyclerin direnci sıkıştırma ile azalır,gerinim ile artar Streyngeyclerin direnci sıkıştırma ile azalır,gerinim ile artar.Bu transdüserler hem basma hem çekme yönünde çalışabilirler.Ölçme aralıkları 10N ile 5MN arasında değişir. Uygulanan kuvveti ölçmek için dirençteki değişimi ölçmek gerekir.Bu değişimi ölçmenin en iyi yolu weston köprüsüdür.

Weston köprüsü devresi,bir DC kaynak ve dört dirençten olusuyor. Bütün dirençler birer gerilim bölücüdür.Eger ayarlı direnç 1K ya ayarlanırsa A ile B arasından akım geçisi olmaz.Ayarlı direnç 1K dan az olursa A dan B ye bir akım geçer.

e: E: R1: R2,R3,R4: Çıkışgerilimi Girişgerilimi Geycdirenci Dirençler

Eğer R=R1=R2=R3=R4 kabul edersek ve streyngeyc direnci R den R+ΔR ye dönüşürse, çıkış gerilimi de e’den e+Δe ye dönüşür. ΔR, R den çok küçük olduğu için önemsenmezse; elde edilir.

Streyngeycler aşagıdaki şekilde kodlanır;

Uygulanan kuvvetteki ani değişimlere karşı streyngeyclerin frekans tepkisi oldukça iyidir. Bir çok noktanın eş zamanlı ölçümü kolayca yapılabilmektedir. Elektriksel çıkış vermesi (mV) data işlemeyi kolaylaştırır. Streyngeycler, çok geniş bir sıcaklık bandında (-269),(+1300),radyasyonlu bölgelerde, aşırı titreşimli yerlerde ve genleşmeye müsait uygulamalarda kullanılabilmektedir.

Strengeyc seçiminde dikkat edilmesi gereken özellikler: -Çalıştırılacağı sıcaklık değeri, -Test frekansı, -Uzama miktarı, -Ölçme sınırları, -Direnç değeri, vb.

NERELERDE KULLANILIR? Endüstride çok sayıda uygulamada kullanılır. -Tartı,terazi,silo ve taşıtlarda, -Tıbbi ve eğitimsel malzemelerde, -Köprü,bina gibi yapıların izlenmesinde, -Otomotiv,uzay ve havacılık,tıp ve benzeri sektörlerin araştırma ve geliştirme uygulamalarında kullanılır.

Strain Gage ile Gerilme Ölçümleri ve Telemetri -Streyngeyclerden alınan sinyaller amplifikatör vasıtası ile kullanılabilir bir voltaj haline dönüştürülür. -Streyngeycler yardımıyla titreşim ölçümü yapılabilir -Bu geycler yardımıyla, bir kontrüksiyondaki titreşimler ölçülebilecegi gibi bir şafttaki burulma ölçülebilir ve buradan tork bulunabilir. -Tork bulunduktan sonra, o şafta verilen güç de bulunabilir. -Nitekim,tahrik sistemlerinde şafta verilen güç artık dinamometre gibi cihazlarla degil, şaft üzerine yerleştirilen tırnak boyutundaki bir geyc ve bunun devreleri vasıtası ile çok daha hassas şekilde bulunmaktadır.