TÜRKİYE FARMAKOVİJİLANS MERKEZİ’NİN İŞLEYİŞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Edirne Bölge Müdürlüğü
Advertisements

AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
AKILCI İLAÇ KULLANIMI sssssssss.
TIBBİ CİHAZLAR UYARI SİSTEMİ
Olgun ŞENER Kamu Yönetimi Uzmanı
GENEL SHY-6A HAVA TAKSİ İŞLETMELERİ RUHSAT AKIŞ DİYAGRAMI
TIBBİ CİHAZLAR UYARI TAKİP SİSTEMİ
GENEL SHY-6A TİCARİ HAVA TAŞIMA İŞLETMELERİ RUHSAT AKIŞ DİYAGRAMI
“Advers Etki/Toksik Etki Benzerlik ve Farklar” Dr
SAYIN SAĞLIK MESLEĞİ MENSUBU MEKTUBU
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
YARGITAY KARARLARINA ERİŞİM ve ELEKTRONİK HİZMETLER
ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ AKADEMİK KURULU Tarihli Asistan Akademik Kurulu – 1 yılda ne değişti?
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü TÜFAM
Denetim Planının Hazırlanması
BOLOGNA SÜRECİ BİRİNCİ PAYLAŞIM TOPLANTISI
Çevre Görevlisi Eğitimi
INTERNET TABANLI HASTA KAYDI PAYLAŞIMI VE TELEKONSÜLTASYON PLATFORMU
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
Neden Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi (USBS)
SGK SSKB Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü
ADRES BİLGİLERİNİN TUTULMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 18 AĞUSTOS 2006 Mustafa DÖNER Genel.
“Beşeri Tıbbi Ürünlerin Güvenliğinin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmelik” ve “Kılavuz” Neler Getiriyor?
TÜRKİYE’DE FARMAKOVİJİLANS UYGULAMALARI
TTB-UDEK Çalışma Grupları Dr. Raşit Tükel TTB-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu 30 Kasım 2007 / İstanbul.
FARMAKOVİJİLANS TERMİNOLOJİ
FARMAKOVİJİLANS TERMİNOLOJİ. Beşeri Tıbbi Ürün Hastalığı tedavi etmek ve/veya önlemek, bir teşhis yapmak veya bir fizyolojik fonksiyonu düzeltmek, düzenlemek.
FARMAKOVİJİLANS TANIMLAR
DEFTERDARLAR ÇALIŞMA TOPLANTISI
ADVERS ETKİ BİLDİRİM FORMU
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
FARMAKOVİJİLANSIN KRONOLOJİSİ
TÜRKİYE FARMAKOVİJİLANS MERKEZİ (TÜFAM) ve ÇALIŞMALARI
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
TÜRKİYE’DE FARMAKOVİJİLANS UYGULAMALARI
Ecz.HİLAL ÖZNUR Uygulama Adı:AKILCI ANTİBİYOTİK KONTROLÜ
PROJE BAŞVURUSU PROJE’NİN HAVUZA ALINMASI KOMİSYON TOPLANTISI
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
TIBBİ KAYITLARIN YÖNETİMİ VE BİR HASTANE UYGULAMASI
AKILCI İLAÇ KULLANIMI UYGULAMALARI
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI
Amaç ve kazanımlar 13 Aralık öncesi yapılması gerekenler Geçiş süreci ve sonrası İyi bir yazılımdan beklentilerimiz MED Yazlım hakkında bilgi MEDAHBS yazılımının.
POLATLI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
ULUSAL SAĞLIK BİLGİ SİSTEMİ VİZYON PAYLAŞIMI 20 NİSAN 2007 ANKARA SAĞLIK KODLAMA REFERANS SUNUCUSU SKRS Hakan ÖZER Bilgi ve Yönetim Sistemleri Danışmanı.
TDMS TEK DÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ Ali Gazi Hastane İşletmeciliği Uzmanı
ÖZEL EĞİTİM NEDİR? Çoğunluktan farklı ve özel gereksinimli çocuklara sunulan, üstün özellikleri olanları yetenekleri doğrultusunda kapasitelerinin en üst.
Comenius Okul Ortaklıkları
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Kanser Kayıt Merkezi. KKM, 2000 yılından bu yana uluslararası standartlara uygun biçimde ve topluma dayalı aktif yöntemle kanser.
ERZURUM BÖLGE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Slaytların Hazırlanması
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
BAKANLIK UYGULAMALARI VE MEVZUAT
TÜRKİYE’DE FARMAKOVİJİLANS UYGULAMALARI
İYİ ECZACILIK UYGULAMALARI KILAVUZU
Özel Körfez Marmara Hastanesi
YÜREĞİR KAYMAKAMLIĞI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 8
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 5
Çevre Görevlisi Eğitimi
JİNEKOLOJİK ONKOLOJİDE AKILCI
Farmakovijilans Sorumlusu
İÇERİK Hasta dosyaları arşiv komitelerinin çalışma alanları
Hemşirelik Kayıtları Planlama aşamasında hemşirelik girişimleri saptanırken, bunlardan kimlerin, hangi işlevlerden sorumlu olacağı ve ne zaman yerine.
Klinik Bilgi Sistemleri
Sunum transkripti:

TÜRKİYE FARMAKOVİJİLANS MERKEZİ’NİN İŞLEYİŞİ

TÜFAM’ın Veri Kaynakları Advers Etki Bildirimleri Spontan Bildirimler Doğrudan Firma aracılığıyla Literatür Bildirimleri PGGR (Periyodik Güvenlilik Güncelleme Raporu) ve Ulusal Raporlar Güvenlilik Uyarıları Ruhsatlandırma Sonrası Güvenlilik Çalışmaları Sonuçları

Advers Etki Bildirimleri-I Spontan Bildirimler

Advers Etki Bildirimleri-II Spontan Bildirimler Advers etkinin WHO-ART terminolojisine göre sınıflandırılması Hastalıkların ICD-10‘a göre kodlanması www.saglik.gov.tr Bildirimdeki eksikliklerinin saptanması ve tamamlanılmasına çalışılması Ön değerlendirme sonucu advers etki olarak değerlendirilmeyenlerin “excel” formatındaki ayrı bir veri tabanına kaydedilmesi

ICD-10 Genişletilmiş Sürüm Versiyon 2 ICD-10 dokümanı Eğitim dokümanı                                                                                                                                                                                                                                      Hastanelerimizde kullanılmakta olan Hastane Bilgi Sistemleri başta olmak üzere Hasta Kayıt ve Kabul işlemi yapılan tüm Bilgi Sistemi Veri Tabanlarında hastalıkların tanımlanması ve sınıflandırılmasında, 01/07/2005 tarihinden itibaren ICD-10'in en son hali kullanılacaktır. ICD-10 Genişletilmiş Sürüm Versiyon 2      ICD-10 dokümanı      Eğitim dokümanı      Index       ICD-10 Üç Basamaklı Tanı Kodları Listesi      ICD-10 Üç ve Dört Basamaklı Tanı Kodları Listesi      ICD ile ilgili bazı örnekler      Form-53 ile İlgili Yeni Yazı      Form-53 ile İlgili Yazı      Form-53 Formu      Ana Tanı Grupları

Advers Etki Bildirimleri-III Spontan Bildirimler Vakanın bir bütün olarak değerlendirilmesi ve nedensellik ilişkisinin araştırılması -Zamansal ilişki -Advers etkinin tipi ve doğası -İlacın farmakolojik özellikleri -Hastanın özellikleri ve ilgili tıbbi öykü -Eş zamanlı hastalıklar

Advers Etki Bildirimleri-IV Spontan Bildirimler -Birlikte kullanılan ilaçlar -Laboratuvar bulguları -Sataşmayı kaldırma (dechallenge) veya doz azaltılması -Tekrar sataşma (rechallenge) veya dozun artırılması -İlaç etkileşmeleri -Bildirimin kalitesi

Advers Etki Bildirimleri-IV Spontan Bildirimler -Daha önce aynı advers etkinin meydana gelip gelmediği hakkında bilgi Çeşitli kaynaklarda tarama yapılması (Micromedex, PDR,…) Vigisearch ile DSÖ’nün veri tabanının taranması -Prospektüs bilgisinin incelenmesi

Advers Etki Bildirimleri-IV Spontan Bildirimler Nedensellik ilişkisinin derecelendirilmesi (WHO-UMC nedensellik kategorileri) Kesin(Certain) Olası/olabilir (Probable/Likely) Mümkün (Olanaklı) (Possible) Olasılık-dışı (Unlikely) Koşullu/sınıflanmamış(Conditional/Unclassified) Değerlendirilemez/sınıflandırılamaz (Unassessable/Unclassifiable)

Advers Etki Bildirimleri-V Spontan Bildirimler Vigiflow ile veri girişi advers etkilerin E2B formatında elektronik olarak iletimini sağlayan web tabanlı yazılım WHO-UMC’ ye advers etkilerin anında iletimi TÜFAM’a gelen advers etkilerin veri tabanında saklanması Tarama yapabilme kapasitesi(advers etki, ilaç bazında) UMC için istatistiksel analiz kolaylığı .

TÜFAM’ın Bildirim Yükümlülüğü Spontan bildirimlerde sağlık mesleği mensuplarına geri bildirim yapılması Telefon, e-posta, resmi yazı,… Ciddi advers etkilerin, TÜFAM’a ulaştığı tarihten itibaren 15 gün içinde ilgili ruhsat/izin sahibine bildirilmesi

Advers Etki Bildirimleri-V Literatürler Literatürlerin TÜFAM tarafından “excel” formatında hazırlanmış veri tabanına kaydedilmesi Aynı etkin maddeye ait literatür bildirimi belli bir sayıya ulaştığında Komisyonun ilgili üyesi tarafından topluca değerlendirilmesi Değerlendirme sonucu gerekiyorsa tedbirlerin alınması

Periyodik Güvenlilik Güncelleme Raporu Ruhsatlandırılmış/izin verilmiş olan bir beşeri tıbbi ürün ile ilgili güncel güvenlilik bilgilerini ve ürünün yarar ve risklerine dair bilimsel değerlendirme raporunu içeren “Yönetmelik”de belirtilen aralıklarla ruhsat/izin sahibi tarafından, Bakanlığa sunulması gereken İçeriği kılavuzda düzenlenen rapor

Güvenlilik Uyarıları FDA (www.fda.gov) EMEA (www.emea.europa.eu) MHRA (www.mhra.gov.uk) AFSSAPS (http://agmed.sante.gouv.fr) HEALTH CANADA (http://hc-sc.gc.ca) TGA-Therapeutic Goods Administration (www.tga.gov.au) LAREB (www.lareb.nl) Vigimed (86 ülkeyi içeren internet haberleşme ağı)

WHO-UMC (Uluslararası İlaç İzleme İşbirliği Merkezi)’ye Üye Olan Ülkeler (86 resmi üye ve 31 assosiye üye)

Bakanlıkça Yapılan Değerlendirme-I TÜFAM tarafından toplantı gündemi hazırlanır. Gündem ve ilgili bilgiler toplantı öncesi Danışma Komisyonu üyelerine e-posta ile gönderilir. Toplantı sonucunda Komisyon görüşünü TÜFAM’a bildirir. -Piyasadan geri çekme, ruhsat iptali, endikasyon kısıtlaması, ruhsatın askıya alınması durumlarında Genel Müdürlük ilgili birimlerine sevk edilir. -Ruhsat aşamasında olan ilaçların güvenliliği ile ilgili olarak alınan kararlar da Genel Müdürlük ilgili birimine sevk edilir.

Bakanlıkça Yapılan Değerlendirme-II -Kısa Ürün Bilgisinde ilacın güvenliliği ile ilgili olarak yapılacak değişiklikler firmaya bildirilir. Ayrıca gerektiğinde ilacın güvenli kullanımının sağlanması amacıyla takip sistemlerinin kurulması (Thalidomide, TNF alfa blokörleri, klozapin,…), hasta bilgilendirme formlarının hazırlanması, ambalaj üzerine çeşitli uyarıların konulması, Sayın Doktor mektuplarının dağıtılmasının istenmesi gibi uygulamalar da yapılmaktadır. TÜFAM, irtibat içerisinde olduğu ilgili uluslararası kuruluşlar ile bilgi paylaşımını gerçekleştirir.

Bakanlıkça Yapılan Değerlendirme-III Kendisine ulaşan her türlü ilaç güvenliliği bilgisini bilimsel olarak değerlendirir. Farmakovijilans konusunda eğitim programları düzenler.